icon

Terapeut pre 35 mesačného syna - autistu

mimacia
18. feb 2017

Dobrý deň mamičky . Tak a moje obavy su od včerajška potvrdené . Môjmu 35 mesačnému synčekovi bol potvrdený autizmus . 😔😢. Nechcem sa rozpisovať ako mi to je ľúto ...Hladam maminky ktoré maju skúsenosti , ako , kde začať . Poradí mi niekto nejakého terapeuta , ktorý by ho nakopol napríklad s piktogramami ... Naučil ho sústrediť pozornosť ... Hocičo co by mi mozno pomohlo . ESme z Bratislavy.

Strana
z2
mimacia
autor
19. feb 2017

@lauri33 Lauri , možem aspon s casti nazrieť do tvojho súkromia ? Ake skusenosti s autizmom mas ty ? Myslim , ci mas tiež dieťatko takto nastavené , alebo mas nejaký psychológ . odbor ?Pacilo sa mi totiž ako si to tu napisala ...

mimacia
autor
19. feb 2017

@esther03 Mozem sa vas spytat o ako starom dieťati sa bavíte ? Myslim , kedy je ta diagnostika este ťažká ? Lebo moj bude mat teraz koncom marca 3 roky . Andreas sa mi neozýval , ked som uz pred viac sko polrokom napisala objednávku na vys. Odpísali mi ze koli veľkému záujmu čakanie 3-5 mes . Po 5 nevolali , tak som volala zas ja a oni , ze ma zavolajú až ked Teo dovŕši 3 roky .

mimacia
autor
19. feb 2017

@tanapeta mne to diagnostikovala Dr Anna Kovacova . Detsky psychiater na Kramároch . Neviem ako prebieha take vyšetrenie , ale manzel sa na to tak hnevá , ze ako moze po 30 min zhodnotiť diagnózu . Sedela za strojom , pozerala na nho a medzitým spisovala odpovede na jej otázky . Maly jej tam pochodil po celej ambulancii po štyroch , pozn. On to robi stale ked chce kakat . Chodí a hľadá si intímne miesto . Chudák .ked som ho vybrala s kocika hodil poznámku kaka . Tak som vedela ze nieco take pride . Ďalej k mužovi . On je naštvaný , ako to mohla sfleku tak napísať . On je kľudnejší , lebo veela veci ma rovnaké , ked bol dieta . Hádky tipu ...,,maluješ čerta na stenu ,, .

esther03
19. feb 2017

@mimacia vo veku 3 rokov a po 30 minutovom sedeni zhodnotit, ze dieta je autista je ehm slusne povedane odvazne. Navyse, pani dr. nie je odbornik zamerany na taketo deticky. Nas andreas vysetroval vo veku 2 rokov, potom sme chodili na terapie k Sedibovej pol roka a potom od 2,5 roka do auti skolky. Mal cez 4 roky, ked bolo konecne mozne uzavriet diagnozu (toto je vsak indi vindi vzhladom na rozne formy autizmu, napríklad v prípade aspergera az vo veku okolo 10 rokov).
Postup, aky by som zvolila ja (ako mama s podobnym dietatom a zaroven psycholog):
1. Kaslat na 30 minutovy posudok
2. Objednat sa k Dr. Matuskovej na Kramare- skvela psychologicka
3. Objednat sa k Sedibovej- vysetrenie + terapie (diagnostika myslim lepsia a casovo skor ako v andrease)
4. Objednat sa k dr. Janosikovej (zoberie ta cca o rok)
5. Zvazit skolku zameranu na auti deti (vyber na tebe statne aj sukromka na Jozefskej su skvele). Ak by aj maly nebol autista, pomoze mu to nastartovat sa a je tam zvycajne 1 ucitelka na dve deti.
6. Podla odbornych posudkov sa zaraiadit (pri NKS cielena logopedia atd.)

