icon

Žiadosť o invalidný dôchodok po rakovine

22. júl 2025

Ženy, máte niektorá skúsenosti.... Mama si našla vlani hrčku v prsníku,. vyšetrenia potvrdili naše najhoršie obavy rakovinu. Od vtedy má za sebou operáciu aj liečbu, už je jej lepšie ale strašne slabučká. Vekovo je po 60ke, už rok je na PN. Pomáhala som jej s papiermi, že požiada o invalidný dôchodok , vyšla odtial s plačom že pani posudková dr jej povedal nech stiahne žiadosť lebo aj tak jej nič nebude priznané.

balerina2025
22. júl 2025

@anonym_autor za vyskusanie nic neda. kamaratka 43rocna je v remisii, a ma uznany ID.

anonym_76a3d6
22. júl 2025

@anonym_autor nič by som nesťahovala, mojej kolegyni tiež priznali, mala hrčku, operácia, ožarovanie

mogaa
23. júl 2025

@anonym_autor bolo treba podať skôr....posudzuje sa vždy len aktuálny stav, ktorý vedia priznať spätne....takže ak už neberie liečbu - smola...žiaľ je to tak nastavené....nie diagnoza ako taká ale stav v čase požiadania, čiže ak je už po liečbe , hoci slabá po chemoterapiách, ale bez rakoviny, tak jej nepriznajú.....mala naozaj podať počas liečby, nie čakať rok - to už dávno neplatí.....

knmmch
23. júl 2025

@anonym_autor podajte si žiadosť normálne cez štandardný postup.. ..posudkoví lekári všetkých posielajú preč, vlastná skúsenosť..

martul
23. júl 2025

@anonym_autor Mojej mamine neschválili, jednej pani od nás z dediny takisto nie, operácia, chemo, udržiavacia liečba a pekne nastúpila do práce.

dharmasanata
23. júl 2025

Mamina nech si určite podá a s dátumom spätne od prvého nálezu. 🍀

knmmch
23. júl 2025
@dharmasanata

Mamina nech si určite podá a s dátumom spätne od prvého nálezu. 🍀

@dharmasanata to sa dá?

napetra
23. júl 2025

Ak je mama po operácii zhubného nádoru prsníka, po chemoterapii a ročnej PN, tak jej bude priznaný invalidný dôchodok.
Práveže sa berie do úvahy 1 ročná PN od nálezu , operácie a liečby.
Ja čo mám vedomosť, tak mamin stav bude posudzovaný od prvotného nálezu a nie od aktuálneho stavu teraz, ako tu niekto písal.
Práveže pre priznanie plného invalidného dôchodku, teda nad 70% je nevyhnutná 1 ročná PN.
Nech žiadosť v žiadnom prípade mama nesťahuje.

anonym_80b048
23. júl 2025

Zial mam kamosku 45 rocnu co ma zobraty takmer cely prsnik (caka na plastiku), ale kedze nemala chemoterapiu, len nejake silne lieky tak jej neschvalili ani polovicny ID. Doktor jej povedal, ze je teraz vela rakoviny a schvaluju len zle stavy alebo pridruzene diagnozy.

zuzkapap
23. júl 2025

Záleží aký typ, veľkosť nadoru, aká liečba a aké štádium. Je na to tabuľka. Treba si to nájsť, ale žiadosť podať tak či tak - keď mala chemoterapiu určite bude mať nárok

mamina7070
23. júl 2025

PN vobec nie je potrebna a to kolko je niekto na PN absolutne nerozhoduje o vyske % a ani o priznani ID

Nema mama uz narok na riadny dochodok?

Ono je pravdou ze ak uz nie je v liecbe a je v remissi vtedy nechcu priznavat ID bolo to treba riesit ked bola pozitivny nalez a pocas liecby
mala si vtedy poziadat, nech este skusi poziadat o TZP na UPSVAR

a ziadost na ID nech nestahuje aj ked sanca neni velka moze ist este na podporu ak pracovala pred PN aspon dva roky

napetra
23. júl 2025
@mamina7070

PN vobec nie je potrebna a to kolko je niekto na PN absolutne nerozhoduje o vyske % a ani o priznani ID

Nema mama uz narok na riadny dochodok?

Ono je pravdou ze ak uz nie je v liecbe a je v remissi vtedy nechcu priznavat ID bolo to treba riesit ked bola pozitivny nalez a pocas liecby
mala si vtedy poziadat, nech este skusi poziadat o TZP na UPSVAR

a ziadost na ID nech nestahuje aj ked sanca neni velka moze ist este na podporu ak pracovala pred PN aspon dva roky

@mamina7070 Nepíšeš presne.
Plný invalidný dôchodok sa priznáva až po 1 ročnej PN, skôr nikomu nebude priznaný plný ID.
Na čiastočný invalidný dôchodok má s najväčšou pravdepodobnosťou autorkina mama nárok na prvých 5 rokov. Ak sa po 5 tich rokoch rakovina nevráti, pacient sa z medicínskeho hľadiska považuje za vyliečeného a čiastočný invalidný dôchodok sa ruší.

mamina7070
23. júl 2025
@napetra

Plný invalidný dôchodok sa priznáva až po 1 ročnej PN, skôr nikomu nebude priznaný plný ID.
Na čiastočný invalidný dôchodok má s najväčšou pravdepodobnosťou autorkina mama nárok na prvých 5 rokov. Ak sa po 5 tich rokoch rakovina nevráti, pacient sa z medicínskeho hľadiska považuje za vyliečeného a čiastočný invalidný dôchodok sa ruší.

@napetra nepises pravdu a zjavne sa v tom nevyznas skus si to dostudovat
ziadna PN nie je potrebna ani na plny ID rozhoduje o % len a len zdravotny stav
a tabulky hovoria jasne aj o situacii tejto pani pozri si prilohu c 4 najdes tam potrebne info

knmmch
23. júl 2025
@napetra

@napetra poznám ženu, ktorá mala rakovinu prsníka, nebola pn počas ožarovania ani počas chemoterapie, normálne pracovala a má uznaný plný ID..

dharmasanata
26. júl 2025
@knmmch

@dharmasanata to sa dá?

@knmmch áno dá. Ale čo sme sa medzi sebou viaceré rozprávali s touto diagnózou, tak vo všetkych mestách je to inak 🤷a nerozumieme tomu, že všade je na to iný meter..

knmmch
26. júl 2025
@dharmasanata

@knmmch áno dá. Ale čo sme sa medzi sebou viaceré rozprávali s touto diagnózou, tak vo všetkych mestách je to inak 🤷a nerozumieme tomu, že všade je na to iný meter..

@dharmasanata zaujímavé.. . skúsim sa u nás opýtať..