icon

Sú dnešné deti rozmaznanejšie?

28. feb 2026

Neprídu vám dnešne deti (samozrejme česť vynimkam) rozmaznané? Keď som bola malá ja ( rok cca 2000) nám stačilo ísť von s kamarámi,na výlety s rodičmi len po slovensku a čo našetrnejšie(napriklad sme tam varili), proste mne sa zdá že sa žilo tak skromnejšie a to mám dnes ešte len 25 rokov. Človek zapne teleráno a hneď chlapec čo mu mama kúpila výlet do New Yorku (v dobe ked som ja bola dieťa niečo nereálne,ale jasne že dnes deti majú iné možnosti). Ale neprídu vám popravde dnešné deti naročne? Ja si neviem predstaviť čo má čaka keď sa rozhodnem mať svoje 😃

Strana
z2
isis234
28. feb 2026

@anonym_autor Je to o nadstavení priorít. Tešiť sa i z maličkostí.
Niektoré deti cestujú do zahraničia a nepoznajú krásy Slovenska. Na ich škodu.

anonym_090b8d
28. feb 2026

Tak jak si vychovas , tak aj máš. 😀😀

anonym_50f47c
28. feb 2026

@anonym_autor Ako si vychovas, tak mas. V roku 2000 sa chodilo do zahranicia v podstate podobne bezne ako teraz. Keby si porovnavala s rokom 1970, tak by som este pochopila.

anonym_d2b537
28. feb 2026

A kto tie deti berie na drahé dovolenky? Doba pokročila, je viac možností, netreba to porovnávať. A moja babka nemala žiadne hračky a veľa súrodencov bývalo s rodičmi v jednej izbe. Znamená to, že mám s deťmi žiť v garzonke a nekúpiť im hračky? Rýchlo by mi ich zobrala sociálka.

anonym_d4ba3f
28. feb 2026

Neviem,či úplne deti potrebujú a bažia po tomto.To skôr asi záleží,ako ich rodičia na to namotivujú. Moje dieťa sa teší na prázdniny,že si dobre pospí, pôjde s kamarátmi von a zahrá si ps. Keď ho berieme na dovolenku, robí nám tým láskavosť pomaly.

anonym_d2b537
28. feb 2026

A ešte dodám že som ročník ako ty a chodili sme každý rok na dovolenky, bola som aj v USA a neviem kde všade. To znamená, že som bola náročné dieťa? Proste som išla tam, kde naši zaplatili dovolenku😄 bolo to ich rozhodnutie. Tipujem že ani ten chalan o ktorom hovoríš sa nevyhrážal mame aby mu kúpila výlet do NY.

0silvia0
28. feb 2026

@anonym_autor otazka mala zniet: nezda sa vam, ze dnesni rodicia prilis rozmaznavaji deti?
A to ja som rocnik 1974, vies ako sme boli zneuzivani na detsku pracu? Som musela normalne kukuricu okopavat, mrkvu pretrhat a zajacom zajacniky cistit. Nehorazne😛😍

anonym_5b3df1
28. feb 2026

@anonym_autor stále sú dôležité tie isté veci. Venovať deťom kvalitne strávený čas a svoju prítomnosť. Ci je to v New Yorku alebo na Bukovej na priehrade je len otázka vkusu. Ale áno, deti dnes sú iné, no niektoré veci proste idú s dobou a nedajú sa zastaviť.

vroni
28. feb 2026

Nie, neprídu mi dnešné deti rozmaznané. Mám viac než dvakrát toľko rokov ako ty a v živote sme na dovolenke nevarili, chodili sme na dovolenky aj mimo Slovenska a dostala som na narodeniny vylety do zahraničia. A aj auto (nech mu je srotovisko ľahké).

maryetta
28. feb 2026

Zalezi kvoli comu tam ide? Len z rozkose lebo chce? Alebo to ma suvis so studiom?
Kazdopadne mame iste hranice a rozlisujem co chcem a co potrebujem.

anonym_709dc1
28. feb 2026

Ano, bohuzial dnesne deti su vo VACSINE naozaj rozmaznani frackovia a rodicia z nich maju bozikov, to je holy fakt.

