Prečo sú emisie internetu tak strašne vysoké?
Odhaduje sa že 4% emisií pochádza z internetu a 10% elektriny sa minie na internet. Prečo je tomu tak ? Preto, lebo internet má obrovskú databázu. Databáza internetu sa od svojho vzniku nemaže, ale neustále sa každým rokom viac a viac zväčšuje. Svetová databáza internetu je uložená vo viacerých zariadeniach, a tie sa vplyvom veľkej uskladnenej databázy prehrievajú a musia byť neustále ochladzované. To spotrebuje nemalé množstvo elektriny. Táto databáza sa nielen uskladnuje, ale aj každú sekundu prenáša podmorskými káblami z kontinentu na kontinent, a prenášať tak veľkú databázu do všetkých počítačov sveta tiež spotrebuje nemalé množstvo elektriny. Internet minie veľa elektriny, a tá sa vyrába často krát z fosílnych palív, preto sú emisie internetu tak veľké.
Databázu tvoria texty, obrázky, videá, na jej veľkosti sa však podieľaju predovšetkým obrázky a videá. Riešenie je teda jednoduché, ak sa zmenší databáza zmenší sa aj spotreba elektriny a tým pádom aj emisie. Ale ako zmenšiť databázu a zachovať pritom rovnakú efektivitu internetu ?
Najväčší problém veľkej databázy je neefektivita a duplicita. Uvediem príklad. Predstavte si že chcete zistiť ako zasadiť strom. Do google si teda dáte "ako zasadiť strom". Vyhodí vám to 100 tisíc vyhladaných článkov, a to iba v slovenskom jazyku. Celosvetovo vo všetkých jazykoch to može byť aj 100 milionov článkov. Každý článok má nejaký text, a zvyčajne aj obrázky a videá, nech v priemere 1 video a 1 obrázok. Iba 1 téma sadenia stromov má teda na internete 100 milionov jednotlivých článkov, 100 milionov videí a 100 milionov obrátkov !!! Ale je takéto množstvo potrebné ? Na čo mať 100 milionov jednotlivých článkov na 1 tému, ktoré sú aj tak na jedno kopyto to samé s rovnakými opakujúcimi sa informáciami ? Nestačil by radšej jeden rozsiahly článok o sadení stromu na 1 stránke ? V takom prípade v databáze by na tému "ako vysadiť strom" nebolo 100 milionov videí so 100 milionmi obrazkami, ale iba 1 článok so zopár obrázkami a so zopár videami. Konať takto v každej jednej téme, databáza internetu by sa mohla znížiť o 99,99% a jeho efektivita nadalej zostať nezmenená. Preto je nevyhnutné existencia riadeného internetu, kde by existovala len jedna jediná globálna stránka, v jednom jedinom jazyku (ktorý sa dá preložiť do roznych jazykov sveta) na ktorej by boli všetky články sveta na všetky rozne témy, ale iba v jednotnej kopii, bez duplicít.
Keby si nezakladal takéto témy, tak by možno boli tie emisie o to percento menšie.
Sestra skusala pestovat mango a avokado samozrejme len na okrasu 😀 napisala do google a naskocilo jej ako ty hovoris milion videi. Skusila jedno video podla toho sa nepodarilo, skusila druhy sposob a hop mango rastie.
Inak aj ty pouzivas net vies o tom? Aj ty zanechavas stopu na internete tak ako ja alebo ostatni 🫡
A už sme len krôčik od toho, na čo je nám toľko politických strán, veď nechajme len tú jednu a tú budeme všetci voliť 🙄 Ďalšia vec: tým počítačom je úplne jedno, či budú uskladňovať a prenášať samé 0000000 alebo zmes 1001110, ktorá koduje Takže si nič nevyriešil.
Databaza internetu ?
Vyborne David.
Nemyslím, že je to databázou. Celá infraštruktúra internetu je náročná na spotrebu elektriny. To čo píšeš by pomohlo len čiastočne. Všetky tie servery a routre musia byť neustále napájané elektrinou. Okrem toho takýto internet by ľudí asi nebavil. Internet je jedna obrovská knižnica dát a informácií rôzneho druhu. A tvoríme ho všetci. V tom je jeho čaro.
