Zrušenie III. piliera

erika.di
7. dec 2023

Chcela by som vás požiadať o radu.
Chcem celkom zrušiť III.pilier, ktorý som založila v 12/2013. Včera som bola na pobočke a tvrdili mi, že sa to nedá, že si môžem akurát vybrať (po 10 rokoch) svoje nasporené financie, že od zamestnávateľa nie.
No ja som mala pocit, akokeby ma nasilu chceli držať v tom III. pilieri a pritom aj kolegyňa to bez problémov zrušila.
Čítala som aj tu na konikovi veľa príspevkov ohľadom zrušenia a som pochopila, ze sa to da, len je tam ta zmluvna pokuta 20%, o čom sa mi ani vôbec nezmienili.
Už som to riešila skôr, ale ja som mala nastavený nejaký dávkový plán, ktorý som na radu pracovničky toho roku zrušila, čiže mám bez dávkového plánu.

Chcem sa len teda uistiť, že môžem naozaj, hoc aj pod pokutou tento III.pilier zrušiť?
Naša som na stránke employment.gov nejaké informácie ohľadom III. piliera a je tam "Podmienky vyplatenia odstupného"....To je vlastne toto?
Keď si požiadam o vyplatenie odstupného, tak vlastne tým "poruším" zmluvne podmienky a bude mi vyplatených tých 80% a zmluva skonči?

Ďakujem, veľmi pekne za odpoveď, lebo naozaj mám pocit, že napriek tomu že je to dobrovoľné, tak akokeby ma tam silou mocou chceli držať.

vulka
7. dec 2023

@erika.di Zrušenie doplnkového dôchodkového sporenia – 3. pilier
Podmienky zániku doplnkového dôchodkového sporenia sa odvíjajú od obdobia, v ktorom bola zmluva o doplnkovom dôchodkovom sporení (pred 1.1.2005 doplnkové dôchodkové poistenie) uzavretá alebo zmenená dodatkom. V rôznych časových obdobiach platili rôzne pravidlá podľa toho, v akej podobe platil príslušný zákon. Preto je z praktického hľadiska najrozumnejšie kontaktovať svoju doplnkovú dôchodkovú sporiteľňu a informovať sa na možnosti zrušenia svojej zmluvy. Tu sú kontakty: 02 2929 2929 AXA DDS 0800 001 100 DDS Tatra banky 0850 111 464 NN Tatry – Sympatia DDS 0800 117 676 STABILITA DDS Do konca roka 2013 sa každá účastnícka zmluva riadila dávkovým plánom, od 1.1.2014 boli dávkové plány zrušené a platia len pravidlá, ktoré sú obsiahnuté v zákone č. 650/2004 Z. z.
Spôsoby zániku účastníckej zmluvy v doplnkovom dôchodkovom sporení
Účastnícka zmluva podľa súčasných podmienok nemôže byť zrušená výpoveďou alebo dohodou. Zmluva o DDS môže zaniknúť len z týchto príčin, pričom prvé 3 body sa nevzťahujú na zamestnancov v 3. a 4. pracovnej kategórii, tanečníkov a hudobníkov - hráčov na dychový nástroj:
Vyplatenie poslednej splátky doplnkového dôchodku;
Vyplatenie jednorazového vyrovnania;
Prevod prostriedkov z dôchodkového účtu sporiteľa do poisťovne v prípade, že sporiteľ požiada o vyplácanie doživotného dôchodku;
Rozhodnutím súdu;
Zrušenie osobného dôchodkového účtu účastníka v deň prestupu do inej doplnkovej dôchodkovej spoločnosti;
Odstúpenie od účastníckej zmluvy uzatvorenej na diaľku;
Uplynutie 2 rokov od uzavretia účastníckej zmluvy, ak nebol zaplatený žiadny príspevok
Uplynutie obdobia 2 rokov, počas ktorých bola hodnota dôchodkového účtu nulová.

hiro
7. dec 2023

@erika.di Ak mas este staru zmluvu tak bud rada. Mozes vybrat vsetko s tou 20% pokutou. Ak by si mala novu zmluvu tak ich nemozes vybrat - no, okrem svojich co je obycajne bagatel - kedze vacsinu dava zamestnavatel.

