icon

Môže si človek za neúspechy sám?

Dnes o 06:37

Ahojte, taka úvaha z rána. V poslednej dobe je trend všetko zvaľovat na inych, svoje neúspechy a podobne. Hlavne na rodinu či zlu lokalitu v ktorej sa človek narodí. Je to všetko o šikovnosti?Napríklad, keď je človek šikovný a múdry uplatní sa hocikde a nezáleží na tom, z akých pomerov pochádza či kde vyrastal?

anonym_ec9ef4
Dnes o 06:44

@anonym_autor nemyslím si že za všetko môže človek sám.verim v karmicke udalosti. Vždy však platí.ze človek sám si môže nastaviť myslenie aj keď niekedy je to práve tá najťažšia vec na svete. Čo však platí že každému z nás škodí stagnácia a sebalutost

anonym_061b68
Dnes o 06:45

Áno, môže, pokiaľ k veciam nie je násilne dotlačený.

Pravidelne si rekapitulujem svoj život a každé jedno moje rozhodnutie nadväzuje na nejaké smerovanie v živote. V skratke akcia vyvolá reakciu - dobrú aj zlú.

13uzivatelka11
Dnes o 07:03
@anonym_ec9ef4

@anonym_autor nemyslím si že za všetko môže človek sám.verim v karmicke udalosti. Vždy však platí.ze človek sám si môže nastaviť myslenie aj keď niekedy je to práve tá najťažšia vec na svete. Čo však platí že každému z nás škodí stagnácia a sebalutost

@anonym_ec9ef4 ale veď keď veríš na karmu, tak to znamená že si za to môže sám, nie? Svojimi činmi v tomto a minulých životoch dostava to čo si "zaslúži", zjednodušene..

anonym_a55172
Dnes o 07:05

Za vsetko nie. Ale za mnoho veci ano, velakrat je to seria rozhodnuti (ci uz zlych, ci dobrych, ci riskantnych).

anonym_af48a8
Dnes o 07:05

Nemyslím, že je to takéto čiernobiele... keď človek na sebe zamaká, tak sa uplatní a porazí generačné traumy, aj keď nepochádza z dobrých pomerov, samozrejme že sa to dá, ale v mnohých prípadoch to chce aj trochu šťastia, aby stretol v živote ľudí, ktorí mu s tým pomôžu, nasmerujú, motivujú a bude ho to pravdepodobne stáť omnoho viac úsilia ako niekoho kto má úplne inú štartovaciu čiaru... determinácia prostredím jednoducho nie je zanedbateľná... ale nedá sa na to zhodiť všetko

anonym_ec9ef4
Dnes o 07:06
@13uzivatelka11

@anonym_ec9ef4 ale veď keď veríš na karmu, tak to znamená že si za to môže sám, nie? Svojimi činmi v tomto a minulých životoch dostava to čo si "zaslúži", zjednodušene..

@13uzivatelka11 pockaj, ako mozem ja za svoje ciny z minulych zivotov? ja som len schranka, dusa putuje.

moonlight1210
Dnes o 07:09

Tam, kde v nejakom momente v zivote si, ta dostali vzdy tvoje vlastne ciny a rozhodnutia. Aj vtedy, ak to bolo rozhodnutie posluchnut niekoho a nevzopriet sa. Ci uz preto, ze ti to v danej chvili vyhovovalo, dat sa viest, rozhodnut za teba, alebo si sa bala ist svojou cestou (napr. vo vztahu, strach zo straty).

Zo zaciatku, dieta je asi jedine naozaj realne bezmocne. Lebo zdrojmi a prezitim zavisi na rodicoch, a ked ti dvaja porobia blbe rozhodnutia, ono nema kontrolu nad tym. Takze tam naozaj niekto moze povedat, ze za jeho blby zivot mozu druhi.

Ale ak toto opakuje aj vo svojej 30-tke, tak uz je to len pohodlnost. Lebo uz sa za 10 rokov dalo daco vlastnymi silami podniknut.
Hlavne u nas v Europe, kde ma tisic otvorenych moznosti, co s tym, len si vybrat a pracovat na tom.

moonlight1210
Dnes o 07:12
@anonym_ec9ef4

@13uzivatelka11 pockaj, ako mozem ja za svoje ciny z minulych zivotov? ja som len schranka, dusa putuje.

