Epilepsia u psa
Je tu prosím niekto zverolekár / ka? Alebo niekto kto má bohaté skúsenosti s epilepsiou u psa? Ďakujem
A ako sa u Vašich prejavoval príchod záchvatu?
@conspi my sme zazili tych zachvatov az az. Niekedy aj 3 za sebou, niekedy strasne dlhe..vtedy je najlepsie byt v klude pri psovi, dat to sladke a cakat kym to prejde. Ak aj prejde, tak ponechat kludovy rezim, aby neprisiel dalsi zachvat. Niekedy po zachvate potrebovala ist von, inac by sa pocikala/pos** doma. Ako bere tie tabletky tak nema par zachvatov mesacne ale len par rocne 🙂
Aj my mame yorka ma 10 rokov a epilepsiu uz asi 6 rok...kazdy rok chodi pravidelne na vysetrenia, ci mu lieky nerobia zle, robi mu komplet krvný obraz vsetko sleduje. Chvala bohu nato ze ma uz asi 2 rok zvysenu davku ma vsetko v poriadku ako zdravý psik 🙏😊 zachvat sa prejavuje tak ze zacne sa k nam az velmi tulit ( vtedy musi citit niekoho z nas) my ho len drzime a hladkame..on je cely napnuty, kyve sa snim očka sa mu prevracaju lebo sa mu toci v hlave a vyvracia sa (niekedy snim aj hadze)...potom sa ide napit a zalahne po kazdom zachvate. Vycerpa ho to velmi
Baby nas psik tiež york(4 rocny) už tiež asi druhý rok máva epilepticke. Nie pravidelne, v priemere tak jeden zachvat za 2-3 mesiace.U doktorky som to zmienila, zobrala mi teda krv nechala som tam asi 85e, všetko uplne v poriadku. Navrhla mi dalsie vysterenie srdca za 250e ... tu som to stopla. Môjho psa milujem z celého srdca ako vlastne dieťa, ale vyšetrenie srdca za hentaku pálku mi príde akože fakt dosť. Nedala nam žiadne lieky ani nič :-/ rozmyslam nad zmenou veterinara nepoznate niekoho dobreho v okolí TN ? Chcem sa spýtať ten diazeman dávate psovi aj preventine či len keď ma záchvat? Dakujem 🙂
@di228 ahoj..chcem sa spýtať na epilepsiu u labradora..náš má záchvaty asi tak2 mesiace..ihneď mu lekár nasadali Phenaemal 1 ráno a 1 večer...ale po tejto dávke to bolo strašne...kňučal,mal ťažkú dychavičnosť,celkovo sa správal divne..tak sme znížili dávku na 1/4 a 1/4..bolo super..uplne bol v pohode,ale zasa prišiel zachvat..silny..tak zasa dr povedal,že navyšiť dávku na 1/4 a 1/2...ale zasa prišol ku záchvatu...zasa kázal navýšiť a opať sme v stave,že nevníma,kňučí a uplne akoby odišiel z rozumu...ako to zvláda vás psík...berie ešte niečo iné?naš dr,povedal,ženič iné na to nie je...náš ma 10 rokov..plne vitálny pes..a zrazu?pes,čo čakáme každý deň,že je posledný...je to trápenie.budem vďačná za každú odpoveď a názor 🙏
@marketa1304 Ahoj, je mi luto cim si prechadzas. Nemsa uz nie je medzi nami, neodisla vsak nasledkom epilepsie podla mna..nemsa mala tiez tie tabletky, pamatam si vsak ze boli s rozdielnym obsahom latky. Neviem presne kolko mate vy, tusim 100mg a 25mg. Nasa dr nam hovorila, ze treba nastavit tie tabletky podla vahy a aj podla psika, aby nebol zaroven “mimo”. Treba vypozorovat, kedy to na psika ide, vacsinou sa pred zachvatom utiahnu, zachvat zvykne u nich vyvolavat stres. My ked sme videli, ze to na nu ide, sadli sme si k nej, hladkali ju a davali jej med do ust pripadne nutelu a stlacali oci. Neda sa tomu vyhnut uplne. Popravde, my sme volili radsej metodu menej lieciva a pes vitalny so zachvatom raz za mesiac mozno, ako pes, ktory ledva preziva. Casom tie zachvaty ustupili a boli menej caste. Mozno je teraz len horsie obdobie, ked ich ma castejsie a casom sa to zlepsi...daj na Vase pocity, treba sa naucit zvladat zachvat, neprezivat to nejako extra, hlvne byt pri psikovi, tesit sa ked pominie a dufat, ze tak skoro sa nevrati. Po zachvate, ked si psik oddychne, idealne ist vencit..keby si mala nejake otazky, kludne napis.
