icon

Ako sa vyhnúť internetovým podvodom?

surfujbezpecne
9. júl 2025

Ahojte. Viackrát mi už vybehlo v Google Novinkách, že niekoho na modrom koniku okradli o peniaze na internete. Spravil som si teda účet len na to aby som vám mohol niečo povedať z kyberbezpečnostnej stránky.

V poslednej dobe aktívne bojujem proti týmto podvodom ktorých je viac ako dosť. Kyberbezpečnosť študujem už viac ako 2 roky, praxujem v kyberbezpečnostnom tíme a pravidelne sa vzdelávam certifikátmi a školeniami. Chcem vzdelávať ľudí, aby sa nedali nachytať na internetové podvody.

Vytvoril som preto projekt Surfuj Bezpečne na Instagrame a YouTube kde učím ako nenaletieť na tieto podvody zábavnou cestou pomocou Reelov, zároveň aj ukazujem ako konkrétne podvody vyzerajú.

Odporúčam pozrieť odkazy nižšie, ja z toho nemám ani cent, je to len pre dobrú vec. Dúfam, že sa už nikoho z vás neokradnú internetovými podvodmi.
Ak by ste mali nejaké otázky, pokojne píšte na Instagram, tu pochopiteľne nebudem chodiť, som chlap 🙂

https://www.instagram.com/surfujbezpecne

https://youtube.com/@surfujbezpecne

anonym_c32294
9. júl 2025

Úžasný nápad a zrozumiteľné videá. Oceňujem nápad robiť osvetu. Ja nemám sledovač zariadenia mobilu a na Google play mi dáva veľa aplikácií, netuším ktorú si mám vybrať na Android.

surfujbezpecne
autor
9. júl 2025
@anonym_c32294

Úžasný nápad a zrozumiteľné videá. Oceňujem nápad robiť osvetu. Ja nemám sledovač zariadenia mobilu a na Google play mi dáva veľa aplikácií, netuším ktorú si mám vybrať na Android.

@anonym_c32294 Ďakujem za pekné slová, snažím sa to stále zlepšovať, je to len v začiatkoch. Ak by boli nejaké otázky, pokojne sa mi ozvi, rád pomôžem 🙂

marryliese
9. júl 2025

@surfujbezpecne skvelý nápad. Do budúcna by bolo super to ozaj rozbehnúť a robiť napr. prednášky alebo tak aj pre starších, ktorí sa toľko na internete nepohybujú. Väčšinou sú práve oni obeťami podvodov. Ale oceňujem akúkoľvek snahu v tomto smere.

surfujbezpecne
autor
9. júl 2025
@marryliese

@surfujbezpecne skvelý nápad. Do budúcna by bolo super to ozaj rozbehnúť a robiť napr. prednášky alebo tak aj pre starších, ktorí sa toľko na internete nepohybujú. Väčšinou sú práve oni obeťami podvodov. Ale oceňujem akúkoľvek snahu v tomto smere.

@marryliese Určite, budem k tomu smerovať, prednášky by boli super. Hlavne potrebujem na začiatok aby sa o tom dozvedelo čo najviac ľudí, je to pomerne časovo náročné takže chcem aby to malo účinok a aby si ľudia uvedomili aká je kyberbezpečnosť dôležitá.
Peknú kampaň má napríklad aj ESET so svojim blogom Bezpečne na nete lenže mám pocit, že bezpečnosť ľudí zaujíma až vtedy keď je zle a sami sa stanú obeťami útoku.

Ja sa to snažím robiť inak, videá sú krátke, grafika jednoduchá, žiadne cudzie slová a spájam to s humorom ktorý mám sám rád.
Rozumiem, že je to zložitá téma a nie každého to baví tak ako mňa ale snažím sa to podávať jednoducho a zábavne.

marryliese
9. júl 2025
@surfujbezpecne

@marryliese Určite, budem k tomu smerovať, prednášky by boli super. Hlavne potrebujem na začiatok aby sa o tom dozvedelo čo najviac ľudí, je to pomerne časovo náročné takže chcem aby to malo účinok a aby si ľudia uvedomili aká je kyberbezpečnosť dôležitá.
Peknú kampaň má napríklad aj ESET so svojim blogom Bezpečne na nete lenže mám pocit, že bezpečnosť ľudí zaujíma až vtedy keď je zle a sami sa stanú obeťami útoku.

Ja sa to snažím robiť inak, videá sú krátke, grafika jednoduchá, žiadne cudzie slová a spájam to s humorom ktorý mám sám rád.
Rozumiem, že je to zložitá téma a nie každého to baví tak ako mňa ale snažím sa to podávať jednoducho a zábavne.

@surfujbezpecne mohol by si skúsiť osloviť nejakých tvorcov na youtube aby ťa spomenuli vo videu, je veľa takých čo by radi podporili dobrú vec.

surfujbezpecne
autor
9. júl 2025
@marryliese

@surfujbezpecne mohol by si skúsiť osloviť nejakých tvorcov na youtube aby ťa spomenuli vo videu, je veľa takých čo by radi podporili dobrú vec.

@marryliese Dobrý nápad, ďakujem.

anonym_be6141
9. júl 2025
chrobak7
9. júl 2025

@surfujbezpecne Možno sú tvoje úmysly dobré, ale tiež sa dopúšťaš porušenia kybernetickej bezpečnosti. Spamuješ toto fórum - toto je už tvoj najmenej druhý príspevok, kde dávaš odkaz na svoj YT a IG účet.

