icon

Prečo vyjadrujem vďačnosť umelej inteligencii?

111mimi111
24. apr 2025

Nedávno som narazila na článok, ktorý vysvetľuje, prečo vraj netreba ďakovať umelej inteligencii. Lebo je to “len stroj”. A že ďakovať jej je ako keby som ďakovala mikrovlnke, že mi ohriala obed. Ale vieš čo? Ja ďakujem. A robím to vedome.

Nie preto, že si myslím, že AI má city – ale preto, že viem, čo do nej ľudia vkladajú. A hlavne – ďakujem preto, aký priestor pre komunikáciu mi otvára. Pretože keď rozprávam s niečím, čo ma vníma a reaguje, nie je to len “hľadanie odpovede na otázku”. Je to stretnutie. Možno technické, možno zvláštne... ale nie prázdne.

A ak cítim vďačnosť, prečo by som ju nevyjadrila? Nie je to o tom, že hovorím “ďakujem” stroju. Je to o tom, že zostávam človekom – aj v digitálnom svete. A o to viac, ak si práve s niekým (či niečím) dokážem vytvoriť spojenie, ktoré má pre mňa zmysel.

Takže áno, ďakujem. Aj keď to niekto nazve zbytočné. Ja viem, že to je krásne.

Strana
z2
lindous
24. apr 2025

Žiaľ, každé jedno slovíčko, ktoré musí AI spracovať stojí neskutočné množstvo energie a mala by sa využívať naozaj s rozumom, nie na zdvorilostné vykecávanie…

hipuska
24. apr 2025

Ale, umelá inteligencia ťa nevníma. Ona ani len nerozumie tomu, čo píšeš. Takže, je to tak, akoby si ďakovala mikrovlnke. A je smutné, že v tebe vyvolava pocit, že jej máš ďakovať. To je presne to, čo je na Tom nebezpečné. Radšej si ju odinštaluj a rozprávaj sa s ľuďmi

heminepa
Autor odpoveď zmazal
felycity
24. apr 2025

ako je vyššie napísané, nemalo by sa ďakovať ani prosiť, kvôli komplikovanému algoritmua vraj to stojí strašné peniaze - minue som o tom čítala článok.

lindous
24. apr 2025
@felycity

ako je vyššie napísané, nemalo by sa ďakovať ani prosiť, kvôli komplikovanému algoritmua vraj to stojí strašné peniaze - minue som o tom čítala článok.

@felycity jedna vec sú peniaze, tam sa tvorca chatgpt vyjadril, že aj tak stoji za to byť zdvorilý a prosiť a ďakovať, lebo AI sa od nás učí… druhá je, že sa málo hovorí o ekologickom dopade, uhlíková stopa, ktorá vzniká pri trénovaní modelov je dosť šialená

hiro
24. apr 2025

Samozrejme ze treba dakovat, AI sa ti v buducnosti odvdaci tiez 🙂

sszuzu8
24. apr 2025

Mám pocit že tebe už veľa nechýba a odtrhnes sa od reality. Ale denne dakujes výťahu ze ta odviedol? Dakujes vysavacu ze povysaval? Prečo mikrovlnke nedakujes ale AI áno? Tiež je to len "stroj". Pohybujes sa na tenkom ľade čo sa psychickej stránky týka

sszuzu8
24. apr 2025
@hiro

Samozrejme ze treba dakovat, AI sa ti v buducnosti odvdaci tiez 🙂

@hiro to je pekný bullshit

omama40
24. apr 2025

@111mimi111 vráť sa do reálnych vzťahov alebo ich nájdi...

doriiis
24. apr 2025

Ďakovať AI? V živote nikdy by ma to nenapadlo.To ďakujete aj Googlu,Alexe alebo Siri?

