Aké máte skúsenosti s detským psychológom?

paskova
22. sep 2008

Ahoj dievcata, prosim Vas o radu. Moja 12 r. neterka ma dost velke stresy zo skoly, mava silne zaludocne problemy, preto uvazujeme o navsteve psychologa. Ona sa toho strasne strani, ale uz nevieme ako dalej, ako by sme pomohli aby skolu zvladla. Preto Vas prosim, napiste mi ak mate skusenosti s detskym psychologom, alebo co by ste mi odporusili vy. Dakujem. 😒

szivem
22. sep 2008

najprv by som sa opytala neteri preco nechce chodit do skoly,ci tam ma kamaratky,ake su ucitelky a tak.Ak je problem v tom ze nema kamosky treba ju dat do inej triedy kde kamosky mat bude,ak je chyba v ucitelke tak zmenit skolu,ale je pravda ze detsky psycholog nic nepokazi

vinka
22. sep 2008

Pridávam sa.Psycholog len pomôže.(dobrý psycholog) 🙂

sassi
22. sep 2008

ja tiež myslím, že ide do puberty a niečo sa stalo v kolektíve, teda bud ju vylúčili kočky z partie, doberajú si ju chlapci, alebo sa len pohádala, alebo je v tom nejký učiteľ
Deti sa v tomto veku strašne zmenia, ja som učila na ZŠ a v 6. triede tie dievčatá boli ešte detičky a v 7. zrazu velké kočky prišli.

Neviem, či školu zle znášala aj predtým, alebo sa to stalo teraz zrazu, po prázdninách. ja by som v 1. rade navštívila triednu učitelku a spýtala sa jej, či niečo nevie. Niekedy vedia učitelia viac ako rodičia.
Psychlog može pomocť, ale ja by som to radšej na začiatku riešila doma. Aby sa necítila, že je nejaká "vadná"... ale ak to nepojde, dobry psycholog može vela pomôcť.

kuspitka
14. feb 2011

ahojte.ja by som sa chcela opytat ci niekto bol u psychologa ročným dietatom.

jaaty
14. feb 2011

Prečo hľadáš pre ročné dieťa psychológa? Zdá sami to príliš skoro 😉

kuspitka
14. feb 2011

@jaaty mám občas pociť,že by nám vedeľ pomôcť kvôli malej.občas neviem či je to normálne a možno by nám vedel pomôcť ,ako dieťa naučit od zúrivosti..

jaaty
14. feb 2011

Skúsila si pozrieť nejaké knihy o výchove detí, nejaké stránky na túto tému..... Možno by som začala s tým.
Skús si odsledovať, kedy máva záchvaty zúrivosti, píš si to, uvidíš, že sama nájdeš súvislosti 😉 . Myslím si, neber to, prosím osobne, takéto prejavy správania skôr súvisia s chybami vo výchove. ... i keď sa môže samozrejme jednť aj o vážnejšie psychologické problémy. držím palce 😉

filipal
14. feb 2011

@paskova urcite vyhladajte odbornu pomoc.
tie zaludocne problemy uz poukazuju na somatizovanie, tak zrejme bude potrebovat psychiatra.
nechali ste to zajst dost daleko.
objednat sa da aj telefonicky, nepotrebujete vymenny listok od detskej lekarky.
zbytocne sa budete pytat neterky, ona vam nevie odpovedat tak jednoznacne, na to je odbornik, aby z nej to trapenie dostal....

kuspitka
15. feb 2011

dakujem,ale zas co viem som nic nezanedbala,ona od malicka musela mat nasu pozornost.bola narocnejsia a ked sa nudi tak zurí ,lebo nema co robit.

filipal
15. feb 2011

@kuspitka myslela som tym, ze pises," uz ma silne zaludocne problemy"...ze uz ste davno mali s tym ist k lekarovi. ako to ma dlho? a co mava? bolesti? hnacky?

a to zurenie u 12 rocneho dietata je tiez podozrive....urcite chodte k psychologovi alebo k psychiatrovi.

kuspitka
15. feb 2011

@filipal nasa mala nema 12rokov ale rok

filipal
15. feb 2011

@kuspitka 😀 😀 😀
ahaaa, ja som odpovedala na uvodny prispevok. 😀
na to 12 rocne dievcatko.....

