icon

Ako vnímajú svet ciitliví ľudia a prečo sa trápia?

26. feb 2026

Poznáte aj vy niekoho takého príliš citlivého? Ja mám úprimne takých ľudí veľmi rada lebo sú empatický a dokážu pochopiť s vypočuť viac než hocikto iní. No ja druhej strane mi príde že sa často neskutočne trápia a pritom zbytočne. Ja som takých citlivých ľudí stretla niekoľko pamätam si že na vysokej som mala asi zo 3 spolužiačky čo také boli a teraz aj kolegyňa a moja kamarátka. Vždy ma zaujímalo že ako ony vnímajú svet a ako sa naň pozerajú. Nidky som sa s nimi o takých veciach nebavila okrem mojej kamarátky ktorá mi vzdy po nejakej akcii alebo niečoho čo sa udialo hovorievala aká je šťastná že nás má za kamarátov a že aky som skvelý človek a vždy sa pri Tom rozplakala. Potom to vždy dojalo aj mňa. Ja som možno tiež trošku citlivý človek ale mám skôr na mysli takých tých naozaj citlivých čo vnímajú svet inak robia umenie a skrátka vo všetkom vidia nejakú skrytu myšlienku. Príde mi to strašne krásne ako premýšľajú. Ale ako som už spomínala veľa krát som sa stretla že mi kamarátka hovorila že jej je ľúto že toto a toto nepovedala a že dúfa že sa na ňu niekto nehnevá a podobne. Skrátka nad mnohými vecami sa zamýšľala či neurobila niečo zle pritom toho druhého ani nenapadlo že sa niečo stalo. Minule mi volala ze sa mi zabudla poďakovať za darček a že ju to hrozne mrzí že to tak nemyslela a že je zaň naozaj vďačná, pritom ja som si ani neuvedomila že sa zabudla poďakovať. Niekedy mám chuť o takých ľuďoch napísať knihu a vypočuť si ich a pozerst sa ja svet z ich perspektívy

wolf_
26. feb 2026

Hlásim sa ako hypersenzitívna. A áno, hypersenzitivita má svoje plusy, aj mínusy 🙂 Ale veru nemenila by som svoje vnímanie sveta, hoci áno, mám tendencie preanalyzovávať, "overthinkovať"...

autor
26. feb 2026
@wolf_

Hlásim sa ako hypersenzitívna. A áno, hypersenzitivita má svoje plusy, aj mínusy 🙂 Ale veru nemenila by som svoje vnímanie sveta, hoci áno, mám tendencie preanalyzovávať, "overthinkovať"...

@wolf_ podľa mňa to je krásne ale chápem že to zároveň musí byť hrozne tazke

anonym_5ba0ac
26. feb 2026

Prečo si myslíš že ten čo je citlivý - rumázga.
Ja osobne nemusím takýchto ľudí , stále to len reve a reve. Tiež som citlivá, ale plač je mi cudzí. Ak sa trápim, trápim sa vnútorne , ale neplačem.

janiely
26. feb 2026

Aj ja sa pripájam. Myslím, že som až príliš senzitívna. Koniec koncov to malo dopad až na moje zdravie -konkrétne nervová sústava - mám určité poruchy, ktoré vznikli okolo 30tky a už sa budú len zhoršovať. Príliš vnímam - prežívam - zaťažujem nervovú sústavu Beriem to už tak, ako to je. Ako už bolo spomenuté, všetko má svoje plusy a mínusy. Ja som síce rada kým som, že som čestný, spravodlivý a cítiaci človek, avšak v dnešnej dobe je to viac na škodu a vlastne o to väčšia záťaž. Učím sa každou skúsenosťou to lepšie zvládať....

bloger
26. feb 2026

Je to krásne, že vedia prejaviť emocie. Obdivujem ked niekto vie aj zaplakať. Aj tak sa dá vyjadriť lásku. Kiež by bolo takých viac.

marianarem
26. feb 2026

@anonym_autor Ja som tiez extremne citliva, hoci plakanie od stastia napriklad nemavam. Ale emocie mam intenzivne a je ich vela. Zije sa s tym tak, ze v podstate nikdy nie je nuda, lebo sa neustale deje nieco, co prezivam, kazdy den. Zatial co niektore zeny maju napriklad pocit stereotypu na materskej, tak pre mna to bolo.obdobie obrovskeho mnozstva podnetov, udalosti a zazitkov 🙂 A tak je to so vsetkym. Casto byvam z toho aj unavena, pretazena. Ale zase je to pre mna aj taky siesty zmysel, viem sa dobre orientovat v ludoch, citim, komu mozem verit, co si ku komu dovolit, co by kto potreboval, ako sa ma...A mam s ludmi dobre vztahy, vzdy v kazdom kolektive, v rodine, v kazdej praci. Tiez mam ale bohuzial aj uzkostnu a panicku poruchu, bola som raz aj hospitalizovana a povedala by som, ze medzi pacientmi tam bolo 90% vysoko citlivych. Dalo by sa o tom pisat este vela 🙂

