Pneumokok a neočkované bábo
Ahojte,ma niekto skusenosti s pneumokokmi pri neockocani?Moja dcerka ma 8mes.a neprechadza jej choroba druhy tyzden.Najskor Mudr.povedala ze to nic nie je ze su to zuby ale trvala som na vytere.Tam nevyslo nic.Povedala ze jej nic nemam davat okrem morskej vody.Lenze sa jej ti tak zhorsilo ze nemohla spavat a dusila sa kaslom.Velmi sa jej pohorsilo tak som sla znova a teraz ma vylakala ze co ked je to pneumokok a ze nech si sestricka nachysta kartu na vyradenie lebo nema ockovanie a teda ze ak byde vyter pozitivny tak na infekcne.Aky je dalsi postup?Dakujem
@lucka227 Ak malicke dieta 2 tyzdne vyrazne kasle a zhorsuje sa to, uz davno malo mat vysetrene CRP, urobeny rtg hrudnika. Ak by bolo CRP vyssie, bez ohladu na to, co bolo ci este len bude vo vytere, malo mat nasadene sirokospektralne antibiotika, cize take, ktore pokryju najcastejsie bakterialne patogeny vyvolavajuce infekcie dychacich ciest vratane pneumokoka. Tato infekcia, pokial nedojde ku vaznejsim komplikaciam, sa moze bezne liecit ambulantne. A ten termin, ze nachystat kartu na vyradenie, tomu nerozumiem. To akoze kazdy, kto ochorie, bude z ambulancie vyradeny, lebo tam budu len zdravi ci ako?
@janickadr no povedala ze dychanie ciste a nema teplotu takze nas nikam neposielala.Tu kartu myslela ze budeme musiet na infekcne ist.Tiez som z toho pristupu ostala zaskocena lebo inak je to super doktorka.Vysiel jej pneumokok ale nakoniec mi odkazala ze ak sa nezlepsi da jej atb.Ona jej vlastne nic nechcela dat ani antihistaminika aby ju nezatazovala ale to,ako hrozne kaslala ju asi zatazovalo viac..no nevadi
@lucka227 Ja som neni dr.pre deti, ale pre dospelych, takze uplne presne neviem, ako sa postavit k takemuto malickemu dietatu. No podla mna ste mali, vzhladom k neockovaniu a vzhladom k nalezu pneumokoka vo vytere, dostat antibiotika, bez ohladu na to, ze dieta nema horucky a dychanie je ciste. Ale kasle, a vyrazne, aspon tak si pisala. Ja by som takemuto dietatu atb dala. A, co sa tyka tej zdravotnej karty, aspon to sa vyjasnilo, ze vas nechce definitivne vyradit z kapitacie. Hmmm, ked neprsi, aspon kvapka... 🙂
A uz len dodam, ze mate stastie, ze vase dieta ma taku imunitu, aku ma, ze infekcia pri pneumokokovi u neockovaneho dietata prebieha tak, ako prebieha. Ale moze sa stat, ze vase dieta sa stane "bacilonosicom" pneumokoka a nakazi tak ine bud neockovane dieta, alebo ockovane dieta, ale inymi "serotypmi" (lebo druhov pneumokokov je vela). A potom to druhe dieta moze dostat zivot ohrozujuci zapal pluc. A aj preto ma byt to vase dieta (aspon podla mna) cielene preliecene antibiotikami...
@lucka227 Pamycon su lokalne atb do nosa, tak snad to zaberie a pneumokoka to znici. Ja by som aj tak ale dala celkove atb, teda tabletky, resp.sirup pre take male babo, lebo infekcia v nose (pokial nie je pritomna nadcha a zatekajuce sopliky) na kasel asi az tak klucovo posobit (podla mna) nebude. Ale snad vy budete aj po lokalnych atb kvapkach do nosa ok... 🙂
@lucka227 Pozri, je streda. Ak to do piatku nebude lepsie, chodte este pred vikendom, teda v piatok opat k pediatricke s tym, ze sa to nezlepsilo, aby ste uz na vikend mali celkove atb (uz budu urcite aj kompletne vysledky kultivacie, cize bude jasne, ktore atb dobre zaberu). A, ked to bude do piatku vyrazne lepsie, tak fajn, nemusite nikam ist, mala bude mat super imunitu, ked s lokalnymi atb pneumokoka "porazi"... 🙂
@djubka
@kvieta
@kvieta
Ja si myslim ze ze s nasim.problemom vobec nema suvis preco nie je ockovana.A aky prinos to moze mat pre ostatne?Predsa kazde dietatko je ine a kazde rovnaku chorobu zvlada inak.A dalsia vec, ako povedala @janickadr moze byt z jednej pneumokokovej infekcie bud "len" takyto priebeh ako mame my ale rovnako zapal pluc alebo ine. Ale pre uspokojene zvedavosti este zatial nemohla byt zaockovana.Dufam ze taka odpoved bude stacit 😉😉😉
@janickadr este jedna vec.Ako "podsunut" doktorke aby napr.spravila crp alebo vyter bez toho,aby na mna pozrela ako na premudrelu a internetom scitanu matku?Ja jej verim ale niekedy mam pocit ze sa tie doktorky snazia len setrit.Napr.povie ze neda jej antihistaminika lebo ma toho vela.Akoze stoptussin a pamycon.ale pritom si myslim ze na noc by sa jej ulavilo lebo nemohla spinkat a strasne kaslala..
