icon

Tipy na hry pre 1,5-ročné dieťa

luciaruz
23. sep 2025

Baby, dajte nejake tipy na hry pre 1,5 ročne dieťatko. Skúšam kadečo, aj montesori hry...nič sa neujalo. Napriklad že triediť farebné gombíky do farebných krabiciek. No prt, gombíky rozhadzovala do vzduchu a po priestore, žiaden záujem ich nejak triediť, skúšala som, ukazovala niekolko dni ale nic. Alebo hra s lopatkou, ze premiestnit predmety z jednej nadoby do druhej. Radsej to vsetko vysypala na zem a isla si svoje 😆 ani jedna zo skúšaných hier ju nechytila. Podla doktorky je vraj velmi vyspelá, ale neviem, podla čoho to usúdila 😄 aj kresliť sme skusali ale strka si furt farbičky co nosa 🤷🏻‍♀️ vsetky hry mi takto neguje 😁 dajte nejake nápady.

amonet
Odpoveď bola odstránená
zlatica99
23. sep 2025

Takej malej a gombíky? 😉 To mi príde aj celkom risk, asi by som zvážila, či jej dať takúto "hračku" do rúk. Mám dve deti a nikdy by mi ani nenapadlo pýtať sa niekoho, ako zabaviť svoje dieťa. Takto malé deti sú absolútne nenáročné, dáš mu do ruky čokoľvek a zabaví sa. 😀

luciaruz
autor
23. sep 2025
@zlatica99

Takej malej a gombíky? 😉 To mi príde aj celkom risk, asi by som zvážila, či jej dať takúto "hračku" do rúk. Mám dve deti a nikdy by mi ani nenapadlo pýtať sa niekoho, ako zabaviť svoje dieťa. Takto malé deti sú absolútne nenáročné, dáš mu do ruky čokoľvek a zabaví sa. 😀

@zlatica99 toto je ale ze taaaak zbytocny príspevok. Uz ti je lepsie? Vyventilovala si sa? Zamudrovala si si? Apropo tie gombiky mali 3cm v priemere 😏 a za druhe nie som prvá kto si pyta napady. Nevidim na tom nic zle. Ne kazdy je plny nápadov alebo odbije dieta nejakym predmetom do ruky. Su aj taki, ktori sa aktivne chcu venovat dieťaťu.

luciaruz
autor
23. sep 2025
@amonet
Odpoveď bola zmazaná

@amonet prekladanie tiez nic 🤷🏻‍♀️ skúšala som vselico z kuchyne, napr. cestoviny, kadeco... nezáujem 😁

januska12323
23. sep 2025

Ešte je príliš malá na nejaké gombíky, tie skôr prehltne. Nechaj ju behať po byte, ona si zábavu nájde.

luciaruz
autor
23. sep 2025
@januska12323

Ešte je príliš malá na nejaké gombíky, tie skôr prehltne. Nechaj ju behať po byte, ona si zábavu nájde.

@januska12323 neprehltne! Mali 3 centimetre! Ani do ust sa jej to nezmesti. Keby som sa jej nemala chut sa jej venovat, nebudem sem asi pisat🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

luciaruz
autor
23. sep 2025

Este raz kto nepochopil. Ja som písala o rady na hry.

amonet
23. sep 2025

Skusila by som iba ryzu a misky a nechat ju co vymysli. tak aby si videla ci to je alebo ne.

luciaruz
autor
23. sep 2025
@amonet

Skusila by som iba ryzu a misky a nechat ju co vymysli. tak aby si videla ci to je alebo ne.

@amonet mali sme cestoviny male, jednu cmulala, s lopatkou ju to nebavilo vobec, chvilu rukami prehadzala, asi 1 minutu ju to bavilo. Ja mam velku chuť a vôľu sa jej venovat, preto pytam napady. Rada sa jej venujem.

amonet
23. sep 2025
@luciaruz

@amonet mali sme cestoviny male, jednu cmulala, s lopatkou ju to nebavilo vobec, chvilu rukami prehadzala, asi 1 minutu ju to bavilo. Ja mam velku chuť a vôľu sa jej venovat, preto pytam napady. Rada sa jej venujem.

@luciaruz bez lopatky. rukami ju nechaj.

minesasubu
23. sep 2025

možno má obdobie ked chce všetko ,,rozhadzovať,, syn to tiež mal asi 2 tyždne - dala som mu do lavora guličky, štipce , plyšaky proste čokolvek bud to otočil , vyhodil alebo prevratil zase sme to pozbierali samozrejme spolu ak nepozbieral ,,nehral sa,,
treba sa riadiť tym čo chce dieťa a prisposobiť tomu hru
syn ked mal toto obdobie nech som čokolvek upratala prišiel a rozhadzal ked som to nechala tak ani si nevšimol takže odporúčam upratovať až ked bude spať inak to budeš robiť celý deň

luciaruz
autor
23. sep 2025
@amonet

@luciaruz bez lopatky. rukami ju nechaj.

