icon

Účinnosť očkovania na ovčie kiahne: Koľko rokov chráni?

28. júl 2025

Ahojte, silno rozmyslam, ci dat syna zaockovat alebo nie....... Niekde pisu, ze iba 10 rokov je ucinna, inde, ze nevedia. 😏

Tak ja neviem. Rada by som ho dala, ale co ked kvoli ockovaniu dostane kiahne v dospelosti? Teda ak uz vakcina nebude ucinna?

beata_k
28. júl 2025

@anonym_autor
Očkovanie proti ovčím kiahňam (varicella) poskytuje dlhodobú ochranu, ale nie je úplne doživotné v zmysle „do konca života u každého bez výnimky“. Odpoveď závisí od viacerých faktorov:

---

🛡️ Ako dlho chráni očkovanie proti kiahňam:

Po 2 dávkach vakcíny (čo je štandardné odporúčanie) má väčšina ľudí veľmi silnú a dlhodobú imunitu, často trvajúcu desaťročia alebo aj celý život.

Účinnosť po dvoch dávkach je 90–98 %, takže niektorí ľudia môžu aj napriek očkovaniu kiahne dostať, no väčšinou majú veľmi mierny priebeh.

Preočkovanie sa bežne nerobí, pokiaľ nie sú osobitné dôvody (napr. oslabená imunita, vyšší vek a pod.).

---

🧬 Imunita po prekonaní vs. po očkovaní:

Prirodzená infekcia (prekonanie kiahní) zvyčajne poskytuje doživotnú imunitu, no s rizikom komplikácií (napr. zápal pľúc, encefalitída).

Očkovanie je bezpečnejšie a u väčšiny ľudí poskytne porovnateľne dlhú ochranu.

hanaxxx
28. júl 2025

Po 10tich rokoch by som si dala spravit test na protilatky. On ich moze aj napriek ockovaniu dostat a nemusi mat ani ziadne priznaky. Ja napr som vraj nikdy kiahne nemala a protilatky mam, tak som mala asi nejaky velmi slaby priebeh, predpokladam par vyrazok, co moja mama kiahnam nepripisovala.

mariynka
29. júl 2025

Nechaj ho prekonat to v detstve. Vsetci strasia a moje deti mali 5dnove priebehy. 7 a 4r. 2noci 38,5, 2noci svrbenia, potom uz ok. Natierala som zinkovou mastickou od dulcie, tea tree olejom, neskor svedskymi horkymi. Nemaju ani 1jazvu. Starsi ich mal kolo 100, mladsi kolo 200. Kamoska mala v dospelosti, musela byt hospitalizovana. A niekde na fcb som zachytila, ze daky 40tnik sa vyhadzal aj vnutorne a udusil sa. Preco chces detsku chorobu preniest do dospelosti? 🤔

evaachesa
31. júl 2025

@anonym_autor kopirujem info z nedávnej diskusie:

aktuálne data uvádzajú že už po prvej dávke má človek vysoké protilátky a nie je nutné preočkovanie. Prečítaj si názor od pediatričky, kde vysvetľuje benefity očkovania a ako je to s preočkovaním - momentálne data hovoria o tom, že ďalšie preočkovanie nie je nutné. Inak ak by aj bolo, robilo by to niekomu problém? Dať sa preočkovať trebárs po 15 rokoch? Proti chrípke sa dávam očkovať každý rok a nijak sa to nerieši a nechápem prečo by to mal byť problém aj keby to bolo nutné. 🤷

Dobrý deň,

trošku sa rozpíšem. Na túto tému totižto odpisujem častejšie a mám to tak ucelene predpripravené: Ja sama očkovanie absolútne odporúčam a dala som očkovať aj syna a všetkých detských rodinných príslušníkov.

Je to z viacerých dôvodov:

1. Dieťa ochorenie väčšinou prekoná v detstve, čo je "dobré" z toho hľadiska, že ak ho neprekoná v detstve, tak priebeh v dospelosti je oveľa ťažší. U tehotnej ženy môže spôsobiť potrat, postihnutie alebo vážne ochorenie až smrť novorodenca. Avšak! Nie každé dieťa ho prekoná "ľahko". Okrem závažných komplikácií, ktoré však našťastie 🙏 nie sú také časté. Je veľmi časté, že dieťa po prekonaní ovčích kiahni má výrazné oslabenú imunitu a nadnesene sa na neho nalepí každý vírus, čo sa o neho obtrie.

