icon

Ako zdolať túru na Rysy pre neturistov?

16. aug 2025

Ahoj. Niesom s priateľom pravidelný turista, no silovo cvičíme. V tatrach sme naposledy boli na skalnatom plese. Aké je to s rysmi? Za ako dlho sa dajú zvládnuť v ľahkom tempe? Pripadne odkial začať, dakuem.

anonym_6cc7d9
16. aug 2025

@anonym_autor cca 5 hodin smerom hore pre beznych laikov.
5 hodin zo Strbskeho plesa hore na Chatu na Rysoch.

cca 3 hodiny zostup dolu k Strbskemu.

treba od chaty odist smerom dolu teda najneskor 3 hodiny pred zapadom Slnka!!!

Neviem, kolko trva od chaty este kustik vyssie na Polske hranice. Mozno hodina.

ibrunova
16. aug 2025
@anonym_6cc7d9

@anonym_6cc7d9 na chate píšu, že hodina, voľne je to možno 1.30
a len taká mini oprava, nie je to chata na Rysoch, ale pod Rysmi, aby ti niekoho nepomýlilo.

caramellka
16. aug 2025

@anonym_autor My sme išli z Popradského plesa, auto sme parkovali tam ako je zastávka TEŽ a na chatu pod Rysmi to bolo okolo 4 hod. a bola s nami aj 12ročná. Z chaty na Rysy cca hodina+.

btus
Autor odpoveď zmazal
sevrin
16. aug 2025
@anonym_6cc7d9

@anonym_6cc7d9 presne, tiež som to dal 5 hodín tam a 5 hodín späť. Bola to riadna túra.

deti95060810
16. aug 2025

kto má menšiu kondičku tak má problém. nie je to jednoduchá a ľahká túra.

deedol
16. aug 2025

ako pisu ostatni, hore ako-tak za tych 5h, dole sme isli polskou stranou a to bolo peklo na kolena a trvalo to viac ako 5h. takze to moc neodporucam 🙂

mofa
16. aug 2025

Nie je to nic strasne. Ked cvicite mate kondicku. Tam chodia ludia ako ja co tam vyjdu len silou vole😂naplanuj si to na cely den. Podla pocasia. Svojho casu pred rokmi som dokonca stihla do nocnej este ist. Zvladnete to.

horalkaaa
16. aug 2025

Ak si netrufate na vystup a zostup v jeden den, prespite tam. My sme to riesili takto a vecer tam bol velmi prijemny. Nacerpali sme silu a rano pekne zisli dolu 🙂

elenajezova
17. aug 2025

Ja keď som išla prvý krát na Rysy, tak u mňa fungoval taký úžasný adrenalín, že som hore doslova "vyletela"a zdalo sa mi to ako malina, ako "po rovine". Ale ja som spala na chate pod Rysmi. Tešila som sa na tento zážitok a veru bolo to super. Pán Beránek nám robil spoločnosť aj pri večeri aj pri raňajkách. Pri večeri sa svietilo len petrolejkami, hralo na gitare, spievalo. No paráda...a ráno sme išli na Rysy a bola NÁDHERNÁ INVERZIA. No zážitok na celý život. Druhý krát sme tiež spali na chate pod Rysmi a to bolo tiež super...len druhý krát sme boli hneď na začiatku júla a od chaty po sedlo Váhy sa tiahlo súvislé snehové pole. Takže to som dievčatká nepustila na také dosť nebezpečné pole. Takže vtedy sme sa na Rysy nedostali. Najlepšie je tam ísť tak koncom júla, august, možno ešte trochu september. Teda môj názor...

elenajezova
17. aug 2025

A nie je na chate voda, elektrina, žiadny signál. Ani telefónny, ani Wifi...WC tiež nie je na chate, len taký kúsok od chaty...taký úplný relax, odrezaný od zvyšku uponáhľaného sveta...🤣

btus
Autor odpoveď zmazal
btus
Autor odpoveď zmazal
deedol
17. aug 2025
@btus
Odpoveď bola zmazaná

@btus pacilo sa aj nam, len muz kvoli tym ich “schodom” nadol z kusov kamena skoncil na injekciach do kolena. A pamatam si, ze sme sli dlhsie ako ukazovali rozcestniky.

elenajezova
17. aug 2025
@btus
Odpoveď bola zmazaná

@btus
Je mi to jasné. Ale nemám s nimi skúsenosti...aj tak by som sa bála. Keby som veľmi chcela, dali by sa aj požičať či kúpiť na chate...ale radšej sme to vzdali .

anonym_83bcf0
17. aug 2025

@anonym_autor nechceš niečo ľahšie?🤣

autor
17. aug 2025
@anonym_83bcf0

@anonym_autor nechceš niečo ľahšie?🤣

@anonym_83bcf0 prečo by sme mali chcieť niečo ľahšie?

btus
Autor odpoveď zmazal
autor
18. aug 2025
@btus
Odpoveď bola zmazaná

@btus a čo že sme nepravidelní turisti? Kondičku obaja máme lepšiu ako niekto kto chodí niekam každý víkend

btus
Autor odpoveď zmazal
autor
18. aug 2025
@btus
Odpoveď bola zmazaná

@btus len no, teba tu otazku nikto nepoložil. 😀 ďakujeme