Fakt je všetko vina rodičov?
Trošku sa zamýšľam.
Inšpiráciu som zobrala v komentároch na článok o tom, čo urobil Kramárov syn. Chlapec zobral auto a pod vplyvom búral.
No a komentáre, že chyba rodičov, zanedbaná výchova a podobné kecy.
Takže tak uvažujem. Fakt sú za zlými rozhodnutiami rodičia? To, keď môj syn urobí nejakú blbosť, môžem za to? Ako?
Keď ja urobím zlé rozhodnutie, môžu za to moji rodičia?
Prečo?
Keď sa zle vydám, rozvediem, podvediem niekoho v obchode, tak je to chyba mojich rodičov???
Čo myslíte?
Nemyslim si, ze zla vychova. Jwdnoducho puberta a mladicka nerozvaznost
Ano, je.
@tilly nemyslím si, že je to vina rodičov. Taký blud tvrdí iba taký clovek, ktorý nemá zrkadlo, iba ďalekohľad. Kritizuje, komentuje, ohovára, ale o sebe nič zle nepovie🫣 od takého človeka utekám na kilometre.
podla mna nie, take veci, ze dieta chodi nepripravene do skoly, ze je ako male nezvladnutelne, ked nema diagnozu atd... to je chyba rodicov, ale dospele deti maju svoj rozum. Jeho syn sa mal asi az velmi dobre.
Najviac vzdy vykrikuju ti, co toho maju na rovasi najviac.
Vina je synova a jeho rozhodnutia, ale chyby su vo vychove rodicov, ze ho napadlo to vystrojit….teraz v inej teme som citala, ze matke nevadi, ked jej decko zoberie peniaze na navsteve kamosky a popise dom…cize ano to sa nabaluje…spravanie je casto aj vysledok vychovy
@tilly Všetko záleží podľa kontextu. Nie všetko je vždy vina rodičov - aj keď veľa vecí áno, ale čo sa tohto Kramarovho syna týka, on si za to môže sám. Rodičia ho iste nenabadali aby sa spíjal, sadol bez vodičského oprávnenia za volant a následne nabúral.
@tilly Všetko záleží podľa kontextu. Nie všetko je vždy vina rodičov - aj keď veľa vecí áno, ale čo sa tohto Kramarovho syna týka, on si za to môže sám. Rodičia ho iste nenabadali aby sa spíjal, sadol bez vodičského oprávnenia za volant a následne nabúral.
@anonym_d66fa2 Netreba nabádať, niekedy dieťaťu stačí práve tá benebolentná výchova, kde decko môže všetko a rodičia, najmä matky prehliadajú chyby a zlé správanie potomka, vždy ho obraňujú, dokonca obviňujú iných a ešte sú na seba hrdé. Dnes vyrastajú deti, ktoré nepoznajú trest, dokonca na ne rodič nedokáže zvýšiť hlas, iní ľudia tiež nesmú a deti si robia, čo chcú. Nemajú mantinely. Včera tu jedna riešila, že dcéra dostala poznámku, lebo prišla do školy polonahá a ona nevedela, ako sa má k tej dcére zachovať!?
Slepá rodičovská láska narobila už mnoho nešťastia, aj takýchto, aj v škole, práci, aj vo vzťahoch.
Sú hranice, za ktoré dobre vychované dieťa nepôjde. Nedá sa všetko zvaľovať len na dobu, spoločnosť, kamarátov... Len na tom treba pracovať od malička, celé roky a niekedy je to ťažké a únavné, keďže deti majú rôzne povahy.
@anonym_d66fa2 Netreba nabádať, niekedy dieťaťu stačí práve tá benebolentná výchova, kde decko môže všetko a rodičia, najmä matky prehliadajú chyby a zlé správanie potomka, vždy ho obraňujú, dokonca obviňujú iných a ešte sú na seba hrdé. Dnes vyrastajú deti, ktoré nepoznajú trest, dokonca na ne rodič nedokáže zvýšiť hlas, iní ľudia tiež nesmú a deti si robia, čo chcú. Nemajú mantinely. Včera tu jedna riešila, že dcéra dostala poznámku, lebo prišla do školy polonahá a ona nevedela, ako sa má k tej dcére zachovať!?
Slepá rodičovská láska narobila už mnoho nešťastia, aj takýchto, aj v škole, práci, aj vo vzťahoch.
Sú hranice, za ktoré dobre vychované dieťa nepôjde. Nedá sa všetko zvaľovať len na dobu, spoločnosť, kamarátov... Len na tom treba pracovať od malička, celé roky a niekedy je to ťažké a únavné, keďže deti majú rôzne povahy.
@anonym_92bd0e pravda…moj spoluziak sa na strednej sprajcol.. nebol hlupy nic…. Perfektny v angline, zo zaciatku olympiady vsetko, ale proste sa vysr na vsetko, rodicia sa isli rozkrajat, triedna rovno povedalA, ze opicia laska…no bol furt na prepadnutie, lebo noc nerobil..ale nepovilili ucitelia, pred maturou sa umudril… proste musis tvrdo… ked dospel viac sa umudril ma uz rodinu… to sa takto neda dnes
Prosím, nezameriavajte sa len na mladého Kramára. Myslím to tak všeobecne. Aj dávnejšie tu bola diskusia, kde dievča kúpilo cigarety a že či sa hnevať na predavačku. A hneď, že výchova, chyba rodičov apod.