@amonet nooo, s rukami ju to bavilo asi 5 minut. Lepsie ako nic, ďakujem za radu😊

luciaruz
autor
23. sep 2025
@minesasubu

možno má obdobie ked chce všetko ,,rozhadzovať,, syn to tiež mal asi 2 tyždne - dala som mu do lavora guličky, štipce , plyšaky proste čokolvek bud to otočil , vyhodil alebo prevratil zase sme to pozbierali samozrejme spolu ak nepozbieral ,,nehral sa,,
treba sa riadiť tym čo chce dieťa a prisposobiť tomu hru
syn ked mal toto obdobie nech som čokolvek upratala prišiel a rozhadzal ked som to nechala tak ani si nevšimol takže odporúčam upratovať až ked bude spať inak to budeš robiť celý deň

@minesasubu ano asi máš pravdu, asi to mame aj my momentalne 😊

amonet
23. sep 2025
@luciaruz

@amonet nooo, s rukami ju to bavilo asi 5 minut. Lepsie ako nic, ďakujem za radu😊

@luciaruz zacnite rukami. postupne dozreje na lopatky

ryza a misky
vodne perly a misky
nakrm zvieratko - predloha a kukurica
kineticky piesok

luciaruz
autor
23. sep 2025
@amonet

@luciaruz zacnite rukami. postupne dozreje na lopatky

ryza a misky
vodne perly a misky
nakrm zvieratko - predloha a kukurica
kineticky piesok

@amonet diki moc 👍🏼

hederamonstera
23. sep 2025

Aby si o rok nepisala, ze sa ti sama nevie zahrat🫣 moje deti doteraz nic take nebavi, vzdy si najdu hru podla seba.
Ale dobra inspiracia bol pinterest

deedol
23. sep 2025

moj rad lovil sitkom z vody plastove vrchnaky od kapsiciek. bavilo ho aj triedenie podla farieb aj gombiky/zetoniky. ale myslim, ze bol trocha starsi od tvojej, okolo 2r. cca v roku a pol si zdokonaloval chodzu, to nechcel sediet pri nicom 🙂

luciaruz
autor
23. sep 2025
@hederamonstera

Aby si o rok nepisala, ze sa ti sama nevie zahrat🫣 moje deti doteraz nic take nebavi, vzdy si najdu hru podla seba.
Ale dobra inspiracia bol pinterest

@hederamonstera práveže sa vie sama zahrat ale chcem sa jej venovať.

luciaruz
autor
23. sep 2025
@deedol

moj rad lovil sitkom z vody plastove vrchnaky od kapsiciek. bavilo ho aj triedenie podla farieb aj gombiky/zetoniky. ale myslim, ze bol trocha starsi od tvojej, okolo 2r. cca v roku a pol si zdokonaloval chodzu, to nechcel sediet pri nicom 🙂

@deedol diki skúsime, hoc aj neskor

deedol
23. sep 2025

este zvukove pexeso mi napadlo - 10 ks tych vajicok z kinderka a do kazdych dvoch dat nieco ine - sosovicu, fazulu, ryzu, mak a nic. moze tym hrkat a hladat pary. ale tiez podla mna pre vyssi vek ako 1,5r

luciaruz
autor
23. sep 2025
@deedol

este zvukove pexeso mi napadlo - 10 ks tych vajicok z kinderka a do kazdych dvoch dat nieco ine - sosovicu, fazulu, ryzu, mak a nic. moze tym hrkat a hladat pary. ale tiez podla mna pre vyssi vek ako 1,5r

@deedol skúšala som niečo podobné a jedovala sa, že to nevie otvoriť a zistiť, co je vnútri 😁

deedol
23. sep 2025
@luciaruz

@deedol skúšala som niečo podobné a jedovala sa, že to nevie otvoriť a zistiť, co je vnútri 😁

jar_ka
23. sep 2025

U našej v tomto veku mala úspech ryža, mala tam pohárik fľaštičku, lievik a lyžicu, páčilo sa jej ako sa z lievika sype ryža do fľašky a potom to vysypala a opakovala, cestoviny mali menší úspech, ale tiež ich rada dávala do fľašky. Veľký úspech mala voda v miske a v tom kinder vajíčka, lovila ich malým sitkom. Mali sme aj také drevené kruhy, ako žetóny, a hádzala ich do plechovej pokladničky.

