Zrušenie živnosti a odvody do Sociálnej poisťovne
Dobrý deň,rada by som sa spýtala,chcela by som si založiť živnosť,prvý rok sa odvody do sociálnej poisťovne platiť nemusí,ale ako to je prosim po roku napríklad ak ju budem chcieť zrušiť? Mienke tam nejaká pokuta slebo niečo podobne ?
Odvody do SP sa platia podla dosiahnuteho prijmu (nie zakladu dane) za predchadzajuci rok. Cize je moznost, ze ti povinne platenie odvodov nevznikne ani nasledujuci rok. Pre rok 2026 je to prijem za rok 2025 vo vyske 9 144 eur . Takze ak budes mat v roku 2025 prijmy menej ako je tato stanovena suma, tak ani buduci rok nebudes musiet platit povinne odvody do SP.
Ak by ti vznikla povinnost platit odvody, tak ich platis kym bude zivnost aktivna. Ked ju pozastavis, pripadne ukoncis, tym padom prestanes platit aj povinne odvody do SP.
Kym nemas platenie odvodov povinne, je mozne si odvody platit dobrovolne. Toto je vsak mozne az po prihlaseni v SP, spatne si odvody nie je mozne zaplatit. Pokial neplatis ziadne odvody, nemas narok na davky zo socialneho poistenia.
@katarinaba este sa opytam al teda niekto zarobi menej ako 9144, SP si neplati, ale tympadom nema narok na PN/OCR/nepocita sa to do dochodku? dakujem
@balerina2025 precitaj si poslednu vetu z mojho prispevku
@katarinaba aha clear. 🙂 dakujem

@alexiis pokuta nie je, založíš cez internet a zrušíš cez internet
odvody môžeš platiť aj dobrovoľne
ale určite neskúšaj Švarc systém, tam sú len nevýhody pre teba a je to nelegálne