Je maďarský jazyk potrebný na vysokoškolské štúdium?
Je potrebné na tento odbor na vysokej škole maturita z maďarského jazyka? Ak mám zo slovenského jazyka, tak to nie je možné?
@zeroz mna len zaujima, ze co k takemuto niecomu vedie cloveka, ked k madarcine nema absolutne ziaden vztah 😂 to je strasne zaujimave pre mna. to akoze klobuk dolu. a potom zisti, ze je to jeden hnusny jazyk a dovidenia, vysoka skola. 😀
@henrikir tak môže sa stať, že daný človek je z bilingválne rodiny, rozpráva po maďarsky aj po slovensky a ma teda cez rodiča vzťah k maďarčine aj ku kultúre, ibaže ho zapísali do slovenskej školy a teda tým pádom nematuroval z maďarského jazyka.
@henrikir tak môže sa stať, že daný človek je z bilingválne rodiny, rozpráva po maďarsky aj po slovensky a ma teda cez rodiča vzťah k maďarčine aj ku kultúre, ibaže ho zapísali do slovenskej školy a teda tým pádom nematuroval z maďarského jazyka.
@bolarazjedna Áno, to je môj prípad.
@bolarazjedna lenze ja som reagovala na to, co pisal zeroz 🙂 ze jeho kamaratka sla studovat madarcinu a v zivote ten jazyk nepocula 😀 to ma celkom zaujalo.
@anonym_autor ja som celkom nepochopila otázku. To ideš študovať vš do Maďarska , či ako? A si Slovenka?
@bolarazjedna Áno, to je môj prípad.
@anonym_autor ideš študovať maďarský jazyk, alebo niečo v maďarskom jazyku? A ak maďarský jazyk, tak je rozdiel, či ho študuješ ako cudzí jazyk alebo ako materinský.
@anonym_autor ja som celkom nepochopila otázku. To ideš študovať vš do Maďarska , či ako? A si Slovenka?
@bielasovicka Tu na Slovensku. Je odbor Učiteľstvo Maďarského jazyka a literatúry. Som zvedavá na to, že či je možné prijatie aj bez maturity v tomto jazyku, ale asi sa informujem rovno na škole.
@bielasovicka nejde to pochopiť, lebo úplne prepísali názov témy.
@bolarazjedna lenze ja som reagovala na to, co pisal zeroz 🙂 ze jeho kamaratka sla studovat madarcinu a v zivote ten jazyk nepocula 😀 to ma celkom zaujalo.
@henrikir
A nemusí mať z toho jazyka minimálne úroveň B2?Lebo na vysokej sa pokračuje ďalej a neučí od začiatočníka.Výnimkou je možno aj to neviem isto možno nejaká latinčina s ktorou sa bežne človek nestretne.
@anonym_autor myslim ze moja kamoska co studovala historiu mala madarcinu na VS na Trnavskej Uni- bolo to ale v roku pane pred 25r, netusim ci teraz nieco take maju...oni ju vyuzivali pri prekladoch nejakych historickych textov. ...a potom mozes is do Komarna studovat na madarsku UNI, alebo nejaku madarcinu na pedagogickej...inac ti netreba
Len tak som klikla na predmety a hneď v prvom ročníku je morfológia, dejiny maďarskej literatúry a podobne, tak si myslím, že to nie je pre začiatočníkov.
@bielasovicka nejde to pochopiť, lebo úplne prepísali názov témy.
@anonym_autor ked som ja studovala pred 20 rokmi, nie, neboli prijati studenti z sk maturitou, toboz, ak neboli bilingvalni. Ale mozno sa to uz zmenilo....🫣🫣
Nechapem, preco by chcel ist niekto studovat vysoku skolu jazyka, ktory vobec neovlada. Myslis, ze za 5 rokov sa nauci ten jazyk tak, ze ho a v nom moze potom vyucovat?
Madarcina ma skoro taku tazku gramatiku ako slovencina, ak aj nie tazsiu
@anonym_dd40e2: Ja zas nechapem, preco si neprecitas co pise autor: ze je z dvojjazycnej rodiny, teda madarsky vie. Len z nej nema maturitu.
@bielasovicka Tu na Slovensku. Je odbor Učiteľstvo Maďarského jazyka a literatúry. Som zvedavá na to, že či je možné prijatie aj bez maturity v tomto jazyku, ale asi sa informujem rovno na škole.
@anonym_autor jasne, už to chápem 😉

@anonym_autor nie... Kamarátka z Oravy tam išla študovať a maďarčinu v živote ani nepočula.