icon

Bezpečné zálohovanie fotiek a videí z notebooku

10. apr 2025

Čaute, mam starší notebook a v ňom asi 120 000 fotiek za posledných 15 rokov. Občas už notebook štrajkuje a bojím sa, že môžem prísť o fotky a videá.
Kde si ukladate, zalohujete fotky a videá, o ktoré nechcete prísť? Ďakujem

denkabemommy
10. apr 2025

externý disk a cloud 🙂

maranco
10. apr 2025

Kúp si externý disk a tam zálohuj.
Ak by neštartoval notebook a disk funguje, dá sa vymontovať, pripojiť cez špeciálny USB kábel k inému zariadeniu a skopírovať fotky.

wade
10. apr 2025

Primarne cloud (napriklad google cloud ma za 2 eura mesacne teraz 100GB, alebo ja osobne kedze mam macbook, tak mam iCloud). Mam aj externy disk - ale tam to musim rucne zalohovat, kedze ho nechcem mat na sieti).

terezkaarthuramax
10. apr 2025

Ja som uz takto prisla o svoje dokumenty a fotky a to aj brat. Tak som potom tie nove dala na dvdecka a teraz si davam na hardisk. Urob to čím skor

unicornlady
10. apr 2025

napaľujem na DVD (mám externú mechaniku)

(mne sa stalo, že na externom disku sa mi niečo stalo a niektoré albumy mi nenačítalo)

wade
10. apr 2025

@unicornlady pozor, to sa ti moze stat aj s DVD. Standardne DVD maju zivotnost 5-10 rokov.

kittykat22
10. apr 2025

na alze si kupis externy disk. https://www.alza.sk/wd-elements-portable-2-tb-c... Je k tomu aj kabel. Len ho pripojis k pocitacu a vybehne ti ikonka ze mas novy disk. Otvoris ho normalne ako zlozku. A uz len prehadzujes zo zlozky pocitac do zlozky externy disk fotky, veci a vsetko co potrebujes. Nez kabel vyrves z pocitaca tak zlozku disku zatvor. Bolo by dobre ho ulozit niekam odkial nespadne, neskonci vo vode, nebude sa s nim hadzat. Ked sa chces pozriet co v nom mas, tak len znova pripojis kabel, otvoris zlozku externeho disku a mas to tam.

maranco
10. apr 2025

@unicornlady DVD po rokoch nejde načítať, záleží od kvality média a aj ako si ich skladoval a hlavne, už ich nemáš kam strčiť do nových PC/notebookov, tak ako skončilo Blu-ray
dlhodobá archivácia asi len na magnetické pásky, alebo fotofilmy ale je to drahé

na disk stačí že udrie blesk do budovy a môžeš mať po dátach a takisto disk treba raz za čas zapnúť a aby údaje znovu uložilo, lebo tá magnetická vrstva "vyprchá"

autor
10. apr 2025

Lepší je externý disk alebo USB kľúč?

maranco
10. apr 2025

kľúč je náchylnejší na pokazenie, disk je náchylnejší na otrasy ak sním budeš hádzať

wade
10. apr 2025

Vsetko ma svoje vyhody a nevhody:
1. USB kluc - maximalne nevhodny na dlhodobe zalohovanie
2. SSD dsk - viac menej OK, vyzaduje manualne zalohovanie, zivotnost 5-10 rokov. Potom kupit novy a nahrat / zalohovat vsetko znova.
3. DVD - viac menej OK, tiez vyzaduje manualne zalohovanie, podobna zivotnost ako disk
4. Cloud - najspolahlivejsi, ale aj najdrahsi (mesacne poplatky). Velka vyhoda, ze nastavis si adresar, ktory chces zalohovat a bude zalohovany stale, ked budes pripojena k internetu - a nemusis nic riesit.

autor
10. apr 2025

@wade mam doma externý disk WD Elements 1TB. Je úplne nový, zabalený, nepoužívaný. Kupeny pred 4mi rokmi. Doteraz bol položený v skrini. Môžem ho použiť. Bude mať ešte životnosť? Koľko ešte vydrží?

wade
10. apr 2025

To je ten problem - ze ti to nikto nepovie. Moze fungovat pol roka, moze fungovat este 10. Ak sa rozhodnes pre akukolvek fyzicku zalohu (HDD), urcite maj aspon 2 zalohy.

renesance80
10. apr 2025

externy disk a uloziska