Ako ovplyvňuje aktuálny trh práce váš plat?
Ahojte, som v aktualnom zamstnani cca 4 roky - predtym som kazdych 3-5 rokov menila zamestnavatela a stupala financne. Teraz ked pozeram ponuky, tak sa nestacim divit, praca, kde by som uplatnila moju expertizu - ponuky su aj o polovicu nizsie ako moj sucasny plat. Ako ste na tom vy, ktore ste v poslednej dobe menili pracu - podarilo sa vam ziskat vyssi plat, ostali ste aspon na podobnej urovni alebo ste zobrali ponuku s nizsim platom?
Nikdy nemením firmu kvôli platu. V jednej spoločnosti som bola 10r bez MR/RD. Odišla som z úplne iných dôvodov, ako sú financie. Aktuálne som platovo cca. na rovnako, alebo možno o 10% nižšie v porovnaní s predcovidovým obdobím. Ale som spokojnejšia.
@anonym_autor ja som už 5 rokov financne na tom istom..keď pozerám nejaké pracovne ponuky, tak sú na tom tak ako mám teraz ja..pred 5.rokmi som bola na tom fajn, pracujem u súkromníka a ani sa ho nepytam o zvýšenie, keď sa stále sťažuje, že firma malo zarába..len si stále pozerám ponuky prace.Inak som spokojna v práci, len ten plat zamrzol..
@anonym_autor Aj ja mám rovnaké skúsenosti. Snažím sa robiť na 110% a ešte sa trasiem, aby ma nevyhodili. Na zvýšenie platu ani nepomyslim. Lebo v našom korporáte sa prepúšťa jedna radosť. A znižujú sa náklady, lebo sme vraj drahí.
Tak vo vyrobe som mala 850eur,3smenka.Dnes 4smenka 1660eur priemer tiez vyroba,a ten priemer bude opät stupat,lebo u nas sa kazdym rokom zvysuju platy.V tej predoslej vyrobe sa len vyhovarali ako oni nemaju na to zvysit platy v case najvyssej inflacii,13te14te platy som mohla len snivat.Takze ano isla som platovo hore,a aj pojdem kazdym rokom.
som tu zamestnana 2 a pol roka a po roku som si pýtala zvýšenie, aj teraz po dvoch. Zatial mi vyhoveli a už som spokojná aj ked možno o rok skusim štastie zas😅
Aj ked teda nebavíme sa o sume 2tis v čistom aby si niekto nemyslel
@anonym_autor
So svojim platom som ja osobne spokojna. Skôr by som uvitala iny typ benefitov.
Mna uz rast platu nemotivuje.
Platy v mojom odvetví nestúpli primerane k situácií už pár rokov. Zarobiť sa dá aj vysoko nadštandardne, ale treba sa obracať.
Mna by zvysenie platu motivovalo, len doteraz to bolo tak ze do jednej ruky som dostala, z druhej mi zobrali (danovy bonus), teraz zas ak mi nieco vobec zvysia, tak sa to vykompenzuje zvysenymi odvodmi (viem, je to len 1 %) a zvysenymi platbami za elektrinu , plyn, zvysene ceny som ani nespomenula... proste mi je smutno, lebo zvysovanim platu (aj ked fakt minimalnym) sa nedostavam nikam dalej.
Tabulkovy plat, rocne sa zvysi o % podla toho, ako vyhadaju odbory zvysenie. Teraz navysujem uvazok, v maji sa premietnu % z rokovani a v lete idem o stupen vyssie, takze dalsie zvysenie. Som zvedava kolko to spravi😂 ak by som menila pracu, tak u mna zalezi podla kolektivky. Pohorsit by som si nepohorsila... ale uvitala by som, keby sme mali aspon parkovanie zadarmo.
Mne sa nezvysil plat uz 5 rokov. Sukromna sfera, firma nema na to zvysovat, skor sa prepusta. Vo verejnej sfere valorizuju kazdy rok o iste percenta a este su staznosti, ze to nepokryva inflaciu… no holt taka doba, tak ako firma nemoze kompenzovat zle gazdovanie statu, tak by nemal ani sukromny sektor kompenzovat ten verejny.

Cca každého pol roka si pýtam vyšší plat v aktuálnej firme alebo zlepšenie nejakých podmienok pre mňa - vždy sa dohodneme, lebo mám prínos pre firmu. Nechce sa mi meniť firmu často, lebo mám rada, keď mám s tímom zosúladené procesy, takže radšej postupujem finančne v jednej. Avšak moju odvetvie finančne zatiaľ stúpa, napriek automatizaciám, takže by som si vedela nájsť aj lepšie platený job ale nie s takými benefitmi a pár stovák mi za to nestojí.