Zažívate finančný stres?
Ahojte, aj vy prežívate niekedy financny stres?
@anonym_autor áno, ale ja som stresová povaha. Som živiteľ rodiny, no mám vážnu chorobu, ZŤP a budúcnosť nie veľmi istú. Manželka je na rodičovskom, máme dve detičky. Skôr než stres by som to nazval obavami, možno nie vždy opodstatnenými. Snažíme sa šetriť, investovať. Máme železnú rezervu na pol roka v hotovosti na bežnom účte, čo by som určite odporúčal každému. Nielen ja, ale všetky múdre knihy a štúdie. Ďalej máme investičné portfólio na strednodobý horizont, investujeme na väčšie ciele. napr vymena auta, kuchyne, rekonštrukcia kupelne. Mame stanoveny horizont a sumu, ktoru potrebujeme. Investujem naše rodinne financie do ETF, rozumne, bez špekulácii. Rozumiem sa tomu, viem čo robím a ako. Na dlhodobý horizont a predčasný dôchodok investujeme u brokerov, opäť do ETF ale dynamickych, akciovych. Viem, že mi zdravie nebude ešte 20r služiť (mam 37) a preto počítam s tym, že pôjdem do skoršieho dôchodku, kde mi bude portfolio generovať pasivny prijem, radovo pár stoviek eur mesačne. k tomu vezmem nejaku brigadu, niečo bokom. Aj aktuálne sa snažím privyrobiť , pracujem v štatnej sprave za tabulkovy plat, ale mam aj dohodu popri tom, otačame sa ako vieme, neminame na zbytočnosti 🙂 To je asi taky zaklad, aspon ja to tak vnimam
@anonym_autor nie... v akom zmysle? Ze vsetko ide hore?
Čo znamená finančný stres?
Čo znamená finančný stres?
@doriiis
Finančný stres je stav úzkosti, obáv a emocionálneho napätia, ktoré sú spôsobené problémami s peniazmi. Tieto pocity vznikajú, keď sú vaše finančné prostriedky nedostatočné na pokrytie všetkých výdavkov, dlhov a životných nákladov.
Finančný stres je veľmi bežný a môže ho spustiť mnoho faktorov, napríklad:
* Strata zamestnania alebo neschopnosť nájsť si prácu na plný úväzok.
* Vysoké dlhy a úvery, ktoré nezvládate splácať.
* Nízky alebo nestabilný príjem, ktorý nepokrýva vaše mesačné výdavky.
* Neočekávané výdavky, ako sú napríklad opravy auta alebo zdravotné problémy.
* Nedostatočná finančná rezerva, ktorá by vás podržala v ťažkých časoch.
Dôsledky finančného stresu
Finančný stres nie je len o starostiach s peniazmi. Ak pretrváva dlhodobo, môže mať vážne dopady na vaše fyzické a duševné zdravie, ale aj na vaše vzťahy:
* Fyzické príznaky: Bolesti hlavy, žalúdočné problémy, nespavosť, vysoký krvný tlak alebo oslabená imunita.
* Psychické príznaky: Úzkosť, depresia, podráždenosť, problémy s koncentráciou a pocit beznádeje.
* Vzťahy: Časté hádky o peniaze s partnermi a rodinou, obmedzený spoločenský život a izolácia.
Ako zvládnuť finančný stres?
Kľúčom je prevziať kontrolu nad svojimi financiami a aktívne riešiť problémy, namiesto toho, aby ste ich ignorovali. Tu je niekoľko tipov, ako na to:
* Vytvorte si rozpočet: Dôkladne si spíšte všetky svoje príjmy a výdavky, aby ste vedeli, kam vaše peniaze odchádzajú. To vám pomôže lepšie plánovať a nájsť miesta, kde môžete ušetriť.
* Začnite šetriť: Pokúste sa vytvoriť si finančnú rezervu, ktorá by pokryla vaše výdavky aspoň na 3 až 6 mesiacov. Pomôže vám to cítiť sa bezpečnejšie a pripravenejšie na neočakávané situácie.