A toto ťa trápi? Snáď si nájdeš spriaznenú dušu aj vonku,mimo internetu. Keď ťa trápi internet,tak si pozri niečo o klimach. Budeš prekvapeny
Vždy, keď vidím absurdný nadpis, viem, kto založil tému.
S vysledkom storovania jedinej verzie informacie v jedinej existujucej knihe (zvitku) na jedinom mieste mali skusenost uz v alexandrijskej kniznici.
Dodnes existuju len info, co boli predtym odtial skopirovane (teda po novom ta ista info na mnozstve serverov) a o niektorych info mame len zmienky, ze existovali, ale ich konkretnu podobu nie (po novom - nefukncne linky odkazov).
Zvysok zmizol v nenavratne a nikto ani nevie, co boli zac. Trebars boli uzitocne a museli sme inou cestou k nim prist zas. Alebo sme k nim ani neprisli a uz nikdy ani neprideme. Trebars ich chybanie ma dokonca vplyv na chod dejin.
Takze ako chces poriesit toto?
Dalej - ako chces zabranit, aby sa vlastnictvo takej jedinej informacie (lebo v konecnom dosledku niekde fyzicky ulozene tie data musia byt - server - a ten sa da vypnut, zapnut, znicit) nestalo obchodnou a potazmo politickou komoditou, ked to bude len na zopar serveroch?
Ak ma byt ta ista info bezpecne volne pristupna a neobchodovatelna, musi byt zastorovana na milionoch serverov v mnozstve statov - kde sa teda usetri?
Ako poriesis overitelnost jej univerzalnej objektivnej pravdivosti?
Ako poriesis jej aktualizacie podla najnovsich poznatkov, aby boli vsade rovnake?
Ako poriesis, aby do nej nemohol hocikto individualne zasiahnut a pozmenit ju zo zabavy (alebo presvedcenia) na nezmysel bez toho, aby to nemalo globalny dopad?
Ako poriesis, aby ten, co ma prava ju pozmenit nerozhodol subjektivne a svojvolne, co dovoli a nedovoli pozmenit?
Na zaklade coho sa bude riadit?
A mnozstvo dalsich veci, ktorymi sa uz ale mnozstvo ludi davno zaoberalo (vedel by si, keby si si hladal info na webe. Alebo teda aspon v miestnej kniznici v knihach.).
Keby si sa tými svojimi pravdami začal riadiť sám.
@bystrozraky
No a si teraz predstav že aj túto tému som rozoslal ešte na dalších 10 roznych diskusných for, lebo ľudia sú roztrieštení na viacerých forach a ja chcem aby to videli všetci diskutéri na Slovensku. Aj pre toto je nutná jednotná globalizácia internetu, 1 svetové forum kde budú zgrupení všetci diskutéri sveta. Potom nebude treba rozosielať 1 tému do 10 jednotlivých for. Databáza sa tak zníži 10 násobne.
A : Zvyčajne to tak býva, že každá jedna stránka o tom ako pestovať mango, obsahuje len čiastočné neúplné informácie. Neraz sa stáva že pozriem 5 stránok ako pestovať mango, a nakoniec zistím že som sa nič podstatné nedozvedel. Nakoniec musím pozrieť 10 stránok, strávim pritom hodinu, aby som získal plnohodnotné informácie o jeho pestovaní. Ciže nielenže mi takéto vyhladávanie zaberie osobný čas, ale aj popritom kliknem na 10 roznych stránok čím zbytočne zvýšim emisie, lebo každé kliknutie na novú stránku nesie emisie, a kebyže kliknem len na 1 stránku namiesto 10 roznych stránok, emisie by boli 10 násobne menšie. Zaberie to čas, emisie, aj dlhší čas strávený na počítači čo so sebou nesie dalšie emisie lebo aj osobný počítač dáku elektrinu spotrebuje ked je zapnutý, a teraz nemám na mysli internetové dáta, ale elektrinu na osvietenie zobrazovacej plochy, čiže to sú dodatočné emisie ešte vyššie ako dáta. A može sa stať že ten článok, články obsahujú dezinfo, takže mi to može ešte aj uškodiť. Ved je kopu prípadov ľudí ktorí sa riadili radami z internetu, a uškodilo im to, lebo sa zariadili dezinformáciami.Preto je nevyhnutné jeden jediný rozsiahly článok o pestovaní manga, ktorí napíše skupina odborníkov. Každý zanecháva stopu, ale ide o to anechávať ju čo najmenšiu...
