icon

Bio farma - Stupava

x_shushu_x
23. feb 2014

Ahojte maminky, viem, že o tejto farme je tu dosť veľa príspevkov, no ani preštudovanie všetkých mi nepomohlo dať dokopy všetky info, ktoré by sa mi zišli 🙂. Vedeli by ste mi teda poradiť (tie maminky ktoré už majú skúsenosť alebo aspoň info). Ako majú otvorené teraz vo februári? Koliba a pekáreň píšu cez zimné mesiace od 11:00. Ale čo prístup ku zvieratkám? Pušťaju aj skor alebo až o tej 11:00? Píšu, že zvieratká je zakázané chytať. Naozaj sa prídeme iba popozerať ako do ZOO? Plus privítam každý názor a skúsenosti s návštevou tu, budem vďačná a prajem pekný víkend 🙂..

marylis
23. feb 2014

@x_shushu_x Co sa tyka otvaracich hodin, to neviem, asi najlepsie je si tam zavolat. Zvierata sa chytat nemozu, ale su tak skoro na volno. Napriklad kone sa daju pohladkat, aj kozy, ovce. Zajace a morcata sa nedaju, tie su v klietkach, prasiatka neviem, kto by chcel hladkat, ani diviaka 😅 Potom su tam husz, kackz a somar, ktory kuse. Je tam aj upozornenie, aby sa nehladkal. Psik sa tiez da pohladkat a aj macicky, co tam maju. 😉 Urcite odporucam ist, no cez obed tam byva cela Bratislava, cize sa nam uz viackrat stalo, ze sme na stol museli cakat 🙂 Vonku su rozne preliezacky pre deti.

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@marylis Dakujem 🙂....doobeda sme to uz vzdali, no rozmyslam, ze ked sa mala vyspi, poobede by sme sli...stale hladam nieco zmysluplne kam sa vybrat :o/..

sissy27
23. feb 2014

@x_shushu_x ono treba si uvedomiť, že je to farma, nie ZOO... tie zvieratá sú v prvom rade hospodárske, úžitkové, sú chované pre mlieko, mäso, atď, nie pre deti na hladkanie, takže to aj tak vyzerá... nie sú v 100% výstavnom stave takže to môže pre mestkého človeka vyzerať, že sú zanedbané či nedajbože týrané a v nevyhovujúcich podmienkach... k niektorým je aký-taký prístup a dajú sa pohladkať, ale ani jedno zo zvierat sa k vám nepohrnie pre to pohladkanie 🙂 oficiálne to ani dovolené nie je, ale pracovníci farmy to mlčky tolerujú, inak by asi nerobili nič iné, len odháňali deti a ich rodičov od zvierat... btw. aké zvieratko si môžeš pohladkať v zoo? 😅 tiež mám dojem, že žiadne... je to skôr o tom, aby si deťom mohla ukázať, na čo nám takéto zvieratká slúžia, čím sa kŕmia, ako funguje farma, čo všetko treba urobiť, kým sa k nám na stôl dostanú bryndzové halušky...
každopádne my tam chodíme radi, aj kvôli jedlu aj kvôli prostrediu...

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sissy27 v mini ZOO pod kolibou si mozes chytit vsetky zvierata----kozicky velku aj malu, ponika mala vzdy rada pohladka po nose, cinske prasiatko za nami futasi, koza po mne skace- takisto aj ovecka je tam na volno a ja som si po 23 rokoch prvykrat mohla obchytkat ovciu vlnu, ak teda neratam vankuse a podone vyrobky....a je to ZOO 🙂..myslim si, ze pohladkat si ovecku na bio farme, ktora je za plotom cela od hovienok a blata je iny zazitok ako si ich obzerat v zoo z takej dialky, ze moje slabe oci ledva rozoznaju ake je to zviera...mimochodom v mini ZOO ich vzdy aj krmime 🙂.. nejdem sa tam na tej ovecke vozit a cesat ju, ale ked si ju pozeram, rada by som sa jej aspon dotkla- ten pocit si pamatam uz z dectva- keby im islo len o mliecko a maso, tak by ich nemali takto verejne vystavovat, nie?...Kazdopadne dakujem za info..