A ja sa tak zamýšľam. Fakt je to naša chyba, keď naše deti urobia blbosť? A chyba našich rodičov, ak my urobíme zlé rozhodnutie?
Prosím, nezameriavajte sa len na mladého Kramára. Myslím to tak všeobecne. Aj dávnejšie tu bola diskusia, kde dievča kúpilo cigarety a že či sa hnevať na predavačku. A hneď, že výchova, chyba rodičov apod.
A ja sa tak zamýšľam. Fakt je to naša chyba, keď naše deti urobia blbosť? A chyba našich rodičov, ak my urobíme zlé rozhodnutie?
@tilly ano je. Rodicia, ktorí nemaju spracovanycj seba casto nevedome nespravne vychovavaju a vytvaraju u deti nespravne morálne zasady.
podla mna nie, take veci, ze dieta chodi nepripravene do skoly, ze je ako male nezvladnutelne, ked nema diagnozu atd... to je chyba rodicov, ale dospele deti maju svoj rozum. Jeho syn sa mal asi az velmi dobre.
@zuzana76 áno. Toto áno, ak tretiak nemá úlohu, alebo nie je diagnostikovaný, to ide na vrub rodičov, tam sa dá zasiahnuť.
Ale je chyba rodičov, keď sa 15rocna dcéra oblieka nevhodne? Nedávna diskusia tu.
@tilly nieco ano a nieco nie, napr. Olga Hepnarova, co sa chcela pomstit "svetu" a zrazila 8 ludi, tam to podla mna bola chyba domaceho prostredia, to dievca nebolo prijate, jej matka chladny cumak, co ju neprijala, nepohladila, nemala rada. Cize ano, niekedy aj ten dospelak moze nieco zle urobit, lebo ma nespracovanu traumu z detstva. Ked je uz dospely, tak by ale aj sam mal na tom pracovat, cize je to vina aj rodicov a ako dospeleho uz aj jeho.
@tilly nie, v drvivej väčšine to nie je vina rodičov... Deti proste robia blbosti. Niektoré malé (dievča s cigaretami), iné väčšie (Kramárov syn). Napríklad u nás - všetky tri deti vychovávané rovnako. Ja a starší brat v pohode, vlastné životy, rodiny, firmy, zodpovednosť. Najstarší brat úplný magor (paradoxne najšikovnejší po všetkých stránkach).
@zuzana76 áno. Toto áno, ak tretiak nemá úlohu, alebo nie je diagnostikovaný, to ide na vrub rodičov, tam sa dá zasiahnuť.
Ale je chyba rodičov, keď sa 15rocna dcéra oblieka nevhodne? Nedávna diskusia tu.
@tilly ak matka vedela ako sa oblieka, je to jej chyba, tato vsak tvrdila, ze nevedela, ze ma take body kupene, lebo si ho schovavala. Raz si ho dala, prisiel trest zo skoly, matka ma hned zasiahnut, ak sa tak bude obliekat aj nadalej, tak ano, je to jej chyba, resp rodicov.
moj nazor rodicia ovplyvnuju deti ucia ich robit spravne rozhodnutia a vyvarovat sa nespravnym, ak dieta sadne ozrate za volant asi to niekde videlo... najma ak je este pod zakonom a zije s rodicmi
@tilly ano je. Rodicia, ktorí nemaju spracovanycj seba casto nevedome nespravne vychovavaju a vytvaraju u deti nespravne morálne zasady.
@kikush182329 myslíš, že moji rodičia môžu za to, že napr. jazdím rýchlo? Môj otec neprekračuje rýchlosť nikdy. Alebo, že sa mi nepáčilo na prvej vš, tak som z nej odišla? Potom som si urobila síce druhú, oveľa náročnejšiu, ale sklamanie to bolo.
Čím za to môžu? Ako?
Nie, nemyslím ze je to chyba rodičov. Jedine, keď sú rodičia nejakí asociali, a nestarajú sa o výchovu detí už od narodenia, lebo sú aj také rodiny. v tom prípade áno. Ale inak nie.
@kikush182329 myslíš, že moji rodičia môžu za to, že napr. jazdím rýchlo? Môj otec neprekračuje rýchlosť nikdy. Alebo, že sa mi nepáčilo na prvej vš, tak som z nej odišla? Potom som si urobila síce druhú, oveľa náročnejšiu, ale sklamanie to bolo.
Čím za to môžu? Ako?
