icon

Očkovanie Bexsero spustilo intoleranciu lepku - možnú celiakiu

12. mar 2023

Dobrý deň, 6 rocna dcéra 7 dni po prvej dávke BEXSERO prestala tolerovať lepok. V apríli je objednaná na gastro, viem že nemáme držať bezlepkovu diétu, no dokym sa zdiagnostikuje tak to prvá minimálne ešte 3 mesiace. Som v totálnom šoku ako môže takto očkovanie toto urobiť, chcela som pre ňu to najlepšie a chrániť ju pred meningokokovou infekciou. Mám ju dať očkovať aj druhou dávkou alebo to nechať tak ? Chcela som ju dať zaočkovať aj proti encefalitíde a kiahniam no už nedám. Z minulých vyšetrení viem že ma pozitívnu genetiku na HLA-DQ2 ktorú ma 90%celiatikov. Veľa cestujeme, viem že sú oveľa horšie choroby, no je to pre mna extrémne obmedzujúce, v niektorých krajinách vôbec nevedia čo znamená gluten free, cakaju nás veľa svadieb tento rok …ako riešite stravu koláče ? Mám si dať predtým napiect ? Neviem si to predstaviť, možno si poviete že je teraz veľa možnosti no ja vidím že nie, možno v Taliansku. Ďakujem za odpovede

lija22
12. mar 2023

toto som veru este nepocula. vsetky vakciny, co spominas moje deti maju a ziadnu intoleranciu im to nespustilo. Neviem, ci by som dala aj druhu davku. Jedine lekari nech poradia. Ocividne geneticky na to nabeh mala, ak dobre chapem.
(ach tato debata sa zvrhe zas antivax smerom)

mon1806
12. mar 2023

Nestresuj , určite to v sebe už mala na 100 percent a skôr či neskôr by sa aj tak zistilo že je alergická na lepok , očkovanie chorobu nevyvolalo len pruste trošku dopomohlo urýchliť prejavy , to mohla aj neskôr chrípka , covid hnačka a pod ......celiakia nie je hrôzostrašná choroba treba dodržiavať stravu ak sem tam zhreši nič hrozne sa nedeje ❤️❤️ hlavne kľud sú aj horšie choroby

drzaopica
12. mar 2023

Za 7 dní to dostala, aj si to zistila aj sa to prejavilo a hneď vedeli čo to je to je nahodicka
Tak budeš uvedomelá matka a budeš gluten free nosiť zo sebou tak ako ja, keď cestujeme

marianarem
12. mar 2023

Ak ma geneticky nabeh, tak je mozne, ze jej to spustila vakcina, ja verim, ze to nieco robi s imunitou a moze to vyvolat taketo problemy. Ale rovnako tak to v takom pripade moze sposobit aj nejaka infekcia, takze mozno to bolo len otazkou casu. Ja by som sa poradila s lekarom, co s druhou davkou.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
danieli
12. mar 2023

Celiakia nemusi byt strasiak, pokial idete na svadbu vopred ohlas neveste, ze potrebujes bezlepkovu stravu pre dcerku (kolac napriklad pavlovka a makronka su prirodzene bezlepkove dezerty) pokial cestujete nabalis si zopar potravin naviac, pre istotu, ale dnes uz sa najes bezlepkovo aj v mc donald, znacenie potravin je skutocne na vysokej urovni, prve mesiace budu tazsie a potom lavou zadnou, koniec koncov bude to pre vas znamenat menej spracovanych surovin, lebo skor tam byva lepok ukryty a viac cerstvej zeleniny ovocia celkovo je to strava pestra a bohata, dcerke sa mohla celiakia “zapnut” aj neskor vplyvom ineho faktora, takto viete predchadzat komplikaciam, drzim vam palce

autor
12. mar 2023

@danieli čo som začala citat zloženie bezlepkovych produktov tak ako katastrofa ….všetko je plne skrobov a nehovorím o deproteinovom pšeničnom skrobe ….to je tak akurát zarábanie na cukrovku

autor
12. mar 2023

@drzaopica začalo sa to prejavovať stolicami, a čo nosíte so sebou keď cestujete ? neviem či som divná ale tie chleby schar a iné značky sa proste nedajú jesť smrdia akoby octom a o nutričnou zložení ani nehovorím - žiadna výživová hodnota