@anonym_ec9ef4 konalo telo? Dusa v nom len spala? Ci ako funguje tato tvoja odnoz tejto viery?

anonym_ec9ef4
Dnes o 07:15
@moonlight1210

@anonym_ec9ef4 konalo telo? Dusa v nom len spala? Ci ako funguje tato tvoja odnoz tejto viery?

@moonlight1210 viera? ja nie som veriacia, ja vsak verim v posrmtne zivoty. Neviem ako moze niekto za to, ze mu umrie dieta, ze manzel zomrie necakane pri nehode, ze rodicia maju rakovinu? za to si ako mozu ludia, prosim ta

anonym_ff8047
Dnes o 07:24

@anonym_autor dôležité je, ako sa clovek k danej situácii postaví. Ak sa začne ľutovať, bedákať, ide to dolu vodou so psychikou…. Ak sa snaží povzniesť nad to zle, hľadá iné riešenia, neľutuje sa, nejaké riešenie sa nájde😉

moonlight1210
Dnes o 07:29

Navyse plati, ze vsetko dobre je na nieco zle a vsetko zle na nieco dobre.
Iba dobre rozhodnutie neexistuje, aj ked si vyberas sebedokladnejsie.

Takze mozes mat pocit, ako spravne sa rozhodujes, dokladne si veci rozmyslis, a zrazu sa ocitnes v blbej situacii.
Tradicny priklad - ten muz sa pat rokov javil ako skvely manzel, najlepsia volba do zivota, spriaznena dusa, no po narodeni dietata zlyha a do roka utecie, ty ostanes s dietatom sama. Dobre rozhodnutie sa v zavere ukazalo ako zle.
Ale vdaka tomu si volna a stretnes niekoho, kto ti je oporou. Zly zaver povodneho rozhodnutia, ktory oplakavas ako svoju zivotnu zlu volbu, sa ukaze ako hnaci motor k dobremu zaveru. - a takto to ide dalej.

ivik4
Dnes o 07:29

Boze tieto sračky 😵‍💫
Sorry ale uz mi lezu na nervy tie dristy o tom ako mame vsetci rovnaku startovaciu ciaru do zivota ( casto citame). No nie, to teda nemame. Lahsie sa zacina cloveku kt. Sa narodi do rodiny kt. Ma dajme tomu zabehnutu firmu a tam uz svoje buduce miestecko , nez cloveku kt. Sa narodi napr.slobodnej mamine kt. Ma len na zakladne potreby pre seba a svoje dieta. Naozaj musi dotycny makat na sebe .
Kazdopadne nemam rada lutost, kto chce tak si ide za svojim

moonlight1210
Dnes o 07:54
@anonym_ec9ef4

@moonlight1210 viera? ja nie som veriacia, ja vsak verim v posrmtne zivoty. Neviem ako moze niekto za to, ze mu umrie dieta, ze manzel zomrie necakane pri nehode, ze rodicia maju rakovinu? za to si ako mozu ludia, prosim ta

@anonym_ec9ef4 ak si pod vierou automaticky predstavujes krestanov (ci vieru v niektoreho boha), tak mas pravdu. Ale vierou moze byt i tvoje verenie na posmrtne zivoty. I to sa da nazvat vierou.
Alebo aby sme sa vyhli tomu, ze budes zmatena z konkretneho slova, nazvime to ucenie.

A tych ludi si si do zivota vybrala. Vase cesty sa pretli, aby ste si nieco odovzdali.

Ale ak tvoja odnoz tohto ucenia je o tom, ze len plavas bezducho zo zivota do zivota a zazivas dobrodruzstva a “dobrodruzstva”, tak potom mas pravdu ty s tvojim tvrdenim.
O tom ale reinkarnacia nema byt.

marianarem
Dnes o 07:58

@anonym_autor Ja som zastanca toho, ze dospely clovek uz ma svoje problemy brat ako svoju zodpovednost. Ale to len v tom zmysle, ze nema travit cas obvinovanim druhych, to ma uz nechat tak a zacat konat na vlastnu past, aby sa veci zlepsili. Na druhej strane niektore vychodiskove podmienky narobia take skody, ze sa to prebija uz velmi tazko. Poznam ludi, ktori sa roky urputne snazia, ale hrozy, ktore zazili a hlavne ich nasledky nedokazu porazit. Nieco aj zlepsili, nestoja na mieste, ale rany su privelke.

