icon

Detský psychológ v Košiciach

radkanika
30. okt 2013

Prosim Vas, kolko sa priblizne plati u detskeho psychologa? musim nejakeho zohnat, pretoze som uz na pokraji zufalstva s dcerkou, odkedy sa narodil bracek, neviem ako dalej...mali sme chvilu aj klud, no stale sa to zhorsi a o dost, posledne dni sa s nou uz neda ani hovorit, vsetko neguje, vymysla si, vraj ju nemame radi a nechce nikam chodit, odmieta svoje kruzky, ktore doteraz mala rada, odmieta chodit von s nami, napriek tomu, ze sa s manzelom snazime a davame jej tolko pozornosti, kolko je v nasich silach este aj na ukor malickeho. Necham ho u manzela, idem s nou von, je to fajn, akonahle prideme domov, ako keby zabudla a znovu zacne vystrajat. Dnes som jej zacala robit z papiera kolieska, chcela vyrabat medaily, maly sa zobudil a zacal strasne plakat, manzel v praci...tak jej milo vysvetlujem, ze nech chvilinku vydrzi, zatial nech ona dostriha ak zvladne, alebo nech ide so mnou do izbicky a ked sa bracek napapa, tak jej to dokoncim (maly ma 2 mesiace a musim ho odlozit!!!). No nie, urazila sa, ze hlupy brat a mohla som ja uz hovorit co chcem. Do toho neskutocne plakal od hladu maly, tak som ho lrmila a medzitym ju tisic krat volala, no nie, ona nejde, uz nechce. Ako sa napapal, tak som jej vystrihla kolieska a prisla za nou, maly ostal v izbe chuda sam. Ona vzala kolieska a hodila na zem, ze ona uz nechce. Tak som ju nechala tak, zacala vykrikovat, ze fajn, chod si za bratom, mna nemusis ani cely den vidiet. Sla som po album s fotkami, kde je ona babo, sadla si k nej a vysvetlovala, ze pozri, ake malinkate babatko si aj ty bola a tiez sme sa o teba starali, lebo si nevedela chodit, ani sama papat, ani bracek nevie a musime mu my aj ty pomoct atd. Chvilinku to zabralo, a ako som prisla, ze uz sa treba obliekat na tanecnu, zrazu nie, ona nechce, ona nejde, hlupa tanecna (podotykam, ze ju zboznuje a sialene tam chcela chodit). Tak som zvysila hlas, ze takto sa nesmie spravat. Uplne ma uz vytocila, strasne som na nu uz nakricala, lebo verte ci nie, ja uz psychicky nevladzem. Rano nejde do skoly, nechce sa cesat, nebude ranajkovat, nebude sa prezliekat, poobede po skole naco sme po nu prisli tak skoro, inokedy ked ju nechame dlhsie, preco sme po nu neprisli skor, zvysuje na nas hlas, vycita nam veci, ktore nie su pravda...a dnes dokonca povedala, ze ona si nieco urobi, aby mohla ist do nemocnice a nech nemusi byt s nami...toto ma uplne dostalo, uz sa bojim o nu, aj o seba, maleho kojim a pri tomto strese najskor stratim mlieko, cely cas placen, som zufala :( az na svetle chvilky je takato coraz castejsie :( neviete o nejakej dobrej psychologicke v KE? a kolko to cenovo vyjde? :( 6 rokov bola milovany jedinacik, prve dieta v celej rodine, milion hraciek a darcekov denno denne, vylety atd. a pritom vzdy tvrdi, ze braceka lubi este viac ako nas...pomoc :(

jolinka
30. okt 2013

@radkanika uff, tak to je silna kava...ale v podstate na zaklade situacie..aj celkom normalna reakcia dietata.
Ja ti psychologa v KE neporadim ale poviem ti, ze urobili ste zakladnu chybu cela rodina, i ta sirsia...ze ked ste uz planovali mat dalsie dieta a neostat pri jedinacikovi , ze ste dopustili aby mala bola rozmaznana, centrom vesmiru ktory sa okolo nej cely toci a tak samozrejme v tom vypestovanom dettkom egocentrizme dcerka nedopusti aby ju z toho centra vesmiru co len o centimeter vychylil nejaky " maly votrelec"
Dalsia chyba je to...ze ukracujes babetko kvoli starsej dcere. Prepac, ale 6 rocna uz by mohla i pomoct a nie dozadovat sa pozornosti na ukor babetka.
Dcera citi ze panom v rodine je ONA., ze ty mas vycitky svedomia pomaly aj ked kojis...prepac u vas je to obratene...to o com ma rozhodovat dospely rozhoduje dieta...to ty mas rozhodovat , kolko a kedy budes mat deti a kolko sa im budes venovat.
Ja nie som psychologicka "LEN" matka styroch deti..ale poradim ti.
1. Najprv treba dcere vysvetlit, ze o tom kolko starostlivosti potrebuje male dieta rozhodujes TY, tak ako aj ona mala ako babetko tu starostlivost, ma na nu narok aj druhe , tretie...desiate dieta 😉 😉 😉
2. Nechaj dceru znasat dosledky kazdeho jej konania. KAZDEHO. Stanov zasadu, ze ak sa urazi a bude ti za nieco vycitat...ty okamzite koncis danu cinnost {ziadne vystrihovanie koliesok}
Nechce sa obliekat na tanecnu...OK nejde.
Nechce sa obliekat do skoly , ranajkovat?...OK odchadza sa o tej a tej hodine, ci neoblecena ci hladna...
Nechce ist do skoly? OK...ten den ma absenciu.a ONA nech vysvetli na druhy den pani ucitelke preco neprisla do skoly....
Kedy ty prides do skoly po nu, rozhodujes TY. a jednoduchou kratkou vetou jej to oznam a neospravedlnuj sa jej.