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
marianarem
12. mar 2023

Tak ona aj bezna muka je plna skrobov. Kazdopadne mozes skusit upiect nieco doma, zemle sa robia lahko a celkom rychlo, mozes ich namrazit. Ja som napr. robila kukuricne zenle a malemu chutili, hoci boli trochu sypkejsie. Ale bolo v nich maslo a chutili proste dobre. Ja teda nemam intoleranciu, ale klasicku muku vynechavam, kde sa da. Takze vela pouzivam napr. strukovinove cestoviny, tie maju dobre zlozenie. Vela veci sa da spravit z cicerovej a mandlovej muky - cestoviny, halusky, podarili sa mi aj super tvarohove gulky a rozne omacky. Kamoska piekla aj zemle z mandlovej, to som este neskusala. Dnes sme s malym napiekli zase super keksy z bananovej muky.

akrobrab
12. mar 2023

Som diagnostikovanym celiatikom tiez od 6 rokov, z peciva osobne odporucam chlieb Vita Celia, pride mi lepsi ako Schar a da sa zohnat takmer v kazdom beznom retazci. Zalezi odkial ste, daju sa kupit aj vyborne bezlepkove kvaskove chleby, ale tie len v specializovanych predajniach.
Osobne odporucam pockat na diagnostiku. Nemusi to byt priamo celiakia.

Co sa cestovania tyka, absolutne nikde som nemala problem a to sme procestovali fakt vela. Pre istotu som si zvykla vzdy hodit do kufra tenke ryzove rezance a knuspi pre stav nudze, ale uz ani to roky nerobim. Ked idem na dlhsie, beriem si len bezlepkove ovsene vlocky, pretoze tie si davam na ranajky a tie ani v dobrych hoteloch velakrat nemaju.

Osobne uz teraz vnimam celiakiu ako lahku cestu k zdravemu zivotnemu stylu, ale trvalo mi to asi 15 rokov, detstvo bolo narocne, ale to bolo aj tym, ze vtedy naozaj neboli ziadne bezlepkove vyrobky, vobec nic, teraz je to fakt v pohode. Ak bude treba, za chvilu sa "rozkukate" a zvyknete si. Drzim palce. 🙂

autor
12. mar 2023

@akrobrab ďakujem za reakciu, ako píšete ked to chytíte v detstve je to iné ako v dospelosti, mám známu ktorá ma 15 ročne dievčatko s celiakiou, chce ísť s kamarátkami na kúsok pizze či do cukrárne alebo si niekam vyjsť alebo mala narodeninovú párty kde pre ňu nebolo nič vhodne

bylinka25
12. mar 2023

Mám sestru celiatičku, jej sa to spustilo stresom, doslova zažila nervový šok, rozchod po ôsmich rokov vzťahu, diétu drží od roku 2010.
Ale myslím, že ju mala skrytú v sebe a tá choroba "čakala" na svoju chvíľu.
Dnes je veľa výrobkov pre celiatikov, od pečiva, cez sladkosti.
Tvoja dcérka ju má možno geneticky už danú a vypukla práve teraz a nemusí to súvisieť s očkovaním.

akrobrab
13. mar 2023

Autorka, veru velmi zalezi, kde clovek byva, urcite niekde v mensich mestach/na dedinach moze byt problem sa bezlepkovo najest (ak tam je len jedna pizzeria, ak vobec a podobne). Ja som napriklad v Ziline a tu je to uplne bez problemov. Takmer v kazdej restauracii/cukrarni maju aj bezlepkove kolace.
Hlavne uvidite, co vam povie dr.

@bylinka25 Ano, ja tiez takto po znam 2 ludi - jednemu sa prejavila pri strese zo statnic a druhej tiez po narocnom rozchode. Vlastne v mojom okoli poznam viac ludi, ale vsetkym sa na to prislo az v dospelosti okrem mna a mojho brata, my sme boli celiatici asi uplne od malicka, ale chvilu trvalo, kym nam to potvrdili. Ale zas to uz bolo vyse 30 rokov dozadu, vtedy to bola celkom novinka.