u tvojho rocneho je zurenie uplne normalne. vobec sa nemusis trapit. len jej vymyslajte vela stimulov. a naozaj, ak nemate ine problemy, k psychologovi nemusite. ak ti mozem poradit kup si nejaku knihu, kde su rady, ako zamestnat deti vo veku batoliat. to ze vyzaduje vela aktivity, signalizuje skor, vyssiu intelogenciu.

kuspitka
15. feb 2011

a nevies mi poradit nejaku knihu

filipal
15. feb 2011

jednu dobru poznam: Otestujte svoje dieta. ale neviem, ci je este v predaji. teraz je vsak vela novych knih....
skusim pozriet....

filipal
15. feb 2011

http://www.gorila.sk/product/107419
ano, nasla som ju. ta sa ti zide par rokov, lebo su v nej postupne aktivity od narodenia az po 4 roky.....
urcite bude dobra aj ta dalsia od tej istej autorky: Ucte sve dite.....
mas ju na tej istej stranke, nizsie....

kuspitka
15. feb 2011

@filipal dakujem ti velmi pekne...

kacenqa
29. jún 2011

ahojte, mam podobny problem ako paskova, ale jedna sa o 3rocnu dcerku, vo februari nastupila do skolky, najprv bolo dobre, ale po prvej chorobe zacali problemy, ranne place, ktore vsak koncili za dverami skolky. striedali sa dobre a zle dni, tak sme to brali akoze ved v pohode, musi sa aklimatizovat. lenze tie zle dni sa zacali zhorsovat az tak, ze dieta rano malo zaludocnu nervozitu, stresy, brusko ju bolelo az zacala grcat. to som rozmyslala nad spychologickou. lenze do toho prisla choroba a po chorobe nastupila a bola v pohode. akurat, ze u nas sa tie choroby vracali strasne casto - tyzden skolka-tyzden doma-2 tyzdne skolka-tyzden doma a takto to slo v podstate stale. az teraz v juni sa nam podarilo chodit cele 4 tyzdne do skolky. bola celkom v pohode, mala dni, kedy si troska pomrncala ze sa jej nechce ale ziadne nervy, bruchabolenie. az zacala zas minuly tyzden vo stvrtok, a brusko a kakat 10x, nevypila ani len ten pohar kakaa rano cely, no v piatok uz v skolke nic nezjedla a este sa aj povracala, v pondelok uz vracala aj z caju, a vcera uz ju napinalo cestou do skolky.

neviem z nej vymamit, co je zle,raz ucitelky, raz hracky, raz deti, na otazku preco nechce papat, tak ze jej nechuti, lenze ona ide uz do skolky s tym, ze jest nebude, reci o tom, ze papat treba, aby rastla, aby mala silu a vladala sa hrat nezaberaju vobec. ucitelka povedala, ze je inak uplne v pohode, hra sa, spolupracuje, vsetko v pohode, mali vzorovu hodinu angliny pre rodicov, tak parada, karneval, tesila sa nanho, tak ja nechapem, ze PRECO? citim sa dost neschopne, ze neviem zistit pricinu tohto.

dnes rano cele rano plakala, ze nechce ist do skolky, ze ju brusko boli, natahovalo ju uz doma na vracanie, nakoniec som ju nechala doma, ale kvoli tomu, ze ma zelene sople a kasle, no do 3 minut bola kludna a teraz je uz uplne v pohode. zajtra ma posledny den v skolke a ja neviem fakt co robit.

chcela by som poprosit, ak mate kontakt na nejakeho dobreho detskeho psychologa v BA, ja som skusala volat do vyskumenho ustavu detskej psychologie, na ktory som mala dobre referencie, lenze tam ma objednaju najskor na september, a to neviem, ci nie je neskoro, ked v septembri zacne znova chodit do skolky na druhu stranu zas neviem, ci to ma zmysel riesit cez leto, kedy do skolky chodit nebude a tieto stresy nebude zazivat......

prosim poradte. vdaka.

kacenqa
29. jún 2011

aha este ma napadla jedna vec - ze vtedy, ked mala prvy krat tieto grcania, tak som jej povedala, ze nemoze ostat doma, lebo aj ja musim ist do prace a mladsia dcerka pojde do skolocky pre male deti, co sa vola jaslicky. a vtedy akoby to zabralo. a este - dcerka chodi do skolky len na doobedie, kedze som na RD, tak pre nu o 12.00 chodim, spolu s dalsimi dvoma maminkami, nase deti su na seba zvyknute zo sidliska, spolu sa denne hravali este skor, ako sli do skolky.

