Cestovanie s dvojročným dieťaťom
Je normálne, že si netrúfam ísť na viacdňový výlet s dvojročným dieťaťom? 😅
Mám pocit, že som v tom sama, všetci cestujú hore-dole už s malými bábätkami. Ja ani na Balaton nechcem ísť s malou. Babky by sa nevedeli pridať, takže bojím sa, že plánovaný výlet by bol len „výlet v službe“. Samozrejme ešte mám strach z nepredvídateľnosti (čo ak bude mať záchvaty hnevu celý čas, čo ak sa nevyspí, atď). Nehovoriac o tom, že cestovanie prináša kopec stresu ohľadom balenia, logistiky, cesty, stravovania atď.
Ako to vidíte vy? Ja som len príliš úzkostlivá mamička?
Tí, ktorí v sebe nájdete chuť a silu ísť niekam s dvojročným dieťaťom –ako to zvládate? Aké tipy a triky máte?
Ja som sa tiež obavala s detmi 3roky a 2 roky ale nakoniec to bolo celkom v pohode. Tento rok sa tiež toho obavam 4roky , 3 roky a 5 mesacne😂
zacni po slovensku vikendy, potom sa odvazis aj zahranicie
ja napriklad sa nikdy nezamyslam co ak....ale poznam takych ludi a nakoniec sedia doma...riesim situacie az ked nastanu za pochodu
sama s 2 ročným by som nešla ani ja - do zahraničia.
@tl999 z môjho pohľadu je ďaleko väčší problém tvoj stres z toho celého. Keď budeš ty vystresovaná, že malý bude zlý, tak jasné že to s teba bude cítiť a zlý aj bude. Veď nemusis s ním ísť hneď neviem kam. Zarezervuj si niekde wellness pobyt, na hoteloch bývajú pre deti programy ( disko, súťaže, atď), 2 r to až tak nevyužije ale bude s deťmi, čo mu prospeje, unaví sa, pospi si, bude mať pekny zážitok aj ty ... S takým nastavením treba ísť. Nie myslieť na to čo všetko sa môže stať, to ak sa stane budeš riešiť potom.
neviem ci by som to nazvala uzkostliva, skor nepripravena a trosku leniva/pohodlna s vyhovorkami :DD proste treba vyskusat a uvidis. Je to same co ako.. pritom cim skor si dieta naucis na vylety, tym menej cirkusov bude...
balenie je takmer to iste ako ked balis len seba, s takymto dietatom 2r, uz ziadny problem. Predsa pojdete asi autom, takze odveziete vsetko co treba, aj to co by nebolo treba.. po par vyletoch budes vediet, co nebrat zbytocne.. a ak nieco budes chybat, kupis na mieste.
Babky su ti na co? tak je to tvoje dieta, treba ratat s tym, ze rposte si rodic, animator a vsetko v jednom a inak to uz nebude dalsich x rokov. Zbytocne stresujes. Ano ak chces dovolenku = vylet v style pohoda, lahnem na plaz = tak takto to nebude este nejakych par rokov. Ale na druhej strane vezmes otca dietata a dokaze to dieta zabavit na hodinu.
Mne dcera cez obed chodila spat na izbu aj s otcom (cize okolo 11tej som ich vyslala spat, aj najedli sa predtym a nevidela som ich do 15-16tej a potom ak sa neslo zase kupat, islo sa na promenady a kade tade, taka mala aj s kocikom ak by nevladala, alebo hocico.., ci sme boli na balatone, pri mori.. proste bolo horuco = a mala som veget aky som len chcela.
Veľa záleží od toho, aké máš dieťa. Ak pohodové, môžeš obletieť zemeguľu, ak máš náročné dieťa, riešiš, či vôbec ísť niekam za humná. Ty si ho musíš poznať, nie roj mamičiek, čo ti napíše, že všetko je/bude ok. 🙂
S jedenapolrocnym som cestovala nocnym rychlikom do Prahy. S kociarom. A potom este metro a prestup na iny vlak. Ale ja som dobrodruzna povaha, co ma nezabije, to ma posilni. Dodnes nemam probem vecer sa rozhodnut a na druhy den sadnut na vlak a ist. Aj na niekolko dni.