Výhoda jednej strany je v tom, že tká strana lašie prijme nov zákony, nemusí sa o nich dohadovať ostatnými stranami. Ešte do takej strany dosadiť géniov, a dať im možnosť vládnuť časovo neobmedzene, aby mohli prijímať aj pre obyvatelstvo nepoplárne riešenia.
Nie je to jedno, lebo čím viac kodov ktoré sa uskladnujú tým vyššia spotreba elektriny. Ak máš v počítači v dokumentoch uloženú 1 fotku, alebo 1000 fotiek, naozaj to nie je jedno. Cím viac fotiek máš uložench tým je vyššia spotreba elektriny tvojho osobného počítača. Taktie ked cez email pošleš 1 fotku, máto menšie emisie než keby pošleš 1000 fotiek...
Preoblém tej knižnice bol v tom, že informácie sa skladovali len na jednom jedinom mieste - v tej knižnici v Alexandrii. Ak sa miesto zničilo, zanikli aj informácie. Lenže svetová internetová databáza sa neuskladnuje na jednom mieste, ale na stovkach roznych miest. A je nemožné zničiť všetkých 150 miest. Každý štát má zariadenie v ktorom má uskladnenú svetovú databázu. Tak to funguje teraz, taktiež by to fungovalo aj v budúcnosti, počet uskladnovacích priestorov sa nezmení, každý štát bude mať svoj vlastný priestor kde bude databázu uskladnovať, zmení sa len to že databáza bude menšia. Na príklade zvieraťa, nebude 150 jedno tonových slonov na 150 roznych miestach, ale bude 150 jedno kilogramových slonov na 150 roznych miestach. Počet rozmiestnení sa oproti súčastnosti nezmení, zmení sa len veľkosť.
"Dalej - ako chces zabranit, aby sa vlastnictvo takej jedinej informacie (lebo v konecnom dosledku niekde fyzicky ulozene tie data musia byt - server - a ten sa da vypnut, zapnut, znicit) nestalo obchodnou a potazmo politickou komoditou, ked to bude len na zopar serveroch?"
Vid. odpoved hore, tak ako má dnes každý štát svetovú databázu, aj po novom by každý štát mal svetovú databázu. Okrem iného dáta sa voľne prenášajú, to nie je tak že by niektorý štát to vlastnil ako nejakú komoditu ktorú nechce predať. Internet je pre všetkých, nie je to súkromné vlastníctvo, tak sa na tom zhodli všetky štáty sveta.
"Ak ma byt ta ista info bezpecne volne pristupna a neobchodovatelna, musi byt zastorovana na milionoch serverov v mnozstve statov - kde sa teda usetri?"
Milion serverov bude aj teraz, počet sa nezmení zmení sa len veľkosť uskladnovania a množstvo prenášanej databázy. Znova na príklade slone, milion uskladnených 1 tonových slonov a prenášaných o celého sveta, bude mať vyššie emisné nároky než milion uskladnených 1 kilových slonov a prenášaných do celého sveta.
"Ako poriesis overitelnost jej univerzalnej objektivnej pravdivosti?"
to už porieši vedecká obec. Tak ako sú dnes odborné články, a za ich pravdivosť sa zaručuje redakcia, tak isto to bude aj pri článkoch z netu. Celosvetová redakcia odborníkov sa bude zaručovať za odbornosť článkov na tej jednej svetovej stránke.
"Ako poriesis jej aktualizacie podla najnovsich poznatkov, aby boli vsade rovnake?"
Definuj to na príklade.
"Ako poriesis, aby do nej nemohol hocikto individualne zasiahnut a pozmenit ju zo zabavy (alebo presvedcenia) na nezmysel bez toho, aby to nemalo globalny dopad?"
