icon

Ako sa obliecť na Téryho chatu v septembri?

1. sep 2025

Ahojte
Skúsení turisti poraďte ako sa obliecť na túru na Téryho chatu polka septembra, počasie vyzera byť priaznivé.Kraťasy a pribaliť dlhé? Ide mi o deti 11, 12.
Ďakujem

martinka17
1. sep 2025

Idete na vysokohorskú túru v septembri - takže rátaj aj s možnosťou sneženia. Ja som zažila sneh na Téryho v júli.

biba_18
1. sep 2025

keď ideš do TA3 na vysokohorskú túru, musíš mať v ruksaku všetko... a je jedno či je to jar, leto alebo zima ...

biba_18
1. sep 2025

najlepšie je mať funkčné veci, špeciálne na turistiku, ktoré sú ľahké ale vysokoúčelné ...

wade
1. sep 2025

Este je skoro povedat, ake pocasie bude o dva tyzdne. Ale v kratasoch by som asi nesiel. Aj kvoli skalam maju decka vacisnou dlhe nohavice. Hlanve ciapku / buffky, nepremokavu / neprefukavu bundu, funkcnu mikinu. Aby ste sa vedeli vrstvit. Hlavne hore - budete spoteni po ture a moze tam byt uz celkom sviezo a vietor (teoreticky aj sneh). A vyrazit skor rano, nie o 11 🙂

biba_18
1. sep 2025

@wade prosimťa, na terynku je skoro povedať aké bude počasie aj keď už budeš stáť pod hangom 😂 obrazne ...

martinka17
1. sep 2025

ináč verím, že máte každý kotníkové turistické topánky. Nie členkové a už vôbec nie tenisky.

biba_18
1. sep 2025

@martinka17 kotník a členok je to isté ... ale hádam pochopila 🙂

martinka17
1. sep 2025
@biba_18

@martinka17 kotník a členok je to isté ... ale hádam pochopila 🙂

@biba_18 členkové som myslela ako klasické tenisky, pod kotníky. ale máš pravdu 🙂

viestta
1. sep 2025

v septembri v Tatrach rataj s kazdym pocasim, aj ked zvycajne byva najstabilnejsie, prijemne, slnecne. Takze oblecenie podla toho ako to bude rano vyzerat a do ruksaka nabalit to co bude treba ak sa pocasie zmeni. Najdolezitejsie je mat dobru obuv do vysokohorskeho terenu

goodidea
1. sep 2025

@anonym_autor ja by som si pozrel večer predpoveď na ten deň, a ráno by som si pre istotu pozrel ešte raz predpoveď...zobral by som si spodok nejaké nohavice(nie kraťasy) tričko .. a do batohu mikina, pršiplášť alebo niečo dažďu a (ideálne)vetru odolné... A na prezlečenie aspoň jedno tričko ešte..a čiapka do batohu keby fúkalo

anonym_3a5f1b
1. sep 2025
@martinka17

ináč verím, že máte každý kotníkové turistické topánky. Nie členkové a už vôbec nie tenisky.

@martinka17 s tymto si dovolim nesuhlasit. Mam trailove topanky, ako botasky, a je to pre mna ta najlepsia vec do vysokohorskeho terenu. Citim, kam stupem, su protismykove, krasne drzia na akomkolvek povrchu (kamene, kamienky, strk, …)
Mala som aj klasicke turisticke (kotnikove) a pre mna to bolo hrozne, noha nepohybliva, necitila som povrch podo mnou.. a to som uz teda v horach pochodila dost..
ja len tak mimo temu, ze tie kotnikove turisticke nemusia vyhovovat kazdemu

martinka17
1. sep 2025
@anonym_3a5f1b

@martinka17 s tymto si dovolim nesuhlasit. Mam trailove topanky, ako botasky, a je to pre mna ta najlepsia vec do vysokohorskeho terenu. Citim, kam stupem, su protismykove, krasne drzia na akomkolvek povrchu (kamene, kamienky, strk, …)
Mala som aj klasicke turisticke (kotnikove) a pre mna to bolo hrozne, noha nepohybliva, necitila som povrch podo mnou.. a to som uz teda v horach pochodila dost..
ja len tak mimo temu, ze tie kotnikove turisticke nemusia vyhovovat kazdemu

@anonym_3a5f1b ty si skúsený turista a vieš s a pohybovať v terene, tvoje topánky isto nestali 30 eur a sú kvalitnejšie ako mnohé kotníkové typu Adidas a podobne "značky". Autorka nie je skúsený turista, ináč by táto otázka na fóre nikdy nepadla.

anonym_3a5f1b
1. sep 2025
@martinka17

@anonym_3a5f1b ty si skúsený turista a vieš s a pohybovať v terene, tvoje topánky isto nestali 30 eur a sú kvalitnejšie ako mnohé kotníkové typu Adidas a podobne "značky". Autorka nie je skúsený turista, ináč by táto otázka na fóre nikdy nepadla.

