IT otázka

4. júl 2023

Ahojte. Vedel by mi niekto poradiť v IT oblasti?
Ide o to, že mam pracovný balík Microsoft 365. Na moje konto si môžem prihlásiť 5 počítačov. zaujíma ma, že či keď je pri tom napísané že zosynchronizované tak sa súbory z môjho súkromného počítača zosynchronizujú s pracovným? uvidím trebárs v práci moje súkromné veci? alebo ktorékoľvek súbory uložené v tých ďalších 4 počítačoch? ukladá sa automaticky niekam na virtuálny disk aj to čo robím v súkromnom počítači keď som prihlásená na tomto konte?
Dosť nerada by som mala z práce prístupný súkromný počítač a súbory v ňom alebo teda, že by sa k nim dostal ktokoľvek z práce prostredníctvom zdielaného disku. Hneď ako som sa doma takto prihlásila mi to zeleným napísalo, že zosynchronizované a ja akosi nechápem čo presne to v tomto prípade znamená. Síce som to hneď ako som na to prišla zrušila, ale aj tak. hľadala som o tom informácie aj na nete, ale aj tak z toho nie som o nič múdrejšia. Povedzme, že mám v súkromnom počítači nejaký môj wordovský alebo excelovský dokument uložený na disku. mohol sa automaticky sám prekopírovať niekam? Alebo viem si ho otvoriť kdekoľvek? alebo to funguje len jednosmerne, že si viem doma otvoriť pracovné veci ale naopak domáce veci ako fotky, dokumenty a pod. v práci nie? Ak by sa na to isté konto prihlásil dajme tomu aj môj syn viem vidieť jeho súbory v práci? (ani to nechcem) keby som mala zrazu prístup k ďalším 4 počítačom asi by ma trafilo. vie niekto ako to je?

cosmic_origin
5. júl 2023

Za prvé, to že niekto programuje v pythone alebo c++ neznamená, že vie všetkvo ohľadom softwareu.
A teraz k otázke. Synchronizuje sa to len s cloudovým úložiskom, ku ktorému sa dá dostať z akéhokoľvek zariadenia, ktorý je prihlásený k danému účtu, takže týka sa to len súborov uložených na cloudovom úložisku nie všetkých súborov na PC. Synchronizácia sa určite dá niekde v nastaveniach vypnúť. Ak nechceš aby sa niekto dostal k tvojim súborom uloženým na cloude, tak ak nemáš zariadenie, na ktorom si prihlásená pod dozorom (to sa týka aj PC v práci), alebo ho niekomu požičiavaš, odhlás sa z microsoft konta (vždy sa tam dá zase prihlásiť).

kittykat22
5. júl 2023

nie neuvidia tvoje sukromne subory. To by si ich musela dat cielene zdielat.
https://support.microsoft.com/en-gb/office/who-...

autor
5. júl 2023

@kittykat22 @cosmic_origin Ďakujem.
ale spýtam sa ešte takto.
Mám doma v súkromnom počítači súbor vo Worde alebo v Excely. dajme tomu, že je to projekt s názvom Stavba. Neukladala som ho na Cloud/ One drive ani som ho nedala zdielať. Skrátka je uložený v mojom súkromnom počítači na ktorom som sa ale prihlásila pod kontom M. 365 a celý tento dokument Word Excel som stvorila vo Worde a Exceli patriacemu tomuto kontu.
viem si tento domáci súbor "stavba" pozrieť dajme tomu v práci na pracovnom počítači? (ktorý je pod dohľadom).
Ja viem, pýtam sa ako magor ale fakt sa v tom nevyznám. som doma v úplne iných veciach a toto je pre mňa ako neurochururgia pre dlaždiča.

ivka225
5. júl 2023

Skus si ten domaci subor pozriet z prace a zistis, ci si ho vies pozriet alebo nie.

autor
5. júl 2023

@ivka225 momentálne nemám tú možnosť. som dlhodobo PN a na mojom počítači v práci je niekto iný. Viem, že by mal mať vlastné konto ale nemá. vlastne preto ma to zaujíma, či vie vidieť takto moje veci.

kittykat22
5. júl 2023

nie, nemozes. musis ho dat zdielat.

autor
5. júl 2023

@kittykat22 ❤ dakujem