icon

Zmení sa úrok pri výročí fixácie hypotéky v Prima banke?

12. dec 2025

Ahojte, je tu niekto, komu sa tento rok alebo zaciatkom noveho roka meni urok v primabanke? Aky urok vam ponukli? Mame 4-rocnu fixaciu, ktora konci v auguste a chystam sa na matersku dovolenku, takze sa chcem pripravit na vyssiu splatku.

cyberk
12. dec 2025

3,4% zdvihli nam o cca 45e vyssie splatky… ale uz sme vyriesili refinancovanie do inej banky 🙂 vsak preco aj vy neskusite refinancovat, ked sa budete blizit k tomu datumu?

zmrzlinka8
12. dec 2025

@anonym_autor na 4 roky 3,80%, na 3 roky 3,60%.

krasneleto
12. dec 2025

ano zvysia vam. a garantujem vam , ze po fixe vam zvysi kazda banka

katkaseiner
12. dec 2025

3.19 vo vub na 3 roky

anonym_4724a7
12. dec 2025
@cyberk

3,4% zdvihli nam o cca 45e vyssie splatky… ale uz sme vyriesili refinancovanie do inej banky 🙂 vsak preco aj vy neskusite refinancovat, ked sa budete blizit k tomu datumu?

@cyberk
Väčšina bánk tehotenstvo resp. skôr materskú / rodičovskú berie ako rizikový faktor + budú mať ďalšieho člena domácnosti.

Boli sme v podobnej situácii, môj muž nemá extrémny plat, tým pádom mu samému hypo nevyšla. A s refinancon pri oboch bol problém jednak kvôli materskej, ale rovnako nám už nevyšla hypo ani platovo, kvôli malej. Pri tom, máme slušný štandard, dokonca po refinanci by splátka mohla byť nižšia ako predtým ... Ale ...
Splátku nám dvihli o nejakých 37 €, dá sa s tým žiť , refinanc budeme riešiť neskôr.

cyberk
12. dec 2025
@anonym_4724a7

@cyberk
Väčšina bánk tehotenstvo resp. skôr materskú / rodičovskú berie ako rizikový faktor + budú mať ďalšieho člena domácnosti.

Boli sme v podobnej situácii, môj muž nemá extrémny plat, tým pádom mu samému hypo nevyšla. A s refinancon pri oboch bol problém jednak kvôli materskej, ale rovnako nám už nevyšla hypo ani platovo, kvôli malej. Pri tom, máme slušný štandard, dokonca po refinanci by splátka mohla byť nižšia ako predtým ... Ale ...
Splátku nám dvihli o nejakých 37 €, dá sa s tým žiť , refinanc budeme riešiť neskôr.

@anonym_4724a7 to je velmi divne, my sme refinancovali tiez a materska nebola problem, ale asi tam je vela faktorov no... skusila sa poradit s hypotekarnou poradkynou? my sme akurat refinancovali druhy krat (ale uz som sp5 v pracovnom zivote) a teda vyslo nam ze za dalsie 3r v inej banke usetrime viac ako 2k eur 🙂

anonym_4724a7
12. dec 2025
@cyberk

@anonym_4724a7 to je velmi divne, my sme refinancovali tiez a materska nebola problem, ale asi tam je vela faktorov no... skusila sa poradit s hypotekarnou poradkynou? my sme akurat refinancovali druhy krat (ale uz som sp5 v pracovnom zivote) a teda vyslo nam ze za dalsie 3r v inej banke usetrime viac ako 2k eur 🙂

@cyberk
To je super, že vám to tak vyšlo.
My sme to riešili cez nášho finančného poradcu, poznáme sa dlho, preto predpokladám že robil čo sa dalo. Dali sme fix na 3 roky, takže pri najbližšej zmene úroku už budem späť v práci aj ja, mužovi sa rysuje povýšenie, takže bez problémov môžme aj refinancovať.

Určite záleží aj na banke a samozrejme je pravda, že faktorov je viac.

anonym_b2c2d4
13. dec 2025

Rodicak sa berie k platu,tam ziadna banka nerobi problem.Horsie to uz je ked ten prvy plat je nizky a nevide to ani,ani.
My sme refinancovali v maji,3.6mame urok vo vub.Dali sme si aj hypo poistit,pre vsetky pripady.A naozaj sa to oplatilo v nason pripede.
A nam sa splatka znizila,kedze sme mali splatkt 1450eur,refinanc 1130eur.

