icon

Úložiská pre fotografie detí bez mesačných poplatkov

28. feb 2025

Rada fotim deti a rozmýšľam, kde tie fotky bezpečne ukladať. Nechcem už viac platiť za cloude 10€ mesačne a chcela by som ich všetky niekde bezpečne zálohovať. Ďakujem za rady.

Strana
z2
silvike
28. feb 2025

Vsetko mam na disku v PC, prip na ext.disku. Ja cloude vobec nevyuzivam. To ja som na take az prilis asi opatrna. Mat to niekde na nete takto ulozene. Ale tak neviem kolko toho fotis. Mne staci len pc a ext.disk.

autor
28. feb 2025

@silvike áno, to je ďalší dôvod prečo ich chcem z cloudu odstrániť a nahradiť nejakým spoľahlivým úložiskom.

nika23t
28. feb 2025

Ja mám na externom disku, v PC rôzne priečinky a každý rok si dám vyvolať asi 300 fotiek a ukladám do albumov. Moja závislosť už 15 rokov.

majlo1234
28. feb 2025

Mam na cloude. A zaroven sa snazim nemat trilion fotiek😀a kazdy rok par vytlacim do fotoknihy, kdyby neco

hiro
28. feb 2025

Vzdy treba mat 2 zalohy. Jeden zdroj ktory pouzivas a druhy - napriklad ten externy disk ktory raz za tyzden / mesiac zapnes, zalohujes zmeny, vypnes a odpojis od elektriny lebo staci jeden poriadny blesk alebo nieco v sieti a odpali ti to. Samozrejme by bolo este lepsie ho mat ulozeny na inom mieste.

andrea_82
28. feb 2025

Tiez mam v PC, na externom disku (kedysi som napalovala na CD-cka 😃), vytlacene v albumoch a dovolenky a vylety mam vo fotoknihach.

zic
28. feb 2025

1. Nemyslim si, ze fotky deti na nejakom cloude su az tak nebezpecne ich mat (oproti otvorenemu profilu na FB, instaci a podobne)... ten cloud je zase vpoho... i ked by som si tam nedal nepatentovany vynalez, fotky deti beznych ludi su podla mna ok
2. Mozes si kupit vlastne NAS (taky sukromny cloud) - vyjde ta to cca na 500 eur (zalezi aky velky disk chces)... stale to ale bude menej bezpecne ako v dobrom cloude... A teda nikto zatial asi nic lepsie nevymyslel z pohladu cena / vykon (zhori ti dom, pokazi sa ti 1 disk apod).
Lebo aj externy disk alebo cokolvek (aj to NAS) ak budes mat v dome / byte a ten zhori alebo vykradnu ho, tak mas po chlebe... mozes ho skladovat u babky akurat...
Zalezi na levely paranoje a prachov, co do toho chces dat.

joannita
28. feb 2025

Určite si kúp externý disk.

carrot_apple
28. feb 2025

ja som asi staromódna, ale ja si najkrajšie fotky tlačím a mám albumy, krabičky, nieje tých najlepších až tak veľa😂
ostatné máme na disku ale popravde ani raz som ho nepoužila, skôr album keď príde návšteva, mám ručne vyrobené albumy.

euka210
28. feb 2025

Z mobilu 1xrocne presuvam do pc, resp.na externy disk...tam mam vsetky fotky za 14r co sme mali svadbu a potom deti.

simca06022011
28. feb 2025

Mam externy disk, vobec nepouzivam cloud na taketo veci... mobil raz za cas zapojim do pc, fotky presuniem, ak treba vytriedim (a ak sa mi chce) a supnem na externy disk. jeden mam na pracu, jeden mam na sukromne veci. mam tam okrem fotiek, videi aj sukromne dokumenty kadejake, hobby veci...

