icon

Živnosť a vyplácanie maródky

melissa_19
23. sep 2022

Žienky, len taká otázočka idem otvárať druhý krát živnosť, ale neviem ako to je s marodkou či sa to oplatí.. ak by sa niečo stalo a ja musím ísť marodiť daju mi niečo alebo nie?

dididudu
23. sep 2022

Daju minimum preto je dobre si dat poistku a poistiť si aj PN na urcitu sumu

melissa_19
autor
23. sep 2022

@dididudu aha rozumiem lebo neviem v tom chodiť tak sa pýtam že či sa to aj oplatí nie že sa niečo stane a ja zostanem bez centu..

dididudu
23. sep 2022

@melissa_19 muz si teraz nedavno zakladal a hned si daval robit poistku a vlastne potom dostane od statu to minimum plus to co si dal v poistke cize je to fajn mat 🙂

melissa_19
autor
23. sep 2022

@dididudu Ďakujem kraaasne moc ste mi pomohla <3

evica17
23. sep 2022

@melissa_19 samozrejme si nezabudni poistiť tak aj invalidný či iné

alenah31
23. sep 2022

@dididudu pozor - zivnost si otvaral teraz? To znamena, ze rok nema povinnost platit odvody do SP. A tiez to znamena, ze ak bude PN nedostane nic.....ziadne minimum od statu nebude. Odvody si moze ale platit dobrovolne. Dalsi rok mu uz budu vypocitane z jeho prijmu.

matabb73
23. sep 2022

Prvý rok nemáš povinnosť platiť do sociálnej poisťovne, len zdravotné odvody. Ak chceš mať nárok na PN, môžeš sa prihlásiť ako dobrovoľný platca. Za mesiac je PN okolo 300 Eur, čo nie je veľa, ale bonusom je aj to, že počas PN neplatíš odvody.

dididudu
23. sep 2022

@alenah31 aha no vidite tak toto mu nepovedali len to ze nemusi platit odvody a nie rok ale do orveho daňového a kedze zakladal teraz tak rok to uz nebude 🙂

dididudu
23. sep 2022

Jednoducho pri živnosti je dobre mat tu poistku to je jednoznačne 🙂

jarka_black
23. sep 2022

@dididudu Od júla ďalšieho roka buď vznikne, alebo nevznikne povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne - záleží to práve od príjmu, ktorý mohol byť za kratšiu dobu na to príliš nízky. Viac o tom píšem v inom vlákne tu na MK.
Ak chcete PN od štátu, treba si do Soc. poisťovne odvádzať nepovinné poistenie. Avšak: nemocenská dávka je nízka - možno by stálo zato radšej si odkladať na nečakané situácie každý mesiac do rezervy, napr. 3000 € mať stále na účte. A keď ochoriete a nebudete môcť pracovať, tak žiť z rezervy - vlastnej. K tomu vhodné komerčné pripoistenie - je to otázka vhodného nastavenia, nikto Vám tu nepovie, čo treba presne spraviť. A pokiaľ máte tak vysoký príjem, že si viete držať hoc aj 5000 na účte ako rezervu, tak ani PN krytie od komerčnej poisťovne nebude treba. V takom prípade poistiť skôr také riziká, na ktoré sa nedá trvalo držať dosť vysoký obnos. Okrem toho, poistné napr. na PNku je mesačne dosť drahé, kým poistné pre prípad smrti alebo trvalej invalidity je pomerne nízka suma. Proste platí, že čo je viac pravdepodobné, je drahšie. Čo je menej pravdepodobné (ale s obrovskými následkami), je lacnejšie.

lilinka88
23. sep 2022

@jarka_black z môjho pohľadu a s čím sa stretávam takmer denne - živnostníci pomaly ani netušia čo sú sociálne odvody. Píšeš,že mesačná suma je pomerne vysoká na to, aká PN je následne vyplácaná. Treba si však uvedomiť,že nedá sa platiť iba samotné nemocenské poistenie. Tá platba je celý balík sociálneho poistenia. A tu si treba uvedomiť,že pokiaľ si živnostník neplatí sociálne odvody, nemá následne nárok na žiadnu dávku,čiže ani PN, očr, materské,dávku v nezamestnanosti. Rovnako treba myslieť na dôchodok,lebo tvrdiť potom v 60tke,že mne toto nikto nepovedal a keby som vedel,tak si platím,už bude neskoro...