syslica
29. jún 2011

@kacenqa Ahoj, vyskúšajte sa dohodnúť s psychológmi z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, v BA fungujú pre každý obvod a ja mám len dobré skúsenosti z BA IV. poradenstvoba4@gmail.com
Nie som si istá, či v lete robia, ale za pokus to stojí...
Ja nie som psychológ, takže toto je len laický názor: Nemyslím si, že dcérka má "problém so škôlkou" ako taký, lebo po počiatočnom plači normálne funguje v kolektíve. Nabehnúť po opakovaných chorobách na dennú rutinu je namáhavé, keď je častejšie doma ako v škôlke, škôlkarskemu režimu sa opätovne prispôsobuje veľmi ťažko. Hnačky môžu byť na psychickom základe, ale aj príznak začínajúcej choroby, skúste skočiť so zelenými sopľami a kašľom k pediatričke, popri tom môžeš s ňou predebatovať aj o tomto, určite ti niečo poradí, vylúči chorobu a možno aj nasmeruje ďalej - čo my tu na koníku nedokážeme. Držte sa!

kacenqa
29. jún 2011

@syslica - vdaka za ten kontakt. urcite skusim.

inak u doktorky sme ako na klaviri, presla si vsetkym moznym - zapal priedusie, moraxela, robili jej krvny rozbor na chlamydie plucne, nastastie nepotvrdene. doktorka proste skonstatovala, ze si tym jednoducho musi prejst, kym sa imunita prisposobi.

akoze chapala by som, kebyze sa to udeje hned po nastupe po chorobe, ale teraz cely jun nebola chora, cize vlastne po mesiaci chodenia do skolky to zacalo. hnacky nema, ju len napina na vracanie a boli ju brusko, a z toho ma pocit, ze musi ist kakat, ale samozrejme, len si posedi na wc. preto si myslim, ze je to ciusto psychicke.

syslica
29. jún 2011

@kacenqa Tak možno predsa len nie je ešte zrelá na škôlku a fakt, že ty si s mladšou sestričkou doma, to tej staršej rozhodne neuľahčuje. Nerozmýšľala si aj o variante, že by obe zostali s tebou doma, ak môžu... aj kvôli chorobnosti?

kacenqa
29. jún 2011

@syslica - no praveze ona je velmi extrovertna, rada sa hra s detmi, nie je nijaka utiahnuta. preto som si myslela, ze skolka jej prospeje. a kvoli chorobnosti - praveze som rada, ze to riesime teraz, lebo keby som ju dala do skolky, az ked pojdem do prace, a mala by som toto iste, tak neviem, ako by som to riesila, ked z 2 mesiacov bola v skolke asi 3 tyzdne. zamestnavatel by bol urcite nadseny. a vlastne tym posilujem aj imunitu mladsej, ja viem, je to mozno taky sebecky pohlad na vec.

ja len, keby som vedela tu pricinu, ze co sa tam deje, ked tak zrazu, mesiac nic a potom toto. to je taka mala skolka, 2 triedy, 4 ucitelky plus upratovacka. a ani ich ucitelka mi nevedela povedat nic konkretne, ze si mysli, ze len skusa.

zas sa bojim, ze ked ju necham doma, tak si uvedomi, ze si tymto spravanim vydobyla svoje a potom mi bude grcat pri kazdej veci, co sa jej nebude pacit....

syslica
29. jún 2011

@kacenqa Vidí sa mi, že ty poznáš dcérku najlepšie... ak doktorka vylúčila choroby ako príčinu, zostáva už len posedenie u psychológa. Hádam ten pomôže - fakt dokážu odhaliť veci, o ktorých sa nám rodičom ani nezdá a to napríklad len pozorovaním alebo analýzou kresby dieťaťa. Starší syslík bol u psych. tiež prvýkrát ako trojročný. V pohode to zvládol, dokonca viac sedení, bavilo ho a nakoniec ešte aj nálepku dostal 🙂 Dobre vybavte!