* Zvýšte svoj príjem: Hľadajte možnosti, ako si privyrobiť, napríklad nájdením si vedľajšej práce alebo rozvíjaním svojich zručností.
* Hľadajte pomoc: Ak sa cítite preťažení, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc – či už od finančného poradcu, ktorý vám pomôže s plánovaním, alebo od psychológa, ktorý vás naučí, ako zvládať stres.
Dôležité je uvedomiť si, že finančné problémy sa dajú riešiť. Prvým krokom je zmeniť prístup a aktívne sa venovať svojim financiám.
@doriiis
Finančný stres je stav úzkosti, obáv a emocionálneho napätia, ktoré sú spôsobené problémami s peniazmi. Tieto pocity vznikajú, keď sú vaše finančné prostriedky nedostatočné na pokrytie všetkých výdavkov, dlhov a životných nákladov.
Finančný stres je veľmi bežný a môže ho spustiť mnoho faktorov, napríklad:
* Strata zamestnania alebo neschopnosť nájsť si prácu na plný úväzok.
* Vysoké dlhy a úvery, ktoré nezvládate splácať.
* Nízky alebo nestabilný príjem, ktorý nepokrýva vaše mesačné výdavky.
* Neočekávané výdavky, ako sú napríklad opravy auta alebo zdravotné problémy.
* Nedostatočná finančná rezerva, ktorá by vás podržala v ťažkých časoch.
Dôsledky finančného stresu
Finančný stres nie je len o starostiach s peniazmi. Ak pretrváva dlhodobo, môže mať vážne dopady na vaše fyzické a duševné zdravie, ale aj na vaše vzťahy:
* Fyzické príznaky: Bolesti hlavy, žalúdočné problémy, nespavosť, vysoký krvný tlak alebo oslabená imunita.
* Psychické príznaky: Úzkosť, depresia, podráždenosť, problémy s koncentráciou a pocit beznádeje.
* Vzťahy: Časté hádky o peniaze s partnermi a rodinou, obmedzený spoločenský život a izolácia.
Ako zvládnuť finančný stres?
Kľúčom je prevziať kontrolu nad svojimi financiami a aktívne riešiť problémy, namiesto toho, aby ste ich ignorovali. Tu je niekoľko tipov, ako na to:
* Vytvorte si rozpočet: Dôkladne si spíšte všetky svoje príjmy a výdavky, aby ste vedeli, kam vaše peniaze odchádzajú. To vám pomôže lepšie plánovať a nájsť miesta, kde môžete ušetriť.
* Začnite šetriť: Pokúste sa vytvoriť si finančnú rezervu, ktorá by pokryla vaše výdavky aspoň na 3 až 6 mesiacov. Pomôže vám to cítiť sa bezpečnejšie a pripravenejšie na neočakávané situácie.
* Zvýšte svoj príjem: Hľadajte možnosti, ako si privyrobiť, napríklad nájdením si vedľajšej práce alebo rozvíjaním svojich zručností.
* Hľadajte pomoc: Ak sa cítite preťažení, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc – či už od finančného poradcu, ktorý vám pomôže s plánovaním, alebo od psychológa, ktorý vás naučí, ako zvládať stres.
Dôležité je uvedomiť si, že finančné problémy sa dajú riešiť. Prvým krokom je zmeniť prístup a aktívne sa venovať svojim financiám.
@anonym_5a83f0 ....ďakujem.Takze stres z toho,že nemáme dosť peňazí na bežný život.
Nie,nemám.Sme zvyknutí sa prikrývat takou perinou,na akú máme.Ucty zaplatené,malý spotrebak pomaly splatený,nikomu nič nedlzime,auta zaplatené,ušetrené a každý mesiac ostáva dosť na bežný život a malé radosti.
Nie, mame dost peniazi, nam sa peniaze kumuluju, lebo dost obaja zarabame, hypoteku mame fixnutu velmi vyhodne, deti nemame a nemame ani tolko dni dovolenky, aby sme mohli peniaze ,,rozhadzat" 🤷🏻♀️ Zdrazivanie vidim, ze sa deje, ale mozeme si stale dovolit to co predtym.
