icon

Nečudujem sa mladým ľuďom, že sa im nechce pracovať

xopino
21. nov 2025

Nedivím sa mladým že sa im nechce pracovať
Nevidím sa mladým, že sa im nechce pracovať nakoľko aj mesačný prijem 2000€ v čistom je na našetrenie si na vlastné byvanie v normálnom časovom horizonte veľmi malo, pritom niekde ponúkajú mzdy len 900,1000 alebo 1200 čo je len také väčšie vreckové nakoľko už dávno nestojí byt 30-40tisic a ceny nehnuteľností ale aj služieb a tovarov šli a aj pôjdu rapídne hore....

Strana
z5
marhulka13
21. nov 2025

@xopino ďakujeme za info. Zajtra bude téma, že sa nedivís, keď sa mužom nechce pracovať? Budme všetci doma a žime z lásky.

majamat
21. nov 2025

ja neviem, ale vzdy to tak bolo ze si mali ludia problem nasetrit na byvanie a aj tak sa im pracovat chcelo. toto nie je vobec tym, ze maju nizky prijem.

gypsomilka
21. nov 2025

@xopino a co ocakavas? Ze 18r dieta pride do zamestnania sef povie ok takeho tu potrebujeme,tu mas stolicku sadkaj si donesiem kavicku a poslem na ucet 8000€ a v buduci mesiac odmeny? Ty myslis ze clovek co zacal robit pred 20r napr to tak mal? Kazdy si musi zasluzit a urobit preto nieco. Pecene holuby ti do huby padat nebudu.

sili82
21. nov 2025

Ale tí mladí by chceli hneď od začiatku zarábať veľa. My s mužom sme začínali tiež s malými mzdami a nemohli sme si dovoliť nič kúpiť. Nadobudnutím praxe a pracovitosťou sme sa dopracovali aj k prvej hypotéke, dvom ďeťom a neskôr aj dovolenkám. Veľa mladých čaká, že skončí školu a budú mať plat prezidenta.

majamat
21. nov 2025

ked so asi pred 17r pozreala ceny bytov, musela by som si odlozit 100 celych vyplat na byt.
teraz mi staci 75 na rovnaky byt.

akoze samozrejme, nie sme vsetci na tom rovnako, ale nemyslim si, ze by to bolo horsie, ako v minulosti.

anonym_31d995
21. nov 2025

Tak nech nepracuju vobec a nikdy sa k toni vlastnemu byvaniu Ani nepriblizia. Ci si myslis že pred 10, 20, 30 rokmi stacilo ist mesiac dva do prace a zarobil si na byt?

mimimoje
21. nov 2025

Ja som s VŠ začínala veľmi nízkou mzdou ale po troch mesiacoch videl zamestnávateľ, že som pracovitá a robotu robím dobre, nárast 20%, po roku som chcela odísť na lepšie platené miesto, pretože už som mala prax a vedela som makať, tak mi zamestnávateľ opäť ponúkol zvýšenie. Treba byť na začiatku skromnejší, bez veľkých očí, poctivo makať a prídu aj finančné výsledky. My sme si tiež nemohli takmer nič dovoliť na začiatku, postupne sa to zlepšovalo, Ak ani nezačnú, tak nebudú mať nikdy nič.

a0
21. nov 2025

Poznám ľudí, ktorí majú plat 1500€, 800€ nájom a aj tak ešte zvládajú aj šetriť. Ak bývaš u rodičov tak z 2k ušetríš minimálne 1500 aj keby si sa rozhadzoval (s rozumom) 🙈. Takže to je len o tvojej finančnej negramotnosti a frustrácii, keďže tu máme temu o plate mladých každý deň od teba. Ja mám takmer 2k plat a normálne mám aj veľký byt na hypo. A zvládla by som vyžiť z toho platu aj s 2 deťmi sama. Takže miesto tohto vyplakávania, čo si istotne zdedil po neprespektívnych rodičoch zatni zuby a rob.

a0
21. nov 2025
@anonym_31d995

Tak nech nepracuju vobec a nikdy sa k toni vlastnemu byvaniu Ani nepriblizia. Ci si myslis že pred 10, 20, 30 rokmi stacilo ist mesiac dva do prace a zarobil si na byt?

@anonym_31d995 áno, žije očividne v tej predstave, že pred 10r dostali všetci kľúče od bytu hneď v 18r a plat prezidenta k tomu. Včera v diskusii som sa zastala mladých, že nemusia robiť za pár eur.. ale čo táto kreatúra predvádza, tak s takou osobou do bane za minimalku, aby sa naučil vážiť si peniaze.

svetlonos
21. nov 2025

@xopino
Amen

anonym_c5cd4f
21. nov 2025

@xopino neviem o tom, ze cielom prace je nasetrit si na byvanie.. ak je toto motivacia, tak dost zla. A ak si niekto mysli, ze na byvanie sa "setri" tak tiez by sa mal dovzdelavat, financna gramotnost je dolezita.

dadis
21. nov 2025
@a0

Poznám ľudí, ktorí majú plat 1500€, 800€ nájom a aj tak ešte zvládajú aj šetriť. Ak bývaš u rodičov tak z 2k ušetríš minimálne 1500 aj keby si sa rozhadzoval (s rozumom) 🙈. Takže to je len o tvojej finančnej negramotnosti a frustrácii, keďže tu máme temu o plate mladých každý deň od teba. Ja mám takmer 2k plat a normálne mám aj veľký byt na hypo. A zvládla by som vyžiť z toho platu aj s 2 deťmi sama. Takže miesto tohto vyplakávania, čo si istotne zdedil po neprespektívnych rodičoch zatni zuby a rob.