Aký je rozdiel byt s tým dieťaťom celý deň doma sama a niekde na dovolenke? Zbalím veci, základné lieky, nejaké hračky, kočík a idem.. Žiadny problém podľa mňa 🙄
Ja som presne na druhej strane. Pre mna ziaden problem cestovat s detmi od babatkovskeho veku. Za mna dokonca jednoduchsie, ako ked su starsi. V takom veku boli spokojni s cimkolvek, nevadilo im vidiet piatu pamiatku v jednom dni... Ked mali 4 a 1,5 roka, tak sme boli 8 tyzdnov cestovat, caste presuny. Teraz by ma to uz stalo viacej psychickej energie, ked su starsi. Podla mna netreba veci nejak extra riesit. Treba zbalit oblecenie, co nie je ziadna veda a vyrazit. Lekari su vsade, ak by bolo treba. Netreba sa obavat.
Co take potrebujes zbalit? Plienky krem oblecenie . Mozno nejake oblubene chrumky. V HU vsetko kupis.
Je to tvoja vec . My sme boli min rok Chorvátsko autom s 1 a 2 ročnými 😆 teraz ideme Taliansko (2 a 3) 😆 oddych to veru nie je ale zážitky 😆
Ja keď niekde chcem ísť, tak idem, napríklad som bola sama s ročným dieťaťom na opačnej strane zemegule a k nemu som mala “pribalené” ešte dve školáčky…
Keď niekde nechcem ísť hľadám dôvody prečo nie. A tak mi to príde aj u teba.
Čo je za tým to už musíš ty vedieť - či lenivosť, či pohodlnosť, či si človek, čo je zo všetkého vystresovaný.
Moj tip je - vybrať miesto, kde budeš chcieť veľmi ísť. Potom nebudeš riešiť blbosti, zbalíš dieťa a pôjdeš. Keď sa dokážeš o dieťa postarať doma, dokážeš sa aj na dovolenke.
Za dva roky nebolo dieťa viac ako deň mimo domu? Veď to je chore
Si úplne v pohode. To, že iní cestujú, neznamená, že aj ty musíš. A nie, necestujú všetci.
Samej by sa mi asi nechcelo. Ale pri mori sme boli s malou prvý krát v jej cca 1,5 roku a bolo to super. Boli = ja, partner a malá. Ono ten výlet bude taký, ako si ho urobíš. Treba rátať so zmenou/výpadkom režimu a zobrať so sebou veci, ktoré ti to môžu uľahčiť. Napríklad ak sa nevyspí a bude pišťať, hodíš si ju do nosiča alebo kočíka a pôjdeš sa prejsť, vyspí sa, kým ty niečo uvidíš.
Čo sa týka toho “byť v službe”, no…rovnako ako doma, kým nebude dieťa dosť veľké na to, aby ju zobrali do detského klubu samú sa pohrať 🤷♀️
povedz to úprimne - nechce sa ti 😂😂 ale premôž sa a choďte... a či to nebude to isté ako doma? jasne že bude 🤷
Cestovala som sama s novorodencom … prve cesty nie na doslova na dovolenky ale ca 600 km trasy … auto nabalene ako cigansky furik atd … zvladla som. Ked mal dva roky tak to uz bolo podstatne jednoduchsie aj s jedlom aj so vsetkym.aspon v aute co to pospal a nerozpraval cely cas, potom priputat do kocika a nemohol ujst … pohoda.Terar ma 7 ziaden 5 bodovy pas a kvaka do nekonecna … detto v lietadle alebo na lodi … chodi kade tade a stale rozprava. Ak si bola zvyknuta sama cestovat a vsetko nejak riesit nie je problem, ak si aj sama vzdy cestovala “opatrne” tak je pochopitelne, ze s dietatom, budes viac vystresovana … kazdy je iny … niektori zoberu kufor dieta a idu a niekto potrebuje business plan a aj tak je na nervy
Nechce sa ti. Ale ak to nechces robit pre seba, pre to dvojrocne nemusis, tomu je jedno, kde sa hra na piesku.
Ja cestujem rada aj s detmi, ale nebudem sa tvarit, ze to neni narocne. Predsa, doma mas vsetko usposobene, a ja mam len dve ruky na dve mini deti. Ale vzdy mi to dobre padne.