sissy27
23. feb 2014

@x_shushu_x mini zoo pod kolibou a biofarma v stupave - už len podľa názvu je to čosi iné 🙂 ak súkromná mini zoo má svoje pravidlá, tak ich môže mať aj farma, ja som mala na mysli klasickú veľkú zoo, tiež tam nemôžeš hladkať zvieratá a tiež sú verejne vystavené, aj keď teda neviem, neboli sme tam sto rokov, tak možno už sprístupnili aj výbeh s medveďmi pre priamy kontakt 😅
a keď ide pri hospodárskych zvieratách o mäso a mlieko a teda nemali by byť "verejne vystavené" - to myslíš, že by mali byť kde? v podzemných bunkroch? ber to tak - ideš niekam ty na návštevu, dodržuj pravidlá... ani keď ideš k susedom na návštevu, tak im neochytávaš veci z vitríny, hoc ich majú "verejne vystavené" ... hovorím, tie zvieratká sa dajú ako tak pohladkať, aspoň niektoré, ale aby si sa neprekvapila, ako jedna mamička, ktorej tam tuším poník či somárik pohrýzol dieťa...neviem, ja som taká čudná, ak si majiteľ či správca niečoho neželá niektoré veci, tak ja to proste rešpektujem, asi má na to svoj dôvod...

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sissy27 a k tomu uvedomovaniu si---velmi dobre si uvedomujem, ze to nie je ZOO, ale farma...aj preto sa informujem ako to u nich chodi a planujem respektovat ich pravidla....nakolko viem, ze mala (po encyklopedickom vysvetleni pre 2 a pol rocnych- na co nam sluzi ovecka, ake mlieko nam dava a ze je vhodne pre ludi, ktori trppia neznasanlivostou laktozy a tak dalej..) si tu ovecku bude chciet chytit a bude jej chciet dat travicku, lebo sa rada stara o vsetko zive- urcite tam nepojdem, ked to nie je povolene- neplanujem zneprijemnit nedelu majitelom, ovečke ani mojmu dietatu 😀 😀 ..

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sissy27 rešpektujem aj ja, preto sa pýtam- ale výklad o porovnaní bio farmy a ZOO asi nebol na mieste :D....aj babička pod tatrami má zvierratá určené na mlieko a mäso- je to super BIO chov nie?....ale nebude ich sprístupňovať verejnosti a deťom a nebude robiť deň otvorenej záhrady pre návštevníkov z BA, keď si neželá aby sa niekto k jej ošípaným priblížil, nie?

sissy27
23. feb 2014

@x_shushu_x ako hovorím, je to oficiálne zakázané, napriek tomu to ľudia robia, resp. pokúšajú sa o to... tie zvieratá nie sú domáci maznáčikovia, takže nie sú ani veľmi krotké v tomto smere, väčšinou čo som si všimla, tak sa uhnú 😀 a niektoré sa pokúšajú ochutnať podávanú ruku 😀 😀 😀
a veru som nepočula o nikom, kto by mal návštevou biofarmy pokazený deň, ale je to asi o postoji konkrétneho človeka... ak vám ide vyslovene o hladkanie zvieratiek, tak mini zoo pod kolibou bude asi lepšia voľba...

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sissy27 vďaka, lepšiu volbu si zvážime 🙂....a moja malá asi bude mať pokazený deň, keď bude chcieť pohladkať zvieratko a nebude moct- je to dieta 🙂. Prajem pekný bio deň 🙂

sarinka2012
23. feb 2014

@x_shushu_x Pridam našu skusenost..my sme hladkali 🙂 ovečky vystrkuju nufačiky cez ohradku,kozičky sa prechadzaju volne a konik prijde rad az k ohrade a necha sa pohladkať 🙂 len pozor na somara,ten kuše :D ale pohladkat sa necha,len treba davat pozor 🙂

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sarinka2012 dakujem 🙂 ... aj @marylis písala, vraj dali upozornenie- je beťár ten somárik 😀 .. A celkovo sa vám páčilo?

sarinka2012
23. feb 2014

@x_shushu_x Ano je tam velka tabula že somar kuše :D to bola sekunda,svokra ho hladkala a len sa otočila na malu co sa medzitym rozbehla za kuriatkami a už ju chňapol 🙂 nič vazne samozrejme,ale tak zaboli 🙂 nam sa velmi paci,my chodime viackart do roka hlavne v lete,mala sa vybeha,za 1 euro si spravime kolečko na koči s konikom,to miluje,varia uzasne a vzdy si odtial odnesieme čerstvy este teply chlebik a syry či korbačiky 🙂 a nikdo na nikoho nepozera ci niekto hladka alebo nie,pokial tym zvieratkam neublizujes a nechaju sa hladkat je to uplne v poriadku,ale zase su to zvieratka,ktore mozu byt nevyspytatelne,skor si myslim že zakazom hladkania sa chrania pred žalobami za pripadne ubliženie zvierata dietatu,boli sme tam ozaj uz snad zo desaťkrat a nikdy nam na hladkanie nikto nic nepovedal a to sa v pohode prizeral aj personal.