anonym_422ee0
28. feb 2026

Matky náročné dieťa náročné
Keď si môžu náročnosť dovoliť bez úverov, tak prečo nie

anonym_79cf4b
28. feb 2026

Je to o výchove ako píšu,
my nedrieme biedou, máme sa nadštandardne , ale nechodíme na dovolenky skoro vôbec , na drahé by som ani nechodila , z princípu
Môžme sa kľudne obliekať značkovo , ale neobliekame sa my, ani deti
Tiež by deti mohli mať na čo si ukážu, ale vôbec ich takto nevedieme
Rozprávame sa o hodnote peňazí a lakomi nie sme ,to vôbec ,ja si doprajeme normálne ,aj v rámci stravy
Ale prosto za to ,že máme peniaze ,nebudeme ich rozhadzovať
Investujeme pre deti ,aby to malo ľahšie,šetríme im a kúpili sme nehnuteľnosti, budú si prenajímať,keď vyrastú alebo predajú a kúpia si iné

anonym_5c7b51
28. feb 2026

Cudzie deti ma nezaujimaju 🤷‍♀️
Vzdy bola pre starsiu generaciu ta mladsia diva, rozmaznana, hlucna... uz anticki ucenci sa na to stazovali.

anonym_476b57
28. feb 2026

@anonym_autor napíš aj B...je to Danko Fekete zo Sľubu peniaze si asi aj zarobil stíhať školu a natáčaní venovať sa tréningom nie je lahke.letenka do New Yorku nestojí veľa a nikto nevie či sa neskladali ako rodina.a k veci áno,deti sú náročnejšie aj rodičia.Moj syn je gymnazista a polovica jeho triedy bola cez prázdniny pri mori, lyzovacky Alpy a cítim tlak na to, že sme mu nekúpili auto na 18, alebo ho neposielame do zahraničia na skolu.Nie som rada, že bývame v Ba, lebo očakávania sú vyššie ako, keby sme bývali niekde na dedine

zmrzlinka2021
28. feb 2026

@anonym_autor

Prečo by mali byť rozmaznané?

Dnes je podstatne vyššia životná úroveň

zmrzlinka2021
28. feb 2026
@anonym_476b57

@anonym_autor napíš aj B...je to Danko Fekete zo Sľubu peniaze si asi aj zarobil stíhať školu a natáčaní venovať sa tréningom nie je lahke.letenka do New Yorku nestojí veľa a nikto nevie či sa neskladali ako rodina.a k veci áno,deti sú náročnejšie aj rodičia.Moj syn je gymnazista a polovica jeho triedy bola cez prázdniny pri mori, lyzovacky Alpy a cítim tlak na to, že sme mu nekúpili auto na 18, alebo ho neposielame do zahraničia na skolu.Nie som rada, že bývame v Ba, lebo očakávania sú vyššie ako, keby sme bývali niekde na dedine

@anonym_476b57 lenže tie očakávania si dávajú ľudia sammy na seba, lebo sa porovnávajú

anonym_547d78
28. feb 2026

@anonym_autor taký je život. Možno keby sme my mali tie možnosti, sme rovnaké deti. Samozrejme, že má na to vplyv aj tik tok, ig, fb, a deti sú dostatočne osprostené. Rodičia tiež. Na druhej strane všetko okolo sú možnosti a nástroje, ja rozhodujem so zdravým rozumom!

anonym_258f6d
28. feb 2026
@0silvia0

@anonym_autor otazka mala zniet: nezda sa vam, ze dnesni rodicia prilis rozmaznavaji deti?
A to ja som rocnik 1974, vies ako sme boli zneuzivani na detsku pracu? Som musela normalne kukuricu okopavat, mrkvu pretrhat a zajacom zajacniky cistit. Nehorazne😛😍

@0silvia0 ja som musela prascom strúhať burgyňu keď som prišla zo školy. v lete sa starať o 40 sliepok. no dobre už som mala asi 12 r.
moja spolužiačka v 3tr. skôr ako išla ráno do školy tak musela zemiaky prascom čo sa varili dať z pece dole a zliať vodu. raz sa oparila - nikoho to z kompetentných ani nepohlo že malé dieťa robí takú prácu.
dnešné deti ani nevedia čo je chliev.

