Ako sa naučiť prstoklad na klavíri?
Zdravím, môj prstoklad vyzerá nejak takto... skrátka strašne. Ako ste sa vy, ktorí hráte na klavír naučili? Mám sa kvôli tomu prihlásiť do ZUŠ?
@simonbrk a chces klavír alebo varhany?? Lebo to je rozdiel teda, a dosť veľký. Klavír má tvrdé,kladivkove klávesy, varhany a tieto klávesy čo sú na videu,sú mäkké. Prstoklad nejde priamo na pieseň,že sa naučím spamäti ktorú klávesu stlačiť. Musíš ísť postupne od stupnice,úplne od začiatku,inak v tom nevidím zmysel...ak chces vedieť prstoklad na klavíri,určite ZUŠ, od začiatku,od rozdelenia klávesov,prečo biele,prečo čierne atď....a nie hr hr piesne hrať...
Notovy zapis zvycajne obsahuju aj cisla prstov, ktorymi je najlepsie dany klaves zahrat. Ked nie vsetky, tak aspon zmeny klasickeho 1-5 prstokladu. Najdi si na musicscore, co sa chces naucit. Alebo si kup nejaku knihu pre zaciatocnikov. Ale uprimne, ked si chces na tejto hracke nieco hrat, ZUS nie je vhodna volba.
Môj stredný vždy hovoril, že klavír je jedna veľká matematika😉😬
chodila som roky na klavír. Za mňa určite ZUŠ. stupnice sa hrávali stále - pri nich si dobre precvičíš prstoklad.
Ak mas moznost, tak maj ucitelku, ja som v 40 chodila k ucitelke, uz som ale prestala hrat (neni cas).
Tieto knihy su vynikajuce, sama ucitelka mi ich odporucila, maju aj doplnkove cvicenia.
Ak sa chces seriozne naucit hrat, smer ZUS - individualne studium pre dospelych.
Cvičiť cvičiť a cvičiť stupnice,potom akordy ich rozkladu potom staccato a rozložené...plus technické.cvicenia ...pre začiatočníkov Anton Sarauer potom Carl Czerny

zalezi, ako velmi sa to chces naucit 😀 a to akoze ako funguje zus? vezmu uplne kazdeho, kto si zaplati alebo ako?