A co sa tyka tvojich strachov, moje deti su na cestach vzdy super, su zvyknute spat vsade, po ceste v kocari/aute, jedlo jedia, ake je. Ale je to ine prostredie, bavia ich vylety. A vsetko je vsade, aj lekari, aj lieky, aj vsetko mozne jedlo/hygiena/kozmetika. Neexistuje nic, co si nekupis
Keď si netrufas tak si netrufas....dvojročnej dieťaťu je to jedno či je v bazeniku na dvore, či v potoku za domom alebo pri balatone.... Alebo na ktorom ihrisku sa hrá.
Pozri keď mala moja dcéra dva roky sme chodili akurát tak 2x do roka na 10-14 dni k starým rodičom na SVK. Ani nie preto žeby som si netrúfla ale preto že moje dieťa znášali zle zmeny pokiaľ bolo mimo svoj rytmus. A úprimne nič jej neušlo. Teraz má 12 a na cestovane a pochodene má dost
@tl999 ja si myslím, že som dosť úzkostliva, ale toto som nikdy neriešila.Prvy x pri mori sme boli s 8 m.Zalezi aké máš dieťa, keď náročné tak to bude zle.Veci plienky, hračky zbalis a idete.Jest bude tak ako doma a späť nová prostredie, slnko, voda ju len unavia.Bezne ľudia cestujú bez možnosti návratu lietadlom, keby nieco...a všetci to prežijú.
Sama s dieťaťom by som nešla píšeš o babkam nie mužovi tak neviem či si sa nu sama.Len nesprav to, že dieťa bude mať dlhšiu trasu autom v 5 r a bude vystrašené z každého pobytu mimo domu.Cim skôr ju naučíš sa životu s vami, tým lepšie.Ved to nie je miminko, že to preprave celú noc a nevieš čo s ňou je.
Tak každé dieťa je iné. To ze iné matky vlacia už bábätka hore dole a nikto zo zúčastnených si to neuzije je ich problém. Ale stále sú aj take deti s ktorými sa aj v malom veku dá cestovať.
Napr s high need baby sa človek bojí ist aj na prechádzku, to nie je úzkosť. Kto to nezažil, ten nepochopí.
@tl999 o ja neviem ako to zvladame. Proste ideme a ake si to urobime take to mame. Obaja si museli zvykat a fungujeme. Prva dovolenka so starsim bola ked mal 10m v alpach a druhy mal 5m ked sme boli v cz. Uprimne. S dvojrocakom by som sla uz barskde. Sme partaci
Ale teda 300 km k babicke na vikend sme sli ooooovela ovela skor
@tl999 väčšinu strachu čo máš v hlave sa nikdy nestane.Budete robiť to, čo doma veď stravu jej kúpiš, pripravis, ovocie...pôjdete na prechádzku, kúpať sa akurát spite na inom mieste.Ked dostane amok je jedno či doma či tam postupujes rovnako.
Večer som si zbalila tašku na pláž, ráno pripravila ovocie, vodu občas dostala hippku, niekedy jedla stravu čo my v hoteli, keď mala tých 8 m som kojila, plus ovocie, jogurt z obchodu.Vsetko bolo po ruke obchody, v hoteli lekár.Praveze v tých 8 m nechodila, spala v kočíku pod stromami, v bazéne mala morskú vodu a clapkala sa.O rok už chodila to bolo horšie, ale ona bola knedlík najradšej len sedela a hrala sa s kamienkami.ak bude niečo nepredvídateľné sadnete do auta a za pár hodín ste doma
@tl999 ja som z tej druhej strany, stale by som niekam lozila. vsak doma to clovek ma okukane- dvor ten isty, ihriska tie iste, luky tie iste. a na dovolenke mi odpadava varenie a upratovanie, cize sa venujem len detom, muzovi, sebe. stresy si zbytocne vyrabas, ved ak nejdes do dazdoveho pralesa alebo na opusteny ostrov, vsade mas obchody, restauracie, lekarne, lekarov. detom, ano, aj malym len prospeje, ak vidia a vnimaju, ze su nielen doma a u starej mamy, ale aj inde. my sme aktualne v grecku, z grecka vybalime a ideme rovno na oravu, 2 tyz.budeme doma a ideme do chorvatska. a na lete je prave to super, ze sme velmi vela spolu ako rodina, ze mame koooopec spolocnych zazitkov.

@tl999 áno, si prilis úzkostlivá / pohodlná mamička. Cestovat s 2r.predsa nie je nic nemožné.
Na druhu stranu, ked nechceš, tak necestuj. Prečo by si mala cestovat?