icon

Hemoroidy v tehotenstve a po pôrode

8. nov 2025

Ahojte, máte niekto podobnú skúsenosť? Ako to nakoniec dopadlo ? Počas prvého pôrodu mi vyšli hemoroidy, po pôrode ma to naozaj veľmi veľmi bolelo. Následne sa mi z krému ktorý mi na hemoroidy poradili v lekárni zapálilo šitie, dlho sa samozrejme dostal do rany. Celé to bolo veľmi nepríjemné. Následne 4 roky som to mala raz lepšie, raz horšie. Niekedy krvácajú, bolia, niekedy len svrbia, stipu, niekedy je úplný kľud. Pri zhoršení používam detralex a dubovu kôru. Zaberie mi to. Aktuálne sa pokúšame o druhé dieťa, od prvého pôrodu sú 4,5 roka. Akú máte skúsenost ? Zhoršilo sa to v tehotenstve? Viem že vtedy je liečba obmedzena. A čo po pôrode ? Zvažovala som aj laserovu operáciu ale skúsenosti som počula rôzne a tak sa mi do toho úplne nechcelo. Ale zároveň sa bojím že budem mať veľké problémy.

dixitka
8. nov 2025

@anonym_autor ja som to nemala zďaleka také zlé, ako popisuješ ty, proste mi po prvom pôrode zostal malý hemoroid, neboľavý, nekrvácajúci, len mi trochu “zavadzal” (napr. pri utieraní). Pár mesiacov po pôrode som skúsila Faktu čípky, hemoroid zaliezol a bol pokoj. No keď som druhýkrát otehotnela, takmer ihneď to vybehlo von. Hneď, ako sa trochu zväčšila maternica. To tehotenstvo nedopadlo dobre, plod sa prestal vyvíjať už v 6+0, čiže fakt nepatrná zmena stačila na to, aby sa ten hemoroid vrátil. No a teraz som opäť tehotná, v 11. tt a sviňa hemoroid je zasa už dávno vonku 🤷‍♀️ čiže určite rátaj, že sa ti to v tehotenstve zhorší, ten tlak maternice robí svoje… Nekonzultovala si to s odborníkom?

autor
8. nov 2025
@dixitka

@anonym_autor ja som to nemala zďaleka také zlé, ako popisuješ ty, proste mi po prvom pôrode zostal malý hemoroid, neboľavý, nekrvácajúci, len mi trochu “zavadzal” (napr. pri utieraní). Pár mesiacov po pôrode som skúsila Faktu čípky, hemoroid zaliezol a bol pokoj. No keď som druhýkrát otehotnela, takmer ihneď to vybehlo von. Hneď, ako sa trochu zväčšila maternica. To tehotenstvo nedopadlo dobre, plod sa prestal vyvíjať už v 6+0, čiže fakt nepatrná zmena stačila na to, aby sa ten hemoroid vrátil. No a teraz som opäť tehotná, v 11. tt a sviňa hemoroid je zasa už dávno vonku 🤷‍♀️ čiže určite rátaj, že sa ti to v tehotenstve zhorší, ten tlak maternice robí svoje… Nekonzultovala si to s odborníkom?

@dixitka ďakujem veľmi pekne za odpoveď a držím palce v tehotenstve.
Proktologovia odporúčajú operovať, len tam je tá rekonvalescencia vseliak, niektoré skúsenosti sú hrozne čo som čítala. A v tehotenstve sa to aj tak môže vrátiť, nevrátia sa len presne tie čo boli odstránené ale iné na inom mieste sa môžu. A tak nechcem trpieť po operácii a aj tak by som ich v tehotenstve mala. Plus sa tam odporúča dlhšie čakať s tehotenstvom

dixitka
8. nov 2025
@anonym_autor

@dixitka ďakujem veľmi pekne za odpoveď a držím palce v tehotenstve.
Proktologovia odporúčajú operovať, len tam je tá rekonvalescencia vseliak, niektoré skúsenosti sú hrozne čo som čítala. A v tehotenstve sa to aj tak môže vrátiť, nevrátia sa len presne tie čo boli odstránené ale iné na inom mieste sa môžu. A tak nechcem trpieť po operácii a aj tak by som ich v tehotenstve mala. Plus sa tam odporúča dlhšie čakať s tehotenstvom

@anonym_autor ďakujem 🙂 no tak asi už len to risknúť a vydržať… možno to nebude nakoniec také zlé - niektoré masti sa môžu užívať aj v tehotenstve, plus sedacie kúpele… šitie možno tiež nebude pri druhom pôrode nutné a nebude ti to komplikovať situáciu. No a po pôrode prípadne poriešiš tú operáciu. Je to nepríjemné, čo všetko musia ženy vydržať, ak chcú mať deti :( ale aj tak to stojí za to…

gelifil
9. nov 2025

len pretrpiet....preparation H sa moze

kajus_a
9. nov 2025

Ja som to mala po prvom porode hrozne, tiez ako opisujes, potom raz lepsie, raz horsie, nezmizlo uplne nikdy. Druhy porod bol po necelych dvoch rokoch a na pocudovanie ten druhy porod to vobec neovplyvnilo. Ale zostalo to rovnako, raz lepsie, raz horsie, ziadna zmena. Teraz som 7 rokov po druhom porode.