icon

Odklad školskej dochádzky a predškolská príprava

lapersefona
3. júl 2023

Ahojte. Zaujímalo by ma ci existuje v KE predkolska priprava v pripade ak chcem dat dieta o rok neskor do skoly.

januska12323
3. júl 2023

Nerozumiem otázke. Dieťa, ktoré do konca augusta dovŕši 5 rokov je od septembra predškolák. V prípade odkladu opakuje predškolský ročník v škôlke a ďalší rok ide do školy.

tanyan
3. júl 2023

Školská dochádzka je povinná a nemožno "posunúť" začiatok len na základe vlastného rozhodnutia (chcem).
Nulté ročníky sa nemôžu v školskom roku 2023/2024 otvárať.
V prílohe sú uvedené aj podmienky pre pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania ( od 01. 01. 2021 sa zrušil inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky).
https://cloud-c.edupage.org/cloud/Pokyny-k-zapi...

lapersefona
autor
3. júl 2023

@tanyan a co v pripade ak dieta nevie rozprávať po slovensky a chystame sa vratit zo zahranicia kde ovlada len zahranicnu rec?

lapersefona
autor
3. júl 2023

@januska12323 to nie su na Slovensku pripravne rocniky?

tanyan
3. júl 2023

@lapersefona Bude mať dieťa do konca augusta 6 rokov?
Ak áno, tak už malo byť zapísané prinajmenšom v spádovej škole, aby bola splnená zákonná povinnosť. Zápisy sú však už uzatvorené a čochvíľa budú školy úplne prázdne...
Je podľa mňa vhodné urýchlene osloviť lokálnu pobočku CPPPaP a požiadať ich o pomoc a podporu. Nulté (prípravné) ročníky pracovali s deťmi, ktoré nedosiahli dostatočne školskú zrelosť a pripravenosť (na základe depistáže a dividuálnych testov) - neučí sa tam rozprávať po slovensky... Toto ani nie je "diagnóza" dieťaťa, keď neovláda štátny jazyk, takže tam sa nedá pravdepodobne ani použiť inštitút integrácie.
Aké jazyky dieťa ovláda? Plánujete ho dať do štátnej školy? Existujú aj súkromné školy pre zahraničných študentov, kde by to nemusel byť až taký veľký problém.

januska12323
3. júl 2023

Prečo ho chcete dať do slovenskej školy keď nevie reč? Boli ste vôbec na zápise?

lapersefona
autor
3. júl 2023

@tanyan dakujem za odpoveď. Dieta mslo v januari 5 rokov a vyzera to ze bude potrebovať odklad. Ovlada nemecky. Len neviem ci taketo sulromne skoly su v Kosiciach. V Bratislave je ale tam nechcem byvar

@januska12323

januska12323
3. júl 2023

Výborne tak teraz do predškolskej a kým pôjde do školy sa doučí reč. Či sa chcete vrátiť až ďalší rok?

akvi
3. júl 2023

@lapersefona normálne dostane odklad a môže chodiť do predškolskej alebo môže byť na domácom vzdelávaní, môžeš nájsť komunitnú školu, kde by sa nu vedeli lepšie venovať.

tanyan
3. júl 2023

@lapersefona Predškolská dochádzka je už tiež povinná, takže od septembra musí nastúpiť do materskej školy. Môžete sa obrátiť na mestský úrad (odbor školstva) a vysvetliť im situáciu, že ste nestihli zápis do MŠ - oni majú prehľad ktorá je vaša spádová škôlka a ktorá škôlka má ešte voľné kapacity.
Google mi ukázal napríklad túto MŠ, kde v minulosti učili aj nemecký jazyk, takže možno učiteľky budú vedieť po nemecky a integrácia by bola ľahšia... https://www.mstatranska23.sk/index.phtml?page=h...
V Košiciach je KEIS, ale to je anglická medzinárodná škola, takže tam by sa skôr dieťa naučilo popri nemčine plynulo po anglicky, ale so slovenčinou mu to nepomôže. https://www.keis.sk/medzinarodna-zakladna-skola...

tanyan
3. júl 2023

@lapersefona Ešte mi napadlo...
Aké má dieťa štátne občianstvo, národnosť, trvalý a zvyčajný pobyt?
Len rozmýšľam, že ktoré zákony (ktorej krajiny) sú vlastne pre teba ako zákonného zástupcu záväzne, resp. aké postihy ti hrozia, pokiaľ nenaplníš zákonom stanovené predpisy...

lapersefona
autor
3. júl 2023

@tanyan všetko slovenske aj pobyt
Si veľmi zlata pozriem sa na to. Poprípade súkromná mš tam beru kedykoľvek. Zial život je nepredvídateľných a človek z rôznych dôvodov sa musí rozhodovať. Cim skor tym lepsi pre rec

Ty pracuješ v školstve?

tanyan
3. júl 2023

@lapersefona Nie, ja nie. Mama vyučovala na strednej a ja sa priebežne aktívne venujem témam, ktoré ma zaujmú alebo mi skrížia cestu. Ako píšeš, život prináša rôzne situácie a nemám problém zdieľať svoje skúsenosti a názory. 😉

lapersefona
autor
11. júl 2023

@tanyan ahoj teraz som si toto precitala ze prípravné ročníky od 9.2023 začnú odznova

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...