euka210
28. feb 2025

@carrot_apple aj ja mam 4 albumy...ale prazdne 🤦‍♀️ niet toho, aby som tam nalepila fotky nase a pre deti 🤦‍♀️
Ale kazde dieta ma fotoknihu za prvy rok, tak tam ma chyta nostalgia 🤗

petamich
28. feb 2025

Externy disk + Cloud

dzejsik
28. feb 2025

v mobile, v notebooku, na externom disku a kazdy rok v januari vytlacim vyber z predosleho roka do albumu a mozem povedat, ze kym v elektronickej forme fotky neprezerame vobec, albumy vytahujeme ozaj casto

diewcatqoo
28. feb 2025

Mame na disku a na cloude. Neplatime mesacny poplatok, zaplatili sme jendorazovy poplatok, vraj dozivotny.

zero1
1. mar 2025

klasický disk, nie SSD ale ten pôvodný, magnetický. v dvoch vyhotoveniach. 4TB sa dá zohnať okolo 100€. takže 200 eur. externé disky bývajú drahšie.

e1h
1. mar 2025

Vidím, že veľa z vás používa externý disk. Upozorňujem, že popri optických médiách patria prenosné externé disky k najmenej spoľahlivým dátovým nosičom. Výrobcovia do nich väčšinou osadzujú najmenej kvalitné/spoľahlivé disky a štatisticky majú vysokú poruchovosť. Ak chcete ukladať fotky týmto spôsobom, odporúčam používať minimálne dva rôzne disky, od rôznych výrobcov a ideálne ich mať umiestnené v inej lokalite (pre prípad krádeže, vytopenia, povodne, požiaru, atď.). Samozrejme k tomuto je potrebná aj poriadna dávka disciplíny aby človek pravidelne robil zálohy na oba disky. Moja skúsenosť je taká, že v tejto časti ľudia zlyhajú najčastejšie. Mobil sa pokazí, padne do vody, ukradnú ho, atď. a zrazu posledná záloha je spred dvoch rokov. Vtedy človek prichádza o fotky za dva roky.

Z tohto dôvodu laikom odporúčam ostať pri cloudových službách, aj keď nie sú zadarmo. Taký Microsoft 365 rodinný balík (pre 6 užívateľov) s 1 TB úložiskom na osobu sa dá získať v akcií už od 69 €, bežne za 99 €. To je cena okolo eura na osobu a mesiac a zálohuje sa všetko takmer hneď a hlavne automaticky

Ďalšia možnosť je kúpa vlastného sieťového úložiska, NAS. Odporúčam minimálne dva zrkadlené disky v jednom NAS, ale ideálne je mať 2 NAS zariadeniach v dvoch lokalitách, ktoré sa navzájom zálohujú cez internet, resp. sa dohodnúť s niekým v rodine, že každý bude mať jedno svoje ale zároveň si robíte navzájom zálohy svojich zariadení. Ak to niekto správne nastaví, telefóny si automaticky spravia zálohu fotiek a súborov na domáci NAS a ten zase spraví zálohu dát na druhý externý NAS, stačí mať internetové pripojenie.

Podotýkam, že vyššie uvedené riešenia v prípade zlej konfigurácie nechránia pred napadnutím vírusom alebo zašifrovaním dát na každom zariadení. Na to primárne to slúžia offline zálohy.

tramtada31
1. mar 2025

Nam sa externý disk pokazil. Nechapala som, kvalitná značká, bol pouzity asi len 3x, odložený mimo elektriky, prachu a na vsetkych fotkach sa spravili čiary. Každý rok sa donutim spravit fotoknihy, jedna zostava nám, jedna ide starym rodičom. Ak by jedna domacnost vyhorela, stále zostane aspoň jedna fotokniha s fotkami.. už je to celkom zbierka😀

sonula
1. mar 2025

Disk je rizikovy. Mam cloud a 10e mesacne nie je vela

hiro
3. mar 2025

@e1h Vsetko suhlasim az na to ze pre obycajneho cloveka cloud nie je moc dobre riesenie - vidime to denne ako sa ludia staraju o bezpecnost hesiel a viacfaktorove overenie. Takto priemerny utok prevezme mail, cloud, pomaze, prepise, zakryptuje veci za chvilu. Jedine stastie ludia maju v tom ze pri tych miliardach uzivatelov je mala sanca ze sa stanu vybranou obetou aj oni.

