Šijací stroj LADA

10. júl 2022

Prosim poradte mi prosim. Idem si kupit svoj prvy sijaci stroj po 10r odhodlavania sa.
U rodicov sme mali iba ten s rovno stehom.. cize som toho moc neposila. Este na skole, ale lemovala mi to kamoska. Inak skor skracovanie, oprava a obliecky, obrusy a raz aj zaclony.
Nechcem sit vela, max nieco detom a doma blbosti ,ako chlapove monterky 😀.
Vybrala som si Ladu, len neviem ktory model. Ci mi postaci L30, alebo radsej vyssiu radu. Fakt sa nevyznam.
Dakujem.

diamond007
10. júl 2022

Ja by som šla do tej L60 ( tu mám vybratu ja) 😅 ale radila som sa cez komunikáciu v obchode www.pean.sk

ckocka
10. júl 2022

Za čo sa neoplatí priplatiť : viac druhov stehov
Za čo sa oplatí : regulácia tlaku prítlačnej pätky
navliekač nite - ale to oceňujem až teraz v dostojnejšom veku
silnejší motor a vyšší zdvih pätky, čo znamená že prešije aj hrubšie látky
a viac vrstiev

autor
10. júl 2022

@diamond007 tam ma odradza cena. Fakt sa bojim, ze usijem 2x teplaky a zas 7r nic. Pri detoch teraz moc nemozem, lebo co nie je minimalme 150cm od zeme pokazia. No stava sa, ze obcas uz aj spia, tak som si spravila strih a uz vymyslam..
Dotrepala som staru stroj od babky, lenze ten je tak rozladeny ze neviem nastavit ani pnutie nite. A aj tak nema lemovanie

diamond007
10. júl 2022

Podľa mňa je to investícia do konca života. Oplatí sa priplatiť ale spýtaj sa priamo na ich stranke a vysvetlia aj rozdiel

autor
10. júl 2022

@diamond007 dakujem za tip. Normalne som rada za nazor 🙂 nemam sa s kym o tom pobavit. Muz pretocil oci ze ci mi nesibe. Ked treba do auta vrazit to je ok, ale stroj je podla neho zbytocnost.

abab
10. júl 2022

Určite sa popýtaj v pean a radšej kúp kvalitnejší. Najlepšie skúsiť naživo rozdiel. Ak ti bude stroj dobre šiť, pôjde ti to rýchlejšie, aj ťa to bude baviť a viac ušiješ. Je fakt, že oblečko dnes nestojí veľa a často sa to ani finančne neoplatí ušiť. Ale je to aj o tvojej túžbe. Ak to máš mať ako relax, tak dať nemalé sumy napr. za víkendový pobyt sa oplatí? A ľudia si to doprajú. Ja som pošila aj mužovi rôzne kapsičky a sprostosti pre jeho hobby, môžeš tak argumentovať manželovi, že aj on určite využije na niečo. Kým boli deti malé a oblečko drahé, šila som. Potom som prestala a vrátila som sa k tomu až keď dcéra potrebovala šaty na stužkovú. Neskôr ďalšie na maturitu. Vtedy som si povedala, že chcem aj overlock. A kúpila som si ho. Práve dnes som začala rozmýšľať, že ma budúci rok čakajú šaty na promóciu. Prečo by som nešila? Keď mám dcéru, ktorá moje výtvory miluje nosiť aj ako dospelá. Ju tie originály fascinujú. Vie, že je jediná, čo má také niečo na sebe. A teda neviem si predstaviť ako žijú ľudia bez stroja, veď čosi zúžiť, skrátiť, záclony, dečky a bežné opravy... Podľa mňa stroj patrí do nevyhnutnej výbavy domácnosti, rovnako ako vŕtačka. A teda v kvalite určite rozdiel je. Ak kúpiš lacný, neušiješ možno ani tie tepláky (mimochodom ak rozmýšlaš nad teplákmi, pozri hneď aj tie overlocky). Priprav manžela, že pri stroji to neskončí 😉 .

viestta
11. júl 2022

Neviem si predstaviť fungovanie domácnosti bez šijacieho stroja. Síce nesijem oblečenie, to ma nikdy moc nelákalo, ale kazdu chvíľu treba niečo opraviť, upraviť. Moje posledne šitie boli závesy, oni by sa dali použiť aj neskratene, ale takto ich mam presne také dlhé ake chcem. O tom, že každú chvu zasivam rozidene švy na kupovaných handrach škoda hovorit

autor
11. júl 2022

@viestta no nieco som sla k mamine, nieco ku krajcirke. Ja uz roky nosim iba leginy a tricka a to sa neoplati nic, len vyhodit. Muzovi obcas som rukou zosila ked sa rozisli svy, potom mam vrece veci co staci opravit,zips vymenit a tak. Bytovy textil nemame ziaden. Iba komunisticke utierky v kuchyni a tie sa nerozpadnu asi nikdy 😀. Zavesy a zaclony pri detoch nemam. Vytrhli garnizu aj u babky.
Len uz ma vytaca, ze kupim nohavice dietatu a musim zuzovat, skracovat, gumicku vsivat. Kupim obliecky do skolky a zips pokazeny po 1 oprati 😡.

autor
11. júl 2022

@abab no potesi sa... Svokra stroj nema ani nevie sit. Ale oni doma nic nerobia iba TV pozeraju a krizovky lustia.
Tak to moj nemal kde vidiet..