lauri33
19. feb 2017

@mimacia ty si zlata,som mama o chvilu 7-rocneho autistu,on bol diagnostikovany v 2,5 roku v Trnave a odvtedy je tam i terapeuticky vedeny.A poznam vela auti rodin,auti pribehov a pod...No nic,diagnostika-cele zle,tato pani sa nespecializuje na poruchy psych.vyvinu,mala Ta odoslat inam.Sice uz som sa zapovedala,ze nebudem kazdeho posielat k dr.Janosikovej,lebo ma toho vela,ale asi to bude najlepdia cesta.Da sa objednat aj na priamu platbu-vtedy je termin do cca mesiaca-max.dvoch.Cena je ale zial vysoka,cca95 Eur.Diagnozu bud neuzavrie a bude Vas dalej sledovat,ak uzavrie-tak spravidla neomylne.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 andrejka sedibova je vyborna,ale nie je klinicky psycholog,ani pedopsychiater...takze oficialne dg.dat nemoze/nemala by,aj ked know how ma...Jedine som si neni ista,ci ma skusenost s niekt.zriedkavejsimi poruchami,ci niekt.specifickymi pricinami,ktore sa mozu manifestovat auti spravanim..

veronikazuko
19. feb 2017

@mimacia ahoj. Ja mam 4 rocneho autistu. A mame tu na mk aj skupinu Autizmus...pridsj sa a pytaj sa vsetky detaily,mamicky autistou ti poradia 🙂

esther03
19. feb 2017

@lauri33 oficalnu diagnozu ti moze dat iba psychiater or neurolog- cize lekar, ani psycholog nie. Sedibova je specialny pedagog. Ale nechajme tuto debatu, ja si nemyslim, ze Janosikova je jediny odbornik, ktory vie zdiagnostikovat. Je fajn, ze mas dobru skusenost, ja tiez, ale som presvedcena, ze keby bol moj syn diagnostikovany v rovnakom case okrem Andreasu a Sedibovej aj u Janosikovej diagnoza by docasne bola uvedena rovnaka. Ale predmetom tejto diskusie nie je dokazovat, ktory odbornik je naj (aj v Andrease su skveli odbornici). Kazdopadne, odporucam zakladatelke vyhladat niekoho ineho ako tu dr., ktoru navstivila.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 jasne,nechajme to tak.Len teda musim este drobne upresnit-dg oficialne dava bud pedopsychiater,alebo klinicky psycholog.Neurolog nie,aj ked to mnohi s oblubou robia....

esther03
19. feb 2017

@lauri33 ach jaj nie a nie prestat? Uz to naozaj nechaj tak, prosim.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 Nechcem Ta znervoznovat,mrzi ma,ak mas zo mna taketo pocity.Len -naozaj by bola skoda,ak by si tu povedzme o rok nejaka maminka precitala,ze neurolog diagnostikuje autizmus,ci NKSCH.Na druhej strane treba spomenut,ze najst dobreho neurologa je velmi dolezite.Ale vsetko postupne,s kludom ,aby nebolo stresovane dietatko naporom vysetreni a v neposlednom rade mamicka aby sa nezblaznila behanim a cakanim pred ambulanciami.

esther03
19. feb 2017

@lauri33 mna nestresujes (ja som psycholog, takze celkom otrla 🙂 ), ale teda uvedme veci na pravu mieru ak chces. Diagnostika autizmu nie je vecou len jedneho odbornika. Zvycajne treba aj neurologicke vysetrenie (tu sa da z mocu vysetrit urcita latka, ktoru taketo deticky maju zvysenu), rovnako neurolog spravi eeg ci nie je problem aj niekde inde. Pedopsychiater (ako som aj ja pisala moze autizmus diagnostikovat) vysetri dietatko po psychiatrickej (medicinskej stranke) a psycholog po dusevnej. Ides psychologovi s dietatkom, ten uvedie diagnozu resp. to ze je suspektna. V podstate tu sa mozes uspokojit potvrdil/vylucil, ale nie je to take jednoduche. Dietatko treba sledovat po vsetkych strankach aj tej neuro aj tej psychiatrickej ak je tam minimalne podozrenie. Dalej, pravdepodobne bude mamicka potrebovat niejeke prispevky, predlzeny RP, dostat dieta do speci skolky, na terapie atd. A prave tu ti nestaci len posudenie psychologa (aj ked klinickeho), potebujes aj vyjadrenie lekarov. Cize ano, potrebujes vyjadrenie psychologa, ale musi to mat "pod zastitou" lekar. BTW Najst dobreho neurologa v BA nie je ziaden problem, mame tu super neuro centrum a urco aj dalsich lekarov. A psycholog, psychiater a neurolog objednavaju na presny cas (z dost logickych dovodov), takze nejake siahodlhe vyckavacky pred ambulanciami nehrozia. A 3 (pre dieta nenaracne bo su casto robene formou hry) diagnosticke vysetrenia sa daju absolvovat.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 a kde pracujes zlatko???Mam dva tipy...