janiely
26. feb 2026
@marianarem

@anonym_autor Ja som tiez extremne citliva, hoci plakanie od stastia napriklad nemavam. Ale emocie mam intenzivne a je ich vela. Zije sa s tym tak, ze v podstate nikdy nie je nuda, lebo sa neustale deje nieco, co prezivam, kazdy den. Zatial co niektore zeny maju napriklad pocit stereotypu na materskej, tak pre mna to bolo.obdobie obrovskeho mnozstva podnetov, udalosti a zazitkov 🙂 A tak je to so vsetkym. Casto byvam z toho aj unavena, pretazena. Ale zase je to pre mna aj taky siesty zmysel, viem sa dobre orientovat v ludoch, citim, komu mozem verit, co si ku komu dovolit, co by kto potreboval, ako sa ma...A mam s ludmi dobre vztahy, vzdy v kazdom kolektive, v rodine, v kazdej praci. Tiez mam ale bohuzial aj uzkostnu a panicku poruchu, bola som raz aj hospitalizovana a povedala by som, ze medzi pacientmi tam bolo 90% vysoko citlivych. Dalo by sa o tom pisat este vela 🙂

@marianarem presne, skoro vsetko plati aj u mna. Pekne si to opisala.
Az na to, ze ja som hospitalizovana nebola, ale uzkostnu poruchu bohuzial tiez mam.
Vztahy mam tiez povacsine vsade dobre, ludia (aj zvierata 😁) ma prirodzene maju radi, inklinuju ku mne, doveruju mi... No az na tych, z ktorych citim extremne zlu energiu, alebo sa spravaju toxicky (manipulacie, ponizovanie, klamstva, urazky) - vtedy som ako take zrkadlo pre nich 🤷‍♀️ moje spravanie je reakciou na ich energiu, t.j. bud sa im vyhybam, alebo ich konfrontujem. Neviem preco som taka, ze za pravdu, slusnost a dobre mravy akoby bojujem 🤔

Este z tych vyhod - ako pises, vieme dobre citat v ludoch, ja napr. dokazem vybrat ten najlepsi a najvhodnejsi darcek pre urcitu osobu - vzdy sa vsetci cudovali, ako to dokazem. To su roky, nikdy som nic nepokazila, takmer vzdy trafila doslova do cierneho v pozitivnom zmysle 🙂

wolf_
26. feb 2026
@janiely

@marianarem presne, skoro vsetko plati aj u mna. Pekne si to opisala.
Az na to, ze ja som hospitalizovana nebola, ale uzkostnu poruchu bohuzial tiez mam.
Vztahy mam tiez povacsine vsade dobre, ludia (aj zvierata 😁) ma prirodzene maju radi, inklinuju ku mne, doveruju mi... No az na tych, z ktorych citim extremne zlu energiu, alebo sa spravaju toxicky (manipulacie, ponizovanie, klamstva, urazky) - vtedy som ako take zrkadlo pre nich 🤷‍♀️ moje spravanie je reakciou na ich energiu, t.j. bud sa im vyhybam, alebo ich konfrontujem. Neviem preco som taka, ze za pravdu, slusnost a dobre mravy akoby bojujem 🤔

Este z tych vyhod - ako pises, vieme dobre citat v ludoch, ja napr. dokazem vybrat ten najlepsi a najvhodnejsi darcek pre urcitu osobu - vzdy sa vsetci cudovali, ako to dokazem. To su roky, nikdy som nic nepokazila, takmer vzdy trafila doslova do cierneho v pozitivnom zmysle 🙂

@janiely súhlasím s tým zrkadlom - prirodzene v podstate dosť nevedome (aj keď už si to viem pomenovať a zvedomiť) ľuďom nastavujem zrkadlo, čo je mnohým ľuďom nepríjemné a reže im to do ega. A súhlasím aj s tým bojom za pravdu, slušnosť atď. Len som rokmi pochopila, že niektorí ľudia nehľadajú pravdu, nevstupujú do debát s cieľom pochopiť atď, ale často skôr hľadajú len potvrdenie svojej pravdy, boostnutie svojho ega. A síce často viem hneď dopredu, že ten boj za pravdu tu konkrétne nemá zmysel, aj tak to skúšam 🤔😁 Ale je pravda, že ten čas medzi "skúšam" a "ok, tu nemá zmysel plytvať energiou, stop" sa mi už darí skracovať 😁