horana
23. feb 2014

Da sa tam pohladkat len malo ☹ , aj nasim sa to nepacilo, chceli viac. Konika trosicku, ovecky a to je tak vsetko...ta mini pod Kolibou je co sa tyka kontaktnosti oproti tomuto 100ku1, tam sa nasi vyzili. Tato Stupava je hlavne na pozeranie a atmosku, treba to tak brat a pripravit sa v tom zmysle.
Potom jedine ze na Liptove co je kontaktna ZOO, kuk videjko: http://www.zookontakt.sk/

x_shushu_x
autor
23. feb 2014

@sarinka2012
@horana dakujem dakujem moc maminy 🙂..

slavkicek
23. feb 2014

@x_shushu_x urcite sa tam oplati ist pozriet 🙂 my si vzdy pohladkame nejake zvieratka 🙂 chodievame tam dost casto, da sa tam aj vyborne najest...
Prosim ta mozes dat lin na zoo pod kolibou ? Dakujem

miminaaa
23. feb 2014

@x_shushu_x My sme boli dnes a super, odporúčam.🙂

x_shushu_x
autor
24. feb 2014

@slavkicek Dakujem : ta mini ZOO je vrámci Atlantisu: http://www.atlantiscenters.sk/index.php/kontakt...
My sme boli naposledy v lete a bol tam ponik- za ohradou, ale velmi milucky, mohli sme ho hladkat aj celu hodinu 🙂. Kozicky- velke aj male pustene na volno, ovecky pustene na volno, prasiatko pustene navolno. Nie je to velke ale aj pri jednej pustenej kozicke je zabava na hodinu 🙂....Za ohradou su este husy, kacky atd...Pri prvej navsteve na m dali pre zvieratka papat, potom uz nie- trhali sme im zo stromov listy, no najblizsie ked pojdeme by som skor volila travu po ceste do mini ZOO 🙂..
@miminaaa dakujem, aj my sme nakoniec isli- tesila som sa na pekaren otvorenu oficialne do 17:00 no o pol uz bola zatvorena :o/....bolo nam ale dost zima, tak sme moc dlho neboli- je to skor na taky dlhsi vylet, len ked dieta na obed este spi nie je to idealne asi 🙂..

lulistek
8. mar 2014

Ahojte bol tam niekto dnes? chceli by sme tam ist zajtra a rada by som vedela ci je otvorene. dakujem🙂)

pemizb
8. mar 2014

Na ich stranke je aj otvaracia doba....treba si pozriet...ale su tam.

katjuschka
15. aug 2014

@horana este www.minifarma.sk pri Novom Meste

Aj ja si myslim, ze je to iba tou ochranou majitelov pre zalobami, ak by sa nieco stalo. Deti radi krmia i hladkaju zvieratka, ale treba pochopit, ze napriklad v takom stade koz panuje velmi prisna hierarchia - koza sefka vie velmi tvrdo zakrocit voci svojim poddanym v pripade, ak by take dietko ponukalo dobrotku. Je velky risk, ze by sa nieco mohlo popri tom stat i detom. Aby sa dalo dokopy velke stado, v ktorom nie su konflikty, to je skoro nemozne. Majitelia urcite potrebuju hlavne dobre dojnice, nemozu sa pozerat na to, ktora kozicka je ako na tom povahovo. U oveciek zase byva problem s baranmi, ak su rozmaznani, zacnu trkat.

Oslika urcite kedysi ludia hladkali a i krmili, kusat zacal na zaklade tohoto. My sme si tiez odsledovali, ze ked sa mohli kone krmit, do tyzdna zacali brat jedlo z ruky ako tigre bez ohladu na to cia ruka tam ostala.zabudnuta. Zatrhli sme to, krmit kone sa nesmie (kozy, ovce, lamy a podobne sa moze) a nie je s nimi najmensi problem. Daju sa v pohode pohladkat a pridu i bez toho, aby mal clovek jedlo. Ludi potom mozme pustat i za nimi do ohrady. I napriek zakazu krmenia ich niektori ludia stale krmia, nie su to vsak vsetci. A aby sme dobru povahu zvieratiek ustriehli, len okolo zvierat mame tri-styri sprievodkyne. V zoo kontakt maju brigadnikov asi pat-sest, ked sme tam boli. Pokial v Stupave toto nemaju, je uplne prirodzene a pochopitelne, ze nepovoluju kontakt so zvieratkami. Aspon teda nie oficialne ;)