Tak isto ako je tomu teraz, ved aj teraz sa môžeš nabúrať do roznych serverov, no servery na to majú nejaké protiopatrenia.
"Ako poriesis, aby ten, co ma prava ju pozmenit nerozhodol subjektivne a svojvolne, co dovoli a nedovoli pozmenit?
Na zaklade coho sa bude riadit?"
Clanky bude schvalovať celosvetová internetová komisná redakcia odborníkov a vedcov. To nebude schvaľovať jeden človek, ale celé tucty ľudí
"Ako poriesis, aby ten, co ma prava ju pozmenit nerozhodol subjektivne a svojvolne, co dovoli a nedovoli pozmenit?
Na zaklade coho sa bude riadit?"
To nebude jeden človek čo ju bude meniť, každá zmena musí byť odsúhlasená svetovou komisiou zloženou zo stoviek členov. Ale garanciu ti ani dnes nedá nikto, takže táto otázka je zbytočná, kedže garanciu že sa niečo na internete nepozmení, nemáš ani dnes žiadnu.
co hovorite na tie videa na socialnych sietach, ze daju do hrnceka kavu, otocia ho hore dnom, na vrch daju slahacku a pride niekto, kto to netusi a rozleje tu kavu. za mna strasna blbost.
@janulik2008 hoď nejaký link prosím🙏🏼
@janulik2008 myslis, ze keby sme zasadili semienka dracieho ovocia a rastlina by nahodou zacala kvitnut, ze by ju opelili aj tunajsie netopiere?
@heln myslím že kebyže nespamuješ do cudzích tém, téma by bola prehladnejšia a emisií by bolo menej.
modrý koník je fórum o tehotenstve a materstve v prvom rade a potom tém sa toho týkajúcich, takže ty si tu prvý, ktorý tu spamuješ. toto nie je fórum o ekológii a kvalite životného prostredia.
@macatt vies co ja nie som na take veci to sestra tu pestuje 🤣 ale viem ze dava tu kostku co vyberie z manga napr na vrch flase s tym ze vo flasi je voda a dava to blizko radiatora aby malo akoby vlhkost 😀 a "pusti" korene. Toto vypestovala uz 😀 skusala aj ananas ale nejako sa nedari 😟 tieto su take "mladsie" ale mala aj vacsie len nvm kde ich dala 🤣
@heln to netusim teda ak to myslis vazne 🤣 ja som trz vstala po nocnej som nepouzitelna 🙄🤣🤣🤣🙄 ale keby ze poviem sestre skusi aj to 🤣🤣🤣
@janulik2008 ďakujem😍, no vyskúšam tiež👍
A bola som aj zvedavá na video od autora..
@tomas123456789b môžem ťa poprosiť o link na video ako vypestovať Mango?
Ďakujem.. skúšala som tiež viackrát bez úspechu..
@macatt To s mangom som uvádzal len ako príklad....
@tomas123456789b Pozri svet trošku ide dopredu. Dnes už môže mať každý vlastnú web stránku napríklad. Každý sa snaží ponúknuť niečo originálne, svoje. Koniec koncov snažíš sa o to aj ty. Netreba zabúdať, že na internete je aj veľa hoaxov. Tiež to ale tvorí jeho súčasť. Preto to čo píšeš nie je možné. To by museli ľudia potom prestať čokoľvek robiť online. Všetko sa ukladá. Všetky tie web stránky a datábázy niekto vytvoril. Internet si ich nevytvoril sám. Internet je celosvetový systém prepojených počítačov. Internet vždy bude náročný na spotrebu elektriny. Dokonca dovolím si tvrdiť, že sa to bude len zhoršovať. To množstvo informácií je tak obrovské. Ale aby som ti odpovedal tak ja si myslím, že napájanie všetkých dátových centier a toho celého spotrebuje hlavnú časť elektriny. A zober si ešte aj obrovskú budovu veľmi významnú pre fungovanie internetu. 60 Hudson Street v New Yorku. To je 24 poschodová telekomunikačná budova. Tam sa prepájajú tie optické káble.