vlasa
4. júl 2011

aj nas to caka 😕
@syslica ako to tam prebieha?mozem byt vnutri s nou?a ked nebude chciet co?boooze,co nas este caka 😅

syslica
5. júl 2011

@vlasa A prečo ide Bianka psychologičke? (Ak je to príliš vlezlá otázka, neodpovedaj 😉 ) Ako to prebieha, neviem, ale podľa vyjadrenia toho môjho experta, je to hrozná zábava 😝 , rodičia nemôžu s deťmi byť, lebo by to pozorovanie ovplyvnilo a sleduje sa o.i. aj ako dieťa reaguje na separáciu od rodiča... ale nemusíš sa báť, deti to znášajú skvelo, tety psychologičky sa tam s nimi hrajú, vôbec to nevnímajú ako nejaký test.... a nakoniec ešte aj nálepku dostanú. Syseľ sa na to doslova teší, teraz už má diagnózu MIN, tak ho kontrolné testovanie čaká každý rok.

vlasa
6. júl 2011

@syslica no,najprv mamist ja na pokec a potom ma prist bianka.len aby to nedopadlo tak,ze bianka nebude musiet prist a mne da terminy na rok dopredu 😀 aj to sa moze lahko stat.bianka sa rozhodla,ze sa nebude obliekat od pasa dolu ☹ mame s tym velky problem hlavne ked je zima a musime niekam ist 😕 vtedy by som ju najradsej roztrhla.tak som zvedava kde je problem a co tento blok spustilo 😨 😨 😨

syslica
7. júl 2011

@vlasa Neboj, takéto niečo sa nerieši bez dieťaťa, to si psychológovia nemôžu dovoliť. Pokec s tebou je dôležitý, pretože môžeš poskytnúť vodítko k riešeniu, aj keď ti možno spojitosti unikajú... a s Biankou budú 100% kresliť a pozerať obrázky, presnú metodiku by ti vedel povedať niekto povolanejší... ale pripravte sa na to, že tam s ňou nebudeš, aby vás to nezaskočilo. Pokojne Bianke dopredu o návšteve porozprávaj: z vlastných skúseností viem, že deti reagujú veľmi rozumne, keď vedia, čo ich čaká 🙂 .

susik77
7. júl 2011

@syslica - Ahoj, my sme boli s Veru pred mesiacom u klinickej psychologicky tu v Prahe. Ona ju testovala - nevedela, vobec co jej je, hned ako sme prisli - ja, mm a Veru, usadila nas za stolom, Veronika sedela naproti nej a hned jej davala ulohy. Popritom sledovala jej spravanie. Inak ona je asi najlepsi odbornik na diagnostiku deti tu v CR.
Takze Verca bola cely cas s nami. Potom povedala, ze sa moze ist hrat- v tej istej miestnosti. Nechcela sama, tak mm siel s nou a rozpravala sa so mnou Mala zrkadlo pri sebe a v nom pozorovala ako sa Verca hra - sucast diagnostiky.
Takze bolo fajn, ze Veru nebola v strese-bola cely cas s nami a krasne spolupracovala. Aj sa jej to pacilo 🙂
Velmi to pomohlo nam aj jej. Odvtedy prekonala svoj blok v kresleni

syslica
7. júl 2011

@susik77 To je super, takto by to malo asi u psychológa vyzerať 🙂, záleží na tom, k akému psychológovi @vlasa s dcérkou pôjde a ako ten bude postupovať. Ja mám skúsenosti len s CPPaP a tam pozorujú deti osamote.
Je zaujímavé, že Veronika mala blok v kreslení, Ondrík tiež nekreslí ani nevyfarbuje, len akože píše ale napr. temperkami maľuje, tak to hádam nebude na nutnú psychologickú intervenciu...

susik77
7. júl 2011

@syslica - my sme tam nesli kvoli kresleniu, ale skor vzdor, uzkosti a pod. nakoniec sme skoncili s dg. lahka porucha reci - co som ani netusila 😕 pretoze veru rozprava krasne - ma trochu probl. s porozumenim- premieta sa to aj do dalsich oblasti - do jemn. a hrubej motoriky, priestor. vnimanie, napodobovanie. nastastie teraz urobila obrovsky skok, u tej psychol. kreslila obrazok- ze vraj na 2.5 roka, za mesiac sa rozkreslila a teraz uz kresli postavicky na 4 roky aj s detailami - ciapka, nausnice a tak 😀 😎