Ničí Instagram psychiku?
Asi ako komu 😅 ja tam sledujem len čo sa mi páči, čo keď vidím ma poteší a kamošov… aj keď je pravda, že sa viem zaseknúť v reelsoch a strácam pozornosť, tik tok som už z tohto dôvodu zrušila 😅
No ale viem si predstaviť, že keď má niekto problém so sebadôverou a sklony sa porovnávať, tak mu to nerobí dobre…
@miso209 samozrejme, ved o vplyve socialnych medii je uz x odbornych clankov, trpi psychika, pozornost, sebavedomie, schopnost koncentracie….
@miso209 Nemusí ísť len o instagram, moze ist aj o ostatné akékolvek média a HLAVNE aj o ludí, s ktorými fungujes, stretávas sa.
Co do svojej mysli prijímas, to tam pracuje, rastie.
@miso209 internet vseobecne je dobry sluha, ale zly pan. Pokial ma niekto v hlave upratane, tak si vie najst na socialnych zmysluplny obsah, ktory mu moze rozsirit obzory. Ale slabsi alebo menej skuseni jedinci sa lahko namotaju na nieco, co v realite je uplne inak a pre nich to je nebezpecne.
slabým jedincom, ktori nevedia rozlisit realitu a pozlatko, ja na IG sledujem len veci, co ma pobavia/potesia, nepozeram si ho kazdy den, mozno raz do tyzdna na par minut, len na pobavenie
Slabym kusom ano
Mne nie
@miso209 určite áno. Vidím to na mojej dcére, keď s ig začínala, ako nevedela selektovat, co je a čo nie je realita a ako slepo verila ona, a aj jej spolužiačky tomu, co tam videli. Ak je človek slabšej povahy, veľmi rýchlo vie podľahnúť ideálom, ktoré sa tam podsúvajú a prepadnúť depke, ze také niečo nedokáže zažívať alebo dopriať si. Smutna doba.
Psychicky vyrovnanemu - sebavedomemu cloveku nie.
urcite to ma vplyv. Dostava cloveka do pasivneho stavu, prestava pouzivat "rozum". Sleduje tie kratke videa, bez rozmyslu, a clovek tak stravi hodiny a hodiny nic nerobenim.
@komplikovana ďakujem všetkým za názory
Dospelemu cloveku (dospely rozumej nie vekom, ale hlavne psychikou - vyrovnany jedinec, ktory si dokaze realne vyhodnotit situacie a javy) nema ako uskodit. Cloveku psychicky slabemu, nevyrovnanemu, nesebavedomemu alebo dietatu vo vyvoji to uskodit moze.
@miso209 Treba si určiť zdravé hranice a všetko s mierou, odstupom. To platí pre všetky sociálne siete.
Ja instagram ani nemam, ani neviem naco sluzi. Myslim si, ze soc siete ublizuju najviac mladym ludom a obzvlast dievcatam, kedze tam vidia tie umeliny a pripada im to normalne na rozdiel od realnych ludi. A chcu sa im podobat.
@miso209 nie, nemyslím. Ked pozeráš to, čo je nejak prínosné. Ja napríklad cvičenie, varenie, niekedy sa inspirujem bytovými premenami, či výletmi atď. Ak je človek labilny, rozhodli ho aj plný nákupný košík v obchode, či pekne zdravé lesklé vlasy 🤣
soc, siete su super vec ak ich clovek vie spravne vyuzivat a je schopny si najst v tom mnozstve hluposti,,, ktore su tam uzitocne veci,,, napr. taky matykar.. super stranka,, ak si domaci kutil, kvetinkarka,, alebo pecies, varis,, cestujes,, sportujes,,, vela inspirativnych veci, ak si najdes spravnych ludi a tych sledujes,,, ale ak ludia sleduju ludi,,, typu farma,, nicnehovoriace osoby donekonecna rozbajulujece a testujuce kadejake kozmetiky, oblecka , vyjadrujuce pofiderne nazory od bunky po topanky,,, tak si treba radsej soc. siete odinstalovat....a radsej dat si kavu na balkone,,,, 🙂 inak to je presne to iste aj s casopismi,, tel. programami,, treba si v mnozstve toho marazmu vediet spravne vybrat.... 🙂 inak je to super vec... 🙂
@miso209 preco len instagram?To aj fb modry konik a vsetky soc siete.Ja si myslim ze moze nicit
@miso209
ja nepotrebujem ani instagram, stačí mi ísť do skolky a stretnúť inych rodicov 😁 Podaktori sa tvária ako stelesnenie dokonalosti po vsetkych stránkach.
Taky očakávaný obraz - dokonalá vysmiata mama, zvládajú fajn kariéru ktorá stíha vyzdvihnúť ratolesť zo skolky pred 15:00
Len beda ju potom video cestou k autu a to ma už svoju tvár, nasrana s naštvaným 3rocnym vzdorovať prvkom. Vtedy vidiet, ze dokonalosť je hraná.
Pokial som videla len tie perfektne mamy a otcov v oblekoch, normalne som uvazovala, ako to robia. Vzdy dokonalý, uzasne milí, vysmiati.
Takže insta netreba, pokial neuvažuje clovek triezvo, ovplivni ho aj obyčajné okolie 😉
Áno, z ľudí sa stávajú osoby závislé na sledovaní iných, priateľky sledujú koho och priateľ lajkuje a potom to neustále riešia na MK, lebo to v nich vyvoláva žiarlivosť a iné psychické prosím atď atď.
Media celkovo ničia nás, ľudí. MK tiež, nie jen IG.
Áno, Instagram môže mať negatívny vplyv na psychiku, najmä kvôli neustálemu porovnávaniu sa s idealizovanými obrazmi iných ľudí, čo môže viesť k nízkemu sebavedomiu a úzkosti. Tlak na dokonalosť a závislosť na sociálnej validácii môžu tiež prispievať k pocitom menejcennosti a depresii. Na druhej strane, Instagram môže byť aj zdrojom inšpirácie a podpory, ak sa používa s mierou.
Nemám instagram ani fb
Áno, ničia. Možno aj toho, kto si to neuvedomuje. Má to vplyv na koncentráciu, žerie to čas, a to nielen IG, ale celkovo aj FB, Modrý koník, smartfóny... Proste nie je to dobré, internet priniesol úžasné výhody, ale za akú cenu? Vyvoláva to silnú závislosť, veď to vidíme všade naokolo.
Moju nie. Ja sledujem skôr kreatívne veci a varenie, pečenie 😅

@miso209 moju nie. Dokazem vyhodnotit ze je to len instagram a nie realita (rovnako ako ze ske katalogy) a ani tam nesledujem nic co by ma deptalo. Preco by som to robila?