anonym_f3a4ae
Dnes o 08:31

@anonym_autor je to pol na pol. Nemám rada vety typu "Ale veď máš rovnaké možnosti " alebo "keď chceš zarábať viac tak zarábaj". za mňa to je nulová empatia, lebo nemá každý človek rovnaké podmienky na čokoľvek. A tvrdiť, že niekto niečo môže len preto, že mne sa to podarilo je bullshit. Každý má iné podmienky, inú povahu, iné príležitosti, iné šťastie mnohokrát. Ale zasa treba byť k sebe úprimný a pokiaľ som lenivý povalač nebudem to zhadzovať na to, že hm, v okolí ale žiadna robota nie je. Alebo "Nemôžem pracovať lebo....lebo....lebo".

anonym_4961cf
Dnes o 08:34

@anonym_autor Tu vzdy zavisi od samotneho cloveka, aku ma odolnost uz od mala, ak slabu, je citlivý, vtedy ano-moze ho do znacnej miery ovplyvnit okolie, najma primarna rodina, napriek tomu, ze jeho zamery a plany, ci sikovnost su ciste a pravé. Naopak, ak je to hrubokozec, velmi rychlo si uprace okolie a ide si aj tak nezlomne za svojim.
Tj tvrdenie, ze za vsetko si moze clovek sam, nie je tak uplne pravda. To ze je niekto citlivy, nie je chyba cloveka, je to rys osobnosti, rovnako ako ked je niekto hrubokozec a to sa zmenit neda, a nie je to ani nic patologicke na co sa da hodit vina! A ak je niekto citlivy a zakerni ludia mu umyselne ublizijú, brania v jeho cistych zivotnych cieloch, tak ho to velmi zasadne ovplyvni. Take zakerne spravanie okolia najma primarnej rodiny, v case vyvoja- detstva, mu moze sposobit uzkosti, strach a nizku sebauctu, ale aj vazne zdravotne problemy, co mu v dospelom zivote robi bremeno a brani mu byt skutocne stastnym, ma problem vytvarat zdrave vztahy, byt asertivny v praci a pod.-a to aj napriek tomu, ze moze byt extremne sikovny a inteligentny. Mnohokrat takito ludia veci pochopia az niekedy okolo 30r., a ak zacnu pracovat na tychto traumach, castokrat je uz aj neskoro, zvratit urcite okolnosti a dopady tohto bremena. Aj ked, pomoct to pomoze, ale zazraky to uz v zivote nerobi. Aj ked, moze se pritrafit este stastie, no nie kazdemu..

Ja teda tvrdim, ze nie za vsetko si clovek moze v zivote sam. Toxickost primarnej rodiny, vlastnej matky, ci surodenca, vie byt tak extremna, a dopady tohto umyselneho skodenia mozu byt tak silne, ako si malokto vie vobec predstavit... Sama som si tym presla a vidim to aj v niektorych inych rodinach - bohuzial vacsinou je ta obet citlivy a inteligentny clovek. Naopak hrubokozci maju v tomto vacsiu odolnost a dopad tychto toxickych interakcii zvladaju lepsie. To ale neznamena, ze chyba je v danom cloveku, len preto ze je citlivy-citlivost je rys osobnosti, nie patologicka crta, patologicke je v tomto pripade okolie, nie clovek samotny.

moonlight1210
Dnes o 08:35

Obvinovat druhych za to, aky nas zivot v nejakej chvili je, ma aj pozitivnu stranku - je to ventil na emocie.
Pomoze to dostat zo seba frustraciu a hnev, ktory by sme inak dusili v sebe a obratil by sa proti nam.