@a0 Z 2000 by si vsetko zvladla? Ok, tak sa prosim len lubte, aby si to nemusles skusit 😅Ja zarobim v cistom viac ako ty, vyzivne mam sice len 500 a teda ziadna srandicka to nie je 😅

martinmmartin
21. nov 2025

mlsdy maju vyhodu zlozeneho urocenia a ak ju vedia vyuzit rak byvat budu

anonym_c5cd4f
21. nov 2025

mimochodom nie som mlady clovek, som clovek s 20+rocnou praxou v obore, mam dieta, rodinu, velky dom a hypoteku = a zarabam 1200-1400eur brutto. Tak treba sa zamysliet o com kto sniva, co sa da a neda.

mimikarol
21. nov 2025

A ty si akože myslíš že terajší cca 40tnici čo žijú vo vlastnom dajme tomu 10-15 rokov si na byt/dom našetrili z výplaty?
V mojom okolí poznám takého len jedného čo hneď po strednej škole išiel makať na stavby do zahraničia, šetril 10 rokov a potom začal stavať svojpomocne dom a aj tak potreboval ešte pôžičku na 5 rokov. Ale pozemok mu dali rodičia takže to ešte veľké +

a0
21. nov 2025
@dadis

@a0 Z 2000 by si vsetko zvladla? Ok, tak sa prosim len lubte, aby si to nemusles skusit 😅Ja zarobim v cistom viac ako ty, vyzivne mam sice len 500 a teda ziadna srandicka to nie je 😅

@dadis zamýšľam sa, áno, dala by som to, ak by som nemala hypo. Ak áno, tak by som potrebovala o 700€ viac, čo v mojom odbore nie je tak ťažké zarobiť (našťastie). Ale bez detí by som to dala bez problémov aj z 1500€ platu aj s hypotékou na krku. Len teda ja nie som z tých, čo dlhodobo stagnujú, takže hneď ako by prišla nepohoda, prišiel by chtíč a makanie na tom, aby som mala viac 🙂🙏.

Našťastie (isto za to dostane hate) môj muž by ma nepodviedol, to by už skôr šiel sedieť do väzenia, než toto 😅🤣

dadis
21. nov 2025
@a0

@dadis zamýšľam sa, áno, dala by som to, ak by som nemala hypo. Ak áno, tak by som potrebovala o 700€ viac, čo v mojom odbore nie je tak ťažké zarobiť (našťastie). Ale bez detí by som to dala bez problémov aj z 1500€ platu aj s hypotékou na krku. Len teda ja nie som z tých, čo dlhodobo stagnujú, takže hneď ako by prišla nepohoda, prišiel by chtíč a makanie na tom, aby som mala viac 🙂🙏.

Našťastie (isto za to dostane hate) môj muž by ma nepodviedol, to by už skôr šiel sedieť do väzenia, než toto 😅🤣

@a0 Ano, tak 700 eur/hypoteku mat ci nemat, je rozdiel 🙂 . Neviem ci si v zamestnanckom pomere, ale ziskat viac o 700 eur v cistom, byva trosku problem 😅 plus rataj, ze byvaleho musis 1/2 vyplatit z bytu/domu, takze hypo by ti sla hore..tak sa radsej lubte ❤️

petronelag
21. nov 2025

S bývaním je to podobné aj v Česku a vo vyspelejších krajinách smerom na západ väčšina ľudí žije v prenajatých bytoch a aj teraz sú mladí ľudia, ktorí vyštudovali, majú vyššie platy a aj takí, ktorí si musia hľadať nízkoplatenú prácu, lebo im chýba odbornosť.

a0
Autor odpoveď zmazal
biba_18
21. nov 2025

tiež sa im nečudujem - ale je tu jedno ale - my ako rodičia sme ich tak naučili - žili v dostatku od mala, všetko bolo dostupné - a zrazu hop ... a k tomu sú konfrontovaní ešte aj so všelijakými influencermi a aj informácie o bohatstve iných sú dostupnejšie ... nezávidím dnešným mladým veru ...

petronelag
21. nov 2025
@biba_18

tiež sa im nečudujem - ale je tu jedno ale - my ako rodičia sme ich tak naučili - žili v dostatku od mala, všetko bolo dostupné - a zrazu hop ... a k tomu sú konfrontovaní ešte aj so všelijakými influencermi a aj informácie o bohatstve iných sú dostupnejšie ... nezávidím dnešným mladým veru ...

