Prolaps po pôrode
Ahojte vprvom rade odpovede typu chod k doktorovi
si nechajte ďakujem určite pôjdem ale žijeme na Slovensku a doktor ma vezme o 2 týždne aj keď som urgent a neviem ako to je s pohotovosťou vďaka bohu som nikdy nemusela ísť.. tak a k veci som 4 mesiace po pôrode a pri sprchovaní som zrazu ucitila vo vchode do pošvy ako takú guľu vyzerajúcu ako veľká mandla a zvýšil sa mi výtok plus nejaké nevoľnosti. Dočítala som sa že vy to mohol byť prolaps(veľa príznakov sa zhoduje) ale niekde zase píšu že to majú staršie ženy len .. je tu niekto kto si tým po pôrode prešiel a čo mu nato povedali a ako sa to riešilo? Ďakujem vopred za odpovede normálne
@maickamf sestrička ma vysmiala že to určite nemám prolaps .. keď som jej vysvetľovala očo ide
(doktora mám už dávno v pláne zmeniť)
Mohol by to byt, aj navsteva dobreho fyzioterapeuta-sukromnejo plateneho, ktory sa specializuje na panvove dno by pomohla v diagnostike. Pri mensom pomoze fyzioterapia, v niektorych pripadoch len operacia
Áno, mohol by to byť prolaps orgánov malej panvy (maternica, močový mechúr) po pôrode. Ale dá sa to riešiť fyzioterapiou, takže nezúfaj. Gynekológ by ťa mal vziať prednostne na vyšetrenie, keďže si veľmi krátko po pôrode.
Pozri si nejaké videá na youtube. Je tam toho naozaj veľa.
Nenosila si veľmi ťažké veci alebo si nevykonávala ťažšie fyzické práce? Lebo vtedy sa to dokáže dosť zhoršiť. Čiže tomu sa teraz naozaj vyhni.
S pohotovostou je to tak, ze normalne prides na gyn odd po 15tej a tam ta vysetria.
@sovica no najviac ma znepokojuje že už dlhšiu dobu mávam také nevoľnosti ako na začiatku tehotenstva alebo menštruačné bolesti ale dojčím takže menštruáciu nemám je to moje druhé dieťa ale toto som rodila ťažko lebo bolo väčšie a aj šitá som bola až po konečník..nosim iba dieťa ktoré váži 8kg už ale teraz ho nosím dosť často lebo situácia tak pýta .. fyzioterapeuta vyhľadám ďakujem aj cvičím panvové dno len je to veľmi nepríjemné celé
@anavixy Ďakujem za info určite zájdem keď je to takto
prolaps mat mozes,a j ked je to castejsie u starsich zien, no porod a oslabenie panv. dna to moze spustit.
ja som po operacii, vdaka veku mi uz ovno matenricu vybrali. necharakteriovala by som zto ako vleku mandlu, preto si to tak nejak neviem rpedstavit ako to ymslis, krcok je obly a siroky niekolko cm, je pomrne velky v porovnani s mandlou.
vytok moze byt aj z toho, tiez nejake tie bolesti, ale ja osobne som ziadne bolesti nemala a to som mala uz zavazny prolas.
este mi napadlo,a k si par mesiacov po porode, mozes mat skor polyp ja som mala v jazve polypy.
nic z toho nei je akutne, ale teda je tu fakt, ze nevies presne co to je, rpeto je to treba najskor identifikovat.
Ak nosíš denno-denne 8kg dieťa, tak sa to tým mohlo zhoršiť. A teda píšeš, že si mala aj ťažší pôrod a väčšie dieťa - to s oslabením panvového dna vždy súvisí. Určite by ťa mal vyšetriť gynekológ a potom následná fyzioterapia pod dohľadom. Cvičiť treba pravidelne a cviky vykonávať správne. Držím palce🍀
@majamat mandlu som napísala výzorom že je to oblé ako píšeš a napisala som že je to väčšie len že to tak ako keby vyzerá lebo neviem k čomu inému by som to prirovnala..o polype som tiež čítala ale tie priznaky sú iné
@sovica Ďakujem za odpoveď to cvičenie určite mám v pláne
Podľa popisu môj stav vyzeral rovnako a bol to prolaps pošvových stien. Nebol to urgent stav…
Mne sa to objavilo po šestonedelí, mala som 40 rokov. Doktor to sledoval a po skoro 2,5 roku som šla na operáciu. Po ďalšom roku sa mi to vrátilo, takže ma čaká reoperácia… Odporúčam nájsť si čo najskôr gynekologickú fyzioterapeutku a popracovať na svaloch panvového dňa, možno sa ti podarí vyhnúť operácii.
Väčšinou to majú staršie dámy, alebo aj mladšie s oslabeným panvovým dnom. Zle je, keď už máš inkontinenciu, či už moči alebo stolice, ale aj s tým sa dá ešte často niečo robiť vraj aj bez operácie.
ok, vysetrenie je urcite dobre absolvovat a nasledne fyzio. neviem kolko mas deti, ale ak by si chcela druhe dieta, tak sa ti prolaps pocas dalsieho tehu moze zhhorsit. co som citala, nijak extra rizikove to nie je. nie som si ista, ale pri vaznom prolapse tehu asi mozno bude treba ukoncit aj sekciou, lebo tie vazy, co su tam mozu byt porodom este viac poskodene. udajne pri vyssom stupni tehu nie ej riziko, lebo bruhco ide dopredu, vytrca akoby z tej lunie netehotenskeho brucha a preto neklesa uplne dole
u mna bol prolaps rozsiahly, maternica uz musela vona urobili mi plastiku posvy. pociatocne stadia sa daju zlepsit cvicenim, no pokrocile stadium uz nie.
Otrasny pristup.
Ako moze sestricka takto odbit pacienta?
Po pôrode sa mi objavil prolaps pošvojej steny, trčalo mi tak von, že sa mi o to šúchali gaťky, veľmi to bolelo. Každé kýchnutie alebo kašlanie znamenalo pocikanie sa. Stalo sa to 4 týždne po pôrode, išla som do nemocnice, kde som rodila. Vyčkala 2 hodiny, tam ma vysmiali a poslali domov. Vraj čo riešim, veď som po pôrode (dosť ťažkom). Cvičiť som nemohla, asi pol roka ma boleli brušné svaly. Do roka sa to stiahlo za vnútorné pysky, čo je myslím 2 stav z 3. Pozerala som si kegelove cviky, ale netrúfam si ich cvičiť sama, nakoľko ich nesprávnym cvičením si vieš uškodiť.

Myslim, ze toto je dost akutne, aby ta gynekolog vzal skor ako o 2tyzdne.
Rano tam zavolaj.
S tymto by som urcite necakala.