@macatt skus a uvidis 😉 ako samozrejme ze mango ci avokado z toho nemame ale ako "burina" je to pekne 😀
@tomas123456789b Takze cela tvoja odpoved mne znamena, ze tvoja staznost "Internet minie veľa elektriny, a tá sa vyrába často krát z fosílnych palív, preto sú emisie internetu tak veľké." ostava tam, kde bola.
Prenos, serverovne (resp. obrovske datove centra), zalohovanie, storovanie vsade po svete, to vsetko ostava ako je, akurat tym budu ficat iba tie ostrihane informacie.
Co si teda zmenil?
Zase sa len bude prenasat mnozstvo dat, tvoja spotreba sa nijak extra neobmedzi.
Pretoze mas novovznikajuce informacie, zive prenosy, ...
A nie - 150 serverov znamena, ze si zabezpeceny asi ako na zimu tromi borovicovymi polienkami. Pridaj daku tu nulu za to.
Ziadna svetova komisia ti nepomoze, ty potrebujes pristup k mnozstvu informaci a krtiticke myslenie. Aby si ich porovnal, vytriedil a vzajomne konfrontoval, nez sa rozhodnes.
Ty navrhujes absolutizmus - co je dane, to nikto nespochybnuje. Co lezi, to nebezi. Jedina informacia o danej veci pre vsetkych.
Velmi nebezpecna situacia.
Ty sa snazis najst riesenie v pouziti toho, co uz existuje. Len to chces pilovat.
Ak chces naozaj riesenie, musis hladat nove sposoby skladovania dat. Nove sposoby ich prenosu. Ktore znizuju narok na energeticke zdroje a nutnu velkost ploch pre skladovanie.
Riesenim by trebars mohlo byt skladovanie v plyne, kde data nebudu na ziadnom pevnom nosici, ale v podstate budu nieco ako "hmlovina". Je mozne, ze by sa dali takto komprimovat na velku hustotu (pojmu velke moznstvo dat naraz). Ich prenos by mohol byt ovela rychlejsi.
Otazka je, aky plyn by bol schopny byt takymto nosicom, co zaroven udrzi data oddelene, aby sa nam "nepomiesali".
Dalej, ci by nedochadzalo k zahrievaniu. Stratam. Atd, atp. Proste sa oprostit od uz existujucich moznosti a iba ich vyladovat, ked vieme, ze uz neplnia ulohu naplno. Ale ohliadnut sa po niecom uplne inom, novom.
@moonlight1210
3 krát som ti to tam uviedol čo sa ZMENILO a napriek tomu si to nepochopila ??? Tak po 4 krát zopakujem zmení sa veľkosť uskladnovanej databázy a veľkosť prenosu databázy. Rozumieš už tomu ?
@tomas123456789b
Tak znova:
1. Vratis sa o par storoci dozadu. Pochopil si to? Nie. Necakam. Toto je na teba prilis abstraktna myslienka.
2. Ziadna velkost sa nezmeni. Informacii pribuda.
3. Tvoj model rata s konecnym mnozstvom informacii, alebo definitivnym poznanim sveta. - je cisto teoreticky, a preto v praxi nefunkcny.
Priorita je najst novy sposob uskladnenia a prenasania informacii. K tomu si prispel - presne nicim. Lebo to ti proste ani nenapadlo.
@moonlight1210
1 : Co je na tom vrátanie sa pár storočí dozadu ? Naopak, je to aj mimo ekologického hladiska, efektívnejšie a prehladnejšie.
2 : Ked máš milion článkov o sadení stromu, a 999999 článkov z databázy vymažeš a ponecháš len jeden článok, databáza sa zmení, zmenši sa.
3 : Preto som ti vravel aby si uviedla príklad a demonštrovala to na nom, prečo by to malo byť nefunkčné alebo neefektívne.
@tomas123456789b 🤦♀️
@tomas123456789b k tej jednotke ak si presvedceny ze je to lepsie chod zit do jaskyne, veci per v potoku a nepouzivaj internet 🫡
@tomas123456789b S týmito bulšitmi choď na https://orgo-net.blogspot.com/ alebo kam...
@tomas123456789b A ten jeden ,,clanok" preloz tak,aby mu porozumel kazdy obyvatel tejto planety.

Tebe by mohol niekto vypnut internet