Internista ns liečbu SIADH a hyponatrémie
Je tu niekto komu bola stanovená diagnóza SIADH (Syndróm neprimeranej sekrécie antidiuretického hormónu) kvôli chronickej hyponatremii (dlhodobo nízky sodík) ?
Alebo je tu niekto kto ma dlhodobo nízky sodik a nešla sa príčina?
Ak áno vedeli by ste mi odporučiť internistu ktorý/á s tým má skúsenosti? 🙏🏼
Aké lieky vám na to dali?
@karush je mi ľúto s tvojimi zážitkami z nemocníc.😔 Ja som si vytrpel podobné aj keď nie až tak horné.
Mne stanovili SIADH na hospitalizácii aj keď úplne sa s tým nestotožňujem lebo nikdy ani teraz som sa vôbec nezavodnoval a aj vymočím približne rovnako ako vypijem.
Mal som veľa vyšetrení vrátane CT, endokrinologickeho, onkologického a nikde sa nič nenašlo. Nemal som žiadne poranenie hlavy ani operácie čiže tam nie je príčina. Proste SIADH bez zistenej príčiny.
Odber cez tú trubičku čo spomínaš mi robili na hospitalizácii ak myslíš cez kapilárku ale neviem čo sa tam presne skúmalo. Najnižšie NA som mal 122 od vtedy to trochu išlo hore ale nikdy sa to nedostalo na normálne úrovne od kedy na to prišli.
Ešte užívaš furosemid? Pomohol ti to alebo aké lieky ti na to pomohli najviac?
Čo tebe spôsobovalo/spôsobuje SIADH?
122 je už dosť závažná hodnota, aspoň, že to trochu odvtedy stúplo. Ja som mala operáciu hlavy, keď to bolo kritické, tak len infúzie s NaCl dávali. Podstatou bolo, aby sa pomaly korigovali hodnoty, koľko ampuliek NaCl, tak toľko hodín to tieklo, takže jedna 250ml infúzia 3-4h. Potom, keď som už bola stabilizovaná, tak mi to prešlo do diabetes insipidus. Takže neutišiteľný smäd a nadmerné množstvo moču, aj to samozrejme dopomohlo k lepším hodnotám a stúpaniu sodíka, chloridov, osmolality, kreatinínu... Keď už som bola stabilizovaná, tak asi ešte dva dni mi kázal ošetrujúci lekár si kúpiť slané čipsy, nech už nemusia dávať infúziu, prepustili ma s OK hodnotami.
Kontroluje sa okrem acidobázickej rovnováhy aj osmolalita krvi, tá je pri SIADH znížená, osmolalita moču >, kreatinín znížený. Nemáš niekde hodnotu aspoň osmolality v krvi?
Na endokrinológii vylúčili nízky kortizol a kontrolovali aj renín a aldosterón? Diferenciálnu diagnostiku hyponatrémie aj liečbu by mal zvládnuť akýkoľvek internista.
@lukas8888 Hyponatrémia nie je automaticky SIADH. Mal si nejaký úraz hlavy, nádor v nej či operáciu hlavy? Ak nie, SIADH takmer isto nemáš, máš len hyponatrémiu z inej príčiny, čo je skôr tá lepšia možnosť.
Na začiatku mi to liečili na neurochirurgii obmedzením tekutín a furosemidom. Potom infúziami fyz. roztoku s rôznym počtom ampúl NaCl, neskôr už na endokrinologickom oddelení, kde okamžite lekár vyhodnotil, že na liečbu nereagujem a stav je už životohrozujúci, hrozila pri tých hodnotách kóma a smrť z opuchu mozgu, takže volal záchranku a prevoz do inej nemocnice na interné oddelenie. To už som ležať vládala, nejedla, nepila, prestala močiť, trávenie už nefungovalo a odchádzalo, nevnímala som dostatočne, aj obyčajné pretočenie v posteli bola extrémna námaha a okamžite pocit na vracanie, no už nebolo čo. Tým ti chcem povedať, že so SIADH by si bol v nemocnici pod neustálym dohľadom a liečbou. V ďalšej nemocnici tiež pokračovala liečba fyz. roztok s pridaním NaCl.
Akú máš hodnotu Na, CL a osmolalitu krvi? Robili aj astrup, odber krvi z prsta do takej "trubičky"? Ak ti lekár nevie zistiť pravú príčinu, tak len zmeň internistu. Chronická hyponatrémia je menej závažná ako akútna, kde k zmenám dôjde rýchlo a nie postupne. Držím palce 🍀
@karush Dobrý deň .Prosím vás môžte mi napísať ako ste dopadli s hyponotremiu?Moja mamka s tým má problém .Prosím napiste mi prosím.Silvia

@lukas8888 Hyponatrémia nie je automaticky SIADH. Mal si nejaký úraz hlavy, nádor v nej či operáciu hlavy? Ak nie, SIADH takmer isto nemáš, máš len hyponatrémiu z inej príčiny, čo je skôr tá lepšia možnosť.
Na začiatku mi to liečili na neurochirurgii obmedzením tekutín a furosemidom. Potom infúziami fyz. roztoku s rôznym počtom ampúl NaCl, neskôr už na endokrinologickom oddelení, kde okamžite lekár vyhodnotil, že na liečbu nereagujem a stav je už životohrozujúci, hrozila pri tých hodnotách kóma a smrť z opuchu mozgu, takže volal záchranku a prevoz do inej nemocnice na interné oddelenie. To už som ležať vládala, nejedla, nepila, prestala močiť, trávenie už nefungovalo a odchádzalo, nevnímala som dostatočne, aj obyčajné pretočenie v posteli bola extrémna námaha a okamžite pocit na vracanie, no už nebolo čo. Tým ti chcem povedať, že so SIADH by si bol v nemocnici pod neustálym dohľadom a liečbou. V ďalšej nemocnici tiež pokračovala liečba fyz. roztok s pridaním NaCl.
Akú máš hodnotu Na, CL a osmolalitu krvi? Robili aj astrup, odber krvi z prsta do takej "trubičky"? Ak ti lekár nevie zistiť pravú príčinu, tak len zmeň internistu. Chronická hyponatrémia je menej závažná ako akútna, kde k zmenám dôjde rýchlo a nie postupne. Držím palce 🍀