@biba_18 Je to aj tak, že rodičia doteraz zabezpečovali deti a ak to majú skúsiť same, tak ako rozprávajú predavačky z naších potravín, niektoré dievčatá sa tu zaučia dosť rýchlo a už im to ide a niektoré, že vraj ich šikanujeme, odídu a nedajú sa zaučiť.

mane01
21. nov 2025

@xopino ja neviem, odkiaľ máte, že mladým sa nechce pracovať! Mladí chcú pracovať, ale nie za almužnu. Ešte moji rodičia boli ochotní dostavať aj o omrvinky, len aby mali prácu. Dnešná generácia si povie, kašlem ti milý podnikateľ, odrbavac, na prácu, zaplať a dám ti svoju prácu. Nepovažujem to za zle. Koľko najmä slovenských podnikateľov sa nabalilo na tom, že nevyplatili ľudí, alebo za nich neplatia odvody, alebo minimálna a drž hubu a krok.

anonym_d23ef1
21. nov 2025
@a0

@anonym_31d995 áno, žije očividne v tej predstave, že pred 10r dostali všetci kľúče od bytu hneď v 18r a plat prezidenta k tomu. Včera v diskusii som sa zastala mladých, že nemusia robiť za pár eur.. ale čo táto kreatúra predvádza, tak s takou osobou do bane za minimalku, aby sa naučil vážiť si peniaze.

@a0 presne tak, ja mam,820 v cistom, manzel 1300. Hypoteka, 2 skolopovinne deti, auto tiez splacame. Misime.vediet aj usetrit.

domka222
21. nov 2025

Takže keď ty budeš rodič, budeš v pohode,že budeš živiť dieťa, lebo však načo by išlo pracovať, keď zarobí málo. Radšej nech doma sedká v teplúčku a ty sa o všetko postaráš. Ty mu zarobíš aj na ten byt.

anonym_a97519
21. nov 2025

@xopino toto je vymyslena tema, MK zas potrebuje zarabat, nereaugujte

jasny trolllllllllllllllllllllll

done
21. nov 2025
@majamat

ja neviem, ale vzdy to tak bolo ze si mali ludia problem nasetrit na byvanie a aj tak sa im pracovat chcelo. toto nie je vobec tym, ze maju nizky prijem.

@majamat vždy to tak nebolo, stačilo podpísať 10 rokov práce u zamestnávateľa a podnikový byt dostali zdarma

xopino
autor
21. nov 2025
@majamat

@majamat V dnešnej dobe by to malo byť samozrejmosťou a základným ľudským právom, je predsa 21.storočie, som veľmi rád ze mladá generácia nechce 20rokov pracovať len na posratý malý byt a odpierať si dôstojný život....

xopino
autor
21. nov 2025
@anonym_d23ef1

@a0 presne tak, ja mam,820 v cistom, manzel 1300. Hypoteka, 2 skolopovinne deti, auto tiez splacame. Misime.vediet aj usetrit.

@domka222 no nebudem lebo dneska ma problem gyz
@anonym_d23ef1 Áno ale je to veľmi ťažko a človek si veľa nedopraje, pracujúci ludia si zasluzia oveľa viac...

xopino
autor
21. nov 2025
@mane01

@xopino ja neviem, odkiaľ máte, že mladým sa nechce pracovať! Mladí chcú pracovať, ale nie za almužnu. Ešte moji rodičia boli ochotní dostavať aj o omrvinky, len aby mali prácu. Dnešná generácia si povie, kašlem ti milý podnikateľ, odrbavac, na prácu, zaplať a dám ti svoju prácu. Nepovažujem to za zle. Koľko najmä slovenských podnikateľov sa nabalilo na tom, že nevyplatili ľudí, alebo za nich neplatia odvody, alebo minimálna a drž hubu a krok.

@mane01 Ano plne súhlasím, tiež som sa s takým niečím stretol a dal ihneď výpoveď, tiež chceli za malu plaču veľku prácu čo som odmietol a šiel si ďalej po svojom.Dneska vám da zamestnávateľ 900-1000€ v čistom a musíte makať každý deň v strese akokeby to bolo vaše a vyhučia vás za každú kravinu....

done
21. nov 2025

lebo sme postkomunistická krajina a každý zamestnávateľ či už zahraničný alebo domáci chce z toho čo najviac vyťažiť pre seba a zamestnancov platí menej, než v takom Rakúsku, Nemecku...za rovnakú prácu platí oveľa menej a to preto, že si to môže dovoliť, lebo nikto to nerieši. Na takúto otázku mi bývalý premiér Heger odpovedal, že tiež sa nad tým zamyslel, prečo sú na Slovensku nižšie platy. Ani jedna vláda od r.1989 to neriešila. Protest za vyššie platy nikto nezvolá, lebo zahraniční investori by sa stiahli zo Slovenska a išli ďalej na východ a juhovýchod. A slovenskí podnikatelia by si už nemohli dovoliť ďaľšie luxusné domy, byty, autá pre manželku a deti. Tu by pomohol asi len generálny štrajk, nenastúpiť do práce, kým nebude radikálne navýšená minimálna mzda.

Strana
z5