Ako vybaviť pas a občiansky pre dieťa v Košiciach?
Ahojte
Chceli by sme vybavit 16m synovi pas. Ked tam uz budeme zvazujeme, ci je na nieco uzitocne mat aj obciansky. Vyuzili by sme ho vobec na nieco? Mame pravo s tak velkym dietatom aby nas vzali prednostne? A posledna otazka, mate nedavnu skusenost z Komenskeho alebo Hroncovej (tusim sa pasy a OP daju vybavit aj tam) s cakackami?
Dakujem.
Prednostne je do 3 rokov
obciansky pre deti mame stale u seba, takze ked sa rozhodneme ist za hranice, tak neuvazujeme ci mame so sebou pas pre deti. Pokial nemame v plane ist mimo EU, tak pas neriesim.
@luckabambulka mame vcerajsiu skusenost s hronvovou, uplna katastrofa. maju dlhodoby podstav zamestnancov, dlhodobo stranky vybavuje iba jedna pracovnicka, takze je to sialenstvo. nam znamy vzal rano o 8.00 poradove cislo a na rad sme sa dostali o 11.25. ty mas dieta do 3 rokov, vybavia vas prednostne. z automatu si vytlac listok "dieta do 3 rokov". ak sa nechystate mimo EU, pas by som dietatu nerobila, iba OP, je omnoho praktickejsi a skladnejsi.
Mimo EU sa praveze nechystame, no na viacerych weboch som citala, ze viacere aerolinky vramci EU OP pre tak male deti neakceptuju aj keby teda mali. Preto sme primarne mali v plane len ten pas.
@luckabambulka je to hlupost. HLUPOST. na ziadnom fundovanom webe si to citat nemohla, pisali to v diskusiach taki, co v zivote neleteli. na cestovanie vramci EU staci OP pre KAZDEHO -na pozemnu, ci letecku dopravu. letecka spolocnost sa VZDY riadi podmienkami krajiny, letecka spolocnost si neurcuje ZIADNE pravidla. som dost prekvapena, ze takymto hlupostiam este niekto uveri. a ano, aj moje deti toho maju nalietane pozehnane s OP.
A oznacim ti este @kacusik69 pracuje na letisku.
@matkahelka Viem ake su pravne pravidla, no chcela som pocut realne skusenosti scestovanych rodicov nakolko ano - tie weby su ake su, a preto nie, neuverila som im. Dakujem za zdielanie tvojich skusenosti. Presne na to som sa pytala.
@luckabambulka odporucam stranku MZ SR, mas tam relevantne info k vstupu do akejkolvek krajiny, naozaj je fuk, co Jozko Mrkvicka napisal na fb. ani ryanair/austrian/smartwings/atd. si nic neurcuju. a vymyka sa akejkolvek elementarnej logike, aby dospelakovi ne let stacil OP a dietatu nie. my lietame len s OP, clovek to da do penazenky, vrecka, kdekolvek. pasy su neprakticke.
Neakceptuju obcianske bez fotky -to tie mamicky v diskusiach zabudli napisat- lebo to nie je cestovny foklad ani doklad totoznosti ale buduca karticka poistencov- dufam ze im to spustit bude trvat kratsie ako dialnica do Kosic.🤣🤣. A v celej EU su 2 moznosti ako cestovat a to na cestovny doklad PAS alebo doklad totoznosti obciansky s fotkou. Interne pravidla leteckej spolicnosti nemozu byt nad zakon EU.
@luckabambulka minulý týždeň som bola na Komenského s dieťaťom do 3rokov a vybavená za 10min, ja dávam radšej pas ma širšie využitie (napr populárne Turecko a tam potrebujes pas )…len by som to neodkladala dlho - pocet lístkov na prednostne je obmedzený v daný deň a dlho sa čaká na vybavenie (do 30 dni platí keď stíhajú,keď je nával tak je to mam pocit do 60 dni -minulý rok som cakala na pasy 55dni )
@luckabambulka ahoj, vytlacis listok dieta do 3 r, a dalsie cislo co pipne na tabuli, bude tvoje 🙂)
Urcite OP ak nie mimo eur.. lacne prakticke zalozis do penazenky a vybavene. Ani pas takemu dietatu neplati dlhsie… Takze urcite takto. Akceptuju to vsade, cestujeme vela aj moji znami, vsetci s detmi na op a este som nepocula / ani z dialky, ani necitala ze by s tym bol problem, jasne ze to akceptuju ako tvoj op

Deti do 3 rokov idú prednostne
Kam chcete cestovať v priebehu 2 rokov, možno by stačilo vybaviť len OP - stačí na cestovanie vrámci EU