icon

Očkovanie detí proti kliešťovej encefalitíde

vazka1
25. feb 2025

Ahojte, dali ste zaockovat deti proti kliestovej encefalitide? Mali ste nejake neziaduce ucinky? Moj 1,5 rocny syn mal minule leto 2x kliesta, tak zvazujem toto ockovanie.

fion22
25. feb 2025

@vazka1 dali sme dcére (skoro 3r) , tento týždeň má dostať poslednú 3. dávku, zatiaľ nemala žiadne nežiaduce účinky

martinmmartin
25. feb 2025

ockovany vsetci a nikto nic

lucia245
25. feb 2025

@vazka1 jedno z mála opodstatnených nepovinných očkovaní

sisa0818
25. feb 2025

Moja 2 ročná dcéra mala 5!! naraz .. už je zaockovana aj ona aj mladší 1,5 teda ešte 3.davku

lindusss2016
25. feb 2025

@lucia245 a to mas odkial takuto info? Ja zas mam info z pediatrickej ambulancie, ze v zivote neriesili u dietata encefalitidu sposobrnu uhryznutim kliesta 🤷

vsicka036
25. feb 2025

@lindusss2016 tak u nas uz dva roky rastu pripady encefalitidy s hospitalizaciou.

kristinka92
25. feb 2025

keď sa môžem spýtať, aká je cena očkovania? 1/2/3 davka?

lenkakoc444
25. feb 2025

@lindusss2016 presne u nas tak isto. Pediatricka sa vyjadrila, ze v tomto ockovani zmysel nevidi. Aj kamoska pediatricka dala dieta ockovat proti vsetkemu okrem KE vraj je to zbytocne.

lija22
25. feb 2025

tri deti mam zaockovane. nespomibam si, ani ze by mali zvysenu teplotu. u nas je vela kliestov a mame zvery. je to nebezpecne nebyt cckocany

martus5220
25. feb 2025

@kristinka92 ja som dala minulý rok obe deti zaočkovať 8a 5r jedna dávka stojí cca 32€ ale polovicu ti preplatí poisťovňa ( mne do dvoch týždňov Union poslal peniaze na účet po podaní žiadosti). Ockovala som kôli tomu že posledné tri roky mi chytili kliešte dokonca aj v novembri ( Orava) inak my sme si dali prvé dve očkovania naraz preplatiť keďže medzi prvou a druhou dávkou bolo cca mesiac a potom tretia je až po polroku.Bala som sa,že zrušia aj tento benefit 🤦🏼‍♀️

lindusss2016
25. feb 2025

@vsicka036 ale je potvrdene, ze tu encefalitidu sposobilo pohryznutie kliestom? Lebo pokial sa pacienti nakazili z nepasterizovaneho mlieka, je proti tomu lahka obrana - nepiť nepasterizovane mlieko 🤷 nasa pediatricka je v dochodkovom veku a ked som sa jej uprimne spytala, kolko pripadov uz mali, tak mi povedala, ze 0. Nemylis si encefalitidu s boreliozou? Lebo ta je naozaj casta, ale ockovanie neexistuje

fion22
25. feb 2025

@lindusss2016 inak už sa testuje vakcína ktorá by mala byť proti aj encefalitíde aj borelióze, viem že sme pred pár rokmi pozerali reportáž, a že ak bude všetko ok, tak bude v obehu od r.2025 čiže teraz...žijeme v AT a tu sú proti kliešťom zaočkovaní skoro všetci dospelí, a sa celkom čudujú, napr u dr keď ja nie som, tak hovorím, že ja čakám na tú kombi

vsicka036
25. feb 2025

@lindusss2016 nie, nemylim. A ano, z pohryznutia kliestom, daval to vediet priamo primar z detskeho oddelenia. A nas sme v zone, kde je velmi vela nakazenych kliestov.

misterunderhill
15. mar 2025

@vsicka036 áno vážne? No, tak ak by ju riešili, môže byť neskoro.

via99
22. apr 2025

https://www.kliest.eu/sk/vsetko-o-kliestoch/cla...
keď tu pozrieme, že kliešte prenášajúce kliešťovú encefalitídu v r. 2022-2024 je 0%, naopak kliešťe prenášajúce boreliózu v r. 2024 je 17%, tak očkovanie je zbytočné...
len problém nie je vyriešený...

martinmmartin
22. apr 2025

@via99 lenze boreliu dostanes iba ak tam je kliest 48 a viac hodin co je celkom velka sanca ze si vsimnes dovtedy

martinmmartin
22. apr 2025

@via99 Chorobnosť na kliešťovú encefalitídu (KE) bola hlásená za obdobie posledných 5 rokov v každom kraji SR. Najvyšší výskyt prípadov ochorení počas tohto 5 ročného obdobia zaznamenávame v Banskobystrickom kraji (47,4 %), nasledoval Žilinský kraj (36,6 %) a Trenčiansky kraj (20,6%).

Za rok 2023 bol opäť vysoký výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy, 200 prípadov, prenesených nielen prisatím kliešťa, ale aj viaceré prípady epidémií kliešťovej encefalitídy z nepasterizovaných mliečnych výrobkov(Zdroj: TS ÚVZ SR).

feeesanda
24. jún 2025
@martinmmartin

@via99 lenze boreliu dostanes iba ak tam je kliest 48 a viac hodin co je celkom velka sanca ze si vsimnes dovtedy

@martinmmartin nie je pravda, syn mal kliesta vytiahnuteho do 2 hodin a predsa mal boreliozu.

sladom
4. aug 2025
@fion22

@lindusss2016 inak už sa testuje vakcína ktorá by mala byť proti aj encefalitíde aj borelióze, viem že sme pred pár rokmi pozerali reportáž, a že ak bude všetko ok, tak bude v obehu od r.2025 čiže teraz...žijeme v AT a tu sú proti kliešťom zaočkovaní skoro všetci dospelí, a sa celkom čudujú, napr u dr keď ja nie som, tak hovorím, že ja čakám na tú kombi

@fion22 Prosím Vás, máte aj info akou vakcínou sa očkuje v AT proti kliešťovej encefalitíde?

fion22
4. aug 2025
@sladom

@fion22 Prosím Vás, máte aj info akou vakcínou sa očkuje v AT proti kliešťovej encefalitíde?

@sladom pozri FSME- Impfung