icon

Robil niekto SCIO testy?

9. dec 2025

Rozmýšľam nad štúdiom slovenského jazyka, kde je potrebné urobiť SCIO testy. Robil niekto z vás?
Bolo to ťažké?

anonym_a5fa56
9. dec 2025

robila dcéra min. rok, ale na inú vš.

seaty548
9. dec 2025

@anonym_autor robil som všeobecné študijné predpoklady (VŠP). Vyžaduje sa nejaká čitateľská gramotnosť a analytické myslenie. Rozhodne netreba podceniť prípravu. Na internete je plno dostupných testov a tutoriálov, takže sa treba naučiť všetky typy úloh a potom ich dokázať správne a čo najrýchlejšie vypočítať, aby bolo dosiahnuté čo najlepšieho výsledku hneď a nemusel/la si za veľa peňazí platiť viacero termínov. Čo sa týka potrebnej hranice percentilu, tak každá škola to má inak a tieto hranice z minulých rokov sa dajú väčšinou dohľadať na stránkach školy. Ja som na moju fakultu v ČR potreboval percentil aspoň 80, ale poznám odbory, kde je aj 90 málo. Potom sú však aj fakulty, či už v ČR alebo na Slovensku, kde stačí len 50 alebo ešte menej. Znova však opakujem, že netreba podceniť prípravu, pretože poznám aj ľudí, ktorí to spravili na percentil 8 alebo 15, a to teda nemá žiadny význam tam vôbec chodiť. Dá sa písať aj z domu online s kamerou alebo v rôznych mestách prezenčne (tak som to písal ja).