janiely
26. feb 2026
@wolf_

@janiely súhlasím s tým zrkadlom - prirodzene v podstate dosť nevedome (aj keď už si to viem pomenovať a zvedomiť) ľuďom nastavujem zrkadlo, čo je mnohým ľuďom nepríjemné a reže im to do ega. A súhlasím aj s tým bojom za pravdu, slušnosť atď. Len som rokmi pochopila, že niektorí ľudia nehľadajú pravdu, nevstupujú do debát s cieľom pochopiť atď, ale často skôr hľadajú len potvrdenie svojej pravdy, boostnutie svojho ega. A síce často viem hneď dopredu, že ten boj za pravdu tu konkrétne nemá zmysel, aj tak to skúšam 🤔😁 Ale je pravda, že ten čas medzi "skúšam" a "ok, tu nemá zmysel plytvať energiou, stop" sa mi už darí skracovať 😁

@wolf_ presne 😁👍

anonym_4277a0
26. feb 2026
@janiely

Aj ja sa pripájam. Myslím, že som až príliš senzitívna. Koniec koncov to malo dopad až na moje zdravie -konkrétne nervová sústava - mám určité poruchy, ktoré vznikli okolo 30tky a už sa budú len zhoršovať. Príliš vnímam - prežívam - zaťažujem nervovú sústavu Beriem to už tak, ako to je. Ako už bolo spomenuté, všetko má svoje plusy a mínusy. Ja som síce rada kým som, že som čestný, spravodlivý a cítiaci človek, avšak v dnešnej dobe je to viac na škodu a vlastne o to väčšia záťaž. Učím sa každou skúsenosťou to lepšie zvládať....

@janiely aky to malo dopad na tvoju nervovu sustavu? ja som zacala mat tiez problemy po 30ke, som hypersenzitivna, ako taka snehova vlocka :D

titla
27. feb 2026

Ja si naopak empatiu a citlivost nespajam. Mozno preto, ze mam v okoli cloveka, ktory je mega citlivy - na seba. Vsetko preziva, za kazdu blbost je bud na oblaciku stastia alebo v hbokom zufalstve. Ano, je symapticke ked vidim ako ho dokaze nadchut krasny vyhlad, aku radost to vyvola, ale zaroven velmi unavne ked "upada do depresie" lebo spoluziacka, ktoru nevidela 15 rokov jej k meninam nenapisala na FB... A empatia voci ostatnym 0 bodov. Ma prilis vela prace s vlastnym citovym prezivani.

anonym_8c72f4
27. feb 2026
@anonym_4277a0

@janiely aky to malo dopad na tvoju nervovu sustavu? ja som zacala mat tiez problemy po 30ke, som hypersenzitivna, ako taka snehova vlocka :D

@anonym_4277a0 neurodegenerativne ochorenie-tremor-najma hlavy, trupu. Nic prijemne uz v tak mladom veku, zmenilo mi to zivot na ruby. Ale co sa dalo cakat ked cele detstvo az do skoncenia VŠ samy stres, toxicke prostredie + moja citlivost. Zla kombinacia ... v podstate uz si ani partnera neviem najst, lebo najskor som sa venovala kariere (zaroven som vzdy bola inteligentna a mala som tie najlepsie predpoklady aj na uspesny zivot, darilo sa mi) no ked som po 30tke chcela zacat hladat partnera do zivota, seberovneho, tak s novymi pridruzenymi zdr.problemami to uz neslo, vsetkym to vadilo, pochopitelne. Ale naucila som sa zit sama, koniec koncov, som pokojnejsia, ked nemam v zivote dramu a stresy a aj to ochorenie nie je tak intenzivne. Akceptujem uz zivot, aky mi ho osud zariadil, ale trvalo to par rokov kym som sa zmierila.

janiely
27. feb 2026
@titla

Ja si naopak empatiu a citlivost nespajam. Mozno preto, ze mam v okoli cloveka, ktory je mega citlivy - na seba. Vsetko preziva, za kazdu blbost je bud na oblaciku stastia alebo v hbokom zufalstve. Ano, je symapticke ked vidim ako ho dokaze nadchut krasny vyhlad, aku radost to vyvola, ale zaroven velmi unavne ked "upada do depresie" lebo spoluziacka, ktoru nevidela 15 rokov jej k meninam nenapisala na FB... A empatia voci ostatnym 0 bodov. Ma prilis vela prace s vlastnym citovym prezivani.