e1h
3. mar 2025

@hiro ono ešte treba dodať, že cloudové úložisko teoreticky má nejakú ochranu proti ransomware a teoreticky tam tie dáta sú aj do určitej miery zálohované. Ak niekto nie je úplný IT analfabet, má jedinečné heslo pre úložisko a k tomu dvojfaktor, tak by to malo byť v pohode. Ale je pravda, že ideálny stav je ak to nakonfiguruje niekto, kto má IT znalosti.

hiro
4. mar 2025

@e1h Ľudia si inštalujú do mobilu bársčo, cez reklamy sa dostanú na hru s guličkami ktorá pri inštalácii rovno pýta prístup na SMS, hovory, to všetko povolia, tá získa prístup k mailom, 2f autorizáciu, v PC sledovací program ktorý odchytáva vkladané heslá a je vymaľované. Vo službe (cloude) zmenený email, heslo, tel. číslo do tramtárie. Vkuse vidíš ľudí ako majú ukradnuté kontá a nevedia sa už k nim dostať.

autor
4. mar 2025

@hiro aj Icloudu sa to týka? Už si videl že niekto prišiel o účet na tejto platforme 😡?

autor
4. mar 2025

@sonula v čom je disk rizikový? Myslím, že treba mať obsah na viac diskoch zalohovaný, ale tiež mám obavy, aby sa mi nepremazali dáta v priebehu rokov.

autor
4. mar 2025

@tramtada31 pekný zvyk. Nakoniec sa vrátime k fotkám. Ako to tu jedna písala, tie fotky si aspoň prezerajú.

autor
4. mar 2025

@e1h ďakujem ti za obsiahlu odpoveď. Napíš mi prosím čo je NAS.

autor
4. mar 2025

@diewcatqoo koľko ťa vyšiel poplatok na doživotné úložisko na cloude? Vieš mi poslať link?

hiro
4. mar 2025

"aj Icloudu sa to týka" - Ano. Ale to nie je tym ze by ta platforma bola bohvieako bezpecna ale preto ze Apple nuti ludi pouzivat/kupovat programy z len ich obchodu a do telefonu si nemozes slobodne naistalovat nieco co najdes len tak na internete. Na Mac pocitaci to tiez nie je povolene bez zmeny nastaveni.

simca06022011
4. mar 2025

@sonula v com je DISK rizikovy? mam disky ktory jeden ma 15rokov a slape ako hodinky.. mam dva.. jeden na pracu, jeden na osobne veci, v zivote som ziadny problem nemala s nimi.

simca06022011
4. mar 2025

autorka ono vyvolavanie fotiek je fajn, ale si pozri kolko fotiek spravite napr. ako rodina za rok, predpokladam, ze to nebudes vsetko vyvolavat a nasledne to vymazes, ci? lebo teda ja si cast fotiek povyvolavam (a figu, nik to nepozera, krabca a par albumov je v kniznici a ked, tak op dovolenke sa to raz pozrie a dost, cize ja vyvoalvam pekne fotky, napr 100 za rok, podla aktivit ake sme mali... ale original a aj ostatne fotky ukladam v elektronickej podobe), ak by som vyvolavala vela, tak to by som musela mat extra kniznicu na to a do dnes sa pamatam ako sme prevadzali stare fotky do elektronickej podoby, po babkach, svokrovcoch, pretoze to boli obrovkse krabice na skladovanie = plus trvacnost samozjreme nic moc.
Za mna disk je najlepsie riesenie. Ja mam WD My passport dlhe roky, jeden stary, jeden novsi a je to pre mna najbezpecnejsie, je zaheslovany, mam tam vsetky dokumenty, pravidelne pracovny pc zalohujem cca kazdych par mesiacov, a osobne veci tak raz za rok... pocitac rad pride o vsetky dokumenty, data, staci fajny virus a clovek sa nedostane uz k nicomu, cloudy = no ak ho nebudes pouzivat do konca zivota, aky je predpoklad, ze napr o 10r sa niekto k tomu dostane a kolko tam bude dat? Vsak za roky sa tam toho neskutocne vela nazbiera. Pre mna cloud ked tak, tak na kratkodobe ukladanie veci.. napr. do roka. A potom prec, inak zbytocne kopa dat niekde "u cudzieho" ulozena.

Strana
z2