icon

Alternatívne školy pre deti v Košiciach a okolí

3. júl 2025

tak o chvíľu nás čaká výber zš-povodne sme mali vybratú u nás na dedine ale tu rusia. hľadáme skôr alternatívu tj nie klasickú školu s klasickou metódou vyučovania. je to naša voľba tak nejaké negatívne alebo kritické komentáre si prosím nechajte.
nejde nám o známky ale o skutočne vedomosti, o motiváciu dieťaťa na zvedavosť, učenie, samostatne premýšľanie. sme proti klasickým domácim úloham dieťaťu sa venujeme plnohodnotne a rozvíjame hlavne to o čo javí zvýšený záujem a ak mu nieco nejde venujeme sa tomu aj bez nútenia. hľadáme školu ktorá deti rozvíja a dieťa nie je trestané ak premysla iným spôsobom ako je to definované (napr v matematike ma iný postup ale so správnym výsledkom). áno premýšľame aj nad domácim vzdelávaním. nájde sa taká škola v ke prip ke-okolie (kľudne aj dedinská) 🙂

mirkie
3. júl 2025

ja mam deti v normalnej ZŠ na sidlisku, cize osobne skusenosti ti nepoviem. ale kamaratka ma syna vo vzdelavacej skupine Dietky z cucoriedky (pozri FB) su v krasnej, ale on je teda oficialne domoskolak. Oblubeny je Felix, to je teraz asi hit, tazsie sa je dostat. ale napr. suseda uprednostnila sukromnu ZŠ Slobody, menší počet detí a odporučaná pani učiteľka pre tohtoročných prvákov

danica2711
3. júl 2025

skús https://kosice.iwaldorf.sk/. Košickú nepoznám, ale bratislavská spĺňa väčšínu tvojich požiadaviek, nemal by byť rozdiel medzi KE a BA

autor
3. júl 2025

ďakujem.. so slobodnou demokratickou školou nemáte nejaké skúsenosti?

autor
3. júl 2025
@mirkie

ja mam deti v normalnej ZŠ na sidlisku, cize osobne skusenosti ti nepoviem. ale kamaratka ma syna vo vzdelavacej skupine Dietky z cucoriedky (pozri FB) su v krasnej, ale on je teda oficialne domoskolak. Oblubeny je Felix, to je teraz asi hit, tazsie sa je dostat. ale napr. suseda uprednostnila sukromnu ZŠ Slobody, menší počet detí a odporučaná pani učiteľka pre tohtoročných prvákov

@mirkie fenix poznám ale čítala som aj nie veľmi pozitívne recenzie tak to skôr nie, ale to zvyšné spomenuté nepoznám tak pozriem 🙂

autor
3. júl 2025
@mirkie

@mirkie to dietky z čučoriedky ma zaujalo, nemas viac info?🙂

mirkie
3. júl 2025

co konkretne ta zaujima? spytam sa kamosky, prip. posuniem priamo kontakt na nu

autor
3. júl 2025
@mirkie

co konkretne ta zaujima? spytam sa kamosky, prip. posuniem priamo kontakt na nu

@mirkie uprimne všetko 😅 pozerala som si to zbežne a vyzerá to super. dieťa je domoskolak čiže ma nejakú škola kt ho zastrešuje? teda tam robí skúšky? ako to majú so známkami-majú také nieco? majú nejaký pevný harmonogram? je tam povinná pravidelná dochádzka? a cenovo? nás čaká škola až budúci rok, treba už dopredu riešiť prijatie keby máme zaujem?

mirkie
Autor odpoveď zmazal
mirkie
3. júl 2025

napíš priamo kamarátke - @verfra - jej nick na koniku 🙂

autor
3. júl 2025
@mirkie

napíš priamo kamarátke - @verfra - jej nick na koniku 🙂

@mirkie ďakujem idem 🙂

mia.kll
3. júl 2025

Dobrý deň, mám dieťa v Slobodnej škole v Košiciach, maximálna spokojnosť.

autor
3. júl 2025
@mia.kll

Dobrý deň, mám dieťa v Slobodnej škole v Košiciach, maximálna spokojnosť.

@mia.kll fungujú ako klasická škola? teda dochádzka prestávky osnovy?

mia.kll
3. júl 2025

Dobrý deň, je to škola, ktorá ide podľa osnov, majú dennú dochádzku, systém však prispôsobujú potrebám detí, robia veľa aktivít, nie je to klasické učenie v laviciach. Chodia s deťmi pravidelne na akcie do blízkeho okolia. Deti sa učia hrou v škole a cez aktivity. Umožňujú aj individuálne vzdelávanie z domu. Majú veľmi dobrú komunikáciu s rodičmi a dieťa je na prvom mieste.

autor
3. júl 2025
@mia.kll

Dobrý deň, je to škola, ktorá ide podľa osnov, majú dennú dochádzku, systém však prispôsobujú potrebám detí, robia veľa aktivít, nie je to klasické učenie v laviciach. Chodia s deťmi pravidelne na akcie do blízkeho okolia. Deti sa učia hrou v škole a cez aktivity. Umožňujú aj individuálne vzdelávanie z domu. Majú veľmi dobrú komunikáciu s rodičmi a dieťa je na prvom mieste.

@mia.kll dobrý deň ďakujem za info🙂 a aké veľké majú triedy-skupiny deti? videla som že zastrešujú domoskolakov, tam asi neviete ako prebiehajú skúšky.. čiže treba aj klasicky nosiť ospravedlnenky, je s tým nejaký problém? zvykneme častejšie cestovať, niekedy aj počas týždňa tak sa preto pýtam.. a cenovo platí tých 350€/mes?

mia.kll
3. júl 2025

Dobrý deň, deti sú členené podľa ich potrieb, teda fungujú v v skupinách rovnakého veku, alebo ak chcú tak sú pri aktivitách zmiešaní podľa rôzneho veku. S dochádzkou nie je problém, sú maximálne ústretoví. Domškoláci môžu ísť podľa osnov, majú skúšky (aj online) z predmetov cez testy a ústnu skúšku. Majú aj unschoolerov, ktorí idú samoriadeným vzdelávaním. Tá suma je okolo 350 -400 Eur, to závisí od toho, akú formu si rodič zvolí.

biba_18
3. júl 2025

moje dieťa chodilo do alternatívnej školy na 1. stupni - všetko super, pokiaľ chodil tam. keď prešiel na 2. stupeň, mal to veľmi ťažké. čo sa týka neskoršieho života, bolo to dobré rozhodnutie, vie sa pýtať a vie rozmýšľať - inak ako deti z bežných škôl…

autor
3. júl 2025
@biba_18

moje dieťa chodilo do alternatívnej školy na 1. stupni - všetko super, pokiaľ chodil tam. keď prešiel na 2. stupeň, mal to veľmi ťažké. čo sa týka neskoršieho života, bolo to dobré rozhodnutie, vie sa pýtať a vie rozmýšľať - inak ako deti z bežných škôl…

@biba_18 a mozem sa opýtať prečo to mal ťažke? ja si ti viem predstaviť opačne, 1stupen bežná zs a potom alternatíva

biba_18
3. júl 2025

pretože v bežných školách tie deti musia sedieť, byť tich, robiť si úlohy… opačne nie je dôvod to mať ťažké… syn chodil na waldorf…