jarka_black
23. sep 2022

@lilinka88 Súhlas. V závere, kde porovnávam mesačné poistné a poistné sumy, píšem o komerčnom poistení - ak sa niekto vie zabezpečiť "po svojom" na obdobie choroby, tak stačí poistenie smrti a invalidity.
Ale čo sa týka Soc. poisťovne, tak súhlas.
Ja keď som prvý rok podnikala, snažila som sa mať rezervu aj záložný plán, čo ak sa mi nebude dariť. Čiže nielen PN, ale aj krach napríklad... Tak som si to vyhodnotila, že prvý rok som neplatila do Soc. poisťovne, ale rátala som s tým, že žiadna PN dávka ani v nezamestnanosti... Treba zvážiť.

mogaa
24. sep 2022

neplatíš odvody do SP - žiadna platená PN.....

dididudu
24. sep 2022

@jarka_black muz si poistil aj PN aj smrt aj urazy vsetko a vobec to neni vysoka splátka a ma to poistené na celkom slušne sumy

melissa_19
autor
24. sep 2022

Všetkým Vám pekne ďakujem, budem si to musieť premyslieť ešte firma dáva brutto niečo cez tisíc eur po zdanení a platení veci ktoré sú spojene so živnosťou aby to bolo v poriadku, mi zostane to čo by som mala asi aj na tpp

natalienka12
24. sep 2022

@dididudu PN ka nie je minimum, z akeho vymeriavacieho zakladu si plati, taku pnku aj dochodok dostane. Vacsina zivnostnikov klame, hlavne v sluzbach. Nam robili nedavno zamkovu dlazbu a sup chlapci eurace do vrecka. Z toho nezaplatia ani dane, ani odvody….a potom sa cuduju zivnostnici, ze stat im dava minimum. Sukromna poistka mu negarantuje dochodok. Ak utrpi uraz, dostane minimalny invalidny dochodok alebo ak odvody neplati, tak aj ziadny. Starobny detto.

jarka_black
24. sep 2022

@melissa_19 Aby ste mali dôstojný príjem, živnostník by nemal mať menej ako 10 €/h. Moje odporúčanie zo skúsenosti.

dididudu
25. sep 2022

@natalienka12 odvody ma do toho prvého daňového zadarmo a potom si bude platit poctivo tak isto zdravotnú si normalne plati 🙂

natalienka12
25. sep 2022

@dididudu Nie, on nema odvody “zadarmo”, iba je oslobodeny od povinnosti ich platit, to znamena, ze platit si ich moze, ale nemusi. Ak neplati, tak ziadna PNka, ziadna OCRka ani zapocitane obdobie dochodkoveho poistenia.

mogaa
25. sep 2022

@melissa_19 záleží od konkrétnej ponuky....ak si na živnosť tak firma ti môže preplácať určité veci ako napr. čerpanie dovolenky,či stravné(robí to len veľmi málo firiem)ale odvody ani dane za teba isto neplatí....ako živnostník sú platíš odvody sama, teda zdravotné poistenie, odvody do SP sú prvý rok dobrovolné/teda ako dobrovolne ne.poistená osoba cca 199eur....a to odvody do SP z minimálneho vymeriavacieho základu, čiže aj dávky zo SP budú z minima....ak ideš pracovať pre konkrétnu firmu, vždy je lepšie ako zamestnanec než ako živnostník....ano ako živnostník zarobíš viac a ak aj odhliadnem od toho že nemáš nárok na platenú dovolenku, stravné - treba myslieť aj na ostatné veci ktoré si následne platíš sama, teda napr.tie odvody do SP....v prvom roku si ich nemusíš platiť a ďaľších rokoch si ich nemusíš platiť ak tvoj ročný príjem nepresiahne cca 6900eur,ale....tým pádom sa ak neplatíš odvody do SP sa ti toto obdobie nikam nezaratáva(dôchodkok, obdobie na výpočet pri nezamestnanosti, materská, nemáš nárok na PN....ak si aj budeš platiť odvody do SP, pravdepodobne si ich budeš platiť z minima, čiže aj vymeriavací základ na dávky bude z minima, teda aj tie dávky...

dididudu
26. sep 2022

@natalienka12 to vieme