A že to robíš zadarmo ... no až tak zadarmo to nie je. Čím viac sledovateľov budeš mať, tým viac bubákov ti bude YT a IG platiť za reklamy. Takže na jednej strane osveta, na druhej spam a naháňanie lajkov a odberateľov, teda viac peňazí z reklamy.

Neviem, či ti toto dovolí admin tu na MK, ale na iných fórach by ťa už vyrazili z dôvodu nedovolenej reklamy.

chrobak7
9. júl 2025
@marryliese

@marryliese Asi nevieš, ako to funguje na YT. Ak niekto spomenie niekoho stránku, alebo účet vo svojom videu, tak vedz, že je to platená reklama. Alebo dotyčný sponzoruje toho, kto ho spomenul vo videu. Takže ak by chcel zadávateľ, aby ho niekto vo videu spomenul a robil mu reklamu, tak by mu musel zaplatiť.

Holt, ani kura nehrabe zadarmo. Vždy je to kvôli žrádlu.

marryliese
9. júl 2025
@chrobak7

@marryliese Asi nevieš, ako to funguje na YT. Ak niekto spomenie niekoho stránku, alebo účet vo svojom videu, tak vedz, že je to platená reklama. Alebo dotyčný sponzoruje toho, kto ho spomenul vo videu. Takže ak by chcel zadávateľ, aby ho niekto vo videu spomenul a robil mu reklamu, tak by mu musel zaplatiť.

Holt, ani kura nehrabe zadarmo. Vždy je to kvôli žrádlu.

@chrobak7 to nie je pravda, veľa krát som vo videu počula dôrazne spomenúť že nejde o platenú reklamu či spoluprácu. Keď ide o zárobkovú činnosť tak to pochopím ale tu je výsledkom informovanosť a bezpečnosť. Sú ľudia, ktorí by to podporili zadarmo.

chrobak7
9. júl 2025
@marryliese

@chrobak7 to nie je pravda, veľa krát som vo videu počula dôrazne spomenúť že nejde o platenú reklamu či spoluprácu. Keď ide o zárobkovú činnosť tak to pochopím ale tu je výsledkom informovanosť a bezpečnosť. Sú ľudia, ktorí by to podporili zadarmo.

@marryliese Daj také video....

surfujbezpecne
autor
Autor odpoveď zmazal
surfujbezpecne
autor
Autor odpoveď zmazal
surfujbezpecne
autor
9. júl 2025
@chrobak7

@surfujbezpecne Možno sú tvoje úmysly dobré, ale tiež sa dopúšťaš porušenia kybernetickej bezpečnosti. Spamuješ toto fórum - toto je už tvoj najmenej druhý príspevok, kde dávaš odkaz na svoj YT a IG účet.

A že to robíš zadarmo ... no až tak zadarmo to nie je. Čím viac sledovateľov budeš mať, tým viac bubákov ti bude YT a IG platiť za reklamy. Takže na jednej strane osveta, na druhej spam a naháňanie lajkov a odberateľov, teda viac peňazí z reklamy.

Neviem, či ti toto dovolí admin tu na MK, ale na iných fórach by ťa už vyrazili z dôvodu nedovolenej reklamy.

@chrobak7 Ahoj, upresním ťa. Toto nie je porušenie kybernetickej bezpečnosti ako píšeš, ak pravidlá MK zakazujú pomáhanie iným ľuďom ktorý prišli o peniaze tak sorry, ja neviem ako funguje MK, som tu prvý deň😃

Áno, vymazali mi niektoré príspevky pretože som to hodil do diskusií kde ľudí obrali o peniaze, prípadne sa pýtali či je daný e-mail naozaj podvod. Ak to naozaj vadí tak sa ospravedlňujem a nebudem to robiť, nie je problém.

Treba sa ale zamyslieť predtým ako niečo napíšeš. Tento účet mi nezarobil ani cent, ako vidíš, nemám veľké dosahy a tie dosahy by museli byť sakra veľké aby som zarobil aspoň na kávu.

Za každým videom je zisťovanie informácii, písanie skriptu s textom a strihanie videa, ver tomu, že je to časovo náročné. Navyše do toho investujem aj ja, či už čas ktorý som mohol využiť inak alebo tým, že som si kúpil program na strihanie, mikrofón (používal som počítačový hlas, teraz už svoj vlastný) a cvakám veľké peniaze (na to, že som študent) za certifikácie a konferencie kde sa učím od odborníkov aby som bol stále v obraze o najnovších praktikách hackerov.

A to nehovorím o starostiach ktoré som mal s Facebookom keďže mi zrušili stránku bez toho aby som spravil čokoľvek zlé (ako veľa ľuďom účty v poslednej dobe).
Rozprával som sa z viacerými cybersecurity odborníkmi a zatiaľ to všetci chválili pretože chápu potrebu vzdelávania ľudí, beriem tvoj názor ale to, že si naháňam lajky je blbosť, nie som influencer a ani nechcem byť ;)

marryliese
9. júl 2025
@chrobak7

@marryliese Daj také video....

@chrobak7 sorry ale nie je v mojich silách prejsť históriu všetkých videí čo som videla a hľadať kto konkrétne a kde to povedal. Ak autor príspevku bude chcieť dám mu v správe tipy na youtuberov, ktorí by mohli pomôcť. Za opýtanie nič nedá.