@tilly za toto nemozu, ale ze 15 rocna sa oblieka ako slapka, tak to mozu ovplyvnit, skontrolujem satnik, rozstriham nevhodne oblecenie a hotovo.
moj nazor rodicia ovplyvnuju deti ucia ich robit spravne rozhodnutia a vyvarovat sa nespravnym, ak dieta sadne ozrate za volant asi to niekde videlo... najma ak je este pod zakonom a zije s rodicmi
@kacena4 moje deti vedia, že im prejde takmer všetko, ale za alkohol za volantom ich vydedim. Ak ideme autom, nepijeme, ani hlt prípitku, ale aj tak by som nedala ruku do ohňa za to, že im prdne v palici a nesadnú za volant, keď si vypijú...
Ja neviem. Mám pocit, že od istého veku vôbec nemám kontrolu nad ničím a neviem nič ovplyvniť.
Tak celkovo, k mladosti patrí aj robenie hlúpostí, každý ich robil. Ak rodičia ale napríklad nejako nikdy nevyvodili dôsledky z menších prešľapov tak zase môžu mať na tom podiel, že dieťa/mladý dospelák skúša kde sú hranice... Ale zase dnes je proste aj taká chorá, ak je niekto na dieťa prísnejší, berie mu detstvo, robí traumy na celý život. Ak niekto nedá hranice a je zástancov skôr nevýchovy tak zase potom je obviňovaný že nevychoval dieťa... Tak potom neviem čo ak jedno aj druhé je zlé, aj vychovávať aj nevychovávať.
Čím za to môžu? Ako?
@tilly potrebujes adrenalin pri soferovani, aby si sa cítila naplnenejsie. V detsve sa ti vydvorila potreba byt na hrane. Mozno aby si bola vnimana? Vysoka skola je pravdepodobne prejav rebelstva, potreba presadit si nazor. Mozno si v detsve nemohla oponovat?
Čím za to môžu? Ako?
@tilly ze ty jazdis rychlo, to ide na tvoj vrub, to fakt nemozu ovplyvnit, ani ze si zmenila skolu, napokon mozno este za lepsiu, ved tam by som bola ako rodic na teba hrda
@kacena4 moje deti vedia, že im prejde takmer všetko, ale za alkohol za volantom ich vydedim. Ak ideme autom, nepijeme, ani hlt prípitku, ale aj tak by som nedala ruku do ohňa za to, že im prdne v palici a nesadnú za volant, keď si vypijú...
Ja neviem. Mám pocit, že od istého veku vôbec nemám kontrolu nad ničím a neviem nič ovplyvniť.
@tilly samozrejme, dospelaka uz neovplyvnis, ale preto treba stanovit mantinely v nizsom veku a netolerovat vsetko, ako ta matka, co jejdcera pocarbala stenu u kamosky, ukradla 5 eur a ona vysmiata a ze neries.
@tilly ze ty jazdis rychlo, to ide na tvoj vrub, to fakt nemozu ovplyvnit, ani ze si zmenila skolu, napokon mozno este za lepsiu, ved tam by som bola ako rodic na teba hrda
@zuzana76 áno, školu mám teraz takú váženejšiu a myslím, že sú hrdí, ale keď som uprostred letného semestra odišla z tej prvej, boli riadne sklamaní a možno sa aj pýtali, kde urobili chybu 🤷♀️
@tilly samozrejme, dospelaka uz neovplyvnis, ale preto treba stanovit mantinely v nizsom veku a netolerovat vsetko, ako ta matka, co jejdcera pocarbala stenu u kamosky, ukradla 5 eur a ona vysmiata a ze neries.
@zuzana76 áno, asi to fakt treba v nižšom veku korigovať. V puberte už neurobíš nič. Všetko je už potom na okolí a ľuďoch, ktorými sa dieťa obklopuje. Aspoň mne to tak príde.
@zuzana76 áno, školu mám teraz takú váženejšiu a myslím, že sú hrdí, ale keď som uprostred letného semestra odišla z tej prvej, boli riadne sklamaní a možno sa aj pýtali, kde urobili chybu 🤷♀️
@tilly tak to bol sok a vynasla si sa a este lepsie pre teba, toto sa neda porovnavat, ja som synovi tiez povedala, ze ak by nezvladal VS, nech radsej povie a pohladame nieco ine, nieze bude tajit. Moj bratranec tak "studoval" na VS, ze rodicia ani nevedeli, ze ho vyhodili.
@tilly nieco ano a nieco nie, napr. Olga Hepnarova, co sa chcela pomstit "svetu" a zrazila 8 ludi, tam to podla mna bola chyba domaceho prostredia, to dievca nebolo prijate, jej matka chladny cumak, co ju neprijala, nepohladila, nemala rada. Cize ano, niekedy aj ten dospelak moze nieco zle urobit, lebo ma nespracovanu traumu z detstva. Ked je uz dospely, tak by ale aj sam mal na tom pracovat, cize je to vina aj rodicov a ako dospeleho uz aj jeho.
@zuzana76 vidíš, vlastne aj bjorvik mal nejaký problém v detstve, pestúnske zariadenia a pod ...
Hmm a toto by som teda chcela vedieť, nakoľko nás ovplyvňujú gény, výchova, okolie

oni ho neposielali opitého za volant ...