@di228 ďakujem za odpoveď...je mi ľúto,že už nie je s vami..náš Hassan dostal 100mg tablety..záchvaty máva tak v priemere cca raz týždenne..vdaka liekom.inak by mal určite 4 týždenne..vidíme to na ňom...normalne ako by chcel povedať,že pusťte ma do záchvatu..je to trápenie 😢
len si myslím,že tie lieky mu nerobia dobre..vidím,že ako navyšujem dávku,tak tie príznaky sa zosiľujú..aj keď záchvaty sa preriedili..chodím s ním k dr ale stále,že iné lieky na to nie sú..vo fórach však čítam niečo iné..mnoho psíkov dostáva napr.diazepam..sme nešťastní,vkuse je mimo ak je jeden deň ok,tak to je sviatok...záchvaty máva dosť silné..na prvý v živote nezabudnem...už normalne rozmýšľame znížiť dávku a nechať ho v častejších záchvatoch..ide leto,je vonku..inak v izbe si to neviem predstaviť 😢
no ideme skúšať ďalej,ale pohľad na neho je fakt žalostný..plne vitálny pes a zrazu lusknem prstom a máme trápiaceho sa psa
@marketa1304 Dobry vecer.Prepacte,citala som Vas prispevok.Chcela by som sa opytat ako je na tom Vas psik.My mame totiz podobny problem.Pred tyzdnom dostal nas labrador 1x zachvat.Dakujem
@ajsa1502
Je mi to ľúto a držím prsty ...naš už žiaľ s nami nie je 😪😪😪.stupňovali sa to.bolo stale horšie a horšie🙏.už som ho len krmila..bolo to hrozné.nikdy na to nezabudnem.ani neviem ako sme to s manželom dokázali a rozhodli o osude...dodnes to nedokážem pochopiť😪😪😪😪.tak sme verili,že sa nejako z toho dostane...pevne verím,že to u vas bude dobre.držím prsty..silno🙏
@marketa1304 To mi je luto.Dakujem,ze ste mi napisali
@ajsa1502 držím silno prsty..ozvite sa,ako sa darí..
Ahojte, neviem ci to vobec niekto cita,ale skusim sa Vas opytat. Mame 10 rocneho yorksh.terriera v pondelok s nim pojdeme na odstranenie zubneho
kamena , ale ja sa velmi bojim, lebo on ma vlastne od malicka tu epilepsiu. Nema z Vas s tym niekto skusenost prosim?
@nmhc dakujem , ze si mi pisala ❤️. No najviac ma zaujima, ze kolko mal vtedy rokov vas psik a uz mal diagnozu taktiez? tolko hovoril vet, ze u nasho psika je vacsie riziko, ale uz nemozme dalej odkladat to odstranenie zubneho kamena. Tesne pred sa robia predoperacne vysetrenia a ked sa bude dat tak ho daju do celkovej anestezy. Kolko hodin to trva a po zakroku sa hned zobudil, neboli ziadne komplikacie?
@edal ja už si to presne nepamätám ale mal viac veci kedy bol v celkovej anestézie, (epilepsiou mal asi cca od 6 rokov ) dokonca aj zuby mu trhal...úplne v pohode to zvládol...a nie nezobudil sa hneď ale postupne...väčšinou sme ho brali ešte spiaceho a doma sa pomaličky preberal...alebo keď bol prebraty u veterinára tak bol taký malatny, padal, nevedel stát na nohach, ale úplne v pohode. Dospal to a fungoval. Náš bol taký že on silou mocou chcel už utekať len sme ho museli práveže stále mi krotiť.
@nmhc Dobrý večer, prosím vás môžem sa opýtať aké lieky bral váš psík na epilepsiu? ďakujem
Ahojte, prosím vás, ak užíva vás psík PHENAEMAL napíšte mi spravu. Dakujem
@vanesnicol uz si to nepamätám, ale viem že to boli normálne lieky ktoré berú aj ľudia.

@conspi pri zachvate je najlepsie dat psovi nieco sladke, my sme nasej natierali zuby medom, prip nutellou, aby sa mu prinavratili zmysly..U nas ma zachvATy labradorka. Bola na vysetreni, epilepsia sa jej vyvratila po nejakych vysetreniach, teda nepotvrdila sa, tak sa predpoklada, ze ide o nador. Potvrdenie tohto nalezu by nas stalo niekolko stovak, tak sme do toho uz nesli. Berie denne tabletky PHENAEMAL. Pri zachvatoch ale nikdy nebehala. Predtym ako to na nu prislo, tak sa snazila prist k nam, ale pri zachvate lezala, nebola schopna pohybu, krce do noh, pohlad do blba a jazyk von..