2. Vírus po prekonaní zostáva v našom tele do konca života. Určite ste už počuli o pásovom opare/herpes zoster. Je to veľmi bolestivé ochorenie, ktoré má často niekoľko mesačné následky v zmysle bolestí. Toto ochorenie dostane iba jedinec, ktorý prekoná ovčie kiahne. Nie ten, ktorý je očkovaný. Väčšinou postihne človeka pri znížení imunity, v starobe. Onkologickí pacienti na "obyčajný" pásový opar a jeho komplikácie zomierajú.

3. Dieťa po nakazení je nutné izolovať, často aj na 21 dní. A to na 1 strane je ekonomicky nevýhodné pre rodiča, ktorý musí brať OČR, ale aj pre dieťa, ktoré tento čas nestrávi v škole, s kamarátmi, v prírode, pri športe, ale musí byť doma, zavreté, pretože je infekčné. Často sa má pri tomto ochorení zle a je nešťastné.

Po prekonaní ochorenia sa vytvoria naň protilátky na celý život (k opätovnej infekcii by teda nemalo prísť). Niekedy sa stane, že napriek „celoživotnej imunite“ prekonáte ochorenie 2x. Veľmi často je to práve kvôli tomu, že bolo ochorenie v detstve chybne diagnostikované – napríklad, ak na tele je iba zopár vyrážok a je to vyhodnotené ako slabšie prebiehajúce ovčie kiahne, pritom ide o niečo úplne iné.

Preto za mňa je účinnejšia prevencia - očkovanie: Očkuje sa vakcínou obsahujúcou oslabený vírus ovčích kiahní. Najviac dát o účinnosti očkovania pochádza z USA, kde sa očkuje od roku 1995 (napr aj v Nemecku sú deti očkované od roku 2006 v rámci očkovacieho kalendára).

Klinická účinnosť vakcíny (ochrana pred ochorením) po 2 dávkach vakcíny sa udáva okolo 90%, avšak klinická účinnosť proti závažným formám ochorenia je viac ako 98%. Zatiaľ nie je odporúčané ďalšie preočkovanie po určitom časovom odstupe po kompletnej dvojdávkovej schéme. Ak aj po očkovaní došlo k výskytu prirodzenej infekcie kiahní (účinnosť očkovania je 90%), tak klinický priebeh ochorenia bol podstatne miernejší, s malým výsevom vyrážok.

Očkujú sa deti, ktoré vírus ovčích kiahní neprekonali. Vakcínu je možné podávať od 12. mesiaca života dieťaťa (výnimočne od 9. mesiaca). Ideálne pred nástupom do škôlky, kde je šanca nakaziť sa v kolektíve oveľa vyššia ako doma. Očkovať sa teda dá samostatnou Varivax vakcínou (druhý vpich do druhej ruky). , preočkovanie po minimálne 4 týždňoch.

Očkovanie nie je zatiaľ hradené z poistenia, ale ho platí rodič. Stojí 45E za vakcínu – 90E kompletné očkovanie.

Najčastejšie nežiadúce účinky po očkovaní: Bolesť v mieste vpichu, plač, výstup teploty a výsyp do 10 vyrážok podobných kiahňam.

Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas

evaachesa
31. júl 2025

Kiahne môžu mať aj veľmi ťažký priebeh s následkami. V mojom okolí často počúvam o dosť zlých priebehoch. Určite by som dieťa nenechala dobrovoľne nakaziť takouto hnusnou chorobou, keď máme dostupnú vysoko účinnú vakcínu. Nechápem rodičov, ktorí toto dopustia, aby sa dieťa trápilo vo vysokých horúčkach, s vyrážkami úplne všade kde si to ani nevieš predstaviť.

evaachesa
31. júl 2025
@mariynka

Nechaj ho prekonat to v detstve. Vsetci strasia a moje deti mali 5dnove priebehy. 7 a 4r. 2noci 38,5, 2noci svrbenia, potom uz ok. Natierala som zinkovou mastickou od dulcie, tea tree olejom, neskor svedskymi horkymi. Nemaju ani 1jazvu. Starsi ich mal kolo 100, mladsi kolo 200. Kamoska mala v dospelosti, musela byt hospitalizovana. A niekde na fcb som zachytila, ze daky 40tnik sa vyhadzal aj vnutorne a udusil sa. Preco chces detsku chorobu preniest do dospelosti? 🤔

@mariynka a čo tak dať dieťa zaočkovať aby to vôbec nemuselo pretrpieť? Okrem toho sa prekonaním kiahní v tele aktivuje vírus pásového oparu a s tým môžeš bojovať do konca života ak sa ti vyhodí...a toho sa už nijak nezbavíš.

mariynka
1. aug 2025
@evaachesa

@mariynka a čo tak dať dieťa zaočkovať aby to vôbec nemuselo pretrpieť? Okrem toho sa prekonaním kiahní v tele aktivuje vírus pásového oparu a s tým môžeš bojovať do konca života ak sa ti vyhodí...a toho sa už nijak nezbavíš.

