icon

Založenie tretieho piliera v Tatra banke: Ako zvoliť optimálnu sumu?

25. jan 2025

Ahojte
Chcem si založiť v TB 3.pilier, zamestnávateľ bude prispievať sumou 20€.Akú sumu si mám zvoliť, čo bude najlepšie pre mňa viac či čo najmenej.Ak bude moja suma 50€ spoločne( ja + zamestnávateľ), budem mať vedenie účtu v TB zdarma nakoľko tam mám aj hypotéku.Teraz platím 3,50€ za vedenie.Ale neviem či je lepšie teda platiť ten príspevok 30€ alebo čo najmenej napr.10€.
Ďakujem pekne

janai1
25. jan 2025

minimálne 15€/mesiac kvôli daniam

zic
25. jan 2025

TB ma fakt mizerny 3. pilier... radsej by som zvolil spolocnost, co ponuka indexovy pilier a kaslal na zlavu...
Ty mas moznost si vybrat spolocnost, ked uz zamestnavatel prispieva... nemusis ist do TB...

mirage
25. jan 2025

@zic a kam?

zic
25. jan 2025

@mirage tak Uniqa ma urcite indexovy... ale vyzera to, ze vsetky 3 (zo 4roch) okrem Tatrabanky... (Stabilita, NN, Uniqa)...
https://nbs.sk/dohlad-nad-financnym-trhom/dohla...

https://www.financnykompas.sk/dochodok-3-pilier

david294
25. jan 2025

@zic skôr by som sa pozrel na toto https://adds.sk/zhodnotenie-fondov

ramzesa
25. jan 2025

Tam je myslím 50 minimum, aby sa znížil ten poplatok, ak to samozrejme už nezmenili. Ale či mať 3.p. tam, alebo inde, neviem poradiť.

ekira1
25. jan 2025

Ja mám tretí pilier v tb pár mesiacov, minimálne treba vkladať 15€ aby bol nárok na úľavu na dani, ročne to robí cca 35€ vrátenie. Máš hypo, určite máš I poistenie majetku, k účtu zadarmo ti stačí už len jedna kategória. Ak nechceš 3. pilier v tb, daj si napríklad kreditnú kartu. 300€ obrad mesačne a je zadarmo, vrátenie do 30 dní je bezúročné.

janko863
26. jan 2025

Ja mám 10e a zamestnávateľ dáva 20e a bude vám to ukazovať aj v aplikácii koľko máš nasporené.Prvy vklad som dal 20e potom si to musíš zrušiť v aplikácii lebo vám to bude automaticky strhat

janko863
26. jan 2025

Iba 2 roky potom máte poplatky 7e za vedenie účtu mám Tatrabanku viem o čom hovorím vo by vás zaujímalo bližšie

janko863
26. jan 2025

Dajte si 10e a zamestnávateľ nech vám platí 20e

zic
26. jan 2025

@janko863 ked splnas podmienky na zlavu, tak tu zlavu mas dokial nezmenia podmienky... nie len 2 roky... 2 roky mas mozno ucet zdarma v nejakej akcii bez plnenia podmienok...

janko863
26. jan 2025

@ekira1 ja mám 10e minimálne čo mi strháva zamestnávateľ z platu tatrabanke a 20e dáva zamestnával

nelka93
26. jan 2025

@zic ja ho mam v TB a teda výnos je viac než slušný 😅

ekira1
26. jan 2025

@janko863 iste, môžeš si platiť I 1€. Ale na maximálnu zľavu z daní je treba zaplatiť 180€, takže 10€ si kľudne plať,ale z daní si odpočítaš menej.

hellwant
26. jan 2025

@janko863 ano, ale nesplnas podmienky, ved vyssie spominali 50, ty mas 30 dohromady. Mozno kedysi mali 30, splnal si to a zmenili to a ty uz do bezpoplatkoveho uctu nezapadas, alebo si mal- ako Zic tvrdi- nejaku akciu iba a ta skoncila. Každopadne na plnu ulavu z dani je treba aspon 15 dat. Divim sa ze si to aspon o tych 5 nezdvihol, mozno si nevedel.

zic
26. jan 2025

@nelka93 tak si predstav, aky vynos je v inych spolocnostiach... viac nez slusny.. mam tb (od zaciatku) a mam axu o 2 roky zalozenu neskor, rovnake prispevky a axa dobehla a predbehla ten 3.pilier v tb... zmazala 2 roky prispevkov a vynosov... a predbehla ich...
Ja mam staru zmluvu a nechcem to prenasat inam... ale index je index... evidentne portfolio manazeri v TB nevedia porasit trh...

janko863
27. jan 2025

@hellwant nevedel som

falin
27. jan 2025

Ja mám v Tatra banke, lebo mám ešte starú zmluvu. Ale výnosy nemajú najlepšie.
Lepšie zhodnotenie má NN alebo Uniqa.
Kebyže si teraz zakladam ,tak si nedám TB.

falin
27. jan 2025

@zic máš teda 2 zmluvy? Ja mám tiež starú zmluvu a preto to nechcem meniť. Ale kolegovia čo majú NN , tak majú teda vyššie výnosy ako TB.

zic
27. jan 2025

@falin mam 2 zmluvy... v Uniqa (predtym Axa) a TB... TB som mal uplne prvu hned ked vznikol 3. pilier.. niekedy v 2005... este za svoje peniaze...
Uniqu asi o 2.5 roka neskor, ked som nastupil k novemu zamestnavatelovi. Do oboch mi prispieva zamestnavatel odvtedy rovnako... Zial, TB si ide svoje a myslia si, ze porazia trh, ale zatial nic moc. Zostatok v Uniqe mam asi o 10% vyssi ako ten v TB... a to som zacal o 2.5 roka neskor...
Len za par rokov to mozem vybrat v tej TB (plus teda idem podla davkoveho planu), tak s tym nehybem... ani s Uniqou...
Ale teda nezakladal by som to v TB (az na poslednom mieste asi)...

falin
28. jan 2025

@zic díky. Presne ja mám TB odkedy začal 3.pilier. nechávam tu zmluvu kvôli tomu že sa bude dať čoskoro vybrať. Ale tie výnosy má hnevajú a to som si zmenia stratégiu na inú. Viac tam spraviť neviem.

zic
28. jan 2025

@falin a to ma este nasrdili, lebo ked som sa pytal na zmenu toho fondu (aspon na 2050), tak tvrdili, ze tym pridem o "staru zmluvu"... tak som to nechal tak... Ale za par rokov vyberiem a prasknem to inam...

mirage
2. feb 2025

@zic ahoj, ja ked si sporim v TTB iba 20 e mesacne, bez prispevku zamestnavatela.. Ako to aspon trochu vylepsit? Zvysit sumu? prejst inam nemozem. ci? Vdaka.

zic
2. feb 2025

@mirage urcite mozes prejst inam... niekam, kde maju indexovy pilier. Normalne preniest cely ucet...