Nevysvetliteľné priberanie a menštruačné problémy po pôrode
Ahojte, mamky,
Idem sa sem trochu vyventilovať a nájsť podporu. Pred pôrodom som vážila 70kg. Moja váha sa, samozrejme, počas tehotenstiev zvýšila, to mi ani neprekážalo. Po 2. pôrode mi váha ostala na 78kg, lenže po troch mesiacoch, v marci, začala postupne z ničoho nič prudko rásť. A v priebehu 10 mesiacoch som pribrala na váhu 92 kg.
Pri druhom pôrode som mala komplikáciu, robili mi manuálne vyberanie placenty. Počas šestonedelia som krvácala nie 6., ale až 10 týždňov. Na prehliadke u gynekologičky bolo vraj všetko ok, urobili mi aj výter. Niekolko týždňov na to som začala špiniť (vrátila sa mi menštruácia, aj pri prvom dieťati to bolo takto skoro). Z výteru u gynekologičky mi vyšiel zápal, ktorý však nebol liečený - gynekologička mi povedala, že je to v poriadku, že tento zápal môže signalizovať prebiehajúcu menštruáciu alebo to, že menštruácia čoskoro príde. Tak som bola ok, veď dôverujem gynekologičke, ona asi vie čo rozpráva.
V apríli prišiel menzes ako mal, aj v máji, no špinila som jeden deň a potom som odrazu prestala mávať menštruáciu. Začala som rýchlejšie priberať. Najviac sa to ukázalo na bruchu. Aby toho nebolo málo, od tej doby, čo mi prestala prichádzať menštruácia, som dostávala stále v strede cyklu horúčky (nie zvýšenú teplotu ale reálne 38,5•C) na jeden/dva dni. Počas toho som mala aj veľmi zle trávenie, nafukovanie. Bývala som veľmi unavená. Veľmi mi aj kolísal cukor (ostalo mi to od tehotenstva). Tie horúčky trvali do októbra a potom prestali. Menzes stále neprichádzal.
Počas tohto obdobia som bol ešte na kontrole u gynekologičky a moja doktorka zahlásila, že je to ok, že sliznicu mám nízko tak menzes nemusím ešte dostať. Stále dojčím, a ževraj je to aj preto. Že niekto nemá menzes po pôrode ani rok (a pritom mi po kontrole po šestonedelí povedala že zápal je predzvesť menzesu…) Ja som však menzes dostala ale prestal prichádzať.
V decembri mi menzes opäť prišiel, ale mala som úplne zvláštny a nepravidelný cyklus. Menštruáciu som mala aj dvakrát za mesiac. Doktorka mi kázala si cyklus zapisovať. Vo februári som už konečne mala normálny cyklus, po 30 dňoch s trvaním 8 dní, no krvácanie bolo strašne silné. Minulý mesiac, v marci, som v čase, kedy by som mala dostať menštruácia, iba trochu špinila počas dvoch dní a potom už nič…
Som z toho zúfalá. Vo svojom vnútrí cítim, že sa so mnou niečo deje. Nechcem hľadať výhovorky, že za moju terajšiu váhu nemôžem, no príde mi to veľmi zvláštne, že sa za také krátke obdobie moja váha rapídne zmení. Aj moje telo.. na tvári vidím, že mám ovisnuté kútiky úst, väčšie ryhy, rednie mi obočie…
Na endokrinológií som pozorovaná, ale lieky neberiem. Myslíte si, že to všetko sa deje kvôli rozhádzaným hormónom, je v mojom tele nejaký problém alebo je to jednoducho fakt, že sa po pôrodoch metabolizmus spomalí?
Napísala som Ti správu.
Za jedno je pravda, že pri dojčení MS nemusí byť (ja som z tých šťastných, čo nemali - pri druhom dojčení dokonca 2.5r), aj vyžrať sa dá na takú váhu za taký krátky čas ALE! Daj na svoju intuitíciu a radšej skús názor druhého lekára
@denkabemommy áno, s tou stravou je to pravda, lenže som mala doteraz rýchly metabolizmus, že aj keď som dajme tomu po prvom pôrode vyjedala koláče z krstín, tak som tak rýchlo nepribrala ako teraz :D tiež sa snažím upraviť si stravu a obmedzovať sladké. Samozrejme, že sa z toho všetkého priberá, len nikdy som za taký krátky čas nepribrala tak rýchlo…

Zaplatila by som si vyšetrenie u iného odborníka, keď svojej dr nedôverujem. Tiež by som jej nedoverovala po tom čo píšeš. Ale skúsenosť nemám, len ak máš nejaký pocit, radšej vyhodiť peniaze ako niečo podceniť.