@lucka227 Ako ju presvedcit? Mozno ju v konkretnej situacii skusit poprosit, ci by nebolo dobre spravit CRP, ze sa ti dcerka nezda, ze je ina, zda sa ti fakt chora a obavas sa, ci uz naozaj nepotrebuje atb... Takto nejako by som na to asi isla. Aj ked teda tvoja dr.sa mi zda aj celkom odvazna, ze to riesila tak, ako to riesila. Urcite ma neporovnatelne ine skusenosti s detmi ako ja, ale ja by som reagovala inak, ja by som urputne kaslajucemu pacientovi, a to aj dospelemu, pri vasich vysledkoch urcite dala celkove atb. A tam sa o cene lieku ani moc neda hovorit, lebo atb su relativne lacne (par eur) a to este casto takmer polovicu lieku zaplati samotny pacient resp.pribuzny dietata. Ja by som mozno nedala vyter (az pri opakovanych problemoch, pri opakovanej liecbe), radsej by som urobila CRP (to si plati vacsinou pacient sam, pokial sa krv neberie zo zily), resp., ak by niekto vravel, ze ma zelene hlieny a strasne kasle, neriesila by som v uvode ani to CRP, lebo uz len to jasne hovori o bakterialnej infekcii. Cize moj postup by bol mozno v konecnom dosledku lacnejsi, aj keby sa antihistaminika napisali, lebo aj tie su lacne (resp.opat s doplatkami pacienta), lebo zas vyter uplne lacny nie je. (A "chemiu" v pripade akutneho ochorenia, akoze davat 3 lieky naraz, to tiez vobec neriesim, ked treba, napisem ich a je uz potom na pacientovi, ci ich bude uzivat, resp.ci ich vobec vyberie z lekarne a pod.) Ale tiez je treba povedat, ze ja na peniaze pri predpisovani liekov malokedy pozeram (ale mam prehlad, kolko co stoji), akurat na doplatky pacienta samozrejme pravidelne ano, aby pacient vedel, ako ho v lekarni skasnu, ked odomna odide. A, ktovie, ako to ale bude, ked poistovne daju limity na vysetrenia a liecbu pre lekarov, to bude asi potom uz ina "divocina"... No vy ste nastastie dobre dopadli, tak vam prajem este uspesne doliecenie... 🙂
@lucka227 ďakujem za odpoveď, dúfam, že malej je už lepšie, aj očkované dieťa môže dostať nejakú chorobu, pred ktorou bolo zaočkované, napr. môj teraz už 18 ročný syn ako malé dieťa dostal mums, aj keď bol očkovaný, moja najmladšia dcéra tiež bola očkovaná neskôr pre malú váhu, ja len dúfam, že máte rozum a dáte svoje dieťatko zaočkovať, ale pri očkovaní musí byť na 200% zdravé, ani sopeľ nesmie mať!!! Nedajte sa presvedčiť, že soplík neublíži, ja som párkrát odmietla a prišla som, keď boli úplne zdraví, apropo, nemôžete vymeniť pediatra??? Tiež si niekedy musím dupnúť keď niečo chcem u lekára, ale toto? Mne to príde ako pomsta za to, že ste neočkovali, akoby teraz hovorila - teraz to vidíš! Lekár je tu pre nás, aby pomohli a nie aby sa handrkovali o zdravie! A peniaze
Crp alebo výter si pýtaj bez toho, čo si bude myslieť, môže ti to byť jedno, ona by v prvom rade mala vedieť, čo má robiť, ale keď to nevie...

@lucka227 zatial by som nestresovala pokial sa infekcia nepotvrdi. Ak by sa potvrdila, tak pojdete na infekčne kde okamzite zahaja liečbu. Pneumokok nie je sranda, je to vazne ochorenie. No držím palce nech to dobre dopadne.