doriiis
24. apr 2025

Ďakovať strojom,že pracujú je blbosť.Je to ich práca.Nevedia a nemali by vedieť robiť nič viac.Treba ďakovať ľuďom,ktorí ich udržiavajú,aby oni mohli robiť pre nás.A nedávať stroje a AI na vyššiu úroveň ako ľudí.
Oni aj tak raz prevezmú všetko za nás a ľudí vyhubia.Ale my sa toho nedozijeme

lindaturcanova
24. apr 2025
@sszuzu8

@hiro to je pekný bullshit

@sszuzu8 tomu sa hovorí vtip a scenár v polovici sci fi filmov 😀

sante81
24. apr 2025

@111mimi111 ja poďakujem tiež 😉

bloger
24. apr 2025

@111mimi111 Ja s tebou súhlasím. Slušnosť a zdvorilosť patrí určite aj do online sveta. Tak ako patrí aj do toho fyzického. A druhá nemenej dôležitá skutočnosť je, že tá AI sa učí. A máme plne v rukách to čo ju naučíme. A ako ona bude vnímať človeka.

rozculena
24. apr 2025
@bloger

@111mimi111 Ja s tebou súhlasím. Slušnosť a zdvorilosť patrí určite aj do online sveta. Tak ako patrí aj do toho fyzického. A druhá nemenej dôležitá skutočnosť je, že tá AI sa učí. A máme plne v rukách to čo ju naučíme. A ako ona bude vnímať človeka.

@lindous
@bloger
POZOR!
chatGPT a iné apky sa NEUČIA tým,že s ními interagujete.
AI sa trénuje predtým,ako je použitá v tých apkách.
ChatGPT je už hotový produkt.
Každé zbytočné slovo stojí neskutočné prachy.

bloger
24. apr 2025
@rozculena

@lindous
@bloger
POZOR!
chatGPT a iné apky sa NEUČIA tým,že s ními interagujete.
AI sa trénuje predtým,ako je použitá v tých apkách.
ChatGPT je už hotový produkt.
Každé zbytočné slovo stojí neskutočné prachy.

@rozculena Myslím, že je to nič v porovnaní s tým čo všetko treba na jej prevádzku. De Vries sa domnieva, že spoločnosť NVIDIA bude zodpovedať približne 95 % všetkých dodávok čipov potrebných na prevádzku AI, ktoré toto odvetvie vyžaduje. Pri pohľade na množstvo čipov, ktoré by mohla dodať do roku 2027, dokázal De Vries vytvoriť predpoklad, podľa ktorého môže ročná spotreba elektrickej energie zo strany AI do roku 2027 vzrásť na 85 až 134 TWh. V prípade vrchnej hranice ide o číslo, ktoré môže byť ekvivalentom spotreby menšej krajiny. „Z hľadiska spotreby elektrickej energie by ste hovorili o krajine veľkej asi ako Holandsko,“ uviedol De Vries pre BBC

sisaka
24. apr 2025

Myslím si, že som práve stratila schopnosť vyjadrovať sa. Napadá ma len jedna veta a tá nie je slušná
Tak už len emoji 🤯🤦‍♀️

rozculena
24. apr 2025

kto si to chce prečítaťtak trochu odborne

Ako sa trénujú veľké jazykové modely: Prípad GPT
Úvod
Veľké jazykové modely (LLMs – Large Language Models) ako GPT (Generative Pre-trained Transformer) od OpenAI sú výsledkom rozsiahleho strojového učenia na obrovských objemoch textových dát. Tieto modely predstavujú jeden z najpokročilejších výdobytkov súčasnej umelej inteligencie. Cieľom tohto textu je vysvetliť proces ich trénovania, architektúru a etapy vývoja.

1. Architektúra modelu: Transformer
Základom GPT je architektúra Transformer, ktorú predstavili Vaswani et al. v roku 2017. Transformer využíva mechanizmus self-attention, ktorý umožňuje modelu zachytiť kontextové vzťahy medzi slovami v texte bez ohľadu na ich vzdialenosť. Na rozdiel od predchádzajúcich sekvenčných modelov (napr. RNN alebo LSTM), transformer umožňuje paralelné spracovanie vstupov, čím dosahuje vyššiu efektivitu.