Ale bola sme aj v situacii, ze sme zili ,,od brigady k brigade" este pocas vysokej. Paradoxne peniaze k nam prichadzaju teraz, ked uz ich mame dost, nie vtedy, ked sme to najviac potrebovali.
ja zazivam v obchode ked vidim ako sa zvysuje suma za bezny nakup alebo este ked sa ide k zubarovi a tak
@anonym_autor ano
od mala som bola zvyknutá setrit peniaze a nerozhadzovat, ostalo mi to do teraz. Cast prijmu vzdy odlozim, investovala som. ked som zacala zarabat proste som si povedala, ze budem fungovat takto. nemusim chodit na dovolenky na XY, brat si spotrebaky na vianocne darceky, atd... ked sme kupovali byt, zariadovali alebo rekonštruovali, tak sme roky neboli na dovolenky, atd - lebo sme prostre na to nemali a nebudem sa zadlzovat viac ako na hypoteku.
Áno zažívam. Po každej návšteve zubára😡😡😡😡 Ceny ošetrenia zubov a hygiena su v BA šialene.
Áno zažívam. Po každej návšteve zubára😡😡😡😡 Ceny ošetrenia zubov a hygiena su v BA šialene.
@matusformanek ale si si otvoril dobru skupinu na vlastnu reklamu - fakt dobry tah 🙂
@pribinak toto ma dostalo do kolien 🙂, ale ano, ja tiez tak u zubara (denta je fixna suma, takze to viem co ma caka ako vstupim do ambulancie)
Nie.
Nie
@matusformanek ale si si otvoril dobru skupinu na vlastnu reklamu - fakt dobry tah 🙂
@pribinak toto ma dostalo do kolien 🙂, ale ano, ja tiez tak u zubara (denta je fixna suma, takze to viem co ma caka ako vstupim do ambulancie)
@stvura ano ceny poznám vopred aj ja, ale keď na konci začne zubar počítať čo všetko mam zacvakať a že Toto som vám dal zľavu a toto mi nemusite zaplatiť lebo to riešime opakovane a nakoniec je z toho cena pri ktorej som na infarkt a on že ďakujem za návštevu 🙈🙈😡😡🤣🤣🤣😡🙈🙈
@anonym_autor Nie...ale ja aj tak rada šetrím😄
@pribinak my mame asi v BA najlacnejsiu zubarku co pocuvam🫣 toto je sialene
@anonym_autor
Nezazivam.
Zivot sme si zariadili tak, aby sme nemuseli trpnut, co keby. Cize minimalne fixne naklady, co kazdy mesiac musis zaplatit - do 200 EUR. Aj ked na to mame, napr. aj formou uveru, nepotrebujeme luxusne veci, rodiny dom, alebo byt v lukrativnej rezidencii, ci dve auta atd. Vsetko toto mozeme mat, ale nechceme, lebo nechceme byt otrokmi vydavkov, ci aj potrebnych uverov.
Mame obycajny jednoduchy byt, 1 auto, vyuzivame bezne MHD, mobil mam za 200 eur a budem ho mat az kym mi neodide baterka... a tak by sa dalo pokracovat. A pritom prijmy mame take urcite lepsie na slovenske pomery.
Takze v nasom pripade je to o nasom nastaveni.
