Zdaňovanie akcií cez XTB a vyplácanie dividend
Ahojte. Len si chcem overiť info. Ak nakúpim akcie cez XTB, po roku držania je zisk z predaja oslobodený od povinnosti platiť dane ako pri ETF?
A ako je to s vyplácaním dividend? Ak neprekročím sumu zisku 500€ ročne, nemusím podávať daňové priznanie? Ešte som to neriešila, spoločnosť je v USD, neviem sa dopátrať informácie ako to vlastne je s vyplácaním dividend. Viem, že pri ETF treba vyberať ACC. Tu neviem ako to funguje, len vidím v popise dividendový výnos. Znamená to automatické vyplácanie dividend na účet? Ďakujem za odpovede 🙂
@olivierko229 akcie aj ETF su na 99% oslobodene (presne znenie je, ze to musi byt cenny papier na regulovanom trhu / burze)... to vacsinou splnaju ETF aj akcie)...
Dividendy by si po spravnosti mala vzdy uviest v danovom, aj ked na 99% su zdanene viac ako treba a dopad na tvoje dane bude 0, ale uviest by si to mal(a)... Preto sa neodporuca beznemu smrtelnikovi riesit dividedny (duplovane male)...
Ak robis danove kvoli inym veciam (prenajmu napriklad), tak preco nie... uviest to nie je problem ani zlozite...
@zic ja by som sa rada vyhla vyplácaniu dividend, ale nie je to automatické, ak si vlastníkom akcií firmy, ktorá ich vypláca?
@olivierko229 akcie aj ETF su na 99% oslobodene (presne znenie je, ze to musi byt cenny papier na regulovanom trhu / burze)... to vacsinou splnaju ETF aj akcie)...
Dividendy by si po spravnosti mala vzdy uviest v danovom, aj ked na 99% su zdanene viac ako treba a dopad na tvoje dane bude 0, ale uviest by si to mal(a)... Preto sa neodporuca beznemu smrtelnikovi riesit dividedny (duplovane male)...
Ak robis danove kvoli inym veciam (prenajmu napriklad), tak preco nie... uviest to nie je problem ani zlozite...
@zic aky je dovod uvadzania ked to nema na nic vplyv? Vidim ze na slovensku radi robite zbytocne veci. Nechce od vas danovy urad nahodou priznat aj stav obsahu chladnicky ku 31.12., zasoby toaletneho papiera a zdanit aj nerealizovane vyhry z tiketov?
@zic ja by som sa rada vyhla vyplácaniu dividend, ale nie je to automatické, ak si vlastníkom akcií firmy, ktorá ich vypláca?
@olivierko229 ano, je to automaticke. Proste nemozes mat tituly, ktore vyplacaju dividendy (alternativa je akumulacne ETFka alebo akcie nevyplacajuce divi)...
Preco to tak je - to sa musis opytat financnej spravy a zakonodarcov 🙂
@zic a v prípade, že nevzniká povinnosť podať daňové priznanie? Aj v tom prípade musím riešiť ak mám teda tú 0, zdanené brokerom či nepresiahnem príjem 500€? Toto sa neviem dopátrať. Predpokladala som, že nie, ale teraz mám pochybnosti 😄
@zic a v prípade, že nevzniká povinnosť podať daňové priznanie? Aj v tom prípade musím riešiť ak mám teda tú 0, zdanené brokerom či nepresiahnem príjem 500€? Toto sa neviem dopátrať. Predpokladala som, že nie, ale teraz mám pochybnosti 😄
@olivierko229 nie, na dividendy sa to nevztahuje, lebo tie sa dania a neplati na ne 500 eurove oslobodenie / znizenie... ak by si prenajimal napriklad byt a mal by si prijem do 500 eur, respektive by si nedosiahol zdanitelny prijem, tak nemusis robit danove.
Alebo ak by si nakupil a predal akcie / etf a do roka predal a mal by si zisk do 500 eur, tak by si nemusel podavat danove...
Ale dividendami dosahujes zdanitelny prijem hned od prveho centu, tak musis.
@olivierko229 nie, na dividendy sa to nevztahuje, lebo tie sa dania a neplati na ne 500 eurove oslobodenie / znizenie... ak by si prenajimal napriklad byt a mal by si prijem do 500 eur, respektive by si nedosiahol zdanitelny prijem, tak nemusis robit danove.
Alebo ak by si nakupil a predal akcie / etf a do roka predal a mal by si zisk do 500 eur, tak by si nemusel podavat danove...
Ale dividendami dosahujes zdanitelny prijem hned od prveho centu, tak musis.
@zic ďakujem 🙂

https://bluenumbers.sk/zdanenie-financneho-maje...