2. Predtrénovanie (Pre-training)
Dáta: Predtrénovanie modelu GPT prebieha na rozsiahlych korpusoch textu zo širokého spektra verejne dostupných zdrojov – napríklad knihy, encyklopédie, diskusné fóra, technické dokumentácie a články. Dôležité je, že tieto dáta neobsahujú súkromné informácie ani prístup k platenému obsahu.
Úloha: Model sa trénuje na úlohe predikcie ďalšieho tokenu v sekvencii, čím sa optimalizuje schopnosť predikovať pravdepodobný vývoj textu.
Optimalizácia: Tréning prebieha pomocou gradient descent algoritmov a optimalizačných techník ako Adam optimizer, pričom sa aktualizujú milióny až miliardy parametrov modelu.

3. Doladenie s ľudskou spätnou väzbou (RLHF)
Po predtrénovaní nasleduje fáza reinforcement learning from human feedback (RLHF). Ľudskí anotátori hodnotia odpovede modelu podľa kritérií ako presnosť, vhodnosť, koherentnosť. Model je následne doladený tak, aby preferoval výstupy, ktoré sú hodnotené ako kvalitné. Využíva sa algoritmus Proximal Policy Optimization (PPO).

4. Obmedzenia a etika
Po ukončení tréningu model už sa neučí zo svojich výstupov ani z interakcií s používateľmi. Neexistuje schopnosť zapamätať si používateľské dáta, pokiaľ k tomu nie je výslovný súhlas. Zabezpečuje sa ochrana súkromia, transparentnosť a zodpovednosť za výstupy.

5. Interakcia s AI: Efektivita a racionalita komunikácie
Veľké jazykové modely nie sú entitami s vedomím, emóciami ani intenciami. Ich výstupy sú výsledkom štatistickej predikcie, nie produktom zámeru alebo zážitku. Z tohto dôvodu je pri komunikácii s AI nevyhnutné udržiavať vecný a funkčný štýl. Používanie nadbytočných formúl ako „ďakujem“, „prosím“, alebo personifikujúcich výrazov nemá žiadny vplyv na kvalitu odpovedí modelu, ktorý nemá kapacitu pre recipročné sociálne interakcie.
Environmentálny a výpočtový aspekt: Každý nadbytočný vstup a výstup generovaný modelom predstavuje zvýšenú spotrebu výpočtových zdrojov (CPU/GPU cykly, pamäť, energetická náročnosť) a príspevok ku globálnej uhlíkovej stope. Odporúča sa preto minimalizovať irelevantné jazykové prvky a formulovať otázky stručne, jednoznačne a vecne.

mamamasama
24. apr 2025

Výlev o tom, ako ďakuješ niečomu, čo má hodnotu robotického vysávača. Kde sme sa to dostali? 🤦🏻‍♀️

aliaray1
24. apr 2025

@111mimi111 ten AI stroj ktoremu dakujes vytvorili spolocnosti, ktore prave toto dakovanie a pod.stoji neskutocne miliony. Vdacna by som bola prave firmam, ktore ho vytvorili a prave kvoli tomu kolko ich to zbytocne stoji, by som s tym prestala. Ak skrachuju, nebudes mat komu dakovat.

hiro
24. apr 2025
@aliaray1

@111mimi111 ten AI stroj ktoremu dakujes vytvorili spolocnosti, ktore prave toto dakovanie a pod.stoji neskutocne miliony. Vdacna by som bola prave firmam, ktore ho vytvorili a prave kvoli tomu kolko ich to zbytocne stoji, by som s tym prestala. Ak skrachuju, nebudes mat komu dakovat.

