icon

Skúsenosti s veľkou bolesťou a tlakom po pôrode

sara8h
15. dec 2025

Ahojte maminy, prosím o skúsenosti 🙏

Som čerstvo po pôrode vyvolávaním oxytocínom (rýchly priebeh, prasknutie vody, tlačenie bolo dosť náročné)necítila som tlaky a bola som dosť šitá – zvnútra aj zvonka. Okrem toho mám aj hemoroidy (zlatú žilu) a momentálne cítim veľký tlak a bolesť hlavne v konečníku. Sedenie je veľmi nepríjemné.
Aj v klude to boli
Chcem sa spýtať:
• mali ste niektorá takúto bolesť a tlak v konečníku po pôrode?
• kedy sa vám to začalo zlepšovať?
• pomohla vám chôdza alebo skôr ležanie?
• po koľkých dňoch/týždňoch ste sa cítili aspoň trochu normálne?

Viem, že každý pôrod je iný, ale veľmi by ma upokojili vaše skúsenosti, lebo teraz mám pocit, že sa to nikdy nezlepší 😔

Ďakujem každej, ktorá sa ozve 🤍

anonym_81c11b
15. dec 2025

@sara8h ako by si moj porod opisala, ruptura 3 stupna a tlaky som mala asi 2 mesiace po porode. Na take dojcenie ani oddych som nemala cas, kedze som na vsetko bola uplne sama a musela som byt nonstop v pohybe. Takze neviem, ci by mi pomohol ten oddych ak by bol v tom case mozny. Da sa si dat vysetrit panvove dno a konecnik, aby sa vylucila zdravotna komplikacia. Mne to robili v nemocnici.

anonym_b594ab
15. dec 2025

@sara8h, mala som to podobne. Nesedela som skoro vôbec, len v aute s popôrodným vankúšom (a slzami v očiach). Veľmi mi pomáhali studené sprchy, cca po 3 týždňoch som si uvedomila, že je to o čosi lepšie. Tesne pred koncom šestonedelia som si už vedela sadnúť. Chodila som každý deň na prechádzky a doma som ranu čo najviac vetrala. Chcela som aj repíkové kúpele, ale k tým som sa nedostala..
Držím prsty. 🙂

226lenka
15. dec 2025

Ahoj, podobný priebeh pôrodu ako ty som mala aj ja. Tiež som mala po pôrode zlatú žilu. Dvakrát denne som si dávala čipok aj krém, zo začiatku to pomáhalo, mi to uľavilo od bolesti aj svrbenia, potom už prestal zaberať Nevedela som sedieť, a ísť na veľkú, no ja som vrieskala na tom záchode. Bola som už rozhodnutá že pôjdem s tým na chirurgiu, ale po 2,5 mesiacoch mi zlatá žila zmizla.

joesvk
15. dec 2025

Sprcha aspoň 5 x denne a hlavne "tých miest ".Trochu sa mi uľavilo potom ,keď povypadovali stehy .Bez čipka som na stolicu ísť nemohla. Dokonca aj 1.krát na veľkú po pôrode som išla do sprchy.

anonym_9f48ab
15. dec 2025

drz sa, je to narocne popri babatku takto trpiet, moje sestonedelie kvoli tomu trvalo 6mesiacov, pomohol iba cas nic viac. A na sedenie mi obcas ulavil taky ten vankus (kruh a v strede diera), najlepsi ale bol az po case ked sa trosku vysedel a zmakol

nikolka232
15. dec 2025

Ahoj. Zažila som si to. Čo najviac som sa snažila ležať, vetrať ranu. Alebo stáť a chodiť, sedieť minimum zo začiatku. Cikať som chodila do sprchy, po veľkej som taktiež hneď utekala do sprchy a používala sprej Cicatridina a chladivé vložky. Pred veľkou som si dávala glycerínový čípok a natierala krémom, aby sa mi nezhoršili hemoroidy. Po viac ako šestonedelí som bola na gyn.fyzio, kde mi pouvoľnovala stuhnuté svalstvo okolo šitia. Bola som 2x. Odvtedy ma nič nebolelo…
Držím palce, každým dňom to bude lepšie a lepšie ❤️

anonym_965e47
15. dec 2025

Joj súcitim s tebou. Pamätám si aké veľmi neprijemne to bolo. Skúsila som toľko vecí a pomohlo mi veľa veľa vetrať, to zabralo úplne najlepšie. A ak som už musela sedieť tak mi pomohlo obyčajné detské koleso na plávanie. Inak len oddych a čakať, ono to prejde.

anonym_3eb9b3
15. dec 2025

@sara8h Kolegyňa má zlatú žilu a začala užívať detralex. Po týždni užívania ju prestala bolieť. Vie že je to na kŕčové žily ale niekto jej to poradil, lebo už bola zúfalá. Skúšala aj dubovú kôru aj rôzne iné produkty na zlatú žilu. Neviem či to môžu užívať dojčiace matky.

anonym_843610
15. dec 2025

@sara8h podelím sa aj o moju skúsenosť...môj prvý pôrod bol veľmi náročný, neotvárala som sa, dávali mi tiež oxytocín, bola som veľmi slabá, ubolená, nevládala som...počas tehotenstva som trpela hemoroidmi a keď mi robili klystír pred pôrodom, veľmi mi to tam poranili, krvácala som zo zadku, nevedela som, čo ma viac bolí...šili ma dosť dlho, to som extrémne cítila...no bola to pre mňa jedna katastrofa a trvalo takmer rok, kým som sa z toho úplne dostala...dovtedy som pociťovala bolesť pri sedení a samozrejme pri styku, celé to prestalo až vtedy, keď som dostala prvý menzes a akoby som sa tam dole "očistila"... mávala som aj taký divný výtok, musela som tam mať nejaký problém, ale u gynekologičky bolo vraj všetko v poriadku na kontrolách...druhé tehotenstvo bolo úplne iné, hemoroidy sa po pôrode hneď stiahli, dole ma po šestonedelí nič nebolelo, cítim sa akoby som ani nerodila čo sa týka toho tam dole.. držím palce, nech to čím skôr prejde

domka222
16. dec 2025
@anonym_3eb9b3

@sara8h Kolegyňa má zlatú žilu a začala užívať detralex. Po týždni užívania ju prestala bolieť. Vie že je to na kŕčové žily ale niekto jej to poradil, lebo už bola zúfalá. Skúšala aj dubovú kôru aj rôzne iné produkty na zlatú žilu. Neviem či to môžu užívať dojčiace matky.

@anonym_3eb9b3 mne pri dojčení detralex vôbec neodporučili
@sara8h po pôrode som si nemohla sadnúť poriadne cca 2 týždne. Doma väčšinou na gauči som ležala na boku. Po každej toalete sprcha a na zlatú žilu som používala masť faktu s kombináciou s čapíkmi. Popôrodné nohavičky som používala aj doma.

michaela329
16. dec 2025

Ja som bola hodne šitá, ale rana sa mi hojila našťastie pekne - čistá voda alebo rosalgyn po potrebe, cicatridina a chlorophyl sprej, plus non stop som vetrala. Kamarátka však mala aj zlatú žilu, používala čipky, krém a sedávala v dubovej kôre, keď už sa jej dalo. Ale teda trvalo to dlhšie ako moje hojenie. Keď po šestonedelí pôjdeš na kontrolu, určite konzultuj s Dr - aj skôr, ak to bude zlé.