esther03
19. feb 2017

@lauri33 nie som tvoje zlatko a urcite tu nebudem zverejnovat kde pracujem, to hadam ani necakas. Kazdopadne velmi by som sa pobavila ak by si sa trafila dvomi tipmi. Ale dam tvojej zvedavosti zadost, nepracujem s autistami, takze tvoje dva tipy asi nevysli. Naozaj, toto nepomaha nikomu, tak ta opakovane prosim ukoncime tuto debatu. Nereaguj na mna uz, zakladatelke som dala tipy co a ako (ako som postupovala ja), rovnako aj inym mamickam, ktore si debatu budu citat. Viac sa urcite dozvedia v teme autizmus pripadne pribuznych temach.

lauri33
19. feb 2017

@esther03 Tak zase ja som netipovala až tak prvoplánovo, z poslednej odpovede mi bolo jasné, že priamo s autíkmi nepracuješ, ale nejaké väzby tam asi máš.... Super, že si dala tipy, všetko bolo fajn, nechcela som to vyhrotiť upozornením na nejaké nepresnosti, ktoré sa stanú (ale ako psychologička určite pochopíš, že ako mama autistu,som zameraná na detaily, viem, že by som na tom mala pracovať, ale...Čo narobím, hold ma to premohlo, tak som takto "detailisticky" reagovala, hoci viaceré informácie, ktoré mi nesedeli, som nekomentovala)....

A veľmi sa mi páči (úprimne), ako pekne hodnotíš iných odborníkov...takže pre zakladateľku - prepáč za túto drobnú rozpravu, obe Ti držíme palce...Odborníci v BA a okolí sú, ja ako mama, ktorá možno viac citlivo vníma ten nápor prvých vyšetrení, množstva rád a odporučení, mám k Tebe akúsi spoluúčasť - je mi ľúto, že zažiješ stresové obdobie a chcem Ti len poradiť - nemusíš všetko skúšať naraz a informácie treba aj nejako triediť...

esther03
20. feb 2017

@lauri33 ake nepresnosti mas na mysli? btw jedinou mojou väzbou na vsetkych zucastnenych (vratane Janosikovej) je to, ze sme tam boli vysetreni a u Sedibovej aj terapie, s nikym osobne sa tam nepoznam, nakolko pracujem v uplne inej oblasti (by si sa cudovala kde vsade sa psycholog zamestna), tak ma prosim prestan obvinovat, ze ja tu nieco propagujem. A len tak medzi nami, ty nereagujes detailisticky, ty pod ruskom milych slov vyryvas a chces mat za kazdu cenu pravdu a posledne slovo. A toto ja velmi nemusim...

mimacia
autor
20. feb 2017

@veronikazuko prosim ta vedela by si mi presnejšie povedať názov skupíny , lebo akosi to neviem nájsť . Dakujem.

lauri33
20. feb 2017

@esther03 Nepresnosti ako napr.ze dr.Matuskova je skvely psycholog,ona skvela je,ale nie je psychologicka,vyborne je k nej ist s malickym dietatkom,kt.nspr.zaostava v psychomotor.vyvine,tu ale treba uz cielenu diagnostiku aj vzhladom na fakt,ze dietatko bude mat 3 roky.Potom zrejme narazka na opoidne peptidy a ich vysetrovanie u neurologa...Tieto nepresnosti som myslela.

mimacia
autor
20. feb 2017

@lauri33 Čo su to tie opoidne peptidy ? Robia to štandardne na neurologickom vyšetrení ?

