Oplatí sa investovať do šijacieho stroja?
Ahojte, už dlhšie uvažujem o kúpe šijacieho stroja. Napríklad mi treba skrátiť závesy a záclony. Minule mi napadlo kúpiť mušelín na metráž a pre bábo si nastrihať a našiť handričky namiesto kupovania. Nejde mi ani tak o ušetrenie, skôr sa prebaviť, vedieť si veci opraviť, vyrobiť podľa seba. Čakám bábo a možno by sa nám to zišlo, ja neviem napríklad aj v budúcnosti na karnevaly a také blbiny. Ale zase neviem. Tie čo máte šijací stroj a nešijete vyslovene oblečenie, len takéto veci že treba v domácnosti myslíte, že sa to zíde? Na čo a ako často ho používate? A pozerala som sa teda fakt len po lacných strojoch, prípadne aké by ste odporúčali?
Singer, a áno je to dobra vec mat doma.
@bokabuka Ak si v šití zručná, tak šijací stroj sa v domácnosti zíde. V podstate som sa naučil šiť ešte na základnej škole asi pred 40 rokmi - spolužiakom som zužoval nohavice - vtedy to bolo také moderné.
Keď sa mi narodil syn, tak som veľa vecí šil. Začalo sa to podbradníkmi, cez nohavice, košele, dokonca som zvládol aj zimný overal. Potom som šil karnevalové kostýmy.
Vtedy sa to oplatilo, sortiment bol úzky. Teraz sa už neoplatí šiť oblečenie, je ho neúrekom a je lacnejšie, než by si mala kúpiť látku a niečo ušiť. Ale na občasné úpravy napr. posteľnej bielizne, zašitie nejakých tých dier a rozpáraných tričiek je to dobré.
Na také domáce šitie nepotrebuješ drahý stroj. Stačí ti, ak má len pár programov - rovný, cikcakový steh a možno gombíkové dierky. Ostatné stehy takmer nikdy nevyužiješ. hlavné, aby šil. Myslím, že taký do 150 € bude pre teba dostatočný.
@bokabuka Urcite sa oplati. To mas na cely zivot. Kupila som brother, ktory ma rovne aj cik cakove stehy. Mam obdobie kedy sijem viacej aj ciapky,celenky,hracky,skusala som aj oblecenie,ale to nemam trpezlivost. Usila som obrusy,stoly,zavesy a kadeco. A je to super,ked nieco potrebujes zasit. Pri malom dietati sa s nim prebavis,ak ta bavi sit a vymyslat nieco.
@bokabuka Napr, tento by sa ti podľa mňa hodil:
Stroj kúpiš aj SINGER v lidli … Ja osobne si neviem predstaviť nemat šijací stroj. Aj keď už aktívne nešijem, je to pre mňa ako mať doma žehličku. Proste raz za čas ho určite potrebujem.
tiez mam. nesijem oblecenie ale presne ako pises sem tam nieco opravit, karneval, oblecko hrackam, kadejake blbiny. za mna je to dobra vec.
@bokabuka súhlasím, že oplatí. Ja mám hádam 40 ročný, sú obdobia, že šijem aj že nie. Ale chceli sme látkový sedací vak, keď som videla tie ceny, tak som ho ušila za polovičnú cenu, jednoduchý strih aj šitie. Manžel má netypickú postavu, častokrát mu podšívam nohavice a sebe som pár kúskov zo sekáču prešila, keď sa mi niečo veľmi páčilo. A áno, v tehotenstve som tiež veľa šila, látkové plienky hlavne 😃
My máme 12 rokov,nešijem oblečenie ale na úpravy oblečenia,zaclon, závesov je využitý..
@bokabuka ja Ti poradim, prosim Ta, nekupuj Singer a uz vobec nie v Lidli, s tym budes mat viac nervov ako radosti zo sitia. Stroje sa kupuju v na to urcenych obchodoch, kde mas aj servis.
Ja mam klasicky rovnosteh Veritas Famula z roku 1989, ale kludne si kup lacny mechanicky Janome, minule som pozerala svokre, staci aj taky za 150 eur. Su aj vymakanejsie, ale elektroniku ani nepotrebujes.
Ja som zacinala skracovanim nohavic, kedze som nizka. No a potom som sa pustila aj do ciapok, nakrcnikov, neskor teplacikov a triciek pre deti. Ale to som mala uz aj overlock od maminy. Vlani som na Vianoce dostala Babylock Ovation, over a coverlock v jednom. Stale sa ale ucim, je to uz asi 10 rokov. Hlavne strihy muaim upravovat, lebo mame problematicke postavy, hlavne ja a dcera. Niekedy lutujem, ze nemam na to skolu, hlavne tie konstrukcie.
Ale na zaciatok ako pisem, staci zakladny mechanicky rovnosteh. Len Singer uz nie to, co to byvalo kedysi.

ja mám stroj od svojich asi 17 rokov - neviem si predstaviť nemať to doma ...
samozrejme už si nešijem veci ako za kedysi, všetkého jest v obchodoch - a veľa vecí si dávam prešívať ku krajčírke, už sa mi s tým nechce babrať doma - ale podhnúť závesy, zašiť dieru, zaplátať, zmenšiť obliečku na vankúš, také tie blbiny, to si doma robím ...
pred vianocami som voľačo synovi zašívala, už viem, plachtu na auto čo zakrýva okná keď mrzne a sneží, bez stroja by som prišla o prsty kebyže to mám šiť v rukách ...