3. nedaj sa rozhadzat jej citovym vydieranim...neboj sa na to sa ma ona velmi rada aby si nieco urobila. ziadne prosikanie aby ona prisla a robila c chces ty, oznam to raz , druhy x... 3x nech znasa nasledy. napr. ' ty si mi nedala cas a pokoj na kojenie braceka, ja nebudem mat cas na tvoju vecernu rozpravkU."....bez zlosti, vecne jej to oznam.

4.Ty sama si ako matka uvedom....ze DOSLEDNOSTOU robis dobre celej rodine, nielen sebe a malemu ale aj dcere. Tvoja dcera sa citi neista...pretoze prebrala rolu dospeleho...ktory rozhoduje, a ona to vlastne nepotrebuje...Dcerka nepotrebuje mat moc kyvat so svojou matkou...prave naopak potrebuje matku, ktora je pevna a zasadova...to jej doda bezpecie a silu. 🙂 🙂 🙂

jolinka
30. okt 2013

@radkanika

este ma velmi zarazili vety v tvojom prispevku...ze "maleho som musela nechat sameho., chuda ostal sam" MUSELA?????

sorry ale preco si musela? Dcera nepotrebuje psychologa ale ty...mozno ti to pripada tvrde slova odo mna...ale je to tak, mne sa zda ze mas ty i manzel vycitky svedomia ze ste si dovolili voci chudatku dceruske ...tu drzost, zadovazit si druhe dieta. a dcerka z toho tazi a vydiera vas.

Zacni byt TY spokojna,,,ze si porodila druhe krasne dieta, ako ich pekne zvladas, aka si super mamina. Verim ze z tvojej dcerky bude mile a pomahajuce dievcatko...staci len obratit roly. ty budes ten dospely ktory jej da bezpecie a ona sa rada vzda roly toho co rozhoduje o veciach neprisluchajucich jej veku.

eeffka
30. okt 2013

@radkanika ej bistu ale si mi dvihla tlak, tvoja dcera vby u mna uz mala klobasy na riti, a nie ze pekne by som jej dohovarala.
Zameta s tebou pekne. Ja mam rozdiel medzi detmi vyse 7r, ked sa 2.narodila starsia mala parkrat obdobne reci ze ju nemame radi a naco je jej taka sestra... Kedze bohuzial alebo nastastie ??? nie som z trpezlivych supermatiek dostala v podsttate nalozene nech sa spamata, ze jej kolo riti tancovat nebudeme a ze sa jej skoncili vakacie... mala nejake fanty asi mesiac a potom sa zrovnala.
Ze ona nechce toto a tamto, to mas uz aj vekom, dcera cca od 7r je drza ako opica, asi predcasna puberta + nasa druha do toho, podotykam ze bola cela stastna ze bude mat sestricku a potom zahlasila ze jak dobre je susede ze nema otravne decko, to bolo prvy a posledny raz co toto povedala predomnou ( dostala vychovnu prednasku)

tiez bola nas jedinacik, a rozmamznana opica, hraciek na co si ukazes ( opicia laska od svokrovcov, napriek tomu ze nie je jedina vnucka)

Nemyslim si ze vam treba psychologa, ocividne si taka laskavejsia povaha co ta rtozhadze dost veci + kojenie hormony lietaju, treba mladej ukazat kde je šora, nie ze po lekaroch behat. Dnes sa s kazdym zarazenym prdom k lekarom beha.
V kazdom pripade drzim palec a nech sa prida aj mnazel. Inak cca od toho 8m su 2 partacky, vlastne od kedy sa krpana za nou zacala plazit 🙂 tak ju ´mala ako zivu hracku.

evelynm
30. okt 2013

@jolinka , skvela odpoved, hodna odbornika, klobuk dolu, jolinka! Som specialna pedagogicka, takze vnimam tvoje slova aj z tohto pohladu a podpisujem sa pod ne.