@martinka17 jasne, mas pravdu. To som si neuvedomila. Beriem spat 😇

biba_18
1. sep 2025

@martinka17 a čo máš proti adidasom, mám terrexy a sú super. aj keď na skaly si beriem radšej meindl, ale na bežnú turistiku sú fajn…

lina169
1. sep 2025

Terynka a cesta k nej je moja srdcovka, najkrajšia krátka túrka, keď sa chcem zrelaxovať a prebehnúť, takže chválim výber 🙂
pozri si deň predtým počasie, napríklad Meteoblue, tam si môžeš vyhľadať aj priamo Téryho chatu
Ak budete štartovať skoro ráno, napríklad okolo šiestej, zvolila by som funkčné tričko, dlhé alebo 3/4 legíny, do batohu mikinu a vetrovku do dažďa s dobrým vodným stĺpcom, ak nemáš, aspoň pončo do dažďa. Potrebuješ jedno tričko na prezlečenie, rýchlou chôdzou do kopca sa spotíš.
Hore je vždy chladnejšie a často tam fúka, ale ten vzduch a výhľady od chaty stoja za to 🙂
Pre deti to isté, dostatok vody a nejaké ovocie a niečo pod zub.
Vezmi si malú lekárničku, kde dáš náplaste pre deti, keby niečo.
Čo sa týka topánok, ja nosím nízke trailové Scarpa alebo bežecké trailovky, podľa toho, či sa ideme relaxačne prejsť alebo pobehnúť.
Ak si rekreačná turistka, odporúčam vysoké turistické topánky a hlavne deťom, Veľký Hang je plný veľkých skál.

martinka17
1. sep 2025
@biba_18

@martinka17 a čo máš proti adidasom, mám terrexy a sú super. aj keď na skaly si beriem radšej meindl, ale na bežnú turistiku sú fajn…

@biba_18 pre mňa je to "značka", ktorá má zlú históriu, a ktorú nosí každý, kvalita priemerná, nekupujem z princípu.

kp7333
1. sep 2025

Boli sme v auguste v Tatrach, dolu v Lomnici bolo 30 stupnov, hore na Lomnickom sedle menej ako 20, fukalo. Cestou na lanovku zo Skalnateho na Lomnicke sedlo sme si obliekali dlhe gate, flisove bundy a na to neprefukave tenke vetrovky s kapucou, aby nas neprefuklo. Takze treba sa obliect vrstevnato. Co sa obuvi tyka, dnes uz aj nizke turisticke topanky mavaju spevnenu a vyvysenu oblast clenku. Dolezita je protismykova podrazka a na jesen aj nepremokavost.

biba_18
1. sep 2025

@martinka17 ak nekupuješ ako vieš aká kvalita? 🧐 a v podstate v pohode, je mi to jedno…

martinka17
1. sep 2025
@biba_18

@martinka17 ak nekupuješ ako vieš aká kvalita? 🧐 a v podstate v pohode, je mi to jedno…

@biba_18 mala som pár kusov, žiaden zázrak sa nekonal.

goodidea
1. sep 2025
@biba_18

@biba_18 terrexy sú na turistiku topka,lepšie som nemal

goodidea
1. sep 2025
@kp7333

Boli sme v auguste v Tatrach, dolu v Lomnici bolo 30 stupnov, hore na Lomnickom sedle menej ako 20, fukalo. Cestou na lanovku zo Skalnateho na Lomnicke sedlo sme si obliekali dlhe gate, flisove bundy a na to neprefukave tenke vetrovky s kapucou, aby nas neprefuklo. Takze treba sa obliect vrstevnato. Co sa obuvi tyka, dnes uz aj nizke turisticke topanky mavaju spevnenu a vyvysenu oblast clenku. Dolezita je protismykova podrazka a na jesen aj nepremokavost.

@kp7333 veď ale to je v Tatrách normálne 🙂 teplota vietor zrážky su úplne iné od výšky 1500mnm...to je iný svet

goodidea
1. sep 2025

Viete čo je najdôležitejšia vec na vysokohorsku turistiku? ..dobrý batoh

mirage
1. sep 2025

chudence moje deti, ktore presli Rysy, Krivan, Rozsutce a pod v clenkovych (kotnik je cechizmus) z Decathlonu..