icon

Ako si zvyknúť v Galante?

janaziar987
2. sep 2023

ahojte isto tu bude niekto z Galanty alebo blizkeho okolia, prestahovala som sa zo str. Slovenska /kvoli vztahu/, som tu druhy mesiac a neviem si zvyknut, ludia so mnou nehovoria - v praci - casto zacnu po madarsky, ked sa o niecom bavime. asi by som mozno chcela niaky tip ze kam chodit aby som sa zoznamila s ludmi alebo jednoducho nieco, aby sa mi tu lahsie zilo. dakujem!

Strana
z3
2006_1211
4. sep 2023

@zzuunnaa takže nás rozdeľuje len Sládkovičovo ja som zas z druhej strany dedinka pri Sládkovičove 😂

adulienka8
4. sep 2023

@janaziar987
Ja bývam tiež v Galante,po maďarsky neviem ani slovo,ale absolútne žiadny problém s tým nemám...A normálne sa s hocikym rozprávam po slovensky.😉

nelili1978
4. sep 2023

@janaziar987 ja som do Galanty prišla z Banskej Bystrice pred 27 rokmi, zvykla som si tu. Po maďarsky som sa nenaucila. Nemám problém nikde

zzuunnaa
4. sep 2023

@2006_1211 hahaha… murine dat stretto pri Tesco 😂😂

2006_1211
4. sep 2023

@zzuunnaa 😂hahah

monicatko20
5. sep 2023

@janaziar987 ahoj, tiež bývam pri GA, mam ročného syna ak chceš tak napíš 😊 môžeme sem tam vybehnúť na kávu 😉

att123
Odpoveď bola odstránená
athenais24
5. sep 2023

@katka533 A čo si čakala? Je to viac maďarské mesto ako slovenské, keď ti to vadí že sa tam rozpráva po maďarsky, tak tam nechoď a problém vyriešený 😀

athenais24
5. sep 2023

@bejkovnicka No keď je to ich materinská reč, tak budú rozprávať po maďarsky, to nezmení nič ani pokuta😂

athenais24
5. sep 2023

@tahomi A dobre robíte🙈

katka533
6. sep 2023

@athenais24 je to na Slovensku, nie v Maďarsku. A už tam ani nejdem, bola som tam len raz. Je to hanba

denisah6
6. sep 2023

@katka533 to, že Galanta/Dunajská Streda alebo neviem aké ďalšie mesto a dedina sa nachádzajú na Slovensku neznamená, že ich materinská reč nemôže byť maďarčina. Podľa toho teda moja materinská reč nemôže byť angličtina - iba preto, že Dunajská Streda je na Slovensku?

Ale napíšem ti len jednu jedinú vec k tomuto celému. Ako človek, ktorý rozpráva štyrmi jazykmi na veľmi vysokej úrovni som si všimla, že tu na Slovensku prevláda dvojitý štandard.
Keby v Galante rozprávali po anglicky a autorka by sa posťažovala, tak by všetci vraveli, že nauč sa aj ty veď ti to môže prísť vhod, alebo aký šikovný Angličan, naučil sa po slovensky. Ale keďže sa jedná o maďarčinu, hneď začínajú hejty.
Ľuďom (ako aj mne), ktorí žijú v tejto lokalite, je u riti, či si Maďar, Slovák, Nemec, Poliak, Číňan alebo Eskimák, nikoho to nezaujíma, iba v politike sa naschvál ukazuje jeden na druhého a šíri nenávisť.
Treba si uvedomiť, že idioti sú ako medzi Maďarmi, tak aj medzi Slovákmi alebo hociktorom iným národom. Rovnako aj inteligentní ľudia. Ale tí nemajú potrebu oháňať sa tým, či niekto vie tú alebo inakšiu reč.

Strana
z3