0silvia0
28. feb 2026
@anonym_258f6d

@0silvia0 ja som musela prascom strúhať burgyňu keď som prišla zo školy. v lete sa starať o 40 sliepok. no dobre už som mala asi 12 r.
moja spolužiačka v 3tr. skôr ako išla ráno do školy tak musela zemiaky prascom čo sa varili dať z pece dole a zliať vodu. raz sa oparila - nikoho to z kompetentných ani nepohlo že malé dieťa robí takú prácu.
dnešné deti ani nevedia čo je chliev.

@anonym_258f6d no ved hej, casy sa menia, ale tie deti za to nemozu. Do coho sa narodili, to musia zit a to ich ovplyvnuje.

anonym_4810f0
28. feb 2026

@anonym_autor
Jasne ze su, to je uz progres spolocnosti, vela krat varecha bola na daco dobra

marca12
28. feb 2026

@anonym_autor Aj dospeli su narocni a ziju zivoty so svojimi rodicmi. Nasi rodicia nemali take moznosti ako su dnes,preto sme zili skromne.

zmrzlinka2021
28. feb 2026
@anonym_4810f0

@anonym_autor
Jasne ze su, to je uz progres spolocnosti, vela krat varecha bola na daco dobra

@anonym_4810f0 áno, dobrá, preto dnes v tej generácií je toľko ficovolicov 😁😁

motylik2559
28. feb 2026

@anonym_autor Je to v prvom rade o vychove. Avsak tym,ze doba pokrocila, tak deti zial v dnesnej dobe sa mi zdaju "pretechnizovane", maju od skoly mobily, tablety a rozne vymozenosti. Ano su nastastie deti, ktore sa venuju sportu a maju aj ine konicky, ale je uz velmi vela deti, co ine ako cumakat do mobilu nenadchyna. Vela z nich prestalo pouzivat hlavu, lebo vsetko si googlia, povedzme aj co sa ucenia tyka. Je napr. velmi smutne podla mna, ked su este rodicia, ktory nejakym detom na 1.stupni ZŠ ten mobil dat nechcu a tymto detom sa ine decka posmievaju, ze mobil nemaju a zial sa stava,ze to prechadza az do sikany. Pritom ja uplne kvitujem takych rodicov, co nedaju takymto povedzme stale mensim detom mobily a snazia sa ich viest k tomu, aby vonku na ihrisku sa zahrali s loptou, bike, korcule alebo ine hry a ze sa dokazu zaobist aj bez toho. Len mi je luto, ked sa im ine decka vysmievaju za to. Neraz ked som isla v mhd, tak skupinka deti zo skoly (4-5deciek) kamarati, co cumeli do mobilov, lebo hrali spolu nejaku online hru, alebo dokonca sa nebavili so sebou normalne, ale cez tie mobily, pritom boli vedla seba a to co tam pisali si mohli realne povedat. Uz som videla aj take,ze deti do 15rokov, najmladsi tam mal 10 v tej skupinke, odchytila policia lebo s flasami alkoholu v rukach a takto si normalne verejne medzi ludmi za svetla isli pripití a robili cirkus, nahlasil ich majitel jedneho maleho obchodika (vraj im to kupil niekoho brat, co uz mal 18, ale v inom obchode, skusal to aj u tohto co ich nahlasil, ale nepochodili), rodicia museli mat radost, ked si dosli po taketo decka na policiu... Uz som zazila aj to, ze chlapci asi 10rocny isli na ihrisko pre male deti (su tam 2 ihriska, pre velke deti aj pre tie male) a zacali tam kopat do hupaciek a do toho sa obuli tie maminky tych malych deti a este tí fagani tam tie maminy isli doslovne do p... posielat. Zazila som aj to ako maly krpec asi 5rocny na zastavke len tak znicoho nic kopol do nohy starsiu pani, ktora sa zlakla lebo pozerala inam zamyslena a nevidela,ze zozadu ide k nej a ked sa ohradila, tak ten jeho otec zareagoval tym stylom, ze jeho syn moze co chce🤷‍♀️ A potom je vela mamiciek, ktore zo svojich deti robia polobohov, ale ani za nic si to nepriznaju a ked je zle, tak sa este stazuju a su na smrt ukrivdene...Tak ja neviem ci je tato doba horsia ako byvala, ale ked som bola mala, tak rozhodne som mala pocit, ze decka zas az take rozmaznane neboli, resp. nie v takom mnozstve a viac respektovali autority (je jedno ci ucitelka, rodic alebo cudzia dospela zena niekde vonku). Lenze v dnesnej dobe decka maju FB, tiktok, instagram atd. a vo vela pripadoch sa zial opicia co vidia tam a vela krat su to aj dost blbe veci, po ktorych sa opicia a vela krat povedzme aj nebezpecne..a toto je dost velky kamen urazu si myslim🤷‍♀️