svetlonos
23. sep 2025

Daj jej veľkú krabicu do ktorej si vie sadnúť, pripevniť tam tu rúru z kuchynskej rolky alebo prinkels čipkované. Daj jej tie gombíky a môže ich tam hádzať.
Daj jej aj nálepky a prstové farby štetec pastelky a nech sa kreatívne vyzije.
Urob jej kuchynku ak nema - stačia 2 stolicky/políčka, par hrncov a taryza ci cestoviny a nech ti uvari. Nalriklad nas miloval 4 roky švihadlo! To bol hasiaci prístroj, vŕtačka, vysávač, mixér, varenia, sribovsk - vsetko 😂.
A v tom veku mal fakt najväčšiu radosť z obalu nie z hračky. Ja vymýšľam a on sa bavi s baliacich papierom a krabicou 😁.
Inak s tými krabica mi je to tak aj dnes, mal 5 a druhy 2 roky. Príde balík a sup krabicu deckami. pomaluju zabavia sa a vymýšľajú ci to bude auto, bus, vlak loď lietadlo...
A este ho v tom veku bavili tie kolieska na nasuvanie - veža. Boli tam 3 tie paličky a prezliekanie z jednej na druhú 🙂 Pri tom aj polhodinu vydrzal.
Pozri na youtube mama Naďa videa, hlavne tie staršie ked deti boli este male ako to tvoje 🙂
A tiez sa mi casto stalo, ze som mala konkretnu predstavu ako sa ma dieta hrat a ono mi to ukázalo uplne inak 🤣

zuz987123
23. sep 2025

@luciaruz do krabice sprav diery a môže tam vkladať gaštany. To sa našim deťom páčilo. Alebo špáradlá zapichovať do sitka.

luckajozko21
23. sep 2025

- nakresli ovcu, urob dierky a nech tam pcha vatove tycinky.
- natiahni lepiacu pasku a nech lepi gulicky (take ako su v bazenikoch)
- prisavkove zvieratka, nech ich nosi na zrkadlo a lepi ich tam
- vcera sa moj dobre zahral s hubkou a vodou
- pozri pinterest

Inak u nas (14m a 3r) ide strasne lego duplo. Tak staviame spolu. Vezicky mu paradne idu
Syn si uklada aj magneticku stavebnicu. Alebo ja skladam domceky a on bura.
Mame schleich zvieratka - tak tym robime Zoo, davame ich do krabicky, na tatrovku. Schovavame pod vankus, napodobnujeme zvuky...
Citame si spolu albi knihy. Mame hudobne albi pexeso - to ho dost zaujme. Vybera to niekolkokrat do dna. Niekedy spolu, niekedy uplne sam

7lenka11
23. sep 2025

Mam 16m dcéru a o žiadne sofistikované hry nejaví záujem. Všetko hodí o zem, na všetko sa chvíľu pozerá a potom odíde preč. Tieto detičky sú skôr v štádiu objavovania okolia. U nás funguje akurat tak zbieranie kamienkov, pieskovisko a hojdačka. Máme po staršej kvantum hračiek, ale bavia ju max knižky, aj to len chvíľu pozeráme obrázky. Inak sa len vo všetkom hrabe, vyťahuje veci zo suflikov a pod. So staršou som v rovnakom čase chodila na Montessori herničky a dielnicky. Boli to vyhodené peniaze, isla si tam svoje. Ako tak hrať sa začala od 2 rokov.

luciaruz
autor
23. sep 2025
@7lenka11

Mam 16m dcéru a o žiadne sofistikované hry nejaví záujem. Všetko hodí o zem, na všetko sa chvíľu pozerá a potom odíde preč. Tieto detičky sú skôr v štádiu objavovania okolia. U nás funguje akurat tak zbieranie kamienkov, pieskovisko a hojdačka. Máme po staršej kvantum hračiek, ale bavia ju max knižky, aj to len chvíľu pozeráme obrázky. Inak sa len vo všetkom hrabe, vyťahuje veci zo suflikov a pod. So staršou som v rovnakom čase chodila na Montessori herničky a dielnicky. Boli to vyhodené peniaze, isla si tam svoje. Ako tak hrať sa začala od 2 rokov.

@7lenka11 no u nas veeelmi podobne😊

pralinka86
23. sep 2025

Niekedy je fajn neorganizovat hru, nechat dieťa nech s tým robi co chce, samozrejme v ramci neublizenia si
Alebo potom ty sa hraj s tym, ono príde, zacne pozerat, možno opakovat. Mozno nie dnes, ale odpozoruje, mozno bude opakovat neskôr, mozno nezaujme