erika.di
autor
7. dec 2023

@hiro ciže možem? kašlem na tých 20%...prečo mi to neponúkli na pobočke?

hiro
7. dec 2023

Zalezi aku mas zmluvu a ci si nepodpisovala dodatok. Minulost sa rata pred 2014 a nove zmluvy od 2014:

"V minulosti bolo možné realizovať aj takzvané odstupné. To znamenalo, že v prípade ukončenia zmluvy boli z účtu vyplatené financie znížené o 20 % pokutu. Tento bod je však už dnes minulosťou. Zaviedol sa namiesto neho predčasný výber časti nasporenej sumy. Ten je však možný iba raz za 10 rokov a dovolené je siahnuť iba na sumu a výnosy, ktoré odviedol sporiteľ."

"Od januára platia nové pravidlá, ktoré s ním už nerátajú. Klient si bude môcť rýchlejšie vybrať len vlastné príspevky, no najskôr po desiatich rokoch od uzatvorenia zmluvy a len raz za 10 rokov."
https://index.sme.sk/c/7069676/pred-koncom-roka...
"Nové podmienky pre výplatu dávok však platia len pre tých, ktorí podpíšu dodatok k zmluve alebo pre nových klientov, ktorí uzatvoria zmluvu po prvom januári."

erika.di
autor
7. dec 2023

@hiro no do konca roka 2013 dom nepodpisovala žiadny dodatok. Toho roku , ako som písala na odporučanie pracovníčky som asi v júni podpisala zrušenie davkoveho planu.
Čiže mám bez dávkového plánu.

hiro
7. dec 2023

@erika.di Pozrel som si svoju zmluvu co mi ukazuje IB Tatrabanky - a v davkovom plane mam rovno posledny bod ze vyplatenie a 20% pokuta. Takze toto by si tam mala mat aby sa to dalo vyplatit.

erika.di
autor
7. dec 2023

@hiro no, musim sa do tej zmluvy pozrieť doma, lebo na nete nemám v Moja Uniqa podrobnú zmluvu.

zic
7. dec 2023

@erika.di lenze ak ti pravnicka poradila "zrusenie davkoveho planu", to kludne moze znamenat, ze si podpisala dodatok a tym padom nemozes zrusit 3 pilier... spytaj sa pravnicky, co ti poradila to "zrusenie"...
A aj davkove plany su rozne. Ja ma z TB a zrovna ten jeden nema ani tu moznost zrusenia s 20% pokutou...

lucia31
20. apr 2024

@hiro môžem sa opýtať?..zmluva uzatvorená v roku 2002, nezmenená žiadnymi dodatkami. Momentálne novy zamestnávateľ už niekoľko rokov neprispieva. Keď sa 3 pilier zruší napr. v tomto roku, je tam 20%pokuta? Ďakujem

fido69
20. apr 2024

@erika.di 20% pokuta? To je normálna lichva.
3.pilier v ING Tatry Sympatia po dovŕšení 50 rokov ti vyplatia celú nasporenú sumu bez pokuty. 😉

lucia31
20. apr 2024

@fido69 to viem..ale keď skorší výber, tak teda ta 20% pokuta(lichva🙃)z celej nasporenej sumy?

fido69
20. apr 2024

@lucia31 Prečítaj si zmluvné podmienky. Podľa mňa z celej nasporenej sumy.
Keď si predstavím, že priemerný vynos vo fondoch 3.piliera je 3% ročne z toho si zoberú 1% ročne za správu fondu, tak ti defacto ukradnú výnos za posledných 10-20 rokov! 🤬

hiro
20. apr 2024

@lucia31 Tak to je. Od zamestnávateľa máš povedzme 70% takže keď potrebuješ tie peniaze tak to je OK, založis novú...

lucia31
22. apr 2024

@hiro tak nakoniec nič neruším , lebo môj dávkový plán to neumožňuje (až zmluvy uzatvorené od r. 2006). Tak až plnú sumu v tej 50tke. Mam aktualne založený aj druhý 3 pilier, kde si prispievam.