a0
28. feb 2026

@anonym_autor a tvojej starej mame stačilo ísť bosej na pole a mať obed, nie si ty tak trošku náročná, keď chceš mať topánky a jedlo 3-5x do dňa? 😅🤷🏼‍♀️ sú to neporovnateľné svety. Rovnako ako rok 00 a 26

sss777
28. feb 2026

@anonym_autor
Nemyslím, že sú rozmaznané. Ja svojim deťom rada ukážem svet a doprajem dovolenky. Za mňa lepšie ako peniaze tlačiť do ponožky a nič si nedopriať.

anonym_476b57
28. feb 2026
@motylik2559

@anonym_autor Je to v prvom rade o vychove. Avsak tym,ze doba pokrocila, tak deti zial v dnesnej dobe sa mi zdaju "pretechnizovane", maju od skoly mobily, tablety a rozne vymozenosti. Ano su nastastie deti, ktore sa venuju sportu a maju aj ine konicky, ale je uz velmi vela deti, co ine ako cumakat do mobilu nenadchyna. Vela z nich prestalo pouzivat hlavu, lebo vsetko si googlia, povedzme aj co sa ucenia tyka. Je napr. velmi smutne podla mna, ked su este rodicia, ktory nejakym detom na 1.stupni ZŠ ten mobil dat nechcu a tymto detom sa ine decka posmievaju, ze mobil nemaju a zial sa stava,ze to prechadza az do sikany. Pritom ja uplne kvitujem takych rodicov, co nedaju takymto povedzme stale mensim detom mobily a snazia sa ich viest k tomu, aby vonku na ihrisku sa zahrali s loptou, bike, korcule alebo ine hry a ze sa dokazu zaobist aj bez toho. Len mi je luto, ked sa im ine decka vysmievaju za to. Neraz ked som isla v mhd, tak skupinka deti zo skoly (4-5deciek) kamarati, co cumeli do mobilov, lebo hrali spolu nejaku online hru, alebo dokonca sa nebavili so sebou normalne, ale cez tie mobily, pritom boli vedla seba a to co tam pisali si mohli realne povedat. Uz som videla aj take,ze deti do 15rokov, najmladsi tam mal 10 v tej skupinke, odchytila policia lebo s flasami alkoholu v rukach a takto si normalne verejne medzi ludmi za svetla isli pripití a robili cirkus, nahlasil ich majitel jedneho maleho obchodika (vraj im to kupil niekoho brat, co uz mal 18, ale v inom obchode, skusal to aj u tohto co ich nahlasil, ale nepochodili), rodicia museli mat radost, ked si dosli po taketo decka na policiu... Uz som zazila aj to, ze chlapci asi 10rocny isli na ihrisko pre male deti (su tam 2 ihriska, pre velke deti aj pre tie male) a zacali tam kopat do hupaciek a do toho sa obuli tie maminky tych malych deti a este tí fagani tam tie maminy isli doslovne do p... posielat. Zazila som aj to ako maly krpec asi 5rocny na zastavke len tak znicoho nic kopol do nohy starsiu pani, ktora sa zlakla lebo pozerala inam zamyslena a nevidela,ze zozadu ide k nej a ked sa ohradila, tak ten jeho otec zareagoval tym stylom, ze jeho syn moze co chce🤷‍♀️ A potom je vela mamiciek, ktore zo svojich deti robia polobohov, ale ani za nic si to nepriznaju a ked je zle, tak sa este stazuju a su na smrt ukrivdene...Tak ja neviem ci je tato doba horsia ako byvala, ale ked som bola mala, tak rozhodne som mala pocit, ze decka zas az take rozmaznane neboli, resp. nie v takom mnozstve a viac respektovali autority (je jedno ci ucitelka, rodic alebo cudzia dospela zena niekde vonku). Lenze v dnesnej dobe decka maju FB, tiktok, instagram atd. a vo vela pripadoch sa zial opicia co vidia tam a vela krat su to aj dost blbe veci, po ktorych sa opicia a vela krat povedzme aj nebezpecne..a toto je dost velky kamen urazu si myslim🤷‍♀️