Zazivala som par mesiacov, lebo som sa nemohla dostat k svojim peniazom 🤷🏻♀️ este stale su “v lufte” nejake, za ktore este musim bojovat .. ale stres uz nemam. Zijem primerane stavu mojho uctu
Ja nie, ale moj muz pravidelne ked ma vidi chystat sa do mesta 😂
@anonym_autor áno zažívam som matka samoživiteľka. Značne by mi uľahčilo situáciu keby nájmy neboli v takých oblakoch
@anonym_autor áno, ale ja som stresová povaha. Som živiteľ rodiny, no mám vážnu chorobu, ZŤP a budúcnosť nie veľmi istú. Manželka je na rodičovskom, máme dve detičky. Skôr než stres by som to nazval obavami, možno nie vždy opodstatnenými. Snažíme sa šetriť, investovať. Máme železnú rezervu na pol roka v hotovosti na bežnom účte, čo by som určite odporúčal každému. Nielen ja, ale všetky múdre knihy a štúdie. Ďalej máme investičné portfólio na strednodobý horizont, investujeme na väčšie ciele. napr vymena auta, kuchyne, rekonštrukcia kupelne. Mame stanoveny horizont a sumu, ktoru potrebujeme. Investujem naše rodinne financie do ETF, rozumne, bez špekulácii. Rozumiem sa tomu, viem čo robím a ako. Na dlhodobý horizont a predčasný dôchodok investujeme u brokerov, opäť do ETF ale dynamickych, akciovych. Viem, že mi zdravie nebude ešte 20r služiť (mam 37) a preto počítam s tym, že pôjdem do skoršieho dôchodku, kde mi bude portfolio generovať pasivny prijem, radovo pár stoviek eur mesačne. k tomu vezmem nejaku brigadu, niečo bokom. Aj aktuálne sa snažím privyrobiť , pracujem v štatnej sprave za tabulkovy plat, ale mam aj dohodu popri tom, otačame sa ako vieme, neminame na zbytočnosti 🙂 To je asi taky zaklad, aspon ja to tak vnimam
@matusformanek Palec hore,kiez by to takyo mali vsetci v hlave nastavene 👍👍
@anonym_autor každý mesiac od kedy sa narodila dcérka čiže 8 rokov 🙈
Nie.
Davno sme pracovali aj v zahranici. Rovno priznam ze vzdy som sa snazil pozerat na peniaze, hladal som kde sa da zarobit rychlejsie, lahsie.
Zvlast pred vyse 20 rokmi na to bolo super vyhodne to zahranicie.
Potom sa mi podarilo dostat do IT oblasti, co som ani nestudoval, ...a uz som pri tom zostal. Tiez velkym hnacim motivom boli vyborne peniaze (oproti inym roznym TPP povolaniam)
@anonym_autor ja som rád že sa nám podarilo do dnešného dňa kúpiť 4 byty ( 3 nájomné) ale tiež vidím že už toľko neusetrim ako niekedy. Investujem mesačne 720eur do ETF a ešte mi vždy nejaká 100, 200, ostali na účte teraz už neostane nič. Jedno šťastie že od 1.8. mám zvýšenie platu o 250 eur aspoň sa to dorovna.
@pribinak môžte skúsiť študentov v Bratislave robia zuby za fajn ceny
@anonym_autor ja som rád že sa nám podarilo do dnešného dňa kúpiť 4 byty ( 3 nájomné) ale tiež vidím že už toľko neusetrim ako niekedy. Investujem mesačne 720eur do ETF a ešte mi vždy nejaká 100, 200, ostali na účte teraz už neostane nič. Jedno šťastie že od 1.8. mám zvýšenie platu o 250 eur aspoň sa to dorovna.
@michal711 to si vyžaduje riadnu kontrolu a dôslednosť.....držím palce.....ano je to tiez rozumná cesta
@matusformanek. Rozumiem......asi je to spôsobené nedôverou manžela......mina viac ako treba a nediskutuje so mnou......mina na zbytočnosti, mina poza chrbát....aj v minulosti investoval peniaze.....a prišiel o ne.....myslim, ze to je pre mna nieco co uz neviem akceptovať.....do toho zvýšené cena a ja sa nerozkrajam.....proste musi clovek zapaltit zubara a pod.....a nákup....a všetky veci.....ale nemam uz silu. Ja viem, ze to chce asi manželského poradcu, nie finančného.
@anonym_autor ano

nie, v akom zmysle? nevies kde investovat? alebo mas obavu, ze nemas dost penazi? alebo ?