Úrad práce a individuálne poradenstvo
Ahojte. Som evidovaná na úrade od 1.1.2025, lebo som si dala pauzu po strednej škole. Následne som si našla prácu iba na jeden deň, ale kvôli zdravotnému problému som hneď od polovice októbra znova evidovaná na úrade práce. Chodím vždy každé dva mesiace na kontroly, takže som bola 10.12. a 10.2., a tam mi povedali, že o mesiac v marci mám ísť na toto poradenstvo pre mladých. Nikdy som tam predtým nebola, ale čo tak čítam na internete, tak rozumiem tomu, že niektoré aktivity budú individuálne, iné skupinové a preplatia mi cestovné. Iba sa chcem spýtať, ako dlho toto trvá, koľko dní a koľko hodín denne. Tiež, na zápis na vysokú pôjdem až v septembri, tak dovtedy sa môže stať, že by mi nasilu našli nejakú prácu alebo nejaký kurz/stáž podobne, a s tým, že ak by som to neprijala, vyradili by ma? Mám z toho stres, kontroly si plním pravidelne a poriadne, tak čo bude nasledovať od toho poradenstva? Veď zamestnať sa firmám ma neoplatí, keďže od septembra nastupujem, a školíť na nejakom kurze/stáži/školení a podobne sa im podľa mňa neoplatí tiež, keďže neplánujem byť dokonca života nezamestnaná. Budú mi potom dávať už zase len pravidelné kontroly? V čase, kedy mi toto poradenstvo začne, už budem mať aj podané prihlášky, a niekedy v júni sa dozviem, či som prijatá.
PS: Áno, viem, že tá pauza na rok je hlúposť a mala som ísť do školy hneď, ale veľa vecí nám v rodine zahralo do kariet, tak prosím iba mi pomôžte s mojou otázkou. Ako žiačka som mala samé jednotky a plánujem ísť na vysokú, na ktorú sa počas tohto roka aktívne pripravujem, denne sa učím aj 5 hodín, takže na zadku zase nesedím.
prípadne, co sa ma tam budu pytat a zohladnia moju situaciu s tym, ze ked planujem ist do skoly tak na tych par mesiacov sa im neoplati dat mi nejaku staz/kurz/ absolvenstku prax alebo ma rovno poslat do nejakej roboty? uz budem chodit iba na kontroly tak ako doteraz?
@mm2121 kludne mi napis spravu 🙂 mam s tym skusenost
Nasilu ťa nikto do práce nedotlačí. Poradenstvo sú len také omáčky ako sa lepšie uplatniť. Si uchádzač o zamestnanie a je úplne jedno, že chceš ísť do školy, aktuálne si nezamestnaná a evidovaná na úrade. Môže sa stať, že ťa pošlú na pohovor do konkrétnej firmy ale ak povieš pravdu neprijmú ťa oni a ty budeš mať všetko v poriadku. Keď chceš ostať evidovaná musíš spĺňať všetky podmienky.
Poradenstvo trvá 7 dní (povinných) a 3 dobrovoľne. Raz týždenne. Individuálne trvá hodinu, skupinové cca 3 a pol. Na prvej hodine sa predstavis, spises papiere, kde by si sa videla, na akú prácu sa zamerať, a o tom to stále bude, naučia vás písať dobrý životopis, naučia ako zaujať na pohovore, ako sa predstaviť v novej firme, opisat svoje silné stránky.. predstavia ti možnosť rekvalifikačného kurzu.. ale dievča čo bolo s nami malo tiez pauzu po strednej a teraz študuje normalne na vš
Poradenstvo trvá 7 dní (povinných) a 3 dobrovoľne. Raz týždenne. Individuálne trvá hodinu, skupinové cca 3 a pol. Na prvej hodine sa predstavis, spises papiere, kde by si sa videla, na akú prácu sa zamerať, a o tom to stále bude, naučia vás písať dobrý životopis, naučia ako zaujať na pohovore, ako sa predstaviť v novej firme, opisat svoje silné stránky.. predstavia ti možnosť rekvalifikačného kurzu.. ale dievča čo bolo s nami malo tiez pauzu po strednej a teraz študuje normalne na vš
@mamickalisticka žiadnu prácu ti núkať nebudú. Ani hľadať za tebA
@mamickalisticka žiadnu prácu ti núkať nebudú. Ani hľadať za tebA
@mamickalisticka dakujem za odpoved
Ja niesom evidovaná na úrade práce ale chcem aby mi poradili.
@mm2121 popri vs treba aj pracovať, čo si myslíš, že ťa budú rodičia navždy vyživovať ??? Ideš na VŠ len aby si nemusela chodiť do práce ?
Bojíš sa práce ako čert kríža 😃😃 mohla si si za ten rok aspoň zarobiť. Ani nevieš ako sa ti budú peniaze počas výšky hodiť 😉
@mm2121 popri vs treba aj pracovať, čo si myslíš, že ťa budú rodičia navždy vyživovať ??? Ideš na VŠ len aby si nemusela chodiť do práce ?
@anonym_59906e boze tieto dristy. Preco by musela pracovat popri vs. Ani nevies na aku vs sa hlasi.
@anonym_59906e boze tieto dristy. Preco by musela pracovat popri vs. Ani nevies na aku vs sa hlasi.
@aliziana hlasila sa na urad asi preto, aby jej nezvnikal dlh v zdravitnej poistovni…
@anonym_f78cfd Suhlasim 👍

prípadne, co sa ma tam budu pytat a zohladnia moju situaciu s tym, ze ked planujem ist do skoly tak na tych par mesiacov sa im neoplati dat mi nejaku staz/kurz/ absolvenstku prax alebo ma rovno poslat do nejakej roboty? uz budem chodit iba na kontroly tak ako doteraz?