Založenie tretieho piliera v Tatra banke: Ako zvoliť optimálnu sumu?
Ahojte
Chcem si založiť v TB 3.pilier, zamestnávateľ bude prispievať sumou 20€.Akú sumu si mám zvoliť, čo bude najlepšie pre mňa viac či čo najmenej.Ak bude moja suma 50€ spoločne( ja + zamestnávateľ), budem mať vedenie účtu v TB zdarma nakoľko tam mám aj hypotéku.Teraz platím 3,50€ za vedenie.Ale neviem či je lepšie teda platiť ten príspevok 30€ alebo čo najmenej napr.10€.
Ďakujem pekne
TB ma fakt mizerny 3. pilier... radsej by som zvolil spolocnost, co ponuka indexovy pilier a kaslal na zlavu...
Ty mas moznost si vybrat spolocnost, ked uz zamestnavatel prispieva... nemusis ist do TB...
@mirage tak Uniqa ma urcite indexovy... ale vyzera to, ze vsetky 3 (zo 4roch) okrem Tatrabanky... (Stabilita, NN, Uniqa)...
https://nbs.sk/dohlad-nad-financnym-trhom/dohla...
@zic skôr by som sa pozrel na toto https://adds.sk/zhodnotenie-fondov
Tam je myslím 50 minimum, aby sa znížil ten poplatok, ak to samozrejme už nezmenili. Ale či mať 3.p. tam, alebo inde, neviem poradiť.
Ja mám tretí pilier v tb pár mesiacov, minimálne treba vkladať 15€ aby bol nárok na úľavu na dani, ročne to robí cca 35€ vrátenie. Máš hypo, určite máš I poistenie majetku, k účtu zadarmo ti stačí už len jedna kategória. Ak nechceš 3. pilier v tb, daj si napríklad kreditnú kartu. 300€ obrad mesačne a je zadarmo, vrátenie do 30 dní je bezúročné.
Ja mám 10e a zamestnávateľ dáva 20e a bude vám to ukazovať aj v aplikácii koľko máš nasporené.Prvy vklad som dal 20e potom si to musíš zrušiť v aplikácii lebo vám to bude automaticky strhat
Iba 2 roky potom máte poplatky 7e za vedenie účtu mám Tatrabanku viem o čom hovorím vo by vás zaujímalo bližšie
Dajte si 10e a zamestnávateľ nech vám platí 20e
@janko863 ano, ale nesplnas podmienky, ved vyssie spominali 50, ty mas 30 dohromady. Mozno kedysi mali 30, splnal si to a zmenili to a ty uz do bezpoplatkoveho uctu nezapadas, alebo si mal- ako Zic tvrdi- nejaku akciu iba a ta skoncila. Každopadne na plnu ulavu z dani je treba aspon 15 dat. Divim sa ze si to aspon o tych 5 nezdvihol, mozno si nevedel.
@nelka93 tak si predstav, aky vynos je v inych spolocnostiach... viac nez slusny.. mam tb (od zaciatku) a mam axu o 2 roky zalozenu neskor, rovnake prispevky a axa dobehla a predbehla ten 3.pilier v tb... zmazala 2 roky prispevkov a vynosov... a predbehla ich...
Ja mam staru zmluvu a nechcem to prenasat inam... ale index je index... evidentne portfolio manazeri v TB nevedia porasit trh...
Ja mám v Tatra banke, lebo mám ešte starú zmluvu. Ale výnosy nemajú najlepšie.
Lepšie zhodnotenie má NN alebo Uniqa.
Kebyže si teraz zakladam ,tak si nedám TB.
@falin mam 2 zmluvy... v Uniqa (predtym Axa) a TB... TB som mal uplne prvu hned ked vznikol 3. pilier.. niekedy v 2005... este za svoje peniaze...
Uniqu asi o 2.5 roka neskor, ked som nastupil k novemu zamestnavatelovi. Do oboch mi prispieva zamestnavatel odvtedy rovnako... Zial, TB si ide svoje a myslia si, ze porazia trh, ale zatial nic moc. Zostatok v Uniqe mam asi o 10% vyssi ako ten v TB... a to som zacal o 2.5 roka neskor...
Len za par rokov to mozem vybrat v tej TB (plus teda idem podla davkoveho planu), tak s tym nehybem... ani s Uniqou...
Ale teda nezakladal by som to v TB (az na poslednom mieste asi)...

minimálne 15€/mesiac kvôli daniam