icon

Môže byť Steam karta zneužitá podvodníkmi?

shadyxv
14. jún 2025

Dobrý deň, potrebujem súrne pomoc, jeden z mojich kamarátov si myslí, že na týchto podvodoch sa dá zarobiť (stále mu to vysvetľujem, že je to podvod ale je mu to jedno robí si čo chce). Podvodníci mu povedia, aby si kúpil Steam kartu a potom poslal mu nejaké kódy alebo dáke informácie (neviem čo presne) cez WhatsApp či inú soc. sieť a môj naivný kamarát to samozrejme urobí lebo si myslí že zarobí milióny, takže sa chcem spýtať či tí podvodníci mu cez túto kartu môžu vykradnúť bankový účet alebo či môj známy môže z toho mať iné finančné problémy. Za vašu radu) vopred ďakujem.

martinmmartin
14. jún 2025

pride o tie prachy co dal za tie steam kody.

shadyxv
autor
14. jún 2025
@sevrin

@sevrin Záleží mi na tom človeku, takže nechcem, aby zbytočne prišiel o peniaze kvôli hlúpym ľuďom.

sevrin
14. jún 2025
@shadyxv

@sevrin Záleží mi na tom človeku, takže nechcem, aby zbytočne prišiel o peniaze kvôli hlúpym ľuďom.

@shadyxv ja rozumiem, ale existujú aj takí, čo si to proste musia "vyskúšať", aby to dokázali nakoniec pochopiť.

tenerifka
14. jún 2025
@shadyxv

@shadyxv ak tvoj kamarat pride o peniaze, nebude to kvoli hlupym ludom (naopak, ti ludia su riadne vychcani), ale bude to kvoli jeho vlastnej hluposti

maranco
14. jún 2025

@shadyxv vysvetli mu základné pravidlá života v súčasnom svete

ak ti niekto cudzí/neznámy ponúka rýchle ľahké zarobenie veľkej sumy, prečo by to reálne robil, prečo by mu malo záležať na tvojom šťastí a mal potrebu ti prezradiť tajomstvo ľahkého zárobku práve tebe? keby to naozaj vedel nechá si to pre seba a pomôže maximálne svojej rodine ale nebude to vešať cudzím ľudom na nos

cez internet nikdy nevieš s kým reálne komunikuješ, nevieš zistiť jeho pravú identitu, môže sa ti predstaviť aj ako minister financií aj ako bohatý šejk ktorý zomiera na rakovinu a chce rozdeliť majetok, nemáš žiadnu šancu zistiť kto je to naozaj

ak by bolo ľahké takto zarobiť, tak dajme všetci výpoveď v práci, ľahnime na pláž pod slnečník a zarábajme klikaním na mobile, ale nemal by nám ani kto doniesť vychladený drink lebo predajca drinkov by sa na to vykašlal a zarábal by na vedľajšom lehátku cez net

ak je niečo príliš pekné na to aby to bola pravda, tak to väčšinou nie je pravda

normálne posielanie peňazí sa robí prevodom na účet, príjemca má okamžitú platbu do 10 sekúnd na účte a dá sa vypátrať majiteľ bankového účtu
posielanie kódov z predplatených kariet neslúži na posielanie peňazí a je prakticky nevystopovateľné, prečo chcú aby posielal niekomu utajenému kódy? len preto aby sa už nemohol dopátrať komu zaplatil kredit

no a podvodníci vedia ako manipulovať ľudí, sľúbia mu že zarobil milióny, ale aby ich získal treba zaplatiť, daň, poplatok, clo, notára, certifikát, overenie a kadečo budú vymýšľať len za účelom vytiahnuť z človeka ďalšie peniaze na vymyslených poplatkoch
dovtedy s ním budú komunikovať kým bude ochotný im posielať peniaze ak prestane začnú sa mu vyhrážať políciou alebo že zneužijú jeho doklady/fotky čo im poslal

ďalšia možnosť je že od neho vylákajú údaje platobnej karty, alebo heslo do internetbankingu alebo im sprístupní na diaľku svoj mobil/počítač a tak si podvodníci vyberú z jeho účtu všetko čo tam má, alebo aj zriadia cez banku pôžičku a ukradnú aj to

nika23t
14. jún 2025

@shadyxv kamarát alebo Ty?

shadyxv
autor
14. jún 2025
@nika23t

@shadyxv kamarát alebo Ty?

@nika23t Prosím ťa, nebuď múdra, ja také hlúposti určite nerobím a ani to neplánujem a vám ostatným ďakujem za rady.