No je dolezite ustrazit ten moment, ked uz to prestane byt ventil, ale stane sa to zdrojom agresie voci druhym, alebo z toho urobime pohodlnost a doslova zivotny styl.

anonym_29f92a
Dnes o 08:40

@anonym_autor kto vyrastal v dobrej rodine a je šikovný ma oveľa ľahšiu cestu k úspechu. Kto nemal také šťastie a je šikovný môže sa mu úspech tiež podariť ale bude to oveľa ťažšie, ale je to možné, záleží od jednotlivca. Netreba hľadať príčiny skôr sa zamerať na cieľ a dosiahnuť ho. Držím palce

sszuzu8
Dnes o 08:58

Za všetko nie. Neovplyvnís akú štartovaciu čiaru máš doma. Ani podporu rodiny Neovplyvnís. Prvé neúspechy sú už doma. Keď človek vyrastie ma 2 možnosti pokračovať alebo vziať život do vlastných rúk a zveriť sa odborníkovi ktorý mu pomôže. Môže mať radu neúspechov za sebou ale pred sebou už len veľa zdarov

anonym_5ecdd8
Dnes o 09:32

pozri, poniektorí úspešní to vyriešili tak, že vstúpili do tej správnej strany a už sa len vezú.
Aj to je správne rozhodnutie. Vedieť kedy a či sa oplatí.

janetinka27
Dnes o 10:50
@anonym_ec9ef4

@anonym_ec9ef4 ahoj,hovoris,ze veris v karmicke zalezitosti a potom sa pytas ako mozes za to,co si urobila v minulych zivotoch? Ze ty si len schranka a putuje dusa? Tak potom vobec nevies,co je karma, ty si v karme "dusa", co to v minulom zivote pokaslala a za to musis v tomto zivote odtrpiet to,co si v minulom neodtrpela.karmista veri,ze ak niekto (trebars aj pre nas nevinne dieta) ochorie,trpi,zomiera,tak je to spravodlive,pretoze toto utrpenie si zasluzi.ano, ak veris v karmu a sama trpis,bud rada,lebo sa tak ocistis od chyb,ktore si spachala v minulych zivotoch.cize to je ta slavna karma.

777januska777
Dnes o 11:19

Treba si uvedomit, ze kazdy z nas uz prichádza na svet aj s určitou psychickou výbavou. Vela veci ludia nedokazu zmenit, lebo sami si nerozumeju a nie su schopní niektore veci pochopit. To nie je urážka ani nic, je to normalne konštatovanie faktu. A rovnako prostredie a rodina nas dokaze velmi ovplyvnit, kedze vacsina traum pochádza z detstva.
Takze ja si nemyslim, ze kazdy ma rovnake moznosti a rovnaký začiatok. A preto nie je spravne vnimat človeka povrchne, dolezite je vidiet cely kontext, lebo ludia aj ked vyzerajú ako neschopni a problemovi v skutocnosti su mozno s tym co dostali a kde sa narodili mozno ovela schopnosnejší ako my co sme mali lahsie detstvo a lepsie iq.

biba_18
Dnes o 11:29

nie. nemôže. to ale neznamená že sa nemusí snažiť…
presne súhlasím s @777januska777 - to akú má človek povahu, iq, genetiku, výchovu - to všetko ovplyvniť človek nevie…

d_ivana
Dnes o 14:05

@anonym_autor Nesúhlasím. To, odkiaľ pochádzame vo veľkom ovplyvňuje náš ďalší život. Prečo sa deťom z osád nedarí v dospelosti vymaniť z chudoby? Nie preto, lebo by neboli šikovné, ale preto, lebo odmala nemali nikoho, kto by ich nasmeroval.

anonym_5fd7ce
Dnes o 14:10

Si vsimni,ze toto je take moderne,hadzat neuspech na druhych,on moze zato,ze sa mi nedari,lebo zavist,nenavist cloveka dava dolu,ci psychycky,fyzicky a ono sa to potom odzrkadluje aj v realite.Pridu dalsie a dalsie zle veci.A ked je uspesny clovek,uspechy idu dalsie a dalsie,ak sa nieco pokazi,neprepadaju panike,nezvaluju to na druhych ale poucia sa a uspechy idu dalej.

anonym_0f045c
Dnes o 14:23

@anonym_autor To je take lutovanie sa ....ja si hovorim ze vsetko zle je na niečo dobre....občas musi človek padnut na same dno a začat odznovu....Mne sa môj život nepáčil tak som ho kompletne zmenila ...chce to len vykročit zo svojej konfortnej zóny....Za svoj život sme zodpovedný každý sám....