danjelca
30. okt 2013

@jolinka super príspevok!

jolinka
30. okt 2013

@evelynm no asi som sa minula povolanim 😉 😉 😉 😉 ale uz je neskoro menit

radkanika
autor
30. okt 2013

dakujem za prispevky...je pravda, ze sa s manzelom snazime byt skveli rodicia, vela cestujeme, aby deti vela videli, poznali, a je pravda, ze tazko odolavame, ak zacne prosit, ze cosi chce, nech to stoji kolkokolvek, dostane to, ak nie hned, onedlho. To sme uz aj riesili medzi sebou, ze to treba zmenit, ale zial nevieme to, nasa chyba. Ale co sa tyka spravania k nej, odo mna uz par krat dostala a priznam sa, ze dnes poriadne, po tomto prispevku co som napisala, miesto prepac mami este pokracovala, mne uplne rupli nervy, pretoze prisla s tym, ze nech si vyberiem, ci ma odist z domu alebo vyskocit z balkona???? akoze to ma uz fakt dostalo, tak som ju v amoku strieskala a v obleceni tenkom na tanecnu ju vyhodila von na dvor v dazdi. A este bola taka drza, ze sla za manzelom, bol pri garazi, ze mama ma poslala prec, tak idem...ziadna lutost nic z jej strany...manzel sa tiez nastval a nakrical na nu. Priviedol ju domov a zavrel do izby. Ona? o pol hodku nakukol, ona sa v pohodicke hra a este nechala odkaz pred dverami, ze ked jej nedame jest ani pit, ze umrie. Uz vie pisat, hoci len teraz nastupila do skoly...inak to ma dost stve. Je krasna, kazdy ju vychvaluje, ake nadherne dieta, je velmi mudra, pise, cita uz davno, ale toto ako sa zmenila odkedy prisiel maly..no hroza. A zas ja nie som uplne taka,ze robim co povie, ale snazim sa to riesit bez kriku...ale teraz uz sa malokedy da. Bohuzial.

jolinka
31. okt 2013

@radkanika nooo, pekne s vami cvici 😝 😝 😝 😝

vies ...co je male to je mile. ma len 6 rokov...ale ked uz teraz sa vyhraza samovrazdami, utekom {iste 6 rocna v podstate nechape dosah tychto veci } ako starsia vymysli ine kusky a to uz nebude na zasmiatie 😖 😖 😖 😖 O to horsie ze je inteligentna...take deti vedia vela dobreho spravit... ale vedia i vela zleho vymysliet ak sa pokazia 😔 😔

Tym ze ste ju zbili...vlastne ona opat vyhrala....ona sa uz nemusi citit vinna za nic co spravila pred bitkou...bitkou sa vina presunula na rodicov...teraz ona opat moze byt to chudinkou ktorej bolo ublizene, a ublizenie rodicom uz nie je podstatne.
Co ti tu radili...ze zbit ju. To nepomoze...Opat opakujem, nerozmaznavat, dat jej pocitit, ze to co ma od vas , nie je samozrejmost, tym sa nestavate "SKVELI" rodicia, ze ona ma vsetko co si zapyta.
Pravda...zazitky a venovanie sa je vyborna vec, i my sa o to snazime, aj za malo penazi sa da urobit vela muziky 😉 😉 😉 😉
ale ver mi...ludska bytost je tak nastavena...ze sa vsetkeho vie presytit a potom uz obrazne "nechuti"..to coho je privela a pricasto. Tak i tvoja dcera je presytena darcekmi a zazitkami, menej je niekedy viac.
vy je davate MALO ano, malo...nie zazitkov a darcekov...ona ma MALO...radosti z vlastnej snahy, malo toho po com moze tuzit aj ked to nema, malo uspokojenia z dobrych veci co urobi pre inych, malo hrdosti na pevnych a zasadovych rodicov, malo bezpecia u mamy ktora vie co chce, malo radosti z prichodu braceka....a este ty dopln 😕

jolinka
31. okt 2013

@radkanika ...:" tazko odolavame, ak zacne prosit, ze cosi chce, nech to stoji kolkokolvek, dostane to, ak nie hned, onedlho. To sme uz aj riesili medzi sebou, ze to treba zmenit, ale zial nevieme to, nasa chyba. "

vidis...tu v tomto tvojom vlastnom citate je podstata veci....ako mozes ziadat zasadovost u dcery ak to nemate vy jej rodicia.... 😖 😖 😖

tak presne i ona vas vydiera...nech to stoji kolkokolvek, ved preco by to nerobila...ma x skusenosti, ze staci vytrvat, a dostane co chce alebo...dostane vas tam kde chce. TY je mas davat na vyber, nie ona rodicom...