@titla pravda, velmi dobry detail 👍

anonym_a649d3
27. feb 2026

Ja som extrémne citlivá ale zároveň neplačem na verejnosti. Všetko si to nechávam, keď som sama. Je to sem tam náročné, ale zároveň to mám na sebe rada a nemenila by som. Najhoršie je, že ja som citlivá na všetkých naokolo, ale na seba zabúdam. A teraz sa učím citlivo reagovať aj na seba.

unbeholfen
27. feb 2026

Ludia mám na vás takú otázku: Ako je to s tým že na jednej strane chválite citlivisť (ste prevažne ženského pohlavia) ale ak je muž taký citlivejší, tak už nadávate že neni chlap ale padavka atď. Podľa vás ak je žena citlivá je dobré, ale ak je muž to je zlé?

autor
27. feb 2026
@unbeholfen

Ludia mám na vás takú otázku: Ako je to s tým že na jednej strane chválite citlivisť (ste prevažne ženského pohlavia) ale ak je muž taký citlivejší, tak už nadávate že neni chlap ale padavka atď. Podľa vás ak je žena citlivá je dobré, ale ak je muž to je zlé?

@unbeholfen podľa mňa vobec. Ja mám práveže radsej mužov čo dokážu vyjadriť city ako nejakých čo sa hrajú na drsných a nevedia prejaviť emociu

anonym_8c72f4
27. feb 2026
@unbeholfen

@unbeholfen mne osobne to naozaj vadi, hovorim to uprimne. Mna taky partner tahal este viac dole co sa tyka emocii, vycerpania. Jednoducho u mna je to no-go. Na druhu stranu, takym muzom sa najlepsie dari pri zene, ktora je v domacnosti dominantna a rozhodna. T.j.akoby mali vymenene role. Vidim to v blizkom okoli. Takze na jednej strane, je to v poriadku, len si musi najst vhodnu partnerku taky chlap. U mna neexist - uz len ta predstava ma desi. Treba vytvarat rovnovahu, nie sa tahat navzajom nadol...

anonym_5cd64b
27. feb 2026

Obrovský rozdiel mať citlivo nastavený radar a nevedieť spracovať emócie a vnemy
Lebo aj necitlivky nevedia spracovať
V tomto majú trochu vyhodu citlivky čo majú jemny senzor a vedia hned zdetekovat čo sa deje nedeje
Co necitlivky zrazu sa ocitnú v situacii ani nevedia ako a môžu neprimerane reagovat
Citlivka skôr sa naučí spracovávať lebo je častejšie tomu vystavená
Ale vždy ide o to ako človek sám so sebou pracuje bez ohľadu ci je alebo nieje citlivka a či sa chce posúvať alebo potápať

unbeholfen
27. feb 2026

A ešte na margo toho že “ Skrátka nad mnohými vecami sa zamýšľala či neurobila niečo zle pritom toho druhého ani nenapadlo že sa niečo stalo” sú ludia že si už večer nepamätajú také veci. Proste salámisti že spomenuli by si na to (nie doslova že si nepamätajú) ale je im to jedno.

aurelia2000
27. feb 2026

Precitliveli ľudia, ktorých všetko dojíma až plačkaju - nič pre mňa, takými sa neobklopujem.
Správne bolo spomenuté: citlivosť a empatia sú dve rôzne veci.

wolf_
27. feb 2026

Podľa mňa sa tu spájajú s (hyper)citlivosťou aj pojmy, ktoré spolu môžu a nemusia súvisieť. Hypersenzitívny človek môže ale nemusí byť "plačko", môže ale nemusí byť schopný veľkej empatie, môže a nemusí byť schopný (seba)regulácie, spracovania atď.

anonym_aea30e
28. feb 2026

@anonym_autor krásne a ťažko zároveň😉hlavne, keď máš morálne zásady, spravodlivosť ja som z tohto súdka, ale neplačem skoro vôbec.Ale dokážem vnútorne zbytočne rozoberať veci mať veľkú zodpovednosť za rodinu, deti.Ale moje prežívanie voči deťom, tu lásku aj, keď sú skoro dospelí by som nemenila.Plus je, že ľahko viem čítať ľudí a mínus, že treba nechať život plynúť a nie všetko analyzovať.Cadto mám pochybnosti či som sa správne rozhodla, či nemám robiť viac, či to bolo správne a čo, keď...dohnalo ma to k psychológovi a ten len potvrdil moje domnienky.Mam sklony k presilovaniu, ale pracujem na tom

anonym_a92e9a
28. feb 2026

@anonym_autor je to narocne - o to viac, ze som si to dlho neuvedomila, ze som citlivejsia ako ostatni. Odkedy som mama sa s tym snazim pracovat, lebo evidentne je tam geneticka predispozicia (neviem ci biologicka, alebo len odpozeranie spravania sa). A ano, vdaka svojej citlivosti lepsie pochopis inych ludi, dokazes situaciu vidiet z xyz uhlov (aj bez overthinkingu), na druhej strane ta nevinna sarkasticka poznamka da na chvilu dole. Teraz v dospelosti je to lepsie, ale v detstve to bolo narocnejsie, kedze deti su deti...