veronikazuko
20. feb 2017

@mimacia skupina sa vola Autizmus
🙂

lauri33
20. feb 2017

@mimacia peptidy sa na neurologii standartne nevysetruju,myslim,ze iba sinalgis sprostredkuva ich vysetrenie.Vacsina neurologov ich ani neriesi .To je taka teoria,ze u autistov nedostatocnym travenim lepku a mliecnej bielkoviny vznikaju tieto tzv.peptidy,ktore ovplyvnuju spravanie a zvyraznuju,podla niekt.dokonca sposobuju autisticke prejavy.Ide ale len o teoriu...To znamena,nie su vedecke dokazy(napr.ich najvyssia hodnota bola v ramci jedneho vyskumu namerana zdravemu dietatu)...Ale vela mamiciek v snahe urobit aj nemozne sa tejto cesty chyti a nejaky cas,alebo aj dlhodobo nou kraca....Len teda ako som pisala uz v uvode tejto temy,ked Ti boli ponukane homeopatika,realne tieto postupy autizmus nevyliecia.

katrin21
20. feb 2017

odporucam knihu Syndrom travenia a psyhologie si precitat, nie je draha a pomoze 🙂 a prajem vela stastia....

dai
20. feb 2017

@mimacia fuh... som sa teraz zasekla na tvojom prispevku o diagnostike... to fakt poza stola za 30 minut takato diagnoza?☹
po prvych tvojich prispevkoch som sa usmievala - lebo ked losuju loto tak moje obe deti stoja ako bez zivota a uplne ponoreny do guliciek - nenormalne ich to fascinuje - mam zdrave 5 a 9rocne deti🙂 a teda na mojho 5rocneho by sadla polka prejavov co si spominala...

ja idem so synom akurat k psychologicke kvoli odporucaniu do skoly - uz teraz viem ze to bude najmenej 2hodinove sedenie ( mame takych za sebou viac kedze maly je predcasniatko s oneskorenim vyvojom reci ) - este som s nim nebola u psychologicky kde by sedenie trvalo pod tie 2-3 hodky... neviem si predstavit ako taku zavaznu diagnozu moze dat lekarka po tak kratkom case☹

cize neidem ti radit co v pripade autizmu, skor zo skusenosti - urcite si najskor nechaj potvrdit diagnozu aj 2-3 mi dalsimi lekarmi... ja osobne by som sa v tomto pripade neobmedzovala len na sr odbornikov ( mam pocit akoby tu existovala len nejaka janosikova lebo o nej vsetci pisu...) - vo svete su urcite aj vaecsi odbornici - ja som pri vaznych diagnozach v rodine vyuzivala aj sluzbu stranky diagnoze.me - vedia spravit aj sedenie cez skype a pod .. ..

maminkajarka
8. mar 2020

@mimacia k
@mimacia Suhlasim , ale najdolezitejsie je pokracovat v tom co vidite v centre zreba s dietatom spolupracovat aj doma . Pitktogramy , u rodicou jednotna spolupraca, pre dieta nastavit pravidla ( pre nas samozrejme) napr. po poziti wc si umyt ruky, pri jedeni sedeit a nebehat, plnit jednoduche prikazy ktore musia byt dotiehnute do konca.
Slubit len to , co vieme , ze mu splnime . A co je veeelmi dolezite, pouzivat len kratke - hole vety. Taketo deti neznasaju ked sa na nich dlho hovori , lebo oni tomu nerozumeju a potom to v nich vyvolava stav nekludu . !!! Ziadne otazky !!!
Nie som odborink ale hovorim z vlastnych skusenosti. Mam vnuka s touto diagnozou a vdaka dcery ( ona ma naucila co a ako mam robit ) presne viem o com hovorim . Musim uznat, ze ked vsetci chceme od neho to iste ,v ten isty cas , da sa to zvladnut bez vacsich problemov pre dieta aj pre nas. Vyzaduje to nekonecnu trpezlivost ale pokial nejde o zivot nejde o nic.
Ja ako stara mamina si to uz s nasim Kamilkom naozaj uzivam . Nie je nad to , ked ma zavola aby som ho postiskala alebo pride on ku mne a stisne mna , lahne si tak aby sa ma dotykal. Netrva to dlho , ale moja spokojnost a hrdost sama na seba , ze ma uznava je na zaplatenie.
Drzim Vam palce aby aj vy ste si to uzivala. Sice inak ako so zdravym dietatom , ale aj teketo dieta je Vase a potrebuje Vas .

katarinasablova
Autor odpoveď zmazal
katrin21
2. sep 2021

35 mesacny syn🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Ti vazne? Nemozete o mesiac 3 rocny??

Strana
z2