@evaachesa mam kolo seba velku vzorku deti a nik nemal tazky priebeh. Iba maminy to niektore pokaslali tekutym pudrom, ktory zadusi kiahnu, preto sa detom hojili kiahne aj 3mes.🙉ale ostatne vsetky ok.ked je to detska nemoc, chcela som(normalne som sa tesila, ked to starsi dovliekol domov :D ), aby ju prekonali v detstve. Ked to naockujete detom, potom to dievcata mozu dostat v tehotenstve... co je teda riadne blbe..

hanaxxx
1. aug 2025
@mariynka

@evaachesa mam kolo seba velku vzorku deti a nik nemal tazky priebeh. Iba maminy to niektore pokaslali tekutym pudrom, ktory zadusi kiahnu, preto sa detom hojili kiahne aj 3mes.🙉ale ostatne vsetky ok.ked je to detska nemoc, chcela som(normalne som sa tesila, ked to starsi dovliekol domov :D ), aby ju prekonali v detstve. Ked to naockujete detom, potom to dievcata mozu dostat v tehotenstve... co je teda riadne blbe..

@mariynka preco by to mali dostat v tehotenstve? Ved budu zaockovane, budu mat protilatky a este stale si mozu dat spravit aj test na protilatky pred tehotenstvom a v pripade nutnosti sa dat preockovat.
Mne by nestacila vzorka deti okolo mna, to je stale velmi malo.

myrra81
Autor odpoveď zmazal
myrra81
1. aug 2025

@anonym_autor autorka, ja som ako dieta prekonala ovcie kiahne bez problemov, moje deti mali uplne lahky priebeh……..precitala som si vedlajsie ucinky vakciny proti kiahnam konkretne Varivaxu, medzi nimi je aj vyssie spominany pasovy opar, silna infekcia pluc, zapal mozgovych blan, encefalitida, meningitida a mnoho dalsich…ja som za prirodzene prekonanie, ale rozhodnutie je na tebe. posielam link na Varivax https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/variva...

autor
2. aug 2025

Ahojte, dala som ho nakoniec. Joj, dufam neolutujem.

lienka288
11. aug 2025
@anonym_autor

Ahojte, dala som ho nakoniec. Joj, dufam neolutujem.

@anonym_autor mal nejaké vedľajšie účinky?

autor
11. aug 2025
@lienka288

@anonym_autor mal nejaké vedľajšie účinky?

@lienka288 nic vobec 🙏

lienka288
11. aug 2025
@anonym_autor

@lienka288 nic vobec 🙏

@anonym_autor a koľko rocne bolo dieťa,?

lienka288
11. aug 2025
@lienka288

@lienka288 ja chcem 3 rocnu

autor
12. aug 2025
@lienka288

@lienka288 4 a druhu davku dostane o pol roka, lebo cestujeme prec. Tak aspon aby 1 davku mal v sebe. Aj keby dostal kiahne, tak iba malo vyrazok a lahky priebeh. A po druhej davke takisto. Bud nedostane vobec, alebo ak ano, tak par vyrazkov bez teploty. O to mi ide hlavne. 🙏

anonym_f4a5c4
12. aug 2025
@anonym_autor

@lienka288 4 a druhu davku dostane o pol roka, lebo cestujeme prec. Tak aspon aby 1 davku mal v sebe. Aj keby dostal kiahne, tak iba malo vyrazok a lahky priebeh. A po druhej davke takisto. Bud nedostane vobec, alebo ak ano, tak par vyrazkov bez teploty. O to mi ide hlavne. 🙏

@anonym_autor syn mal len 1 dávku (mesiac od očkovania) a v škôlke vypukli kiahne...týždeň bol v priamom kontakte s infekčnými deťmi kým sme sa to dozvedeli (učitelky nás totiž neinformovali, dali len oznam do šatne, ktorý sme si nevšimli) a kiahne nedostal. Dostal potom aj druhú dávku. Takže určite už jedna dávka ochráni. ☺️