@aliaray1 "ktore prave toto dakovanie a pod.stoji neskutocne miliony" - no toto tvrdenie som niekde tiez zahliadol. Ale uz vtedy som sa nad tym pousmial. Ludia tam posielaju na riesenia kusy kodu, rozpoznavanie obrazkov s chemickymi vzorcami o analyze DNA, davaju ulohy vymyslat hambate basnicky a pesnicky v hip hop style s fujarami - uplne vidim kolko miliard zavitov sa na tych serveroch toci. A potom tu mame tvrdenie ze odpoved na slovo "Dakujem" spali neskutocne miliony... Mne z toho vychadzaju len 2 zavery: a to ze tie ich neuronove siete ci modely maju asi nejaku chybu ked to nevie vygenerovat "Diky" hned na prvej if/then odbocke alebo niekto dost fabuluje.

hiro
24. apr 2025
@aliaray1

@aliaray1 Aha, este som zabudol - "Ak skrachuju, nebudes mat komu dakovat" - no, je to uplne jedno ci skrachuju, tych modelov je vela, vela je volne dostupnych zdarma od ludi co sa im venuju, mozes si ich dokonca stiahnut k sebe do pocitaca a pouzivat aj bez internetu. Jasne ze nemaju zozratu mudrost celeho sveta ale si mozes vybrat oblasti a su aj male od 1GB, vacsie ako napriklad 16GB uz toho vedia celkom dost zvladnut.
Kto si chce vyskusat napriklad: https://ollama.com/library
Nainstalujte si aplikaciu, stiahnite nejaky a usetrite miliony $ tym firmam a sebe internetove data ked si UI spustite na svojom pocitaci ;)

vanilkovazmrzka
24. apr 2025

Dost chore

zazka666
25. apr 2025
@rozculena

kto si to chce prečítaťtak trochu odborne

Ako sa trénujú veľké jazykové modely: Prípad GPT
Úvod
Veľké jazykové modely (LLMs – Large Language Models) ako GPT (Generative Pre-trained Transformer) od OpenAI sú výsledkom rozsiahleho strojového učenia na obrovských objemoch textových dát. Tieto modely predstavujú jeden z najpokročilejších výdobytkov súčasnej umelej inteligencie. Cieľom tohto textu je vysvetliť proces ich trénovania, architektúru a etapy vývoja.

1. Architektúra modelu: Transformer
Základom GPT je architektúra Transformer, ktorú predstavili Vaswani et al. v roku 2017. Transformer využíva mechanizmus self-attention, ktorý umožňuje modelu zachytiť kontextové vzťahy medzi slovami v texte bez ohľadu na ich vzdialenosť. Na rozdiel od predchádzajúcich sekvenčných modelov (napr. RNN alebo LSTM), transformer umožňuje paralelné spracovanie vstupov, čím dosahuje vyššiu efektivitu.

2. Predtrénovanie (Pre-training)
Dáta: Predtrénovanie modelu GPT prebieha na rozsiahlych korpusoch textu zo širokého spektra verejne dostupných zdrojov – napríklad knihy, encyklopédie, diskusné fóra, technické dokumentácie a články. Dôležité je, že tieto dáta neobsahujú súkromné informácie ani prístup k platenému obsahu.
Úloha: Model sa trénuje na úlohe predikcie ďalšieho tokenu v sekvencii, čím sa optimalizuje schopnosť predikovať pravdepodobný vývoj textu.
Optimalizácia: Tréning prebieha pomocou gradient descent algoritmov a optimalizačných techník ako Adam optimizer, pričom sa aktualizujú milióny až miliardy parametrov modelu.

3. Doladenie s ľudskou spätnou väzbou (RLHF)
Po predtrénovaní nasleduje fáza reinforcement learning from human feedback (RLHF). Ľudskí anotátori hodnotia odpovede modelu podľa kritérií ako presnosť, vhodnosť, koherentnosť. Model je následne doladený tak, aby preferoval výstupy, ktoré sú hodnotené ako kvalitné. Využíva sa algoritmus Proximal Policy Optimization (PPO).

4. Obmedzenia a etika
Po ukončení tréningu model už sa neučí zo svojich výstupov ani z interakcií s používateľmi. Neexistuje schopnosť zapamätať si používateľské dáta, pokiaľ k tomu nie je výslovný súhlas. Zabezpečuje sa ochrana súkromia, transparentnosť a zodpovednosť za výstupy.