@sss777 a potom sú deti, ktoré prídu na SS, VŠ nškolu do mesta a nevedia čo so sebou, lebo boli najďalej boli po okresné mesto takí sú najhorši.
@motylik2559 tie deti sa do tej technickej doby narodili ja mám 45 r a už sa pýtam syna čo ako robiť, v reštauráciách QR kódy, autobus kúpiť cez kartu reklamovať tovar v samoobslužných boxoch.Oni sú dnes šikovné programujú, kreslia v programoch len tomu treba dať nejaké hranice čo áno, čo nie.uz sme v dobe kedy sa ľudia zoznamuju online, učia online, online sa učia ako sa starať o deti úprimne ja by som teraz nechcela mať 20 r a mať toľko možností kd študovať, ako žiť,

anonym_1fee02
28. feb 2026
@anonym_476b57

@anonym_476b57 tak toto nie je celkom problem BA, zalezi od skoly, moje deti chodia na normalnu skolu, a doteraz ani jeden nedosiel s tym, ze chce napr. nieco znackove, ale viem, ze na niektorych skolach su deti z bohatych rodin, naprl vychytena ZS, elitne gymple a pod, ani nemusi ist o sukromnu skolu, tam su potom deti, ktore ziju nadstadardny zivot vdaka rodicom, ktori mnohi su z dedin, rozni pristahovalci do BA, a maju pocit, ze ked su v BA, tak musia davat najavo, ze su bohati

anonym_1fee02
28. feb 2026
@anonym_476b57

@sss777 a potom sú deti, ktoré prídu na SS, VŠ nškolu do mesta a nevedia čo so sebou, lebo boli najďalej boli po okresné mesto takí sú najhorši.
@motylik2559 tie deti sa do tej technickej doby narodili ja mám 45 r a už sa pýtam syna čo ako robiť, v reštauráciách QR kódy, autobus kúpiť cez kartu reklamovať tovar v samoobslužných boxoch.Oni sú dnes šikovné programujú, kreslia v programoch len tomu treba dať nejaké hranice čo áno, čo nie.uz sme v dobe kedy sa ľudia zoznamuju online, učia online, online sa učia ako sa starať o deti úprimne ja by som teraz nechcela mať 20 r a mať toľko možností kd študovať, ako žiť,

@anonym_476b57 mam 46, a nemusim sa deti pytat, co mam robit, ved su to vsetko jednoduche veci, nerob zo seba babku, ktora nerozumie dnesnemu svetu

isis234
28. feb 2026
@0silvia0

@0silvia0 😅som si spomenula.. Mama šla na poobednú do práce a rozdala úlohy. Čo všetko mám spraviť. Len , aby ma zamestnala a nešla von.. Pri bráne: " A čo ešte by si mala urobiť?" Ja v duchu... nech už ide do práce ☹, veď nestihnem všetko aby som mohla ísť von behať...😂 Aj tak som všetko stihla, aj vonku s loptou partia sme sa hrali... Bolo veselo.
Do záhrady celá rodina "naklusala" v sobotu... Večer oddych. To dnešné deti nepoznajú

Strana
z2