xave11
13. dec 2025
@anonym_4724a7

@cyberk

@anonym_4724a7 čistý refinanc bez navýšenia resp len o 2000€ sa robí bez overovania príjmu

miro25
13. dec 2025

@anonym_autor Mne končí fix v januári, ponúknu ti aktuálnu sadzbu, ktorú majú uvedenú v cenníku. Aktuálne 3,4%

huxy
13. dec 2025
@krasneleto

ano zvysia vam. a garantujem vam , ze po fixe vam zvysi kazda banka

@krasneleto nie vždy, mne ešte pred fixom banka sama ponúkla a zadarmo (bez pokút a poplatkov), nižšiu úrokovú sadzbu, akú som vtedy aktuálne mala, asi o 0,6%

rain294
13. dec 2025

Nam koncila fixacia teraz v decembri, najprv nam dali 3,6%, potom to znizili na 3,4.refinancovali sme inde, mame este menej.

ladyna11
15. dec 2025

@anonym_autor pravdepodobne áno. Mne končila fixácia 9/25 mala som predtým 1,95%. Zvýšili mi na !!! 3,6%.!!! Aj napriek tomu, že som ich požiadala o 3% ktorú dávali všetkým novým klientom. Hm, otrasná banka…

autor
15. dec 2025

Dakujem vsetkym za odpovede.. ja viem, ze sa urok zmeni a bude vyssi ako mam aktualne (1,4%) kedze dobre casy uz skoncili... to len MK mi zmenil nadpis a vyznieva to, ze neviem o tom ze sa zvysi. Takze podla vasich odpovedi sa pripravim na cca 3,6% a budem dufat, ze do augusta este o nieco klesne. Refinancovanie asi nebude vzhladom na matersku dovolenku mozne, ale skusim sa o tom porozpravat s financnym poradcom.

katyrose
Včera o 10:15
@anonym_autor

Dakujem vsetkym za odpovede.. ja viem, ze sa urok zmeni a bude vyssi ako mam aktualne (1,4%) kedze dobre casy uz skoncili... to len MK mi zmenil nadpis a vyznieva to, ze neviem o tom ze sa zvysi. Takze podla vasich odpovedi sa pripravim na cca 3,6% a budem dufat, ze do augusta este o nieco klesne. Refinancovanie asi nebude vzhladom na matersku dovolenku mozne, ale skusim sa o tom porozpravat s financnym poradcom.

@anonym_autor ale kdeže. Teraz sú úroky na hypotékach na úrovni 3,0% v prime a od 3,19% v iných bankách. Do augusta dosť času, prvá ponuka od vašej banky Vám príde cca apríl-maj na nasledujúce obdobie. Ponuknu Vám cca 3%, aj ked už možno budú sadzby nižšie. Moji klienti teraz plošne dostávajú 3,1% -3,2%. Takže neverím, že v auguste Vám ponúknu 3,6% 😊 môžete spokojne spať.

katyrose
Včera o 10:16
@xave11

@anonym_4724a7 čistý refinanc bez navýšenia resp len o 2000€ sa robí bez overovania príjmu

@xave11 nie v každej banke 🙂

katyrose
Včera o 10:23
@ladyna11

@anonym_autor pravdepodobne áno. Mne končila fixácia 9/25 mala som predtým 1,95%. Zvýšili mi na !!! 3,6%.!!! Aj napriek tomu, že som ich požiadala o 3% ktorú dávali všetkým novým klientom. Hm, otrasná banka…

@ladyna11 prima banka?
Obrovská nevyhoda prima banky (ako jedinej babky na Slovensku) je, že prima banka nemá retenčné oddelenie. Pri ostatných bankách to funguje tak.
Zavolám ako klient (alebo poradca) do banky, že mam u vás 3,6% úrok a v konkurenčnej banke mi ponúkajú 3%, bud mi dáte rovnaku alebo podobnú ponuku alebo idem preč. Všetkým znížia, pretože si ich chcú udržať. A tei nové ponuky robí v bankách retenčné oddelenie a keďže prima retenčné oddelenie nemá, tak pravdepodobnosť dostať lepšiu ponuku je takmer žiadna.
To hovorím klientom keď riešime novú hypotéku. Že nerozhodujme sa len na základe výšky úrokovej sadzby, ale aj na zaklade ďalších skrytých poplatkov.
Minulý týždeň som za 5 klientov volala do ČSOB, že ideme riešiť refinnac a o 2 dni mali z banky ponuku na 3,15%. A keď sa znížia úrokové sadzby, môžeme zase žiadať úpravu úrokovej sadzby. A nemusíme refinancovať nic.

zmrzlinka8
Včera o 13:34

@anonym_autor mne končila fixácia v októbri 2025, dali mi na 4 roky 3,80%, na 3 roky 3,60%. Som s nimi vybabrala, splatila som mimoriadnou splátkou takmer všetko.