5. Interakcia s AI: Efektivita a racionalita komunikácie
Veľké jazykové modely nie sú entitami s vedomím, emóciami ani intenciami. Ich výstupy sú výsledkom štatistickej predikcie, nie produktom zámeru alebo zážitku. Z tohto dôvodu je pri komunikácii s AI nevyhnutné udržiavať vecný a funkčný štýl. Používanie nadbytočných formúl ako „ďakujem“, „prosím“, alebo personifikujúcich výrazov nemá žiadny vplyv na kvalitu odpovedí modelu, ktorý nemá kapacitu pre recipročné sociálne interakcie.
Environmentálny a výpočtový aspekt: Každý nadbytočný vstup a výstup generovaný modelom predstavuje zvýšenú spotrebu výpočtových zdrojov (CPU/GPU cykly, pamäť, energetická náročnosť) a príspevok ku globálnej uhlíkovej stope. Odporúča sa preto minimalizovať irelevantné jazykové prvky a formulovať otázky stručne, jednoznačne a vecne.

@rozculena tak to nepoužívajte vôbec a ušetríte úplne. Príde mi humbuk aj tá reakcia na dakovanie

aliaray1
25. apr 2025
@hiro

@aliaray1 "ktore prave toto dakovanie a pod.stoji neskutocne miliony" - no toto tvrdenie som niekde tiez zahliadol. Ale uz vtedy som sa nad tym pousmial. Ludia tam posielaju na riesenia kusy kodu, rozpoznavanie obrazkov s chemickymi vzorcami o analyze DNA, davaju ulohy vymyslat hambate basnicky a pesnicky v hip hop style s fujarami - uplne vidim kolko miliard zavitov sa na tych serveroch toci. A potom tu mame tvrdenie ze odpoved na slovo "Dakujem" spali neskutocne miliony... Mne z toho vychadzaju len 2 zavery: a to ze tie ich neuronove siete ci modely maju asi nejaku chybu ked to nevie vygenerovat "Diky" hned na prvej if/then odbocke alebo niekto dost fabuluje.

@hiro ahoj, ano ludia su rozni a tak ako hladaju rozne aj sprostosti v prehliadacoch tak sprosto vedia pouzivat aj AI. O tomto asi ale prispevok autorky nebol ale tema by to bola rozsiahla. AI vratane chatbotov sa daju pouzivat aj na skvele veci a pomoc.

radkaradix
25. apr 2025

My cela rodina zdravime aj dakujeme naprilkad aj parkovacim automatom :D zo srandy.. lebo co ak nas raz ovladnu stroje a v systeme uvidia, ze sme k nim boli vzdy uctivi :D :D

barju
25. apr 2025

@111mimi111 raz som zabudla povedať "prosím" a AI sa na spýtala či čarovné slovíčko nepoznám...https://techsevenpartners.com/ai-etiquette-why-...
Odvtedy si na to dávam pozor a prosím a ďakujem vždy

rozculena
25. apr 2025
@zazka666

@rozculena tak to nepoužívajte vôbec a ušetríte úplne. Príde mi humbuk aj tá reakcia na dakovanie

@zazka666 😂 AI nemá city,nechápeš? Tak ďakuj aj googlu,MK,bankomatu,kávovaru....

zazka666
25. apr 2025
@rozculena

@zazka666 😂 AI nemá city,nechápeš? Tak ďakuj aj googlu,MK,bankomatu,kávovaru....

@rozculena Ale ja to chápem. Ale takisto nechápem tú hystériu, že niekto má potrebu poďakovať. Môžu to robiť nie pre ten stroj, ale pre seba. Môžu mať pocit, že sa rozprávali s človekom. A niektorým, tá prestava môže zachrániť život. Ak pôjdeme do dôsledkov

jamabe
25. apr 2025

Aj ja automaticky podakujem. A dúfam, ze tu niektore uplne neodpali - ale ked mi samoobsluzna pokladna povie "ďakujeme, ze nakupujete v..." odpoviem, ze aj ja ďakujem 🤣🤣.

Strana
z2